Dodaj do ulubionych

Jaką szkołę wybrać?

13.08.09, 16:57
Mama dylemat nie wiem jaką szkołę językową wybrać za dwa lata zdaję
maturę chciała bym podszkolić swój angielski. Lecz tu pojawia się
pytanie jaką szkolę językową wybrać empik, profi-lingua może jeszcze
inną. Pomóżcie może już jesteście uczniami bądź ukończyliście kurs z
któryś z tych szkół i macie dobra lub złą opinie. Chętnie bym
zapoznała się z opiniami innych, a nie tylko z ulotkami szkół.

Proszę pomóżcie, będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • luna_0 Re: Jaką szkołę wybrać? 18.08.09, 19:34
      Sosnowiec i okolce. Wielkie dzięki za pomoc.
      • doooloresss Re: Jaką szkołę wybrać? 05.10.10, 20:53
        Oj zauważyłam, że chodzi o sosnowiec:( Myślę, że powinnaś zwrócić uwagę na grupy - żeby nie były za duże, bo ja chodziłam do 8 osobowej i jakoś nie mogłam się przełamać z mówieniem i nie korzystałam za dużo... Powodzenia na maturze:)
    • puterko00 Re: Jaką szkołę wybrać? 25.05.10, 12:20
      ooo,a to mnie zaskoczyłeś tą wypowiedzią ,poniewaz sporo moich
      znajomych wybrało właśnie w stolicy SpeakUp.I przyznam,że wręcz
      odwrotnie do Twojej-opinie sa pozytywne.
    • laatnala Re: Jaką szkołę wybrać? 18.06.10, 15:15
      Jest jeszcze bardzo fajna szkoła językowa Axon. To jest szkoła międzynarodowa i
      w Polsce ma kilka oddziałów, m.in. w Krakowie, Wieliczce, Olkuszu, Katowicach
      (wszystkie są wymienione u nich na stronie axon-global.pl).
      Mają świetne kursy, prowadzone w małych, zazwyczaj 5cio osobowych grupach, co
      pozwala na poświęcenie odpowiedniej ilości czasu każdemu uczniowi. Poza tym
      zajęcia nastawione sa głównie na komunikację - tzn. uczą Cię naprawdę mówić a
      nie tylko zasad gramatycznych, których nie będziesz umieć wykorzystać w rozmowie.
    • josoy Re: Jaką szkołę wybrać? 21.06.10, 11:28
      Profi-Lingua NIE!!! Zrobiłam to samo i po 3 miesiącach zrezygnowałam, nauka tam
      nie przynosi żadnych efektów, lekcje sa beznadziejne, nawet lektorów nie ma
      dobrych, Empik tez byłam ale odpadł mi szybko bo ceny wówczas były trochę
      makabryczne (drogo), Stairway School of English, ok, ale niestety ponieważ
      większość to nativi nie sa oni skorzy do tego, żeby cie coś faktycznie nauczyć,
      może Axon? Nie byłam u nich an kursach ale z tego co znajoma mówiła jak się z
      nimi przygotowywała to bardzo mi się spodobała i pewnie jak bym teraz miała
      wybierać to bym ta wzięła :)
      • walery234 Re: Jaką szkołę wybrać? 01.03.13, 22:10
        Nigdy nie wybierajcie empikschool online porazka na calego.Platforma komunikacji jak pierwsze proby w internecie.Wszystko masakra,kompletny brak komunikacji z lektorem i sluchaczami.Nie polecam stanowczo jak i ceny.Ja zrezygnowalem po 5-ciu lekcjach.Nie wiem ile mi oddadza kasy. Ja zaplacilem 1850PL.NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • asiek99999 Re: Jaką szkołę wybrać? 21.06.10, 14:20
      Ja moge serdecznie polecic Szkole Three Lions z Krakowa. Maja swietnych native
      speakarow, ciekawe materialy, darmowa biblioteke i wypozyczalnie, mnostwo
      dodatkowych zajec, a wszystko w wyjatkowo niskiej cenie. Mnie zachecila
      kolezanka, ktora sie juz tam uczy sporo czasu, bez problemu zdala CAE i obie
      jestesmy bardzo zadowolone :)
    • no1bestschool Re: Jaką szkołę wybrać? 12.08.10, 19:43
      Witam !!!
      No1 Best School Warszawa- Ursus ul.Dzieci Warszwy 48 tel.22 396 50 70
      www.NajlepszaSzkolawUrsusie.pl
      Najnowocześniejsza szkoła językowa w Ursusie ,sale wyposażone w tablice interaktywne ,specjalnie wyposażona sala dla dzieci , kawiarenka internetowa , biblioteka , miła atmosfera.
      DOŚĆ MIERNOTY i TANDETY !!!
      Prowadzimy również zajęcia w firmach i u klienta indywidualnego 80pln./60min.
      Nasze filmy : www.youtube.com/user/no1bestschool
    • bellkrakow Re: Jaką szkołę wybrać? 09.09.10, 12:49
      wejdz na pase.pl; eaquals.org i zobacz, ktore szkoły w Twoim miescie maja jeden czy drugi znak jakosci. Na tych stronach znajdziesz tez pomocne informacje, czym kierowac sie przy wyborze szkoły. Powodzenia !
      • kubakrzyzanowski Re: Jaką szkołę wybrać? 14.09.10, 13:36
        Studiowałem w szkole Bell przez 7 lat i zawsze byłem zadowalony. Zacząłem od poziomu "Upper-Intermediate" i w czerwcu zdałem CPE - pass B. Ktoś mi powiedzał że organizują kursy nauczycielskie i wielu najlepszych nauczycieli w Warszawie zdało tam certyfikaty. Świetna kadra nauczycieli. Ja im ufam bo naprawdę wiedzą co robią. Polecam.
        • karrantum Re: Jaką szkołę wybrać? 15.09.10, 20:47
          Każda szkoła jest dobra, ale musimy dopasować do siebie metody, którymi się posługują. Mój brat chodził do Speak Up. Bazują na różnych metodach więc każdy znajdzie coś dla siebie.
          • puterko00 Re: Jaką szkołę wybrać? 05.10.10, 14:52
            Ja powiem tyle,ze warto jest tak naprawde wczesniej może porwnac sobie te szkoły,zorientowac sie jak ucza ,jakie stosują metody a potem wybrac ta najwłasciwsza.Nie patrzec na to co tu wypisuja,bo ja poszłam do speak'up,ale znowu niektórzy maja jakies inne zdanie.
            • biedronka2only Re: Jaką szkołę wybrać? 04.11.10, 09:42
              2 polaków - trzy zdania. normalka. tak było 100 lat temu i teraz.
              w jakim mieście?
    • muppet010 Tylko szkoła z Akredytacją Kuratorium 21.09.10, 11:12
      Radzę wybierać tylko szkoły posiadające Akredytację Kuratorium Oświaty. Takich szkół jest bardzo niewiele, ponieważ musiały przejść bardzo skrupulatny proces akredytacji niezależnej organizacji rządowej badający m.in. jakość nauczania. Od nowego roku szkoły językowe mające akredytację mają być zwolnione z podatku VAT, który ma być nałożony na usługi edukacyjne. Co do znaku PASE, to trzeba pamiętać, że stowarzyszenie to zostało założone w latach 90-tych przez kilka prywatnych szkół językowych. Proces nadawania znaku wygląda z grubsza tak, że tzw. niezależni inspektorzy będacy głównie pracownikami innych (dodajmy konkurencyjnych) prywatnych szkół językowych badają czy inna prywatna szkoła językowa spełnia warunki przyznania jej znaku. Wg mnie to troszkę tak jakby tygodniki Wprost i Newsweek badały i oceniały czy Polityce można nadać znak jakości. Poza tym, wg mojej wiedzy PASE jest zależne jednak od tych prywatnych szkół językowych - w jego władzach np. zasiadają głównie właściciele czy członkowie zarządu takich prywatnych szkół językowych. Osobiście wolę, żeby znaki jakości nadawały całkowicie niezwiązane ze szkołami językowymi organizacje. A co wy o tym sądzicie?
    • doooloresss Re: Jaką szkołę wybrać? 05.10.10, 20:50
      Ja chodzę do fajnej szkoły Individualist w Warszawie. Mają naprawdę małe grupy (ja chodzę do dwuosobowej) i moim zdaniem nauka jest przez to dużo efektywniejsza. Na początku się zdziwiłam, że to taka mała szkoła, ale zajęcia pokazowe były fajne i zdecydowałam się zostać i nie żałuję. Wreszcie odzywam się na każdych zajęciach, a lektorka naprawdę dostosowuje kurs do potrzeb mojej koleżanki i moich. Z tego co wiem oni przed kursami maturalnymi robią test, żeby wiedzieć czego cię trzeba nauczyć. Zresztą sprawdz sama www.individualist.com.pl.
    • lamerblamer Re: Jaką szkołę wybrać? 29.12.10, 08:50
      Jeśli chodzi o naukę niemieckiego i angielskiego to polecam szkołę Perfect
      Szkoła ta prowadzi lekcje metodą Callana ale też metodą tradycyjną. Można brać też korepetycje i zapisać się na kurs maturalny. Chodzę do niej od roku i jestem zadowolony tym bardziej że mają naprawdę przystępne ceny i miłą atmosferę
      Adres:angielski-lublin.com.pl
      • naweciarz Re: Jaką szkołę wybrać? 28.06.11, 21:09
        a ja polecam taką małą szkółkę angielskiego (a właściwie namiastkę szkoły) osiedlową na kraśnickich, intercaine. chodzę tam już od tamtego semestru i jestem zadowolony. Wprawdzie sala jest mała, ale spokojnie mieści 8 osób. zajęcia prowadzi arek, taki młody koleś, ale widać, że zna się na rzeczy. można się z nim dogadać, czy chcecie pisać dużo w domu, czy gramatykę, czy mówienie. jest bardzo elastyczny i z tego co wiem sporo osób do niego chodzi, więc chyba ma wzięcie. wcześniej chodziłem do multilingua na rogatce na czeremchowej i odradzam. salki to klitki na 4 osoby, zajęcia w sekretariacie z powodu braku miejsc i nieciekawi lektorzy - nuda. zresztą dyrektorka też nie fair bo zmienia umowę w trakcie trwania. Arek teraz jakieś kursy wakacyjne organizuje, zapisałbym się bo konwersacje będą przy grillu w cenie, ale praca i nie mam czasu :(
    • naweciarz Re: Jaką szkołę wybrać? 29.06.11, 14:13
      a ja polecam taką małą szkółkę angielskiego (a właściwie namiastkę szkoły) osiedlową na kraśnickich, intercaine. chodzę tam już od tamtego semestru i jestem zadowolony. Wprawdzie sala jest mała, ale spokojnie mieści 8 osób. zajęcia prowadzi taki młody koleś, ale widać, że zna się na rzeczy. można się z nim dogadać, czy chcecie pisać dużo w domu, czy gramatykę, czy mówienie. jest bardzo elastyczny i z tego co wiem sporo osób do niego chodzi, więc chyba ma wzięcie. wcześniej chodziłem do multilingua na rogatce na czeremchowej i odradzam. salki to klitki na 4 osoby, zajęcia odbywają się w sekretariacie z powodu braku miejsc i nieciekawi lektorzy - nuda. zresztą dyrektorka też nie fair bo zmienia umowę w trakcie trwania. Wiem, że w Intercaine teraz jakieś kursy wakacyjne są organizowane, zapisałbym się bo konwersacje będą przy grillu w cenie, ale praca i nie mam czasu :(
    • mrukmrukmruk Re: Jaką szkołę wybrać? 18.07.11, 09:32
      Moim zdaniem Axon wymieniany przez kilku użytkowników to rozsądna opcja. Ciekawy program nauczania, małe grupy, całkiem sensowni lektorzy. Cenowo też wypadają korzystnie na tle konkurencji
    • robsonos Re: Jaką szkołę wybrać? 25.07.11, 10:02
      Zajrzyj na stronę speak upu. Mają dobre kursy, teraz nawet jakąś wakacyjną promocję. Choć z drugiej strony masz tyle czasu, że nie musisz się spieszyć. Ulotki to fajna sprawa, podobnie jak strony internetowe, ale najlepiej po prostu się przejść lub zadzwonić do kilku szkół i ostatecznie wybrać jedną.
    • korxa Re: Jaką szkołę wybrać? 26.07.11, 10:13
      ważne jest podejście lektora do ucznia, jego wiedza, doświadczenie. To w pierwszej kolejności, także sposób nauczania i sporo innych czynników. Czasem lepiej dłużej poszukać czy zapłacić trochę więcej aby mieć porządny kurs, a nie byle co. Szkół jest teraz wiele, ja mogę się wypowiedzieć tylko o szkole u siebie w mieście w katowicach, tutaj mogę z pewnością polecić lingua house. Uczą tam angielskiego metodą direct a prócz standardowego kursu są dostępne fajne materiały do nauki i w cenie kursu jest także cała platforma online do nauki zdalnej z ogromem dodatkowych zadań etc. To też zależy na czym komu zależy. Jeśli na mówieniu to akurat metoda direct będzie super. Jeśli chce ktoś pracować samodzielnie dodatkowo no to możliwość nauki online też wypada in plus. Dużo zależy od naszych preferencji.
    • www.smart.szkola.pl Re: Jaką szkołę wybrać? 27.07.11, 12:58
      Wybierając szkołę językową dobrze jest:
      --> spytać znajomych czy wartosię zapisać na kurs i jakie odnieśli wrażenia (nic nie pokona osobistej rekomendacji)
      --> dowiedzieć się jak liczne są grupy oraz czy lektorzy posiadają przygotowanie pedagogiczne (samo ukończenie filologii nie gwarantuje umiejętności przekazywania wiedzy)
      --> zastanowić się czywybrana przez nas godzinazajęć na pewno będzie nam pasowała (może banalne, ale ile razy już słyszałam "nie mogę się zmobilizować, bo mam zajęcia w sobotę rano")

Poza tym warto zwrócić uwagę jak jesteśmy traktowanie już w sekretariacie szkoły - czy w rodzaju kolejki w Tesco ("nastepny proszę") czy szkoła dba o indywidualne podejście do ucznia i zależy jej na każdym kursancie.
      • robsonos Re: Jaką szkołę wybrać? 29.07.11, 10:11
        www.smart.szkola.pl napisała:

> Wybierając szkołę językową dobrze jest:
        > --> spytać znajomych czy wartosię zapisać na kurs i jakie odnieśli wrażenia
        > (nic nie pokona osobistej rekomendacji)
        > --> dowiedzieć się jak liczne są grupy oraz czy lektorzy posiadają przygoto
        > wanie pedagogiczne (samo ukończenie filologii nie gwarantuje umiejętności przek
        > azywania wiedzy)
        > --> zastanowić się czywybrana przez nas godzinazajęć na pewno będzie nam pa
        > sowała (może banalne, ale ile razy już słyszałam "nie mogę się zmobilizować, bo
        > mam zajęcia w sobotę rano")
        >
        > Poza tym warto zwrócić uwagę jak jesteśmy traktowanie już w sekretariacie szkoł
        > y - czy w rodzaju kolejki w Tesco ("nastepny proszę") czy szkoła dba o indywidu
        > alne podejście do ucznia i zależy jej na każdym kursancie.

Jak się ma dużo znajomych to faktycznie dobra metoda, czyli ich rekomendacje.
        Sądzę, że to jedna z metod weryfikacji, a powinno je się zbiorczo potraktować, czyli także internet, także osobista wizyta, telefon.

Chodziłem do speak upu i rozkład zajęć mogłem sobie modyfikować. Każda solidna szkoła ma dobre podejście do kursanta. Po prostu konkurencja to wymusza.

• olala00 Re: Jaką szkołę wybrać? 11.08.11, 12:35
      jak ja szukałam dobrego kursu, owszem pytałam znajomych, ale większość jak jeden mąż odpowiadała, że to strata kasy i czasu :(… to, że później wyszło na moje, to inna historia. początkowo bazowałam na netowych forach, opiniach innych, potem chodziłam do szkół i gadałam z sekretarkami. tak trafiłam do speak up i był to bardzo dobry wybór :). podciągnęłam się w angielskim, rozmawiam bez przeszkód. Polecam takie sposoby szukania :).
    • roszpunka3 Re: Jaką szkołę wybrać? 31.08.11, 10:12
      Ja słyszałam pochlebne opinie (ze sprawdzonych źródeł) o szkole Axon i rozważam kurs u nich. Słyszałam, że podobno można zrobić w semestr jeden poziom więc nauka pewnie jest intensywna. Ogólnie słyszałam pochlebne opinie o podejściu do kursantów i pracuje się podobno tam też na komputerach na niektórych zajęciach. Poza tym lektorzy dość wymagający ale rzeczowi.
    • pola02 Re: Jaką szkołę wybrać? 06.09.11, 17:41
      Zapisz się do Casalingua na Powiślu. Małe grupy, bardzo profesjonalnie. Właścicielki to lektorki i dbają o jakość. A poza tym 1 przystanek od centrum.
    • interpersonal Re: Jaką szkołę wybrać? 08.09.11, 12:30
      W Interpersonal specjalizujemy się w kursach indywidualnych i grupowych na najwyższym poziomie językowym i merytorycznym (kursy dla kandydatów na tłumacza przysięgłego). Uczymy angielskiego kadrę managerską dużych firm. Mamy siedzibę w Grodzisku Mazowieckim, ale dojeżdżamy do klienta w każdym zakątku Polski.

Zapraszam do odwiedzenia naszej strony www.interpersonal.com.pl
    • robalinka Re: Jaką szkołę wybrać? 08.09.11, 21:47
      Mnie odpowiadały zajęcia w speak up. Sympatycznie prowadzone zajęcia, native znający się na skutecznym przekazywaniu wiedzy. Polecam
    • analogee Re: Jaką szkołę wybrać? 12.09.11, 12:45
      ja chodziłem kiedyś do szkoły andrzejewskiej na leszczyńskiego, była kiedyś droga, znana, ale o czym się przekonałem, nie była zbyt dobra. Oczywiście sporo zalezy od lektorów, ale jeśli szkoła płaci grosze lektorom, to im nie chce się przygotowywać do zajęć. Potem wylądowałem w Multilingua, a stamtąd przeniosłem się do takiego gościa, który prowadzi małą szkołę angielskiego, w Lublinie oczywiście, o nazwie intercaine. Powiem wam, że chociaż to malutka szkółka, to naprawdę warto, bo jak ktoś pracuje na swoim to zależy mu na klientach. Można się dogadać odnośnie metody jaką mają być prowadzone zajęcia, np. callan czy jakaśinna i typu zajęć, czy np. więcej konwersacji, więcej gramy, itp. Jakbyście się zastanawiali nad wyborem szkoły, to szczerze polecam - dużo się nauczycie, nie zapłacicie wiele (nie ma kosztów utrzymania lokalu, bo wszystko jest w domu, dlatego może zaoferować taniej), a i grupy są małe (max 8 osób). A wykładający tam pracuje też na uczelni wyższej i w innych renomowanych szkołach językowych, więc po co przepłacać :) ?
      p.s. mam nadzieję, że spełniłem dobry uczynek komuś tym postem :D
    • candoenglish Re: Jaką szkołę wybrać? 12.09.11, 15:49
      Moim prywatnym zdaniem - jako lektorki - ciężko polecać szkołę jako taką, wszystko zależy od tego na jakiego nauczyciela i na jaką grupę się trafi. Wybierając szkołę, wybierasz lokalizację, ceny, atmosferę, ale nie wiesz, czy spodobają ci się zajęcia. Najlepsza rada: zapisać się do kilku i pójść na pierwsze zajęcia, w porządnych szkołach pozwolą ci przyjść na próbną lekcję bez zobowiązań :)
    • pizmaczeq Re: Jaką szkołę wybrać? 28.09.11, 13:10
      Dobre opinie zbiera HappyHours. Jeśli masz konkretny cel, w tym przypadku zdanie matury jak najlepiej, to lektor dostosuje system nauczania do Twoich potrzeb. Wiem, że prowadzą zajęcia zarówno w małych grupkach jak i indywidualne. Na takich można się nauczyć najwięcej moim zdaniem. Jeśli jesteś zainteresowana to odsyłam Cie do ich strony happyhours.edu.pl
    • kalka-4 Re: Jaką szkołę wybrać? 10.12.11, 00:22
      Czasami myślę, że jest zbyt wielki wybór
      • robsonos Re: Jaką szkołę wybrać? 19.12.11, 09:15
        kalka-4 napisał:

> Czasami myślę, że jest zbyt wielki wybór

Wszystko zależy od Twojego miejsca zamieszkania. W dużych miastach faktycznie wybór jest duży, a do tego obecne są duże szkoły, które posiadają oddziały w wielu miastach. I Wydaje mi się, że tego typu kursów należy poszukiwać. Nie jakiś po jakiś małych szkołach, o których cieżko coś dobrego powiedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka