six_a 03.10.10, 15:52 jak to nazwać, żeby nie było zbyt szczegółowo? dokumenty wewnętrzne? chodzi o różne normy wewnątrzfirmowe, jakieś wytyczne, jakieś instrukcje postępowania i inne takie. dzięks za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utgard Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 16:29 "Anforderungsdokumente" wchodzą zazwyczaj w skład tak zwanego "Pflichtenheft'u", który nie jest niczym innym jak zbiorem specyfikacji realizacji zamówienia/zlecenia/dzieła, który obowiązuje zleceniobiorcę (wykonawcę). żeby to jak najzwięźlej przetłumaczyć "Anforderungsdokument", to chyba tylko jako: "specyfikacja zlecenia" (lub coś koło tego, np. także jako "wymagania na piśmie"; może ktoś inny coś jeszcze na ten temat dopowie) przy okazji, dotychczas przy okazji przetargów stykałem się z określeniem "das Leistungsverzeichnis", które oznacza właściwie to samo co "Pflichtenheft(e)", tylko że w znaczeniu przetargowym niech żyje "Beamtendeutsch", czyli ukoronowanie wszystkich bełkotów :) ludzie z ludźmi już nie potrafią się po ludzku dogadać :( Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 16:34 tu szerzej na ten temat: tp://de.wikipedia.org/wiki/Pflichtenheft Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 16:39 tak, tak, ogólnie to ogarniam, tyle że mój artysta autor uważa, że jest to nadrzędne pojęcie wobec tych wszystkich pflichtenheftów/leistungsheftów, richtlinijek i innych tam projektplanów, czeklistek i bógwiczego. a ja mam to zastąpić czymś w miarę trafnym po polsku. schlag!;) Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 16:55 to daj to jako "dokumenty specyfikacyjne/dokumentacja specyfikacyjna" i nie będzie problemu z podrzędnością czy nadrzędnością (bo wg mnie w obie strony będzie miało zastosowanie) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji requirement specification 03.10.10, 17:00 W polskim jest tyle amerykanizmów, proponuję następny... Ot co... Deweloper, Dealer (Podobno jest nawet polska pisownia tego dziwoląga ...) Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz09 Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 16:58 A jak Ci się podoba "specyfikacja wymagań"? www.linguee.de/deutsch-englisch/uebersetzung/anforderungsdokument.html Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 17:04 mnie się podoba; zobaczymy, co na to powie six_a Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 17:07 się mnie nie podoba, bo poniżej mam pflichtheft i leistungsheft;) ale se zrobiłam"dokument specyfikacji" roboczo. na razie mnie to zadowala. Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji specyfikacja wymagań... 03.10.10, 17:08 szoppracz09 napisał: > A jak Ci się podoba "specyfikacja wymagań"? > > www.linguee.de/deutsch-englisch/uebersetzung/anforderungsdokument.html --------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz09 Re: specyfikacja wymagań... 03.10.10, 17:50 Deutsch-Englisch. Englisch-Googlisch--Polnisch. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 18:06 A nie pasowałoby Ci przypadkiem: SIWZ - Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia ???? :) Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Anforderungsdokument 03.10.10, 21:55 Oszqrfa! chamjecki... (by giggus - o ile mnie pamięć nie myli.) :) Kacperek jecki.p napisał: > Oszqrfa ! - immercham... > j. Odpowiedz Link Zgłoś