republican 03.08.04, 12:39 Kupujac zloto w Arabii Saudyjskiej(gdzie placi sie za wage) zauwazylem ze Arab mial wage i piec odwaznikow. Powiedzial mi ze moze zwazyc 1g, 2g....120g, 121g w ten sposob. Jakie sa wagi tych odwaznikow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pafcio Re: Zlota waga IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 16:40 chyba muszę gdzieś w rozumowaniu robić błąd, ale wychodzi mi, że jest to niemożliwe. faktycznie wszystkich możliwości rozstawień 5 odważników jest 121 i trzeba by tak je rozstawić, żeby każde przyporządkowane było do innego ważenia, ale jakoś dość szybko mi wychodzi sprzecznośc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Zlota waga IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 16:48 jeżeli znasz rozwiązanie to może od razu pokażesz gdzie robię błąd?:) jeżeli a<b<c<d<e to 1. a=1 2. a+b+c+d+e=121 3. b+c+d+e=120 4. b+c+d+e-a=119 5. 118=a+c+d+e, gdyż jest największa możliwa 6. zatem b=3 i b-a=2 , a a+b=4, c+d+e=117, a+c+d+e-b=115 no i co teraz? co zrobić ze 116? a+b+d+e nie może być tyle równe bo wtedy c-b=2 i dublujemy wynik na co nei możemy sobie pozwolić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Zlota waga IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 03.08.04, 17:22 nie znam odpowiedzi ale czemu zakładasz, że jeden z odważników musi być 1g? pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 03.08.04, 17:28 Gość portalu: tomek napisał(a): > nie znam odpowiedzi ale czemu zakładasz, że jeden z odważników musi być 1g? > > pozdrawiam > Tomek Pamietajcie ze na wadze mozna tez odejnowac wagi odwaznikow> Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 03.08.04, 17:48 republican napisał: > Gość portalu: tomek napisał(a): > > > nie znam odpowiedzi ale czemu zakładasz, że jeden z odważników musi być 1 > g? > > > > pozdrawiam > > Tomek > > Pamietajcie ze na wadze mozna tez odejnowac wagi odwaznikow> > > > Przepraszam Pafcio, nie zauwazylem ze odejmujesz. Jestes blisko, > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Zlota waga IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 18:38 no to jutro znowu poszukam;) faktycznie troszkę nie w kolejności umieściłem punkty. najpierw 121, potem 120, a potem wychodzi, że musi być 1. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Zlota waga IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 03.08.04, 17:49 faktycznie w odpowiedzi jest 1 :) pozdrawiam trzykrotnie po wielokroć Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 03.08.04, 19:30 Pafciio i Tomek "jeżeli znasz rozwiązanie to może od razu pokażesz gdzie robię błąd?:) jeżeli a<b<c<d<e to 1. a=1 2. a+b+c+d+e=121 3. b+c+d+e=120 4. b+c+d+e-a=119 5. 118=a+c+d+e, gdyż jest największa możliwa 6. zatem b=3 i b-a=2 , a a+b=4, c+d+e=117, a+c+d+e-b=115 no i co teraz? co zrobić ze 116? a+b+d+e nie może być tyle równe bo wtedy c-b=2 i dublujemy wynik na co nei możemy sobie pozwolić. " Jezeli: c+d+e=117 Dlaczego nie c+d+e-a= 116? A moze od dolu? 1=a 2=b-a 3=b 4=b+a 5=c-b-a.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Zlota waga IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 20:07 dzięki za znalezienie błędu;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Zlota waga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 18:38 dosc sugestywne pozdrowienia Tomku ;) z osiemdziesiatym pierwszym i ostatnim pozdrowieniem slawek Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 04.08.04, 20:26 Gość portalu: slawek napisał(a): > dosc sugestywne pozdrowienia Tomku ;) > > z osiemdziesiatym pierwszym i ostatnim pozdrowieniem > slawek powiedzial mi ten Arab ze zgodnie z teoria liczb(ktorej nie znam) mozna tak isc do nieskonczonosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Zlota waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:20 Wszystkie znaki na niebie i ziemi zdają się wskazywać że ten arab to kłamca Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 21.08.04, 10:40 Gość portalu: lukiz napisał(a): > Wszystkie znaki na niebie i ziemi zdają się wskazywać że ten arab to kłamca 1. Dlaczego to klamca? 2. Jezeli tak to jaka jest najwieksza liczba ktora mozna otrzymac w ten sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Zlota waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:13 kłamca bo każdy arab to kłamca i psi syn... he he Ale myliłem się znacznie. Największa liczba jaką można uzyskać to oczywiście 121 slawek napisał:"z osiemdziesiatym pierwszym i ostatnim pozdrowieniem" Czy to sugestia że zna rozwiąznie? A tereraz przyznam się że zrobiłem. Chodziłem i rozmyślałem nad rozwiązaniem i nic, a wystarczyło usiąść nad kartką i pomyśleć przez 20min. Czy autor zagadki zna rozwiązanie? Niby sugeruje że zna. Ale jak nie zna to mogę napisać, lecz zachęcam by samemu pomyśleć przez kilk(może dziesiąt) minut Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 25.08.04, 21:20 Gość portalu: lukiz napisał(a): > kłamca bo każdy arab to kłamca i psi syn... he he > Ale myliłem się znacznie. Największa liczba jaką można uzyskać to oczywiście 12 > 1 > slawek napisał:"z osiemdziesiatym pierwszym i ostatnim pozdrowieniem" > Czy to sugestia że zna rozwiąznie? > A tereraz przyznam się że zrobiłem. Chodziłem i rozmyślałem nad rozwiązaniem i > nic, a wystarczyło usiąść nad kartką i pomyśleć przez 20min. > Czy autor zagadki zna rozwiązanie? Niby sugeruje że zna. Ale jak nie zna to > mogę napisać, lecz zachęcam by samemu pomyśleć przez kilk(może dziesiąt) minut Autor zna i prosi Cie o podanie odpowiedzi Pozdr R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Zlota waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 13:32 Udało Ci się mnie przekonać: 1 3 9 27 81 Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 27.08.04, 15:45 Gość portalu: lukiz napisał(a): > Udało Ci się mnie przekonać: 1 3 9 27 81 Swietnie! Zgadzasz sie z moim Arabem? "powiedzial mi ten Arab ze zgodnie z teoria liczb(ktorej nie znam) mozna tak isc do nieskonczonosci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Zlota waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:21 Oczywiście że można tak iść do nieskończoności, cokolwiek by to miało znaczyć ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zlota waga 28.08.04, 12:47 Gość portalu: lukiz napisał(a): > Oczywiście że można tak iść do nieskończoności, cokolwiek by to miało znaczyć ; > - > ) Poprostu ze uzywajac tej uogolnionej metody mozesz wazyc kazda ilosc zlota od 1 do nieskonczonosci z dokladnoscia 1 grama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Zlota waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:12 Jak masz nieskończoną ilość nieskończenie cięzkich odważników. (potęgi trójki) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś