Dodaj do ulubionych

Szachownica i kwadraty

01.05.05, 11:24
Ile kwadratów można zobaczyć na szachownicy o wymiarach n x n
Obserwuj wątek
    • re4ct0r Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 12:33
      Na szachownicy o wymiarach n x n mozna zobaczyc M kwadratow gdzie
      M=1^2+2^2+3^2+...+n^2
      ---
      znak "^" oznacza potege.
      • Gość: Kujonik Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:44
        Na normalnej szachownicy (8x8)można się doliczyć 89440 kwadratów. Obaj moi
        poprzednicy maja rację, ale wzor uważnego jest bardziej efektywny.
    • Gość: Uważny Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:35
      1/6 n(n+1)(2n+1)
      • Gość: Kama Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:51
        Ja jeszcze widzę dodatkowe kwadraty wyznaczone przez przekątne - mam taką
        szachownicę.Nelsonku! Mam też je liczyć?
        • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 13:19
          a czy NORLMALNA szachownica posiada przekatne? WYDAJE mi sie ze nie:)
          ale z drugiej strony to ciekawe. wiec policze rowniez:)
          pozdrawiam
        • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 13:21
          No a teraz wariacja na temt:
          czy liczba kwadratow, jakie mozna zobaczyc na szachownicy 2005 x 2005 jest wieksza niz liczba jednostkowych szescianow w kostce 2005 x 2005 x 2005?
          i tok rozumowania prosze:)
          • re4ct0r Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 14:07
            Kujonik, masz racje moj wzor nie jest zbyt efektywny (co nie zmienia faktu ze
            jest poprawny), bo nie spedzilem nad jego wymyslaniem zbyt duzo czasu... Jest
            to tak jakby wzor Uwaznego rozlozony na czesci pierwsze;]
            ---
            A teraz odpowiedz na pytanie o kwadraty i szesciany:
            Wystarczy rozwiazac nierownosc korzystajac ze wzoru Uwaznego (dzieki Uwazny:D):
            (n*(n+1)(2*n+1))/6<n^3
            z ktorej wychodzi ze ilosc jednostkowych szescianow jest wieksza od ilosci
            kwadratow na szachownicy dla kazdego n>1 (dla n=1 jest taka sama:), a wiec...
            wlasciwie na pytanie juz odpowiedzialem...
            Na upartego mozna to tez obliczyc... dla n=2005:
            Ilosc kwadratow na szachownicy = 2688727055
            Ilosc jednostkowych szescianow = 8060150125
          • Gość: Kujonik Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 14:11
            Liczba sześcianików jest większa o 5 371 423 070, ale takie zadanie po podaniu
            wzoru przez uwaznego jestlekko niepowazne - czysta arytmetyka.
            Ciekawsze jest zadanie kamy : ile jest tych kwadratów "nienormalnych"To troche
            trudniejsz, niż Twoje.
    • jamaska Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 14:22
      hmmmm.......a po prostu n do kwadratu?
      • re4ct0r Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 14:51
        Jamaska: oprocz tych "malych kwadracikow" sa jeszcze np. wieksze kwadraty
        zawierajace 4 male;] itd...
        ---
        A co do tych nie normalnych kwadratow... To moze ktos wymysli wzor na ilosc
        wszystkich kwadratow ktorych wierzcholki znajduja sie na przecieciach odcinkow
        tworzacych szachownice (nie tylko te male, wieksze i po przekatnych), to jest
        dopiero HARDCORE;]
        • Gość: Uważny Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:03
          Oto wzory na liczbę kwadratów, którycch boki pokrywaja przekątne małych
          kwadratów szachownicy o wymiarach n x n
          n=2k =>S(n) = k(2k-1)(2k+1)/3;
          n=2k+1=>S(n)= 2k(k+1)(2k+1)/3
          Liczba wszystkich kwadratów o których mówi re4ct0r jest stosunkowo prosto
          obliczalna dla konkretnego n, ale wzór ogólny nie jest możliwy, bo jest rózny
          dla roznych n. Już dla przekątnych sa dwa wzory - dla nowych typów kwadratów,
          np o boku równym 5, będzie kilka wzorow zależnyc od podzielności n przez 5
          Same rachunki sa dosyc żmudne, ale wykonalne.
          • Gość: Kama Rozwinięte zadanie Nelsonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:36
            Duży sześcian o wymiarach 10x10x10 jest zbudowany z 1000 małych ponumerowanych
            sześcianików o krawedzi 1. Ile róznych prostopadłościanów o wymiarach 1x2x3, o
            wierzchołkach wyznaczonych przez szwścianiki, ukrytych jest w
            duzum.Prostopadłosciany różniące sie przynajmniej jednym numerem uzytego
            sześcianuka są rózne.

• jamaska Re: Szachownica i kwadraty 02.05.05, 00:22
          oki, jasne ;-)
    • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 16:18
      A co mi tam. Pociagnijmy dalej. A ile prostokatow mozna zobaczyc na szachownicy n x n?
      • Gość: Uwazny Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:44
        {[n(n+1)]^2}/4
        Masz i sprawdź, czy ci zadziała. Zastosuj indukcję.Odsapnij!
        • Gość: Kama Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:48
          Uważny! Możesz zobaczyć ile chcesz, bo nelsonek jest mało precyzyjny. Twój wzór
          jest dobrydla istmiejacych kwadratów, ale nie wiadomo, czy nelsonek o tum
          pomyślał.
          • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 01.05.05, 19:32
            ze co? o czym mowisz? z tego co mi wiadomo to kazdy kwadrat jest prostokatem.
            • Gość: Kama Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:57
              Ale nie napisałeś, czy chodzi o prostokąty wyznaczone przez boki kwadratów, czy
              np przekątne. Chodzi o precyzję sformułowań, a nie podważanie tego,że kwadrat
              jest prostokątem. Nic nie mówisz o przedstawianych Ci wzorach, tylko suniesz z
              nowymi zadaniami.Trochę wyluzuj!
              • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 02.05.05, 08:40
                A co mam mowic o nowych wzorach? Po co? Czy na tym forum istnieje obowiazek komentowania kazdego wzoru? I czy na tym forum istnieje obowiazek rozwiazywania kazdej nowej lamiglowki/zadania? A moze mam pytac kogos o opinie do zadania a nstepnie dopiero je publikowac?

Pozdrawiam
                • Gość: Kujonik Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:39
                  nelsonek napisał:
                  < A co mam mowic o nowych wzorach? Po co?
                  Jesli dałeś zadanie do rozwiązania, to wypada poinformowac rozwiązujacych, czy
                  ich odpowiedź jest poprawna, albo zastrzec od poczatku,że odpowiedzi nie znasz
                  i sam czekasz na opinie innych. Rozpoczynający wątek ma pewne zobowiązania w
                  stosunku do chcących ten wątek rozwijać.
                  • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 02.05.05, 11:14
                    Przepraszam, ze osmielam sie zapytac: czy to obowiazek komentowac czyjes odpowiedzi? Skoro jestes lamiglowkowiczem (z postow wnioskuje, ze uzdolnionym) to powinienes wiedziec czy odpowiedz jest poprawna czy nie. zreszta co do wzorow opinie na ich temat pojawily sie. I niekoniecznie musza one ochodzic od autora watku. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz: skoro wkurzysz sie na kogos (niech bedzie, ze na mnie) to przestaniesz rozwiazywac zagadki/zadania podane przeze mnie?
                    Ciekawe...
              • re4ct0r Re: Szachownica i kwadraty 02.05.05, 09:45
                Kama zadanie brzmi: "Ile prostokatow mozna zobaczyc na szachownicy n x n?" i
                jezeli czlowiek wie jak wyglada szachownica, to wie takze ze nie ma na niej
                przekatnych... Nelsonek pyta ile mozna zobaczyc prostokatow, a jak mozesz
                zobaczyc prostakat utworzony z przekatnych ktorych nie widac (bo poprostu na
                szachownicy ich nie ma)?
                • Gość: Kama Re: Szachownica i kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:29
                  Była juz o tym mowa. Na szachownicy o wymiarach n x n jest (n+1)^2 wierzchólków
                  kwadratów jednostkowych. Wierzchołki te wyznaczaja nowe figury, m.in.
                  prostokąty, a wśród nich i takie, których boki nie pokrywaja sie z bokami
                  kwadracików. Takich prostokątów jest znacznie więcej niż tych "normalnych"
                  utworzonych z pełnych kwadratów jednostkowych.
                  Mam szachownicę, na kórej są zaznzczone przekatne i środek każdego pola.
                  • nelsonek Re: Szachownica i kwadraty 02.05.05, 11:57
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=514&w=23388343&a=23390507
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka