mijaczek 01.06.04, 18:36 How do you say "bredzisz" in english? American English if it doeas matter... Thanks for help. Mia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bodzu A willing helper!!! ;-))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 18:54 Może Ci się przydać wyrażenie: a load of crap/nonsense/rubbish, etc. (UK INFORMAL) = something that is not true, or something of very bad quality: 'Who said they were cheaper - what a load of rubbish!' 'He liked the second series and I thought it was a load of crap.' Ale to czego szukasz to np. 'talk rubbish' - bredzić Chyba, że szukasz tego: rave (SPEAK FOOLISHLY) = to speak in an uncontrolled way, usually because you are upset or angry, or because you are ill: 'He's always raving (on) about the government.' 'She was ranting and raving about some imagined insult.' Polecam Cambridge Dictionary- z którego zaczerpnąłem te przykłady ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: A willing helper!!! ;-))) 01.06.04, 21:34 Gość portalu: Bodzu napisał(a): > Polecam Cambridge Dictionary- z którego zaczerpnąłem te przykłady ;-))) ostrożnie z tym polecaniem, skoro słownik cię nie ostrzegł, że 'crap' jest wulgaryzmem, cięższym gatunkowo niż 'shit'. 'cut the crap' znaczeniowo ma bliżej do 'nie pier..ol' niż 'nie mów nonsensów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu Debater!!! ;-))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 21:59 Ale to było w innym kontekście... Więc nadal polecam... a cóż - dużo słów funkcjonuje w slangu i dlatego mamy z nich rezygnować... ??? Np. tool o czym się przekonałem niedawno na forum... ;-))) Czy wypisać Ci popularne wyrazy które w slangu mogą mieć pejoratywne znaczenie... Zdziwisz się jak zubożeje Twój angielski... Albo jak się wzbogaci... ;-))) Więc tym bardziej gorąco polecam ten słownik... A Tobie dziękuję za zwrócenie uwagi na ciekawy akcent... ;-))) związany z moją odpowiedzią ;-))) Ale tak dla Ciebie - powiem Ci, ze ja selektywnie wybieram informacje z takiego słownika i 2 razy bym się zastanowił zanim bym coś takeigo powiedział.. Najpierw bym sprawdził i gdzies bym znalazł to OFFENSIVE WORD i wtedy byłbym ostrożniejszy... ale i tak zawsze łatwo coś palnać, więc liczy się empatia...;-) Ale znów zagłębiam sie za daleko w pewne sprawy i post zapowiada się na elaborat... Nie chcecie to nie używajcie... wasza sprawa - ja nikogo nie będę przekonywał ze mój słownik jest najlepszy, wszystkowiedzący i wogóle... Nie jestem akwizytorem przysłanym z CAMBRIDGE... by wam coś wcisnąć!!! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Debater!!! ;-))) 01.06.04, 22:21 no nie:) polecasz wyrażenie zawierające wulgaryzm z opisem uk informal podczas gdy uwaga winna brzmieć vulgarism. crap = ekskrementy :) dosłownie. co do slangu i znaczeń, zgadza się, że słowa zupełnie niewinne moga posiadac znaczenia głebokie, ale nie o to w tym przypadku chodzi. jest róznica pomiędzy 'ładowaniem/wciskaniem gówna' a mówieniem bredni - w ciężarze gatunkowym, choć w zasadzie znaczenie jest to samo. dobry słownik daje ostrzegawcze znaki przy słowach/wyrażeniach jednoznacznie wulgarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu Joker!!! ;-))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 22:40 Powiem Ci, że przy takich 'bredzeniach' gdybym szukał dla siebie to bym sprawdził z 4-5 słowników i na pewno bym slangowego nie pominął!!! Ale ja nie mam czasu się tak bawić z każdym słówkiem...o które ludzie proszą... Niech ktos też wykaże odrobinę inicjatywy... jak to ktoś mądry na tym forum mawia: OD PRZYBYTKU GŁOWA NIE BOLI!!! - więc daje więcej...!!! ;-))) Podpisuję się pod tym - tylko trzeba umieć odfiltrować informacje... ;-))) Ale myślę, ze nie mam tu do czynienia z debilami - jak ktoś nawet by był ślepy i głuchy - nie widziałby opisu słowników proponowanych... to zawsze jeszcze ma GOOGLE ... gdzie można sprawdzać konteksty... LUDZIE czy z WAMI trzeba jak z dziećmi... wszystko na tacce... ??? No tak ja wiem, że dziś święto nas wszystkich - przy okazji życzonka... ;-))) Że też nie wprowadziłem taryfy ulgowej... Umówmy się - ja będę udzielał super precyzyjnych informacji ludziom, a Ty napiszesz za mnie pracę dyplomową... tylko na 5 poproszę... A ja tu będę dawał ludziom odpowiedzi na 5+ w międzyczasie... ;-))) Jeśli nie zauważyłaś... to w moim poście w sumie jedyny, kóry wyraźnie polecałem tekst to było talk rubbish - o innych tylko wspomniałem pro forma (czytaj uważniej!!!) a Ty się przyczepiłaś... Thanks God kolejna LADY C!!! Podałem kilka więcej by dać komuś do myślenia... ale gdybym szukał sobie to talk rubbish by mi starczyło... przyznasz raczej iż rubbish mają z gównem niewiele wspólnego... choć ja ludziom po śmietnikach nie zaglądam ;-))) Jesli ktoś nie ma ubikacji w domu to kto wie... ;-))) OK - rozejm, Twoje na wierzchu, nauczyłem się, że z kobitami dyskusji nie wygram... zawsze przegadają... mimo, że o mnie też czasem mawiają złotousty... ;-))) Ale czas - TIME IS TICKIN" AWAY - jak w takim kawałku, hiciorze jeszcze z okresu gdy chodziłem do liceum... ;-))) Zespół nazywał się C-BLOCK - ambitnie... ;-))) Ale ja jestem stary, że takie kawałki pamiętam... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu ??????? ;-)))))))))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 22:02 Ja nic nie wspomniałem odpowiadając o: 'cut the crap' Czytaj uważniej!!! ;-))) Ale i tak fajnie iż nauczyłaś nowego fajnego przekleństwa... OK kończę nie katingować de krapa ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: ??????? ;-)))))))))) 01.06.04, 22:26 zgadza się, ale cut the crap jest najpopularniejszym zdaniem, w którym 'crap' występuje. a poza tym to dobra płyta clashu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu Re: ??????? ;-)))))))))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 22:41 Ale nie narzucalem takiego rozwiązania... Trzymajmy się faktów!!! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shit Re: ??????? ;-)))))))))) IP: *.proxy.aol.com 02.06.04, 02:58 So Bodzu, cut the crap!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu Re: ??????? ;-)))))))))) IP: *.crowley.pl 02.06.04, 08:29 Hahahah, you are funny, indeed ;-))) There's no cure for stupidity!!! I love so precious comments... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: A willing helper!!! ;-))) 01.06.04, 22:11 zależy... wg mnie różnica między 'bredzisz' a 'pier....' jest naprawdę nie wielka. gdyby ktoś chciałby być grzeczny to powiewiedziałby ' nie zgadzam się z tobą/ mylisz się' ale raczej nie 'bredzisz' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzu Re: A willing helper!!! ;-))) IP: *.crowley.pl 01.06.04, 22:17 Dzięki za wsparcie, ale i tak uważam iż komentowany post(przeze nmie i przez Ciebie) odbiegł od tematu - bo ja tam nie proponowałem takiego użycia crapa... więc nie wiem o co cała historia... ;-))) I całkowicie się z Tobą zgadzam, że 'bredzenie' to już jest tekst z lekkim negatywnym zabarwieniem nie wchodzący do kanonu pieknej angielszczyzny/polszczyzny używanej przez damy i dżentelmenów... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja pieprzysz kolezanko, pieprzysz IP: *.city.mississauga.on.ca 02.06.04, 00:18 emka_1 napisała: > 'cut the crap' znaczeniowo ma bliżej do 'nie pier..ol' niż 'nie mów nonsensów" BZDURA Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Bredzić in english? Please 01.06.04, 19:17 you're talking nonsense Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja mozesz tez powiedziec - mumble IP: *.city.mississauga.on.ca 02.06.04, 00:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: mozesz tez powiedziec - mumble IP: *.acn.pl 02.06.04, 00:33 Mumble means 'to speak unclearly and quietly so that the words are difficult to understand'. It refers to the WAY of speaking not to its CONTENT, which I believe the original question was about. 'Talking nonsense' is my choice then :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: mozesz tez powiedziec - mumble IP: *.city.mississauga.on.ca 02.06.04, 00:38 zgadza sie ale rowniez bredzenie, zwlaszcza pijackie to jest rowniez mumble dlatego powiedzialem 'rowniez' a nie tylko w zaleznosci od tego co chce powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
republican Baloney !! 02.06.04, 01:57 Baloney and hogwash - American Gibberish and babble - British Ps Less elegant but most to the point - horsesh_t in both tongues Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: Bredzić in english? Please IP: *.proxy.aol.com 02.06.04, 03:00 Bull [shit]! Odpowiedz Link Zgłoś