republican 15.06.04, 12:11 Istnieje punkt p w kwadracie abcd, taki ze: pab= 60 stopni pcd= 15 stopni Znajdz pbc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.06.04, 13:57 czyżby 45 stopni? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.06.04, 14:03 oczywiście , że nie;) właściwa odpowiedź to 30 stopni, nieprawdaż? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: punkt 15.06.04, 20:56 Gość portalu: pafcio napisał(a): > oczywiście , że nie;) > właściwa odpowiedź to 30 stopni, nieprawdaż? > > pozdr Powiem Ci prawde, nie mam zielonego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 15.06.04, 22:22 republican napisał: > Powiem Ci prawde, nie mam zielonego pojecia. To ja Ci powiem, że wewnątrz kwadrtatu takiego punktu nie ma na pewno. Zaś na zewnątrz CHYBA też nie - tak na razie mi wychodzi. Ale człowiek istotą omylną jest, więc jeszcze raz spróbuję. Baj-baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:24 Niestety jest,i to w kwadracie, to widac golym okiem... Pozdrawiam PM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:52 Pafcio ma rację: 30 stopni. Wszystkim życzę stosunkowo udanej nocy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: *.cxt.pl / *.is.the.new.shit.cxt.pl 15.06.04, 23:58 mozna liczyc z geom. analitycznej lub wpisac trojkat rownoboczny w kwadrat tak by jednym bokiem sie pokrywaly, laczymy wierzcholek trojkata lezacy wewnatrz kwadratu z pozostalymi dwoma wierzcholkami kwadratu i patrzymy na katy wszstkich trojkatow. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 16.06.04, 00:24 Jasne, że jest, to ja z rozpędu brałam kąty apb i cpd. Przepraszam. A naliczyłam się co niemiara. I dla takich kątów znalazłam nawet zakres dla drugiego przy pierwszym 60 stopni. Dobranoc, Baj Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: punkt 16.06.04, 01:38 bbaju napisała: > Jasne, że jest, to ja z rozpędu brałam kąty apb i cpd. Przepraszam. > A naliczyłam się co niemiara. I dla takich kątów znalazłam nawet zakres dla > drugiego przy pierwszym 60 stopni. > > Dobranoc, > Baj Bbaju No to mialas ubaw i teraz spisz jak baby. Czy ktos pokaze jak to rozwiazac bez geometrii analitycznej uzywajac tylko zwyklej algebry i geometrii?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.06.04, 08:11 no nie mam czasu. ale narysowałem drugi kwadrat obok tak żeby nieznany kąt alfa i kąt 90minus alfa leżały obok siebie. a nastepnie przeanalizowałem trójkąt acp w jednym i drugim kwadracie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: punkt 16.06.04, 08:42 Gość portalu: pafcio napisał(a): > no nie mam czasu. ale narysowałem drugi kwadrat obok tak żeby nieznany kąt alfa > > i kąt 90minus alfa leżały obok siebie. a nastepnie przeanalizowałem trójkąt acp > > w jednym i drugim kwadracie. > pozdrawiam Jestes na dobrej sciezce Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 09:52 Napisalem wczoraj jak to zrobic geometrycznie, chyba jednak nikt nie czyta moich wypocin :-( Jeszcze raz: w kwadracie ABCD wpisujemy trojkat rownoboczny ABP, to chyba jasne ? Łączymy P z C i z D, mamy 4 trojkaty. ABP-rownoboczny, BPC i APD-rownoramienne o katach 30,75,75 i DPC o katach 15,15,150, to chyba wystarczy ? Pozdrawiam PM. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 16.06.04, 10:50 eMPiotr napisał(a): > chyba jednak nikt nie czyta moich wypocin > w kwadracie ABCD wpisujemy trojkat rownoboczny ABP, to chyba jasne ? Piotrusiu, jak to nie czytamy? Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt równoboczny? Bo skoro nie używamy geometrii analitycznej, to mogłeś jedynie zgadywać. Ja wpierw znajduję długość AP, a potem już pałeczkę przekazuję Tobie. A znalazłam tak: Dla wygody bok kwadratu przyjmuję 1. AP przedłużam do przecięcia z CD - punkt K, z trójkąta ADK wyliczam długość AK i DK (DK=AK:2), z tr. PCK długość KP (twierdzenie sinusów), i teraz mam już AP=AK-KP=1. Pozdrawiam, Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 11:48 > Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt równoboczny? Po prostu go narysowaem. Szukając rozwiązania wykreślam z A prostą tworzącą z AB kat 60, a potem symetrycznie wykreślam z B prostą tworzącą z AB kat 60, Powstaje trojkat. Widzę trojkaty rownoramienne, analizuję kąty i otrzymuję to co napisaem. Fakt, nie jest to zaden dowod w sensie dowodu, tylko dowód ze spostrzezenia, ale dowód. Wiele zadań dowodzi się w ten sposób, prawda ? Pozdrawiam PM. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 16.06.04, 12:12 Gość portalu: eMPiotr napisał(a): > > Czytamy, tylko skąd wziąłeś ten trójkąt równoboczny? > > Po prostu go narysowaem. >Wiele zadań dowodzi się w ten sposób, prawda ? Nie całkiem! Mogę Cię zapytać, dlaczego nie narysowałeś trójkąta prostokątnego z P jako wierzchołkiem kąta prostego? Albo i tysiąc innych! Zwyczajnie zgadłeś (genialnie zgadłeś), ze ABP jest trójkątem równobocznym, a potem tylko sprawdzałeś, czy PCD ma 15 st. A co byś zrobił, gdyby nie miał? Pozd. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: punkt IP: 195.47.201.* 16.06.04, 13:08 >Nie całkiem! Mogę Cię zapytać, dlaczego nie narysowałeś trójkąta prostokątnego z P jako wierzchołkiem kąta prostego? Albo i tysiąc innych! Zwyczajnie zgadłeś (genialnie zgadłeś), ze ABP jest trójkątem równobocznym, a potem tylko sprawdzałeś, czy PCD ma 15 st. Nie zgadywaem szukalem rozwiazania, a skoro wyszlo to jest to rozwiazanie. Niech bedzie, że zgadlem ( ja nazywam to dowodem ) Udowodnione ? tak, wiec o co chodzi. Chyba szukasz dziury w caym :-) Czy to cos zlego, że szukając zauważyem rozwiązanie ? rozwiązane jest, i udowodnione. >A co byś zrobił, gdyby nie miał? Wtedy robilbym tak jak Ty (analitycznie tez policzylem). Pozdrawiam PM. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 16.06.04, 13:12 Niepotrzebnie łaziłam po opłotkach, to 1 dla AP można znaleźć natychmiast z sinusów dla trojkąta ACP, ustalając jedynie wcześniej kąt APC (135). Po B. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 16.06.04, 13:46 bbaju napisała: > Niepotrzebnie łaziłam po opłotkach, to 1 dla AP można znaleźć natychmiast z > sinusów dla trojkąta ACP, ustalając jedynie wcześniej kąt APC (135). Gwoli ścisłości: to wyżej nie jest geometrią analityczną. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 16.06.04, 15:42 no a teraz jak mam minutkę więcej dokłądniej opiszę mój;) sposób. jak wczesniej napisałem dwa kwadratu obok siebie. i mamy trójkąt acp oraz trójkąt cpp'. wystarczy zauważyć że są prawie przystające, znacyz jak jeden z nich odwócić to są przystające;) nie pamiętam fachowo jak to się nazywa. no i porównując kąty wychodzi rozwiązanie. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
grubz916 Re: punkt 16.06.04, 20:03 Czesc, Ja troche inaczej zrobilem ale taki sam wynik dostalem (30 stop.). Wpisalem kwadrat (z bokami = 1) w pierwszy kwadrant kartezjańskiej układu współrzędnej (punkt d bedzie zrodlem). Zuzylem sposob taki jak bbaju przedstawil(a) zeby znalesc rownania lin na odpowiednich katach zaczynajac od punktow A i C, krzyzujac sie na punktu P. Rozwiazanie tych rownan daje nam polozenie punktu P. Nastepnie stworzylem dwa wektory BP i BC. Mnozac je (dot product) daje mi kat PBC= 30. Zgadza sie z innymi. PZDR - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: punkt 16.06.04, 22:12 napiszmy apb=x pba=z bpc=y z trojkatow (suma katow 180) mamy x+z=120 y-z=15 y+x=135 wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊ rozwiazujemy juz latwo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 17.06.04, 09:12 republican napisał: > wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊ Jaką tajemnicę kryjesz pod kwadracikami? A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia. Pozdrawiam Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 11:16 bbaju napisała: > A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia. nie będę oszukiwał, że się nie zaróżowiłem;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: punkt 17.06.04, 15:59 bbaju napisała: > republican napisał: > > > wiedzac ze wszystkie katy ɬ i ៊ > > Jaką tajemnicę kryjesz pod kwadracikami? > > A póki co, najbardziej podoba mi się sposób pafcia. > > Pozdrawiam > Baj napisalem ,uzywajac symbolow na mojej klawiaturze "wieksze od zera i mniejsze niz 90 stopni" Masz racje pafcio to taki przyjemny chlopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: punkt 17.06.04, 16:59 To dużo za mało! Równie dobrze możesz za x,y,z przyjąć odpowiednio 70,65,50 albo 79,56,41 albo... , i tak bez końca. Pozd. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: punkt IP: *.if.pwr.wroc.pl 19.08.04, 14:13 Zróbci sobie to zadanie dla PCD=10 stopni a reszta jak wyżej i będzie wiadomo kto strzela a kto ma metodę. Ps To zadanie na poziomie średniego liceum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: punkt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 15:17 no widzisz, problem w tym by się nie ubabrać a rozwiązać. a daj jakies fajne zadanko (nie maturalne) to się pobawimy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś