Dodaj do ulubionych

symbol przegłosu

IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.07, 15:36
Ludziska, znacie sposób, żeby napisać symbol przegłosu - taki myślnik z kropeczkami nad nim? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • baerenfang üÜ, öÖ, äÄ 30.09.07, 15:46
      zainstaluj sobie niemiecką czcionkę obok polskiej
      ł,ąęóźśćżń...
      • Gość: ja Re: üÜ, öÖ, äÄ IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.07, 15:48
        Nie chodzi mi o ä, ü, ö itd, to umiem zrobić. Chodzi mi o ten myślnik z kropkami, tak jak w słownikach.
        • annajustyna Re: üÜ, öÖ, äÄ 30.09.07, 15:51
          Nie przejmuj sie, ten pan nie umie czytac ze zrozumieniem. Nie ma w symbolach
          (Word, wstaw, symbole etc.)?
          • ggigus nie ma, sprawdzalam wlasnie 30.09.07, 15:53
            moze wejsc na jakas strone z symbolami i skopiowac??
            • annajustyna Re: nie ma, sprawdzalam wlasnie 30.09.07, 15:56
              Faktycznie, trzeba by miec pewnie jakas rozszerzona, droga wersje...
          • Gość: ja Re: üÜ, öÖ, äÄ IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.07, 15:56
            Nie ma tego w symbolach ani w tablicy znaków. Szukam w internecie, ale nie mogę znaleźć. A potrzebuję PILNIE...
            • ggigus Re: üÜ, öÖ, äÄ 30.09.07, 15:57
              jak musisz wydruowac, to sciagnij kreseczke, a kropki dopisz
              albo w ogole zrob lapka
              • Gość: borgia Re: üÜ, öÖ, äÄ IP: *.iesy.net 30.09.07, 15:59
                de.wikipedia.org/wiki/Hilfe:Sonderzeichenreferenz
              • Gość: borgia Re: üÜ, öÖ, äÄ IP: *.iesy.net 30.09.07, 16:05
                de.wikipedia.org/wiki/Hilfe:Sonderzeichen
        • baerenfang a w jakich słownikach to widziałeś? 30.09.07, 16:15
          • Gość: ja Re: a w jakich słownikach to widziałeś? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.07, 16:23
            W drukowanych!
            • baerenfang no to szukaj dalej swojego symbolu przegłosu, 01.10.07, 08:39
              ty symbolu:-))))
            • Gość: borgia ja też nie jarzę co to ma być --> ÷ ? to? IP: *.iesy.net 01.10.07, 09:07
              bo to też jest myślnik z kropkami...
            • Gość: borgia versuch doch mal auch bei The Letter Database IP: *.iesy.net 01.10.07, 09:14
              www.eki.ee/letter/
              • Gość: ja Re: versuch doch mal auch bei The Letter Database IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.07, 13:57
                Cześć,
                fajnie, że się zajęliście moim problemem. Chyba jednak kiepsko tłumaczę, bo niektórzy dalej nie wiedzą, o co chodzi (mea kulpa!). Otóż w słownikach, weźmy na przykład takiego Langenscheidta, rzeczowniki są podane w liczbie pojedynczej, oraz jest informacja o tym, jak utworzyć liczbę mnogą (Lampe, -n.) A jeżeli liczbę mnogą tworzy się z przegłosem (Buch - Bücher), to w słownikach piszą - w przypadku naszego miłego słowa BUCH - końcówkę -er, a przed tą końcówką znak, że jeszcze jest przegłos. I wygląda to jak myślnik, NAD KTÓRYM są dwie kropki. Jakby można było to tutaj narysować, to by nie było mojego problemu.
                Szukam nadal bezskutecznie, już nawet znam różne fajne nazwy znaków typograficznych w językach różnych, ale mojego - ni mo!
                • nie_chce_mi_sie_tworzyc_nazwy Re: versuch doch mal auch bei The Letter Database 21.10.24, 18:54
                  ja narysowałem w paincie(16x16) a potem wkleiłem
    • jessi_a jezeli piszsz w Wordzie 01.10.07, 15:19
      niestety Worda nie mam w wersji polskiej
      wiec po niemiecku

wiec po niemiecku
      Einfügen
      Objekt
      Formel-Editor (matematyczne symbole)
      symbol ulamka zwyklego
      w liczniku pisze 2 kropki
      w mianowniku nic nie pisze
      zamykam Editor i mam myslnik z dwiema kropeczkami na gorze i moge