19.06.06, 11:47
Takie słówko - jak w temacie.

Trafiłem na zdanie mówiące o tym, że pewne amerykańskie pismo określiło pewnego człowieka (chodzi o Dalajlamę) jako "The coolest spiritual-leader daddio around".

Rozumiem zdanie, wiem, o co chodzi, łapię klimat - ale męczy mnie to "daddio".

Macie jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • easystreet Re: Daddio 19.06.06, 16:12
      zdrobnienie "daddy", czyli tatusiek, ojczulek...
      • puuchatek Re: Daddio 19.06.06, 18:37
        Aaaaaaaaaaa, psianoga, nie wpadłem na to! :-)

Dzięki!
      • blueboy Re: Daddio 19.06.06, 18:50
        easystreet napisała:

> zdrobnienie "daddy", czyli tatusiek, ojczulek...
        poważnie daddio to od daddy? A nie jest to przypadkiem od tego NBC show?
        "Chris Woods who is Daddio and also restaurant supply salesman, decides to
        leave his job and stay home to raise his family while his attorney wife Linda
        goes back to work."
    • kwiatek_leona Re: Daddio 19.06.06, 19:16
      Wywodzi sie to zdaje sie ze slowa Daddy-O, pochodzacego z murzynskiego slangu.
      Zadomowilo sie w slangu bitnikow/jazzmanow z lat 50-tych. Tak sie do siebie
      zwracali wszyscy "Cool cats".
      • blueboy Re: Daddio 19.06.06, 20:23
        kwiatek_leona napisała:

> Wywodzi sie to zdaje sie ze slowa Daddy-O, pochodzacego z murzynskiego
        slangu.
        > Zadomowilo sie w slangu bitnikow/jazzmanow z lat 50-tych. Tak sie do siebie
        > zwracali wszyscy "Cool cats".

nie pomyślałem, jak mogliby porównać przywódcę duchowego do jakiejś postaci
        komediowej! Dzięki za wyjaśnienia, zdaje się, że teraz rozumiem sens..
        pozdr.
        • easystreet Re: Daddio 19.06.06, 21:55
          Pamietasz piosenke Bonney M, Daddy Cool? A wiec ten przywodca jest takim cool
          daddy, fajnym tatkiem, takim rownym gosciem, itd...
          • blueboy Re: Daddio 20.06.06, 10:11
            easystreet napisała:

> Pamietasz piosenke Bonney M, Daddy Cool? A wiec ten przywodca jest takim cool
            > daddy, fajnym tatkiem, takim rownym gosciem, itd...

pewnie,że pamiętam Daddy Cool,i szalejące przy Bonney M dziewczyny na
            dyskotekach :), ale też znalazłem inny przykład: piosenkę
            Van Morrison'a - "Don't You Rock Me Daddio"
            Potęga internetu..
            Pozdr.
    • hanula Re: Daddio 20.06.06, 15:04
      "Daddio" to stary slang, oznacza tyle samo co "dude", a po polsku "facet" czy "gość".

Od czasów komedii "Daddio" czasem określa się tym słowem tatę zajmującego się dziećmi w domu (gdy mama pracuje), ale mocno wątpię, żeby w twoim kontekście o to chodziło.
    • easystreet Re: Daddio 20.06.06, 15:49
      stary slang, powiadasz? w nowym uzyciu, jak widzisz, wiec nie chodzi o tatusia
      zajmujacego sie dziecmi, ale pieszczotliwe okreslenie duszpasterza, a slyszalas
      kiedys jak w polskim mowi sie "ksiezulek" albo "ojczulek"? Troche nonszalancko,
      ale i bez obrazy.
      • nasza_maggie Re: Daddio 20.06.06, 16:50
        1. daddy-o
        Mid 50's to mid-60's beatnik/hipster slang.
        Somewhat equivalent to today's "dude" or "man" but with a much cooler zen-
        bohemian and/or streetwise hipster attitude.

Skoopy loopy koo! Skippitty dippitty wah wah wah!Like, dig that jazz, daddy-o!

www.urbandictionary.com/define.php?term=daddy-o
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka