habudzik 26.05.09, 16:40 www.youtube.com/watch?v=OHV3SkW34-I&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wichura Re: Mobilne centrum 26.05.09, 21:24 Kidyś często je widywałem w okolicach skrzyżowania Cybernetyki i Postępu (bo jakiś debil dwa pasy Cybernetyki podzielił na prawo+prosto i tylko-lewo, a ruch odbywa się mniej więcej: 50% prawo, 40% prosto, 10% lewo) - tam mieli zawsze dobre "polowanie na jelenia". Ogólnie służy to czepianiu się kierowców, którzy jakoś sobie radzą w dżungli (ok, mnie też wk***ą ci, co objeżdżają korek na Wołoskiej "dla zasady", sam robię to baaardzo rzadko, jak się naprawdę skrajnie spieszę). Co im zawinił ten motocyklista? Najmniejszego zagrożenia... Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:22 wichura napisał: > Kidyś często je widywałem w okolicach skrzyżowania Cybernetyki i > Postępu (bo jakiś debil dwa pasy Cybernetyki podzielił na > prawo+prosto i tylko-lewo, a ruch odbywa się mniej więcej: 50% > prawo, 40% prosto, 10% lewo) - tam mieli zawsze dobre "polowanie na > jelenia". Ogólnie służy to czepianiu się kierowców, którzy jakoś > sobie radzą w dżungli Ten biały sobie nie musiał radzić i ten z BMW też . Tam nie było dżungli . Codziennie tamtędy jeżdżę do pracy i sobie radze lepiej niż oni nie łamiąc przepisów . (ok, mnie też wk***ą ci, co objeżdżają korek > na Wołoskiej "dla zasady", sam robię to baaardzo rzadko, jak się > naprawdę skrajnie spieszę). Co im zawinił ten motocyklista? > Najmniejszego zagrożenia... Złamał przepisy - to wystarczy . Czy widziałes by nie ukarano za naszą zachodnia granica kogoś kto jak ten motocyklista pojechał nie zagrażając nikomu ? Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:48 > Ten biały sobie nie musiał radzić i ten z BMW też . Ten biały wogóle sobie nie poradził i omal nie spowodował kolizji. Mandat w 100% zasłużony (choć pewnie dostał 6 pkt za czerwone i 5 pkt za "F10", zamiast za spowodowanie zagrożenia). Ten z BMW rozwiązał to sprawnie, odpowiednio wykorzystując możliwości swojego samochodu. Niemniej, jak pisałem, chyba robili to "dla zasady" lub z przyzwyczajenia, a nie z pośpiechu. > Złamał przepisy - to wystarczy . No i dlatego nigdy nie będzie między nami zgody :) Ty wyznajesz zasady państwa, w którym urzędnik wie najlepiej. Ja - w którym obywatel ma prawo do bieżącej oceny sytuacji i podjęcia w jego przekonaniu odpowiedniej decyzji (przy zachowaniu pełnej odpowiedzialności, gdy decyzja ta okaże się błędna). Trochę jak częste pytanie w wojsku: czy żołnierz ma prawo odmowy wykonania rozkazu. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:54 wichura napisał: > > Ten biały sobie nie musiał radzić i ten z BMW też . > Ten biały wogóle sobie nie poradził i omal nie spowodował kolizji. > Mandat w 100% zasłużony (choć pewnie dostał 6 pkt za czerwone i 5 > pkt za "F10", zamiast za spowodowanie zagrożenia). Ten z BMW > rozwiązał to sprawnie, odpowiednio wykorzystując możliwości swojego > samochodu. Niemniej, jak pisałem, chyba robili to "dla zasady" lub z > przyzwyczajenia, a nie z pośpiechu. Nie ma czegoś takiego jak usprawiedliwienie łamania przepisów czymkolwiek , również zasadą . Nie ma mowy o dopowiednim wykorzystaniu możliwości auta . Takie właśnie poglądy wygłaszane wszem i wobec stoją u podstwa iż Europa ( ta bardziej rozgarnięta ) mówi o nas "polscy kierowcy" . > > > Złamał przepisy - to wystarczy . > No i dlatego nigdy nie będzie między nami zgody :) Ty wyznajesz > zasady państwa, w którym urzędnik wie najlepiej. Ja - w którym > obywatel ma prawo do bieżącej oceny sytuacji i podjęcia w jego > przekonaniu odpowiedniej decyzji Podjął złą decyzję a jego przekonanie nie ma nic do rzeczy . Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:54 > No i dlatego nigdy nie będzie między nami zgody :) Ty wyznajesz > zasady państwa, w którym urzędnik wie najlepiej. nie boj nic ... habudzik juz nie raz pisal ile jezdzi po miescie, ale tlumaczy sie, ze inni tak robia. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:55 tiges_wiz napisał: > > No i dlatego nigdy nie będzie między nami zgody :) Ty wyznajesz > > zasady państwa, w którym urzędnik wie najlepiej. > > nie boj nic ... habudzik juz nie raz pisal ile jezdzi po miescie, ale tlumaczy > sie, ze inni tak robia. > Że jak jeżdze po mieście ? Sprecyzuj bo chyba kłamiesz . Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mobilne centrum 26.05.09, 23:10 a nie ty sie dziwisz, ze jezdze po warszawie z predkosciami patrolowymi i nikt na mnie nie trabi? no pochwal sie ile jezdzisz po trasie siekierkowskiej, bo ja 80-85 km/h (na liczniku) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 26.05.09, 23:15 Wszędzie jeżdże szybciej niż Ty się przyznajesz ( a w co ja jednak wątpię ) ale nigdy jeszcze sie nie usprawiedliwiałem bo nie jest usprawiedliwieniem że jeżdżą jak 99.9999% polskich kierowców ( ale tylko w Polsce ) Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mobilne centrum 26.05.09, 21:38 takich sytuacji brakuje w programie uwaga pirat .. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 26.05.09, 21:46 Byly kiedys pokazywane i to nawet z tego samego skrzyzowanie na ktorym byl motocyklista idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Mobilne centrum 26.05.09, 22:28 nie wiem, jak mozna nazwac tego motocykliste idiota! Nie zrobil niczego neibezpiecznego ani glupiego. Np. we Wloszech to zupelna NORMA i nikt tego nie karze. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 07:13 Pewnie znaasz taki filmik na ktorym stara Warszawa przejezdza przez 2 pasy ruchu i na koncu tego manewru wjezdza w nia motocyklista? I teraz pomysl.. gdyby nie doszlo do wypadku to tez moznaby powiedziec, ze kierowca Warszawy nie zrobil nic niebezpiecznego i w wielu krajach sie to tez robi.. ale pech chcial, ze doszlo do wypadku... To samo dotyczy tego kretyna z filmiku powyzej.. na szczescie nic sie nie stalo, ale moglo sie stac... I wlasnie od tego sa przepisy aby minimalizowac prawdopodobienstwo wypadku, a skoro ktos je lamie to swiadomie zwieksza to prawdopodobienstwo... Na przyszlosc nie patrz na Wlochy jako przyklad zachowan na drogach.. Indie sa duzo lepsze pod tym wzgledem... Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 27.05.09, 08:30 Najsmieszniejsze jest jednak to że Staruch5 się myli pisząc iż we Włoszech nie jest to karane . Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 16:46 oj, kontik, no nie porozumiemy sie. Bredzisz. Sytiuacja motocyklisty jest nieprzepisowa, fakt. Ale Ty podajes przyklad z warszwa. Nijak sie to ma do tego, co tu pokazane. (tez ulica i tez pasy, i tez motor) Motocyklista zachowal sie nieprzepisowo (chyba widac, ze popatrzyl, czy ktos nie najezdza tym prawym pasem), ale nikomu nie zagrozil, ani nikomu nie zaszkodzil. Ja bym go nawet nie zatrzymywal, albo tylko pouczyl. Szkoda, ze nie odrozniasz sytuacji niebezpiecznych od zachowan zwiekszajacych plynnosc ruchu. Ty zdaje sie w Ch mieszkasz, no i jestes z innego swiata. Nier uwazam, ze nie nalezy trzymac sie przepisow, ale ta sytuacja jest wyjatkowo niegrozna. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 18:25 Widzisz, jestem przekonany, ze kierowca warszawy tez sprawdzil czy nikomu nie zrobi krzywdy.. Wiesz, wiekszosc z nas nie chce miec wypadku i nie chce nikogo zabic lub uszkodzic, a jednak takie rzeczy sie przytrafiaja.. A potem te tlumaczenia.. "nagle wyskoczyl", "nie zauwazylem" bla, bla, bla... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 18:36 kontik_71 napisał: > Widzisz, jestem przekonany, ze kierowca warszawy tez sprawdzil czy > nikomu nie zrobi krzywdy. Noooo... Sprawdzil. ZOBACZYL motocykliste, a potem machnal kierownica. Jasne :-P Ciekawe czy kiedykolwiek dotrze do co poniektorych, ze przygniatajaca wiekszosc wypadkow, to wypadki z pojazdami, ktorych "nie bylo". Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:01 Emes, nie wierze.. Ty sie ze mna zgadzasz? I tak jak ja, twierdzisz, ze mozemy sie rozgladac jak chcemy a i tak moza nam umknac jakis drobny szczegol np w postaci motocykla? I wlasnie po to sa przepisy a nie wlasne uznanie, aby zminimalizowac prawdopodobienstwo takich omylek? Kurdem chyba sobie gdzies ten dzien zapisze an pamiatke :P Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:19 kontik_71 napisał: > Emes, nie wierze.. Ty sie ze mna zgadzasz? A dlaczego nie? Jezeli sie zgadzam, to tak pisze, a jezeli sie nie zgadzam, to ;-) > I tak jak ja, twierdzisz, ze mozemy sie rozgladac jak chcemy a i > tak moza nam umknac jakis drobny szczegol np w postaci motocykla? Twierdze nawet wiecej. Nawet taki drobiazg jak TIR moze umknac - mamy bardzo zawodne zmysly. I tu nasze poglady sie rozjezdzaja. Ty uwazasz, ze do eliminacji zagrozen wystarcza przepisy i ich egzekwowanie, a ja uwazam, ze nie zaniedbujac egzekwowania przepisow (WSZYSTKICH - nie tylko ograniczen predkosci!), zgodnie z wiedza o zawodnosci naszych zmyslow, nalezy tak poprawiac infrastrukture, zeby minimalizowac skutki niezauwazenia czegos - od TIRa, poprzez motocykliste, na wysepce na srodku drogi konczac. (TIRa czy motocyklisty z drogi usunac sie nie da - swiadomie wybudowane przeszkody tak :-P ). Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:38 Alez moj drogi.. ja sam osobiscie w jakims watku przytaczalem wyniki badan pokazujacych jak zawodne sa masze zmysly i jakie skroty potrafi robic nasz mozg aby tylko sobie zaoszczedzic pracy... wiec Twoje twierdzenie iz dla mnie tylko przepisy sa wazne, mija sie delikatnie ze stanem faktyczny. tak samo jak to iz uwazam polskich kierowcow za debili a zachodnich za anioly wcielone.. Odpowiedz Link Zgłoś
kaqkaba Re: Mobilne centrum 27.05.09, 09:28 > Np. we Wloszech to zupelna > NORMA i nikt tego nie karze. No nie zupełnie. We Włoszech samochody zostawiają miejsce dla skuterów tuż przed światłami. I ruszają jak jest zielone- nie po obszarze wyłączonym z ruchu nie wymuszając pierwszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 11:22 Przerażające jest to, że pokazane na filmie zachowania są normą na naszych drogach. I to jest problem. Jak już się mamy usprawiedliwiać to na drodze dzieje się to samo co w życiu. Cwaniacy mają się najlepiej. Nie dosyć, ze wszystko mogą to zawsze znajdą obrońców. Prawo jest dokładnie w takim samym poszanowaniu. I to jest ten ogólny, moim zdaniem, problem. A skutki? Codziennie 14- 16 osób ginie, codziennie dziesięć razy tyle zostaje rannych. Ci co spowodowali te tragedie też nie zrobili nic wielkiego. Złamali jakiś przepis, czegoś czy kogoś nie zauważyli, byli cwańsi. Nie mnie oceniać z jakich przyczyn tak jest. Ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 11:59 No co ty.. przeciez oczywista oczywistoscia jest, ze to infrastruktura i wladza sa winne.. a nie kierowcy.. powinienes wiedziec, ze kierowcy sa absolutnie niewinni.. Bo przeciez oni zawsze lepiej wiedza co jest na danym odcinku drogi lepsze.. I zaden urzednik i inny znakolog nie bedzie im mowil jak maja jezdzic... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 15:20 > No co ty.. przeciez oczywista oczywistoscia jest, ze to infrastruktura > i wladza sa winne.. A ktoz inny, jak nie wladza, zglasza sie na ochotnika m.in. do budowy drog? >.. a nie kierowcy Nie usprawiedliwiam wykroczen kierowcow, ale je rozumiem. Sa ludzie i ludziska. Sa rowniez rozne sytuacje. Zasadnicza wiekszosc stoi w korkach pokornie. Jakis odsetek dostaje malpiego rozumu, a rozzuchwala ich to, ze ten bialy furgon pojawia sie rzadko na drogach. A z suszarka nie stoja w miejscu, w ktorym tworza sie korki... Wiesz dlaczego na ulicy Woloskiej tworzy sie korek w okolicach Woronicza? Przez dziesieciolecia bowiem nie udalo sie wybudowac drugiej jezdni tej waznej arterii. Jest to tym ciekawsze, ze jest na to miejsce - nie trzeba nic burzyc czy wysiedlac. Ale od niewiem kiedy nie da sie wybudowac okolo kilometra jezdni. Temu oczywiscie winni sa kierowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 17:33 edek40 napisał: > Nie usprawiedliwiam wykroczen kierowcow, ale ... No własnie usprawiedliwiasz... > a rozzuchwala ich to, ze ten bialy furgon > pojawia sie rzadko na drogach... No może sobie niedawno kupili, mało podatków płacisz... > A z suszarka nie stoja w miejscu, w ktorym tworz > a > sie korki... A nie sądzisz, że stanie z radarem tam gdzie są korki to czyste marnowanie pieniędzy podatnika... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 18:56 jane14 napisał: > A nie sądzisz, że stanie z radarem tam gdzie są korki to czyste > marnowanie pieniędzy podatnika... Calkiem wyjatkowo masz racje... W tym miejscu nie powinno sie marnowac pradu na wlaczanie radaru - machniecie lizakiem nic nie kosztuje, a mozna na nim, calkiem beznakladowo (widzisz, ze tez dbam o kieszen podatnika?) zarobic. Klopot w tym, ze panowie w fikusnych bialych czapeczkach w praktyce nie widza mozliwosci innego dyscyplinowania kierowcow, niz radarem. Na drogach moze odbywac sie sodomia z gomoria, a nawet masakra, byleby z przepisowa predkoscia - dotyczy to szczegolnie wielopasmowek z od czapy ograniczeniem, gdzie panowie niebiescy sie z lubocia zaczajaja. No bo przeciez nie w centrum na zakorkowanym skrzyzowaniu, na ktorym dzieja sie dantejskie sceny! Dzis widzialem dwa radiowozy przy biegnacej w szczerym polu dwujezdniowej wylotowce z Warszawy z kretynskim ograniczeniem, a ani jednego radiowozu w rejonie ulubionego przez cwaniakow skrzyzowania ze dwa-trzy km blizej centrum - tam nie da sie przekroczyc predkosci wiec po co policja? Lepiej, zeby dwa pilnowaly kretynsko ograniczonej predkosci niz rozdzielic zadania KU POZYTKOWI NORMALNYCH KIEROWCOW, ktorzy sa ciaglymi ofiarami coraz bardziej bezczelnych cwaniakow :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:26 emes-nju napisał: > Klopot w tym, ze panowie w fikusnych bialych czapeczkach w praktyce > nie widza mozliwosci innego dyscyplinowania kierowcow, niz radarem... Ten filmik temu zaprzecza wiec swe mantry o radarach powstrzymaj na kilka dni co by ci linków do tego filmu w odpowiedzi nie załączali... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:44 CZEMU ZAPRZECZA?!?!?!?! Postawienie w celach propagandowych jednego "centrum" w miejscu, w ktorym wystarczylby od czasu do czasu policjant na motorze (na jego widok kierowcy by nie cwaniakowali), NIC nie zmienia! Jak niektorzy kierowcy cwaniakowali, tak cwaniakuja. I co tym czesto niebezpiczenie ominietym przez piratow z tego, ze ci piraci dostana POTEM mandat? Zreszta monitoring na warszawskich ulicach dziala od lat, a proceder cwaniakowania narasta. To znaczy, ze karanie odbywa sie tylko jak mozna to ladnie sfilmowac w czasie "akcji". No bo przeciez, zgodnie z wyznawana przez Ciebie doktryna, gdyby karanie PO FAKCIE sie odbywalo, to ludzie by sie coraz bardziej by sie bali, zamiast coraz bardziej sie rozzuchwalac, prawda? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 11:33 emes-nju napisał: > Postawienie w celach propagandowych jednego "centrum" ... Na razie to ty uprawiasz propagande suszarek... > Zreszta monitoring na warszawskich ulicach dziala od lat, a proceder > cwaniakowania narasta. To znaczy, ze karanie odbywa sie tylko jak > mozna to ladnie sfilmowac w czasie "akcji". No a czemu nie mozna by filmować równie Ładnie z monitoringu? Nie jestem tak biegły w temacie jak zapewne ty ale najwidoczniej nie mozna, bo w sumie gdyby tych kierowców wychwycić z monitoringu który według ciebie ponoć działa to taki filmik miałby jeszcze wiekszy wydźwięk propagandowy czyż nie ? > gdyby karanie PO FAKCIE sie > odbywalo, to ludzie by sie coraz bardziej by sie bali, zamiast coraz > bardziej sie rozzuchwalac, prawda? :-P Co do ulic W-wy sie nie wypowiadam bo bywam za rzadko choć pewne symptomy jak np. powszechna wojna z pieszymi (też zaprzeczałeś że coś takiego ma miejsce, a ten filmik też to udowadnia)są jaskrawsze niż w innych miastach. Ale na trasach ostatnio "zuchwałość" raczej jednak spada ... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 28.05.09, 11:46 jane14 napisał: > No a czemu nie mozna by filmować równie Ładnie z monitoringu? A skad ja moge to wiedziec? A moze w "Uwaga Pirat" widujesz, w kazdym nowym odcinku, jakies nowe filmiki z kamer monitoringu czy nawet owego mitycznego "mobilnego centrum"? > Co do ulic W-wy sie nie wypowiadam bo bywam za rzadko choć pewne > symptomy jak np. powszechna wojna z pieszymi Skoro nie byles, to nie pisz. O ile cwaniakowanie, to, wobec CALKOWITEJ biernosci policji, nagminny proceder, o tyle wojny z pieszymi nie ma. Co ciekawe tej wojny nie ma mimo CALKOWITEJ biernosci policji w tym temacie - pilnujaca porzadku policja przy przejsciach jest rownie czestym widokiem jak na "cwaniakowatych" czy tylko zaklopsowanych skrzyzowaniach. Policja ma przeciez stac na szerokich tranzytowkach z ograniczeniem od czapy i loic. Byle nie za blisko przejscia albo skrzyzowania, bo za duzo kierowcow tam zwalnia :-P Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 28.05.09, 12:49 A którzy to kierowcy zwalniaja przy przejściach ? To akurat mobilne centrum patrzyło na przejście Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 16:56 emes-nju napisał: > A skad ja moge to wiedziec?... Skoro wiesz ze działa ... > A moze w "Uwaga Pirat" widujesz, w > kazdym nowym odcinku, jakies nowe filmiki z kamer monitoringu czy > nawet owego mitycznego "mobilnego centrum"? Nie oglądam w zasadzie telewizji ... > > Co do ulic W-wy sie nie wypowiadam bo bywam za rzadko ... > Skoro nie byles, to nie pisz... Bez komentarza, ale po za tym wszystko dobrze ? >...o tyle wojny z > pieszymi nie ma. Co ciekawe tej wojny nie ma mimo CALKOWITEJ > biernosci policji w tym temacie - Obejrzyj jeszcze raz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=95811900&a=95811900 Przy okazji, to ciebie zatrzymali za przejazd gdy zgasła już strzałka ??? Gwoli ścisłości to wojna obustronna i jedni i drudzy prawią sobie uprzejmości. To pewnie wynika z faktu że nieważne czy ktoś jest pieszo czy samochodem, ważne ze on jest KTOŚ! Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 08:15 > No własnie usprawiedliwiasz... Jezeli powiem, ze ktos ukradl chleb z glodu to to jest usprawiedliwianie czy tez proba zrozumienia motywow bez zajmowania stanowiska? > No może sobie niedawno kupili, mało podatków płacisz... Kupili dawno, ale zapewne boja sie, ze sie zepsuje. Sprecyzuj stwierdzenie, ze za malo podatkow place? > A nie sądzisz, że stanie z radarem tam gdzie są korki to czyste marnowanie pien > iędzy podatnika... A gdzie napisalem, ze sadze. Napisalem wylacznie o bezkarnosci w wykonywaniu pokazanych na filmie wykroczen. Nie tylko z reszta takich. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 18:39 kontik_71 napisał: > No co ty.. przeciez oczywista oczywistoscia jest, ze > to infrastruktura i wladza sa winne Sorry. A kto, wedlug Ciebie, odpowiada za to, ze na polskich drogach mozna robic dokladnie to, co sie zechce, byleby z "przepisowa" badz "dostosowana"? Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:03 Emes, wez moze obejrzyj filmik, co? tam nikt nie stoi z radarem, tam wlasnie lapie sie kretnow majacych przepisy w odwloku.... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:37 kontik_71 napisał: > Emes, wez moze obejrzyj filmik, co? Kontik, wez moze pojezdzij po Polsce, co? A potem nam napisz ile wydziales radiowozow z radarem (nie wszystkie zobaczysz - nadal sa sprytnie chowane za krzakami, zeby ZADEN kierowca na ich widok nie zwolnil, bo przeciez nie chodzi o to, zeby jechal wolniej, a o to, zeby go ukarac - im czesciej, tym lepiej), a ile radiowozow po prostu pilnujacych porzadku w miejscu, w ktorym nie da sie przekroczyc predkosci, da sie za to przekraczac cala reszte przepisow, ku utrapieniu normalnej wiekszosci. Jezeli relacje wyjda na poziomie, powiedzmy, 10:1 (aaaa tam! niech to bedzie nawet 100:1 - niewiele ryzykuje :-P ), oddam Ci honor. Ja, z mojej praktyki, spodziewam sie, ze w czasie np. miesiecznego urlopu spedzonego na podrozowaniu po Polsce zobaczysz kilkadziesiat radarow (nie licze fotoradarow) i ani jednego radiowozu pilnujacego porzadku (tego JEDNEGO z TV nie liczymy, co? :-P ). Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 19:41 tak samo jak nie widze radiowozow z radarami we Francji, Szwajcarii, Niemczech itd... tez robia to z ukrycia a Szwajcarzy maja nawet specjalne siatki maskujace zakladane na radary... Wiec akurat Polska nie jest wyjatkiem. Kierowca, ktory zaplaci raz i drugi bedzie jezdzil wolniej (pomijam kretynow bo oni nie powinni miec PJ) Sam osobiscie pisalem tutaj na tym forum, ze w Polsce najwiekszym problemem jest poczucie bezkarnosci... Caly czas to twierdze i wlasnie dlatego uzawam, ze wprowadzenie systemu radarow poprawi sytuacje bo zwoni policje z zadan zwiazanych z kontrola predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Mobilne centrum 27.05.09, 20:00 Postawienie systemu radarów i oddanie zarządzania nimi ITD rzeczywiście zwolni Policję od tych obowiązków. Co nie daje dużo, bo Inspekcja Transportu Drogowego będzie musiała, albo oddelegować część pracowników do obsługi fotoradarów, albo zatrudnić więcej pracowników. Co podatnikowi wychodzi pewnie na to samo, albo kosztowniej. A czy będzie bezpieczniej? Pożyjemy, zobaczymy. Już teraz duża część i kierowców i policjantów, a i biegłych nie rozróżnia prędkości dopuszczalnej od bezpiecznej w danych warunkach. A niektórzy twierdzą, że fotoradar będzie robił zdjęcia tym co powodują zagrożenie !? Więc skutki mogą być różne. Jak było 50, jechał 50 to jest na prawie. Co z tego, że zabił, ale zrobił to z poszanowaniem przepisów. Nie wiem czy nie będzie takiego rozumowania? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 08:21 > Emes, wez moze obejrzyj filmik, co? tam nikt nie stoi z radarem, tam > wlasnie lapie sie kretnow majacych przepisy w odwloku.... W tym konkretnie miejscu mamy wrecz ejakulacje niemocy wladz dowolnego szczebla. Ten absurdalny korek jest tu, poniewaz NIGDY nie wybudowano drugiej jezdni, dlugosci okolo kilometra, laczacej dwa odcinki dwujezdniowe. Teren jest zarezerwowany od lat, juz za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 09:40 A masz jakakolwiek wiedze na temat tego, dlaczego nie wybdowano tego odcinka? Cos poza stwierdzeniem, ze urzednicy sa do doopy' Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 09:50 > A masz jakakolwiek wiedze na temat tego, dlaczego nie wybdowano tego > odcinka? Cos poza stwierdzeniem, ze urzednicy sa do doopy' A jaka mam miec wiedzec? Ze moze to miejsce jest swiete? A moze czai sie tam "zle"? Nawet jesli teren jest sporny z punktu widzenia wlasnosci, to calkiem nie slychac o jakichkolwiek pracach w tym kierunku, aby to zmienic (vide sporna nieruchomosc w linii ul Powstancow Slaskich). Tego odcinka drogi nie dostrzega nikt, z wyjatkiem policji na "pokazowce". Skoro wiec tysiace Warszawiakow tkwi tu w korkach to... zapewne to ich wina, ze pchaja sie tam, gdzie wszyscy chca jechac. Moga skorzystac przeciez z sasiednich, zakorkowanych na calej dlugosci ulic. Po co w ogole Warszawie tzw. ciagi komunikacyjne? Tu "wyrwa" w dwujezniowce, tu slepe zakonczenie i koniecznosc rozepchniecia nurtu na inne drogi. I takie tam. Tak jest dobrze, bo gdy samochody staja, to nie zabijaja pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 28.05.09, 10:44 edek40 napisał: > > A masz jakakolwiek wiedze na temat tego, dlaczego nie wybdowano tego > > odcinka? Cos poza stwierdzeniem, ze urzednicy sa do doopy' > > A jaka mam miec wiedzec? Ze moze to miejsce jest swiete? A moze czai sie tam > "zle"? Nawet jesli teren jest sporny z punktu widzenia wlasnosci, to calkiem ni > e > slychac o jakichkolwiek pracach w tym kierunku, aby to zmienic (vide sporna > nieruchomosc w linii ul Powstancow Slaskich). Tego odcinka drogi nie dostrzega > nikt, z wyjatkiem policji na "pokazowce". Skoro wiec tysiace Warszawiakow tkwi > tu w korkach to... zapewne to ich wina, ze pchaja sie tam, gdzie wszyscy chca > jechac. Moga skorzystac przeciez z sasiednich, zakorkowanych na calej dlugosci > ulic. Znowu zaczynasz kłamać ? Jakie sąsiednie ulice sa zakorkowane na całej ich długości ? Jeżdżę tamtędy dzień w dzień do pracy i właściwie poza skrzyżowaniem Woronicza z Wołowską nie ma korków . Można przeczież Racławicką i dać w bok na koniec Woronicza a stamtąd albo do Wołowskiej albo koło Lexusa . Przy Wołowskiej stoję góra 2 zmiany świateł i to jeśli matoł na początku czeka aż zielone berdziej zzielenieje . Można też ominąć omawianą krzyżówkę w pojedynkę poprzez Pułku Baszty i Curie w Samochodową . Nigdy tam nie widziałem wiecej jak 3 pojazdy przy światłach . Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 21:34 > Woronicza z Wołowską > Wołowskiej albo koło Lexusa . > Przy Wołowskiej Cały czas udowadniasz jaki jesteś. W tym wątku nawet cię nie podpuszczałem. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 28.05.09, 21:43 Chodzi o to że Wołowska jest Wołoską ? Nie zmienia to istoty sprawy że Edzio kłamie Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: Mobilne centrum 28.05.09, 21:40 "Można też ominąć omawianą krzyżówkę w pojedynkę poprzez Pułku Baszty i Curie w Samochodową" Można było... póki jakiś w d@@@ę je@@@y debil (sorry, jak nie przeklinam na forum, tak tego idiotę bym rozszarpał) nie wymyślił, że Samochodowa na skrzyżowaniu z Domaniewską ma jeden pas. Były dwa - lewy w lewo i prawy w prawo - były korki do skrętu w lewo. Teraz jeden czekający na skręt w lewo może zablokować pół Samochodwej. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 28.05.09, 21:48 wichura napisał: > "Można też ominąć omawianą krzyżówkę w pojedynkę poprzez Pułku > Baszty i Curie w Samochodową" > Można było... póki jakiś w d@@@ę je@@@y debil (sorry, jak nie > przeklinam na forum, tak tego idiotę bym rozszarpał) nie wymyślił, > że Samochodowa na skrzyżowaniu z Domaniewską ma jeden pas. Były dwa - > lewy w lewo i prawy w prawo - były korki do skrętu w lewo. Teraz > jeden czekający na skręt w lewo może zablokować pół Samochodwej. Nie było dwóch pasów tylko tyle ile zmiesciło się pojazdów a że często gęsto mieścił się jeden to wcale nie pomagał . Teraz nie ma pierd...nia czy można czy nie . Nie można i koniec . Porządek musi być - trzeba wyjąć ten grzebień z masła . Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: Mobilne centrum 28.05.09, 22:11 Fakt - formalnie nie było wydzielonych dwóch pasów. Był zwyczaj, znany i akceptowany przez wszystkich, którzy przejechali tamtędy więcej niż trzy razy. Ale debil, który lubi rysować kreski na asfalcie wiedział lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Mobilne centrum 28.05.09, 22:40 wichura napisał: > Fakt - formalnie nie było wydzielonych dwóch pasów. Był zwyczaj, > znany i akceptowany przez wszystkich, którzy przejechali tamtędy > więcej niż trzy razy. I był problem kto winien gdy jeden drugiemu zarysował lakier wciskając się na cham . Ale debil, który lubi rysować kreski na > asfalcie wiedział lepiej... Teraz po narysowaniu kresek w razie zarysownaia wiadomo kto płaci . Dla mnie lepiej . Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 14:53 owszem, prawda, ale jak jest czerwone, auta stoja a motorzysci wszelacy sie zewszad przemieszczaja na sam poczatke pasa, to przeciez nikt ich za to nie karze! To mialem na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Mobilne centrum 28.05.09, 14:56 no coz, odpowiadalem na wypowiedz kaqkaby, jakies 25 schodkow wyzej, ale tak dziala to forum. Cytuje zatem kaqkabe: > Np. we Wloszech to zupelna > NORMA i nikt tego nie karze. No nie zupełnie. We Włoszech samochody zostawiają miejsce dla skuterów tuż przed światłami. I ruszają jak jest zielone- nie po obszarze wyłączonym z ruchu nie wymuszając pierwszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś