Dodaj do ulubionych

Narodowy test inteligencji

20.10.03, 09:38
Witam!
Zadanie nr 53.
Jan i Jacek są przyjaciółmi. Jan urodził się 20 grudnia 1978 roku. Jacek 3
czerwca 2003 roku obchodził swoje 25 urodziny. Ile lat mają razem Jan i Jacek
w tej chwili?
40
51
50
49

Jakim sposobem odpowiedź 50 jest prawidłowa?
Kogo się nie spytam, to wychodzi 49...

pozdrawiaMM
Obserwuj wątek
    • lotrzynapl Re: Narodowy test inteligencji 20.10.03, 10:12
      Ja tez zastanawialem sie nad 49 ale:
      Jan skonczy 25 lat za dokladnie 2mc a Jacek skonczyl 25lat 4mc i 17 dni temu
      wiec razem maja 50 lat 2mc i 17 dni ??(IMO)

pozdr.
      ALP
      • Gość: eMPiotr Re: Narodowy test inteligencji IP: *.visp.energis.pl 20.10.03, 12:29
        sorry,ale co znaczy to IMO ???
        • lotrzynapl Re: Narodowy test inteligencji 20.10.03, 13:15
          Bylo juz o tym na forum .. ;-)
          Proponuje zajrzec tu: www.itp.net.pl/~stormy/faq/grupa.html (gdzies na
          dole strony) - nie chcialo mi sie dluzej szukac zeby znalezc cos lepszego ;-)

pozdr.
          ALP
      • tezgucio Re: Narodowy test inteligencji 31.10.03, 22:51
        lotrzynapl napisał:
        > Ja tez zastanawialem sie nad 49 ale:
        > Jan skonczy 25 lat za dokladnie 2mc a Jacek skonczyl 25lat 4mc i 17 dni temu
        > wiec razem maja 50 lat 2mc i 17 dni ??(IMO)
        > pozdr.
        > ALP
        lotrzynapl napisał:
        > Ja tez zastanawialem sie nad 49 ale:
        > Jan skonczy 25 lat za dokladnie 2mc a Jacek skonczyl 25lat 4mc i 17 dni temu
        > wiec razem maja 50 lat 2mc i 17 dni ??(IMO)
        > pozdr.
        > ALP
        Nie wiem jak inni, ale nie zauważyłem w tescie odpowiedzi 50 lat 2 m-ce i 17
        dni.
        Skoro teraz mają razem 50 lat to ile lat mieli razem 25 lat temu, np. 4 grudnia
        1978 r?
    • neronka Re: Narodowy test inteligencji 20.10.03, 18:36

No właśnie, ja też uważam że 49 a nie 50.
      Zastanawiałam się dzisiaj gdzie zgłosić tą pomyłkę.
      Tak dla zasady. Jak ktoś juz się wysilił na ułożeniu tych ppytań, to chociaż
      mógłby uzasadnić odpowiedź, która jest bardzo kontrowersyjna.

Pozdrawiam
      Daga
    • Gość: baaambo Re: Narodowy test inteligencji IP: *.fh / *.fh-hof.de 20.10.03, 20:45
      Moim zdaniem odpowiedz brzmi 49.

Chodzi tu o drobny szczegol, ze Jan bedzie obchodzil 25.urodziny 20 grudnia
      2003 a mamy 3 czerwca. W pytaniu jest napisane ile maja w tejj chwili. Dnia 3
      czerwca Jan ma 24 lata
      • gosi-k Re: Narodowy test inteligencji 21.10.03, 02:36
        Gość portalu: baaambo napisał(a):

> Moim zdaniem odpowiedz brzmi 49.
        >
        > Chodzi tu o drobny szczegol, ze Jan bedzie obchodzil 25.urodziny 20 grudnia
        > 2003 a mamy 3 czerwca. W pytaniu jest napisane ile maja w tejj chwili. Dnia
        3
        > czerwca Jan ma 24 lata

pytanie jest zupełnie inne: ile mają razem lat?- a odpowiedz prawidłowa to 50
        wytłumaczył to lotrzynapl wcześniej.
        • neronka Re: Narodowy test inteligencji 21.10.03, 15:42
          Nie zgadzam się z Tobą.
          Ile lat mają w tej chwili ? 49 a nie 50.
          Bo ten drugi skończy 25 dopiero w grudniu, narazie ma 24, bo jeszcze ich nie
          ukończył, więc 25+24 tj. 49

• reptar Re: Narodowy test inteligencji 21.10.03, 14:48
      Nie zainteresowałem się tym testem, bo parę razy w życiu się z testami na
      inteligencję spotkałem i wiem, jakie to niekonkretne i uzależnione od prywatnych
      poglądów (na inteligencję) tych, którzy taki test przygotowują. Najwięcej zależy
      nie od jakiejś tam rzeczywistej wielkości (fizycznej, jeśli mogę to tak
      wyrazić), lecz od korelacji pomiędzy twórcą testu a badanym. Inteligencja to
      pojęcie zbyt szerokie, żeby je opisać jedną liczbą. Inteligencja jest jak
      zdrowie. Jeden ma raka, drugi AIDS, który jest zdrowszy?

No dobra, nasarkałem na takie testy, a to głównie dlatego, że przedstawione
      przez Ciebie zadanie jest właśnie idealnym przykładem na relatywność. Co to
      znaczy: "mieć lat wspólnie"? Czy 12-letnie bliźnięta mają 12 lat czy 24? Czy
      powinno się je wpuścić do kina na film dozwolony od osiemnastu lat? Według mnie
      razem mają tyle samo, co każde z osobna, ale czy tylko przez to mam być mniej
      inteligentny od kogoś, kto potrafi pomnożyć dwanaście przez dwa?

"Mieć lat wspólnie" to idiotyczny twór wymyślony za biurkiem i bezwzględnie
      wymagający definicji. Bez definicji zadanie jest nierozwiązywalne i nie ma to
      nic wspólnego z inteligencją (z którą zapewne ma coś wspólnego sprawne dodawanie
      i odejmowanie). Uważam, że zastrzeżenia można w tym wypadku mieć do inteligencji
      układających test. Czy podano do publicznej wiadomości IQ autorów testu?

Wyżej zaprezentowany pogląd oparłem na solidnych podstawach. Jeden z moich
      idoli, Richard P. Feynman, opowiadał kiedyś o podręcznikach do fizyki, które
      przyszło mu recenzować. Szczególnie zjeżyło go pytanie "Jaka jest łączna
      temperatura gwiazd widzianych przez Johna i jego ojca?". Polecam. Są takie dwie
      książki: "Pan raczy żartować, panie Feynman!" i "A co ciebie obchodzi, co myślą
      inni?". Epizod z podręcznikami jest w pierwszej z nich.
    • Gość: luisa Re: Narodowy test inteligencji IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 19:04
      a mi się najbardziej podobał komentarz Drzyzgi - testy są pod kontrolą
      specjalistów (czy jakoś tak). Akurat tutaj powinna była wyjaśnić odpowiedź.

Natomiast wg mnie i 49 i 50 jest prawidłowe. 49, bo w końcu nikt nie mówi "mam
      24 lata, 6 miesięcy i 2 dni", ale "mam 24 lata". Z drugiej jednak strony
      matematycznie wychodzi jednak 50. Takie pytanie podchwytliwe
      • silan Re: Narodowy test inteligencji 01.11.03, 09:36
        wydaje mi się , że pytanie jest tendencyjne.połowa powiedziałaby 49,a reszta
        50.Ja osobiście uważam że porawna odpowiedzi to 49
    • Gość: fiona Re: Narodowy test inteligencji IP: *.bgnet.pl / *.pl 09.11.03, 11:36
      A ja dałam odpowiedź 50, bo wydało mi się to ozywiste,ze wiek podajemy przeważnie rocznikowo, i jak n. za 2 miesiące skończe 22 lata, to nie mówie,ze mam 21, tylko 22.Ale owszem, po podaniu odpowiedzi zastanawiałam sie, co konktretnie "autor miał na myśli"....
      Podobnie było z pytaniem o dom i schody i rzeke i śluze....jak sla mnie schodami rzeki nie jest śluza,ale np. wodospady....
      • marta_m11 Re: Narodowy test inteligencji 11.11.03, 11:04
        Uważam, że po części ten test jest nie fair, bo są zadania bardziej na wiedzę.
        Moje dziecko (12) nie umiało odpowiedzieć na kilka pytań. Chociaż prawdą jest,
        że ranking ( na końcu programu ) zaczyna się dopiero od 15 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka