Dodaj do ulubionych

10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angielsku

03.02.15, 15:52
Zapraszam do małej zabawy. Wrzuciliśmy na stronę 10 prostych angielskich słów, które bardzo często są źle wymawiane.

TOP 10 - źle wymawiane angielskie słowa

Słowa nie są trudne, np SAYS czy choćby LEOPARD, ale możemy się założyć, iż większość uczniów, maturzystów czy studentów nie potrafi ich poprawnie wymówić.

Zresztą sprawdźcie sami - i zapraszam do komentowania ile słów powiedzieliście dobrze, a ile źle ;)
Obserwuj wątek
    • bournemouth Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 03.02.15, 19:27
      do listy mogę dopisać chyba jeszcze hotel, listening, polish, often i wiele wiele innych :)
    • bournemouth Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 15.02.15, 16:22
      na prawdę bez komentarza? dziwne ;)
      • felusiak1 Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 15.02.15, 19:24
        a co tu komentować. ludzie, którzy nie mają codziennej styczności z angielskim zawsze bedą źle wymawiać. do tego brytyjska wymowa jest inna niż amerykańska co widoczne jest przy słowie aren't.
        ci, których angielski jest ojczystym jezykiem popełniają mnóstwo błedów. Do tego dochodzi regionalny dialekt i trzeba sie dobrze wsłuchać. ain't it so?
        • bournemouth Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 17.02.15, 16:48
          no niby tak, ale i tak chodzi glownie o to by nauke rozpoczeli ;) a czesto takie tematy wzbudzaja zainteresowanie i jeszcze szansa ze jednak ktos otworzy ksiazke do ang i cos zrobi ;)
          • felusiak1 Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 18.02.15, 13:35
            bardzo dawno temu, w szkole, było sobie zdanie ze słowem jacht.
            zajrzałem do słownika żeby zobaczyć jak to się wymawia. okazało się, że byłem jedynym, który zajrzał.
            być może ludziom się nie chce.
    • cot-ton Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 19.02.15, 08:13
      Delete - mnóstwo ludzi wokół mówi "dilejt".
      Retry - "retry" :)
      • robak.rawback Re: 10 najczęściej źle wypowiadanych słów po angi 20.02.15, 20:23
        moja ulubiona kategoria to place names np Kirkcudbright ;b

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka