Dodaj do ulubionych

w zasadzie nie na to forum

09.06.08, 18:26
Uslyszalem dzis, ze wg. SPD dzieciaki powinny dostawac podreczniki
"umsonst". Na dann - gute Nacht!
smile))
j.
Obserwuj wątek
    • jessi_a nie badz taki skromny 09.06.08, 18:29
      jak najbardziej na to forum . Ostatnio tematyka sportowa przewaza,
      ale to minie wraz z "Sommer Märchen".

Umsonst - tzn. finansuja wszyscy pracujacy.
    • maya2006 Re: w zasadzie nie na to forum 09.06.08, 19:11
      jecki.p napisał:

> Uslyszalem dzis, ze wg. SPD dzieciaki powinny dostawac podreczniki
      > "umsonst". Na dann - gute Nacht!
      > smile))

dlaczego nie?
      hartzIV-empfänger dostaja za darmo,
      a ja musze placic, placi, placic...
      jestem za! smile
      • nana_c Hartz4 09.06.08, 19:22
        nie dostaja za darmo- ale maja dostawac.
        Odbyly sie juz pierwsze rozprawy sadowe, zeby socjalamty przejmowaly np koszty
        dojazdu do szkoly gimnazjalistów, zyjacych z Hartz4. W Bad Salzdetfurth ARGE
        musi placic za bilet uczennicy, która do szkoly ma "tylko" 22 km. Pozatym
        planowane sa ekstra dodatki do przyborów i ksiazek szkolnych, takze wycieczek
        klasowych.
        Ja popieram- nie moze byc tak, zeby dziecko z ubogiego domu nie mialo szans na
        zrobienie matury! A jak szybko dzisiaj rodzina moze wpasc w pulapke Hartza,
        wszyscy wiemy.
        • nana_c podreczniki 09.06.08, 19:24
          Ja za podreczniki syna, 3 dokladnie, do Oberstufy, 145 € wydalam... przeciez
          jako bezrobotna, nigdy w zyciu na taki wydatek bym sobie nie mogla pozwolic sad
          • maya2006 Re: podreczniki 09.06.08, 19:27
            w berlinie dostaja za darmo. ja tez gdzies ze 150 wydalam.
    • ja.nusz Re: w zasadzie nie na to forum 09.06.08, 19:28
      jecki.p napisał:

> Uslyszalem dzis, ze wg. SPD dzieciaki powinny dostawac podreczniki
      > "umsonst". Na dann - gute Nacht!
      > smile))
      > j.

Tu nalazaloby rozroznic - "umsonst" - czy "kostenlos"?

Mysle, ze o to koledze chodzilo.
      • realdirect Re: w zasadzie nie na to forum 09.06.08, 19:35
        ja.nusz napisał:

>
        > Tu nalazaloby rozroznic - "umsonst" - czy "kostenlos"?
        >
        > Mysle, ze o to koledze chodzilo.

Też tak myślę, zwłaszcza, że w przeszłości wielokrotnie zwracał
        uwagę na ten "feiner Unterschied".
        • maya2006 Re: w zasadzie nie na to forum 09.06.08, 19:37
          nie zrozumialam dowcipu...czyzby moje podreczniki byly umsonst..?smile)
      • jecki.p was wär' ich nur ohne ja.nusz ??? 09.06.08, 19:41
        Mein Großvater - Gott sei ihm gnädig - pflegte noch zu sagen:

"Wer zwischen kostenlos und umsonst nicht unterscheiden kann,
        hat die Schule nicht nur kostenlos, sondern auch umsonst besucht."

Tja, das waren noch Zeiten...

smile
        • jessi_a Re: was wär' ich nur ohne ja.nusz ??? 09.06.08, 19:55
          zaraz zaraz a moj wpis to umsonst
          • jecki.p ze niby ten ??? 09.06.08, 20:02
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=80634325&a=80634445
            - nie zauwazylem rozroznienia...
            smile
            j.
    • lepian4 Re: w zasadzie nie na to forum 10.06.08, 07:58
      Nawet fajnie przygladsa sie konajacej SPD. Niedawno wpadli nawet na
      pomysl by Hartz IV Empfänger placili mniej za prad.
    • realdirect wyrzucone pieniądze! 10.06.08, 09:46
      Poza tym niezgodne ze sprawiedliwością społeczną, dlaczego jedni
      mają coś za darmo, podczas gdy inni muszą za to płacić????

Czy trzeba tutaj wspomnieć, że bezpłatne podręczniki nie mają
      żadnego wpływu na to, czy dziecko się będzie uczyło i zdobędzie
      zawód i wykształcenie.
      • annajustyna Re: wyrzucone pieniądze! 10.06.08, 12:06
        To wtedy kostenlos stanie sie umsonst...
      • konrad-walenrod bezpłatne podręczniki nie mają żadnego wpływu 10.06.08, 12:23
        realdirect napisał:

Czy trzeba tutaj wspomnieć, że bezpłatne podręczniki nie mają
        > żadnego wpływu na to, czy dziecko się będzie uczyło i zdobędzie
        > zawód i wykształcenie
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“O, gdybym kiedy dożył tej pociechy, / Żeby te księgi zbłądziły pod strzechy (Hartzvierempfänger)”
        • realdirect co ma piernik do wiatraka? 10.06.08, 19:08
          Hartz-IV-Empfänger mogą dostać zniżkowe karty biblioteczne, ale
          woleliby karnety do videoteki.
          • maya2006 Re: co ma piernik do wiatraka? 10.06.08, 20:17
            realdirect napisał:

> Hartz-IV-Empfänger mogą dostać zniżkowe karty biblioteczne, ale
            > woleliby karnety do videoteki.

nie zgadzam sie!

odkad pokazalam moim podopiecznym biblioteke, ze sa w niej playstationspiele za
            darmo, maja karty biblioteczne! w berlinie jest ona dla hartzIV darmowa.
            smile))
            • konrad-walenrod Ja, aber... 10.06.08, 20:24
              maya2006 napisała:

maja karty biblioteczne! w berlinie jest ona dla hartzIV darmowa.
              ----------------------------------
              Ja, aber eurer Bürgermeister ist schwul!!!
              • maya2006 Re: Ja, aber... 10.06.08, 20:49
                nicht aber sondern "und"
                smile
                • konrad-walenrod nicht aber sondern "und" 10.06.08, 21:00
                  maya2006 napisała:

> nicht aber sondern "und"
                  ---------------------
                  • jecki.p "es", conny, "es" !!! 10.06.08, 21:41
                    smile
                    j.
                    • konrad-walenrod Ich bedanke mich sehr herzlich.... 11.06.08, 08:20

Kondzio hat falsch geschrieben:

###
                      Und wie kannst Du mit solchem Bürgermeister nur aushalten?
                      ###

“Du” =>Subjekt

“kannst aushalten” => Prädikat

“solchem Bürgermeister” => Dativ Objekt

"es" => ????

Akkusativobjekt???

----------------
                      • jecki.p cholera 11.06.08, 18:05
                        (na pewno) wie: partykula ???
                        smile
                        j.
      • maya2006 Re: wyrzucone pieniądze! 10.06.08, 15:29
        realdirect napisał:
        > Czy trzeba tutaj wspomnieć, że bezpłatne podręczniki nie mają
        > żadnego wpływu na to, czy dziecko się będzie uczyło i zdobędzie
        > zawód i wykształcenie.

masz pelna racja. moje doswiadczenie mowi, ze dzieci tych niemcow, ktorzy placa
        za podreczniki osiagaja zazwczaj lepsze wyksztalcenie niz ci z tymi za darmo.
        oczywiscie uogolniam, bo to moje doswiadczenie, dotyczy gimnazjum w berlinie,
        tzw. Schnellläufer.

ps. prosze nie uznac tego za obraze wszystkich hartz IV-empfänger, wiem, ze
        wielu z nich sa wyksztalconymi, inteligentnymi ludzmi. ja niestety dotychczas
        ich nie mialam szczescia spotkac. wprost przeciwnie.
        • jessi_a Re: wyrzucone pieniądze! 10.06.08, 15:45
          a ja wlasnie dzisiaj spotkalam taka pani doktor
          Doktorarbeit z "Literaturwissenschaft"
          • realdirect i potrafi wygospodarować w swoim budżecie 10.06.08, 19:05
            pieniądze na lekturę. Poziom Freizeitgestaltung zależy od
            posiadanego wykształcenia nie od stanu posiadania. Oczywiście
            wszystko jest względne i nie można uogólniać, ale trendy są widoczne
            gołym okiem, bez badań statystycznych.
            • jecki.p KON 10.06.08, 19:43
              jaki jest, kazdy widzi...

smile
              j.
            • nana_c Re: i potrafi wygospodarować w swoim budżecie- 10.06.08, 22:22
              Nie wiem, jak ´mozna by wygospodarowac z 350 eu, przeznaczonych na mierne
              jedzenie i jakies tam tanie ciuszki z kika, jeszcze na lektury i inne wyjscia do
              teatru?! Gazeta codzienna to wydatek rzedu 20 eu. Czyli: prenumeracja
              miejscówki= 2 dni suchego pyska.
              • maya2006 Re: i potrafi wygospodarować w swoim budżecie- 10.06.08, 22:30
                nana_c napisała:

> Nie wiem, jak ´mozna by wygospodarowac z 350 eu, przeznaczonych na mierne
                > jedzenie i jakies tam tanie ciuszki z kika, jeszcze na lektury i inne wyjscia d
                > o
                > teatru?! Gazeta codzienna to wydatek rzedu 20 eu. Czyli: prenumeracja
                > miejscówki= 2 dni suchego pyska.

na lektury i wyjscie do teatru nie, ale na papieroski i paznokietki taksmile
              • realdirect nie musisz prenumerować, możesz iść 10.06.08, 23:58
                do biblioteki i poczytać, masz przecież czas.
                • nana_c Re: nie musisz prenumerować, możesz iść 11.06.08, 00:33
                  Ja mam biblioteke w domu, do wyboru, do koloru- ksiazki polskie, ksiazki
                  niemieckie. Pokazna ilosc i jakosc. Pozatym chodze do pracy, paznokietki z
                  powodów zawodowych mam krótkie, no i w zyciu nie posmakowalam papierosa.

Przeciez ja pytam teoretycznie, i nie ze swojego podwórka ;-P

Ale na tyle "mundrosci", nikt mi jeszcze na pytanie, jak wyobraza sobie zycie i
                  rozwój kulturalno- naukowy za 350 eu na miesiac? Bo za uzytkowanie bibliotek
                  ´tez sie placi.... ja przynajmniej place, czasami bowiem cos dopozyczyc musze.
                  • realdirect te 350 na miesiąc to chyba tylko stan 11.06.08, 01:12
                    przejściowy, można dokładać z oszczędności, i trochę zmienić
                    hierarchię potrzeb. Chyba, że ALG2 ma być sposobem na całe życie.
                    • jessi_a Re: te 350 na miesiąc to chyba tylko stan 11.06.08, 05:53
                      realdirect napisał:

> przejściowy, można dokładać z oszczędności, i trochę zmienić
                      > hierarchię potrzeb. Chyba, że ALG2 ma być sposobem na całe życie.

Chyba, ze te oszczednosci ma sie w skarpecie, bo na koncie to chyba
                      nie. ARGE przeswietla dobrze konta bankowe.
                      • realdirect vom Vermögen sind für jede Person frei: 11.06.08, 08:28
                        Je Lebensjahr 150 € (also Alter mal 150 €wink, mindestens 3 100 €,
                        maximal 9 750 € (vor dem 1. Januar 1948 Geborene haben pro
                        Lebensjahr 520 € frei, maximal 33 800 €wink sowie für die
                        Altersvorsorge 250 € je Lebensjahr, maximal aber 16 250 €.
                  • jessi_a Re: nie musisz prenumerować, możesz iść 11.06.08, 05:51
                    moja znajoma pani doktor od literatury pracuje na tzw 1 Euro -Job,
                    cos okolo 180 Euro na miesiac dodtkowo do Harz IV. Oczywiscie nikt z
                    kolegow z jej aktualnej pracy nie ma o tym pojecia,ze
                    ona "ksztalcuna".
                    • konrad-walenrod To widać po gębie... 11.06.08, 08:26
                      jessi_a napisała:

Oczywiscie nikt z
                      kolegow z jej aktualnej pracy nie ma o tym pojecia,ze
                      ona "ksztalcuna".
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                      To widać po gębie...
                  • maya2006 z pamietnika einer Projektleiterin 11.06.08, 09:17
                    > Ale na tyle "mundrosci", nikt mi jeszcze na pytanie, jak wyobraza sobie zycie i
                    > rozwój kulturalno- naukowy za 350 eu na miesiac? Bo za uzytkowanie bibliotek
                    > ´tez sie placi.... ja przynajmniej place, czasami bowiem cos dopozyczyc musze.

nana mi sie tez wydawalo, te to niemozliwe. ale z racji wykonywanej pracy,
                    poznalam wszystkie mozliwosci, i wlosy mie deba stanely. bo mimo tego, ze te
                    mozliwosci sa, moja kochane podopieczne z nich nie korzystaja !!

jeszcze raz:
                    1) w berlinie korzystanie z biblioteki dla hartz IV empfänger jest za darmo

2) muzea panstwowe (czyli pergamon, muzeum egipskie, alte i neue
                    naationalgalerie, gemäldegalerie, ethnograph. museum usw. cala ten wspanialy
                    wybor) maja co czwartek cztery ostatnie godziny wstep wolny. ja mam karte
                    roczna, ale znam takich nie-hartz IV co tam wtedy chodza. guggenheim ma co
                    poniedzialek wolne. Bröhan-Museum (secesja) kazda 1. srode miesiaca. to tak z
                    pamieci.

3) KSIAZKI pojecie SOZIALE BÜCHERSTUBE, Buchladen itd.
                    www.hoffnungsschimmer-ev.de/buecherladen_page.html
                    nie chcialo mi sie wierzyc, kiedy po raz pierwszy przestapilam prog...sama
                    nabralam ksiazek do licha i troche, ale moje mi towarzyszace podopieczne? hehe
                    dowcipwinkale zaprowadzilam tam moich gosci, on aktor, ona doktorantka, tez
                    nabrali ksiazek (on sie mnie z 10 razy pytal, czy te ksiazki naprawde za darmo??)

i moglabym tak sto przykladow wymieniac, kiedys nie wierzylam, ze mozna tak zyc.
                    o jeszcze podam radosny przyklad ferii. wakacje, moje podopieczne sa matkami
                    samotnie wychowujacymi dzieci. wiec, robimy cale 2 miesiace "stan wyjatkowy".
                    nie musza "pracowac" moga wybrac sie z dziecmi do roznych miejsc WSTEP PLACIMY
                    MY. 1. raz troche sie obawialam 80 matek + 180 dzieci, czy ja sie wyplace??? nie
                    bylo najmniejszego problemu. one wolaly "pracowac". dziecko wysylaly do hortu,
                    lub przyprowadzaly ze soba, i wsadzaly je do dzieciecego pokoju (lato, gorac!!!)

nie chcialy ani to MUzeum Techniki, Planetarium, POnyreiten,wycieczki zwiazane z
                    wyjazdem w zielone,akcje organizowane przez inne osrodki, zrobilam kalendarz, w
                    ktorym byly codziennie 3-4 propozycje !!!mogly sie wpisywac, byl prawie pusty,
                    byly 3-6 osob , ktore codzienie (te same osoby) riuszaly sie. dodam, ze te
                    osoby mialy prace na czarno i zyly normalnie.

jesli opowiadam to moim znajmym, to nie za bardzo mi wierza. lub mowia, ze
                    chieliby do takiego projektu...smile

• nana_c Re: z pamietnika einer Projektleiterin 11.06.08, 14:26
                      A teraz droga mayu2006, przelóz to na realia zycia w malym, niemieckim miasteczku, gdzie nie ma biblioteki, autobus jedzie 3x na dzien w godzinach szkolnych, a bilet kosztuje za 10 km 3 eu, nie ma teatrów, wystaw, muzeum, nawet kryty basen zamkneli, bo siolo w biedzie, nastepny Sozialkaufhaus jest oddalony o 60 km, a wiec nieosiagalny, do Tafel jest 20 km- rowerem nie dojedziesz.... bo wiesz, nie kazdy mieszka w Berlinie.
                      • realdirect trzeba się do większego miasta przeprowadzić, 11.06.08, 14:33
                        albo sczeznąć na prowincji.
                        Ale za to powietrze jest świeże.
                        ;D
                      • maya2006 Re: z pamietnika einer Projektleiterin 11.06.08, 21:19
                        nana_c napisała:
                        > nie kazdy mieszka w Berlinie.

a racja... ciekawi mnie jednak ile osob nie bedacych na hartzIV wyjezdza z tego
                        miasteczka tak czesto do teatrow wystaw, muzeum ? mysle, ze to ci, ktorzy zawsze
                        to robia i robic beda, bedac na hartzIV czy tez nie.

dobrze jest w takich dyskusjach nie identyfikowac sie z przedmiotem/podmiotem
                        dyskusji....
                        • nana_c Re: z pamietnika einer Projektleiterin 11.06.08, 22:38
                          maya2006 napisała:

> nana_c napisała:
                          > > nie kazdy mieszka w Berlinie.
                          >
                          > a racja... ciekawi mnie jednak ile osob nie bedacych na hartzIV wyjezdza z tego
                          > miasteczka tak czesto do teatrow wystaw, muzeum ? mysle, ze to ci, ktorzy zawsz
                          > e
                          > to robia i robic beda, bedac na hartzIV czy tez nie.
                          >
                          > dobrze jest w takich dyskusjach nie identyfikowac sie z przedmiotem/podmiotem
                          > dyskusji....

Byc moze, mylisz sie smile
                          Oczywiscie, wzrastajacy w tzw Sozialadel, nigdy drogi do teatru nie znajda.
                          Ale wiele ludzi, któzy mieli konkretne zainteresowania czy chec na opere czy
                          wernisaze, po wpadce w Hartz4- notabene, dzisiaj zdarzyc sie to moze kazdemu- po
                          prostu na takie hobby finansów miec nie beda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka