Dodaj do ulubionych

subwoofer impedancja

IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 13:48
Kiedyś kupiłem zestaw kina domowego: www.ebay.de/itm/Heimkino-System-Bench-KH02-Dolby-Surround-5-1-Pro-Logic-/330707828104?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_DVD_Komplettanlagen&hash=item4cffb8fd88

a teraz nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaką impedancję ma tytułowy subwoofer. Czy tak jak reszta głośników czyli 4 Ohm'y? W opisie jak i na obudowie nie ma podanej wartości. Rzecz w tym ,że kupiłem wzmacniacz i kolumny. W opisie wzmacniacza jest wyraźnie zaznaczone, że impedancja głośników musi mieścić się w zakresie 8-16 Ohm. Nowe kolumny spełniają ten warunek ale nie wiem, czy nie wiem czy nie będzie im brakowało basu. Czy w ogóle warto bawić się w kombinowanie ze starym subwooferem czy też zacząć zbierać $ na coś konkretnego? Poniżej linki na wzmacniacz i nowe głośniki.

www.pioneer.eu/de/products/archive/VSX-D712-K/index.html
www.amazon.de/dp/B0046B2778/?smid=A25WDDB9VC73OB&tag=preisvergleich-idealode-21&linkCode=asn&creative=6742&camp=1638&creativeASIN=B0046B2778

Obserwuj wątek
    • crannmer Re: subwoofer impedancja 01.04.12, 15:04
      Gość portalu: Gustaw napisał(a):
      > a teraz nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaką impedancję ma tytułowy subwoof
      > er.

Na ilustracji w baju widac, ze tytulowy subwoofer jest aktywny. Ergo tematyka impedancji go nie dotyczy. Po prostu podlaczasz go przy pomocy jednej zyly zwyklego przewodu cinch (pl: RCA) z odpowiednim wyjsciem sygnalowym na amplitunerze. Druga zyla moze zwisac nieuzywana. Ew. mozna sprobowac rozdzielic obie zyly i zrobic dwa przewody mono.

> Czy w ogóle warto bawić się w kombinowanie
      > ze starym subwooferem czy też zacząć zbierać $ na coś konkretnego? Poniżej lin
      > ki na wzmacniacz i nowe głośniki.

Moim skromnym zdaniem tytulowy subwoofer nie dorasta do zestawu glosnikowego z amazona. Przy czym do normalnego sluchania temu zestawowo subwoofer specjalnie nie jest konieczny. Wazne tylko, aby w nastawach amplitunera ustawic SUBWOOFER: NONE, coby sygnal subbasowy szedl do glosnikow.

Jesli po wypoziomowaniu zestawu i obejzeniu kilku filmow bedziesz odczuwac braki basu, to zawsze poziej mozesz go dolozyc. Tylko zeby byl wlasciwy wynik, nie mozna wtedy oszczedzac. Slaby subwoofer jest gorszy od braku subwoofera. Za cene w okolicach ceny Twoich kolumn z amazona dostaniesz sensowny subwoofer Nubert czy Teufel. W gore oczywiscie nie ma ograniczen.
      • Gość: Gustaw Re: subwoofer impedancja IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 16:12
        Dzięki.
    • Gość: Gustaw Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. IP: *.pool.mediaWays.net 03.04.12, 17:37
      Zestaw kolumn dojdzie jutro, może pojutrze ale mimo to, zanim zacznę zabawę potrzebuję porady. Otóż przeglądając instrukcję wzmacniacza wyczytałem, że należy w ustawieniach podać odległość kolumn od wzm. Domyślam się, że ma to związek z opóźnieniem. Pytanie brzmi: podajemy odległość czy długość kabla, czy ew kabel docinamy na odpowiednią odległość i wtedy regulujemy ustawienia wzm.(?) Pytanie drugie, jak przewód najlepiej zastosować do podanego w linkach powyżej zestawu. Ile mm².?
      • crannmer Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. 03.04.12, 18:19
        Gość portalu: Gustaw napisał(a):

> Pytanie brzmi: podajemy odległość czy długość kabla,

Odleglosc w lini prostej od glosnika (np. wysokotonowego) do miejsca odsluchu. Chodzi o czas biegu dzwieku. Opoznienie w przewodzie glosnikowym jest o wiele rzedow wielkosci pomijalne.

> Pytanie drugie, jak przewód najlepiej zastosować do podanego w linkach powyżej zestawu
        > . Ile mm².?

Wbrew zapewnieniom w swierszczykach zwanych prasa audio nie ma koniecznosci stosowania specjalnych i bezwstydnie drogich przewodow glosnikowych. Przy normalnych odleglosciach w normalnym pokoju 2,5 qmm starczy az nadto. Przy wiekszych dlugosciach przewodow (powiedzmy przewod wzmacniacz-kolumna > 10 m) i kolumnach o niskiej impedancji (mocno nizej 4 om) mozna wziac 4 qmm. Zwykly przewod glosnikowy z Obiego czy Praktikera jest ok.

Wazne, aby dobrze zacisnac konce w zaciskach kolumn i wzmacniacza.
        • Gość: Gustaw Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. IP: *.pool.mediaWays.net 03.04.12, 20:18
          Dziękuję.
        • Gość: Gustaw I ostatnia rzecz: IP: *.pool.mediaWays.net 03.04.12, 20:26
          Gdyby jednak zabrakło niskich tonów: www.amazon.de/gp/offer-listing/B006VC5N5I/ref=asc_df_B006VC5N5I7210260?ie=UTF8&condition=new&tag=geizhals10-21&creative=22566&creativeASIN=B006VC5N5I&linkCode=asm&smid=ADF3DRGQQT4J4 Będzie dobry? Po kupnie Kolumn i Wzmacniacza budżet mi się zdecydowanie uszczuplił.
          • crannmer Re: I ostatnia rzecz: 03.04.12, 20:50
            Mam wrazenie, ze ten typ bylby w polaczeniu z danym zestawem glosnikow krokiem wstecz. Nie da lepszego basu, niz ten, co tak czy tak z glosnikow bedzie wychodzil.

Z subwooferem nie powinienes IMHO startowac ponizej czegos takiego:
            www.nubert.de/index.php?action=product&id=35&category=81#tab_technical
            Jak pisalem, nie musisz miec subwoofera natychmiast. Jakies urodziny, jubileusz, w ostatecznosci Mikolaj i swieta ;-)
            • crannmer A tu jest okazja 03.04.12, 20:54
              Obnizony porzadny subwoofer:
              www.nubert.de/index.php?id=34
            • Gość: Gustaw Re: I ostatnia rzecz: IP: *.pool.mediaWays.net 03.04.12, 20:59
              Jeszcz parę lat życia przede mną więc pewnie nazbieram ;). Dzięki.
      • Gość: gtw Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. IP: 195.158.247.* 04.04.12, 13:24
        Średniej klasy i lepsze wzmacniacze mają funkcję samodzielnej kalibracji i konfiguracji ustawień w zależności od tego gdzie ustawione są głośniki. Twój nie ma czegoś takiego?
        • crannmer Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. 04.04.12, 17:45
          Gość portalu: gtw napisał(a):

> Średniej klasy i lepsze wzmacniacze mają funkcję samodzielnej kalibracji i konf
          > iguracji ustawień w zależności od tego gdzie ustawione są głośniki. Twój nie ma
          > czegoś takiego?

Primo wyniki autokalibracji nie zawsze sa optymalne. W przypadku odbiegajacego od zalozonego standardu ukladu pomieszczenia czesto sa mocno nieoptymalne.

Secundo AFIK podany amplituner nie ma autokalibracji i mikrofonu pomiarowego.
          • Gość: Gustaw Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.12, 17:59
            No właśnie tak mi się wydawało. Chyba od modelu 912 wzwyż.
        • Gość: Gustaw Re: Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie. IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.12, 17:58
          Hmmm... Z tego co tu stoi wynika, że wystarczy podać wielkość pomieszczenia www.pioneer.eu/de/products/archive/VSX-D712-K/review.html (trzeba kliknąć Preis/Leistung ). Czyli funkcja Quick-Setup to właśnie automatyczne ustawienia? Nie mam pojęcia. Miałem starutki zestaw kina domowego ale wraz z wymianą TV strzeliło mnie na wymianę totalną ;). Głośniki właśnie doszły, są piękne :). Jeśli tak grają jak wyglądają to nic mi do szczęścia nie trzeba. Próba dopiero w piątek gdy wrócę do domu.
    • Gość: Gustaw Re: subwoofer impedancja IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.04.12, 13:01
      Sprzęt podłączony, pierwsze odsłuchy za mną. Rzeczywiście, subwoofer jest zbędny (ukłon w stronę crannmera). Zestaw po odpowiednim skonfigurowaniu daje pełny czysty ton, bas dźwięczny, pełny choć nie nachalny. W 5.1 np." Uczeń czarnoksiężnika" efekty niczym w kinie. Bas głęboki az czuć drżenie jak w sali kiowej. Jak na 25m² więc nic więcej nie trzeba. W stereo Chris Botti brzmi dokładnie tak jak sobie wyobrażałem. Jakkolwiek wzmacniacz jest dość wiekowy jednak swoją robotę wykonuje solidnie i w połączeniu z kolumnami tworzy miły dla ucha i oka zestaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka