15.06.04, 12:11
Istnieje punkt p w kwadracie abcd, taki ze:
pab= 60 stopni
pcd= 15 stopni

Znajdz pbc
Obserwuj wątek
    • Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.06.04, 13:57
      czyżby 45 stopni?
      pozdr
      • Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.06.04, 14:03
        oczywiście , że nie;)
        właściwa odpowiedź to 30 stopni, nieprawdaż?

pozdr
        • republican Re: punkt 15.06.04, 20:56
          Gość portalu: pafcio napisał(a):

> oczywiście , że nie;)
          > właściwa odpowiedź to 30 stopni, nieprawdaż?
          >
          > pozdr

Powiem Ci prawde, nie mam zielonego pojecia.
          • bbaju Re: punkt 15.06.04, 22:22
            republican napisał:

> Powiem Ci prawde, nie mam zielonego pojecia.

To ja Ci powiem, że wewnątrz kwadrtatu takiego punktu nie ma na pewno.
            Zaś na zewnątrz CHYBA też nie - tak na razie mi wychodzi. Ale człowiek istotą
            omylną jest, więc jeszcze raz spróbuję.

Baj-baj

• Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:24
              Niestety jest,i to w kwadracie, to widac golym okiem...
              Pozdrawiam PM.
              • Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:52
                Pafcio ma rację: 30 stopni.

Wszystkim życzę stosunkowo udanej nocy :-)
                • Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:58
                  mozna liczyc z geom. analitycznej lub wpisac trojkat rownoboczny
                  w kwadrat tak by jednym bokiem sie pokrywaly,
                  laczymy wierzcholek trojkata lezacy wewnatrz kwadratu z
                  pozostalymi dwoma wierzcholkami kwadratu i patrzymy na katy wszstkich
                  trojkatow. PZDR.
                  • bbaju Re: punkt 16.06.04, 00:24
                    Jasne, że jest, to ja z rozpędu brałam kąty apb i cpd. Przepraszam.
                    A naliczyłam się co niemiara. I dla takich kątów znalazłam nawet zakres dla
                    drugiego przy pierwszym 60 stopni.

Dobranoc,
                    Baj
                    • republican Re: punkt 16.06.04, 01:38
                      bbaju napisała:

> Jasne, że jest, to ja z rozpędu brałam kąty apb i cpd. Przepraszam.
                      > A naliczyłam się co niemiara. I dla takich kątów znalazłam nawet zakres dla
                      > drugiego przy pierwszym 60 stopni.
                      >
                      > Dobranoc,
                      > Baj
                      Bbaju
                      No to mialas ubaw i teraz spisz jak baby.

Czy ktos pokaze jak to rozwiazac bez geometrii analitycznej uzywajac tylko
                      zwyklej algebry i geometrii??

• Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.06.04, 08:11
                        no nie mam czasu. ale narysowałem drugi kwadrat obok tak żeby nieznany kąt alfa
                        i kąt 90minus alfa leżały obok siebie. a nastepnie przeanalizowałem trójkąt acp
                        w jednym i drugim kwadracie.
                        pozdrawiam
                        • republican Re: punkt 16.06.04, 08:42
                          Gość portalu: pafcio napisał(a):

> no nie mam czasu. ale narysowałem drugi kwadrat obok tak żeby nieznany kąt
                          alfa
                          >
                          > i kąt 90minus alfa leżały obok siebie. a nastepnie przeanalizowałem trójkąt
                          acp
                          >
                          > w jednym i drugim kwadracie.
                          > pozdrawiam

Jestes na dobrej sciezce
                          Pozdr
                          • Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 09:52
                            Napisalem wczoraj jak to zrobic geometrycznie,
                            chyba jednak nikt nie czyta moich wypocin :-(

Jeszcze raz:

w kwadracie ABCD wpisujemy trojkat rownoboczny ABP, to chyba jasne ?
                            Łączymy P z C i z D, mamy 4 trojkaty.
                            ABP-rownoboczny, BPC i APD-rownoramienne o katach 30,75,75
                            i DPC o katach 15,15,150,
                            to chyba wystarczy ?

Pozdrawiam PM.
                            • bbaju Re: punkt 16.06.04, 10:50
                              eMPiotr napisał(a):

> chyba jednak nikt nie czyta moich wypocin
                              > w kwadracie ABCD wpisujemy trojkat rownoboczny ABP, to chyba jasne ?

Piotrusiu, jak to nie czytamy? Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt
                              równoboczny? Bo skoro nie używamy geometrii analitycznej, to mogłeś jedynie
                              zgadywać.

Ja wpierw znajduję długość AP, a potem już pałeczkę przekazuję Tobie.

A znalazłam tak:
                              Dla wygody bok kwadratu przyjmuję 1.
                              AP przedłużam do przecięcia z CD - punkt K,
                              z trójkąta ADK wyliczam długość AK i DK (DK=AK:2),
                              z tr. PCK długość KP (twierdzenie sinusów),
                              i teraz mam już AP=AK-KP=1.

Pozdrawiam,
                              Baj
                              • Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 11:48
                                > Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt równoboczny?

Po prostu go narysowaem.
                                Szukając rozwiązania wykreślam z A prostą tworzącą z AB kat 60,
                                a potem symetrycznie wykreślam z B prostą tworzącą z AB kat 60,
                                Powstaje trojkat.
                                Widzę trojkaty rownoramienne, analizuję kąty i otrzymuję to co napisaem.
                                Fakt, nie jest to zaden dowod w sensie dowodu, tylko dowód ze spostrzezenia,
                                ale dowód. Wiele zadań dowodzi się w ten sposób, prawda ?

Pozdrawiam PM.
                                • bbaju Re: punkt 16.06.04, 12:12
                                  Gość portalu: eMPiotr napisał(a):

> > Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt równoboczny?
                                  >
                                  > Po prostu go narysowaem.

>Wiele zadań dowodzi się w ten sposób, prawda ?

Nie całkiem! Mogę Cię zapytać, dlaczego nie narysowałeś trójkąta prostokątnego
                                  z P jako wierzchołkiem kąta prostego? Albo i tysiąc innych!
                                  Zwyczajnie zgadłeś (genialnie zgadłeś), ze ABP jest trójkątem równobocznym, a
                                  potem tylko sprawdzałeś, czy PCD ma 15 st. A co byś zrobił, gdyby nie miał?

Pozd. Baj
                                  • Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 13:08
                                    >Nie całkiem! Mogę Cię zapytać, dlaczego nie narysowałeś trójkąta prostokątnego
                                    z P jako wierzchołkiem kąta prostego? Albo i tysiąc innych!
                                    Zwyczajnie zgadłeś (genialnie zgadłeś), ze ABP jest trójkątem równobocznym, a
                                    potem tylko sprawdzałeś, czy PCD ma 15 st.

Nie zgadywaem szukalem rozwiazania, a skoro wyszlo to jest to rozwiazanie.

Niech bedzie, że zgadlem ( ja nazywam to dowodem )
                                    Udowodnione ? tak, wiec o co chodzi.
                                    Chyba szukasz dziury w caym :-)

Czy to cos zlego, że szukając zauważyem rozwiązanie ?
                                    rozwiązane jest, i udowodnione.

>A co byś zrobił, gdyby nie miał?

Wtedy robilbym tak jak Ty (analitycznie tez policzylem).

Pozdrawiam PM.
                                    • bbaju Re: punkt 16.06.04, 13:16
                                      No nie złość się tak. I pozdrawiam.

Baj
                              • bbaju Re: punkt 16.06.04, 13:12
                                Niepotrzebnie łaziłam po opłotkach, to 1 dla AP można znaleźć natychmiast z
                                sinusów dla trojkąta ACP, ustalając jedynie wcześniej kąt APC (135).

Po B.
                                • bbaju Re: punkt 16.06.04, 13:46
                                  bbaju napisała:

> Niepotrzebnie łaziłam po opłotkach, to 1 dla AP można znaleźć natychmiast z
                                  > sinusów dla trojkąta ACP, ustalając jedynie wcześniej kąt APC (135).

Gwoli ścisłości: to wyżej nie jest geometrią analityczną.

Baj
                                  • Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 16.06.04, 15:42
                                    no a teraz jak mam minutkę więcej dokłądniej opiszę mój;) sposób. jak wczesniej
                                    napisałem dwa kwadratu obok siebie. i mamy trójkąt acp oraz trójkąt cpp'.
                                    wystarczy zauważyć że są prawie przystające, znacyz jak jeden z nich odwócić to
                                    są przystające;) nie pamiętam fachowo jak to się nazywa. no i porównując kąty
                                    wychodzi rozwiązanie.
                                    pozdrowionka
                                    • grubz916 Re: punkt 16.06.04, 20:03
                                      Czesc,

Ja troche inaczej zrobilem ale taki sam wynik dostalem (30 stop.). Wpisalem
                                      kwadrat (z bokami = 1) w pierwszy kwadrant kartezjańskiej układu współrzędnej
                                      (punkt d bedzie zrodlem). Zuzylem sposob taki jak bbaju przedstawil(a) zeby
                                      znalesc rownania lin na odpowiednich katach zaczynajac od punktow A i C,
                                      krzyzujac sie na punktu P. Rozwiazanie tych rownan daje nam polozenie punktu
                                      P. Nastepnie stworzylem dwa wektory BP i BC. Mnozac je (dot product) daje mi
                                      kat PBC= 30. Zgadza sie z innymi.

PZDR - Tomek
                                      • republican Re: punkt 16.06.04, 22:12
                                        napiszmy
                                        apb=x
                                        pba=z
                                        bpc=y
                                        z trojkatow (suma katow 180) mamy
                                        x+z=120
                                        y-z=15
                                        y+x=135

wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊
                                        rozwiazujemy juz latwo, prawda?
                                        • bbaju Re: punkt 17.06.04, 09:12
                                          republican napisał:

> wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊

Jaką tajemnicę kryjesz pod kwadracikami?

A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia.

Pozdrawiam
                                          Baj
                                          • Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 11:16
                                            bbaju napisała:

> A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia.

nie będę oszukiwał, że się nie zaróżowiłem;)
                                            pozdrawiam
                                          • republican Re: punkt 17.06.04, 15:59
                                            bbaju napisała:

> republican napisał:
                                            >
                                            > > wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊
                                            >
                                            > Jaką tajemnicę kryjesz pod kwadracikami?
                                            >

> A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia.
                                            >
                                            > Pozdrawiam
                                            > Baj

napisalem ,uzywajac symbolow na mojej klawiaturze "wieksze od zera i mniejsze
                                            niz 90 stopni"
                                            Masz racje pafcio to taki przyjemny chlopczyk
                                            • bbaju Re: punkt 17.06.04, 16:59
                                              To dużo za mało!

Równie dobrze możesz za x,y,z przyjąć odpowiednio 70,65,50
                                              albo 79,56,41
                                              albo... ,
                                              i tak bez końca.

Pozd. Baj
                                              • Gość: lukiz Re: punkt IP: *.if.pwr.wroc.pl 19.08.04, 14:13
                                                Zróbci sobie to zadanie dla PCD=10 stopni a reszta jak wyżej i będzie wiadomo
                                                kto strzela a kto ma metodę.
                                                Ps To zadanie na poziomie średniego liceum
                                                • Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 15:17
                                                  no widzisz, problem w tym by się nie ubabrać a rozwiązać. a daj jakies fajne
                                                  zadanko (nie maturalne) to się pobawimy
                                                  pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka