zbyfauch 24.08.14, 00:35 bie kupiłem wczoraj. Widnieje na nim napis "Balea Man". Pytanie mam do pań ewentualnie odwiedzających pustelnię: pędzlujecie cokolwiek poza zapalonym gardziołkiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 01.09.14, 07:55 buka007 napisała: > kruche ciasteczka A nie lepiej mięso podczas pieczenia? Odpowiedz Link
buka007 Re: Pędzel do golenia so 02.09.14, 20:00 nie wiem, czy lepiej, na pewno inaczej. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 03.09.14, 07:29 buka007 napisała: > nie wiem, czy lepiej, na pewno inaczej. Smaczniej. Nie wiem, czy znasz gościa o nazwisku Johann Lafer, takiego medialnego kucharza. Otóż była u niego rewizja czterdziestu urzędników z finansówki, co radiowy prezenter skomentował: "ob sie bei ihm was zum Essen bekommen haben ... sei dahingestellt" Odpowiedz Link
zielona_mina Re: Pędzel do golenia so 04.09.14, 14:04 Kawal lobuza jest z tego pana Lafera. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 04.09.14, 20:18 zielona_mina napisała: > Kawal lobuza jest z tego pana Lafera. Jest też wdzięcznym obiektem do parodiowania, z racji południowoniemieckiej głuchoty na dźwięczność i bezdźwięczność. :) Odpowiedz Link
buka007 Re: Pędzel do golenia so 12.09.14, 18:59 aha. to może podaj jakis przepis na pędzlowane mięsko. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 12.09.14, 19:36 buka007 napisała: > aha. > to może podaj jakis przepis na pędzlowane mięsko. Przygotowując pieczeń i podczas pieczenia można przecież mięso pędzlować. Oczywiście nie gencjaną czy rivanolem. Odpowiedz Link
buka007 Re: Pędzel do golenia so 12.09.14, 20:26 no wiem, ze mozna, ale na pewno masz jakies ulubione mikstury, którymi pędzlujesz? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 12.09.14, 20:44 Bogiem a prawdą jeszcze nigdy nie pędzlowałem. :) Chociaż gotuję sporadycznie. Odpowiedz Link
buka007 Re: Pędzel do golenia so 13.09.14, 18:10 nie szkodzi, wszak to wätek o jedzeniu. A spätzle robisz czasem? albo Zwiebelkuchen? Pije się tam u ciebie też Federweisser? zbyfauch napisał: > przecinek zyadłę Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 13.09.14, 19:34 Spätzle czasami kupujemy, Zwiebelkuchen - nie, ani nierobimy ani nie jadamy. Co do młodego wina, tutaj nie, ale w Annweiler (Nadrenia-Palatynat), gdzie przez kilka lat mieszkałem, kupowaliśmy tzw. "Neuer Wein", wino sprzedawane w plastikowych kanistrach przy drodze. W tym czasie dzieci sprzedają też kasztany jadalne - "käschde". Kasztany można ugotować, jak kartofle. Smakują podobnie, nieco słodkawo. Ale rewela to nie jest. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pędzel do golenia so 01.09.14, 07:56 zielona_mina napisała: > kurz - strusim piorem W takim kusym fartuszku? Odpowiedz Link