Dodaj do ulubionych

2 anteny TV Sat.

IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.12, 19:04
Witam, czy będą jakieś komplikacje w odbiorze sygnału jeśli na jednym konie zainstaluje się 2 anteny (Ja i sąsiad) tv sat w tym wypadku cyfry + ?
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: 2 anteny TV Sat. 08.11.12, 19:29
      Co to znaczy "na jednym konie dwie anteny"?
      W jednej misce dwa LNB? Jesli ma byc odbierany ten sam satelita, to nie bedzie dzialac.
      Dwie miski z dwoma LNB na jednym maszcie? Jesli sie nie beda zaslaniac, to nie ma problemow.
    • Gość: Adam Re: 2 anteny TV Sat. IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.12, 23:47
      Tzn, moja antena jest przymocowana do komina już od roku sąsiad z lewej strony komina przymocował swoją antenę i tak samo z C + dlatego chciałem zapytać czy w przyszłości mogę mieć z tego powodu jakieś zakłócenia itp. Pozdrawiam
      • crannmer Re: 2 anteny TV Sat. 09.11.12, 15:53
        Gość portalu: Adam napisał(a):
        > Tzn, moja antena jest przymocowana do komina już od roku
        Teraz jest jasniej :-)

> czy w przyszłości mogę mieć z tego powodu jakieś zakłócenia

O ile komin mechanicznie wytrzyma, a ustawienie anteny sie nie zmieni, to nie nalezy oczekiwac zadnych zaklucen.
        • Gość: ? Re: 2 anteny TV Sat. IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 16:58
          cranmer, czy jesteś może chory, tyle byków zrobiłeś... :-(
          • crannmer Re: 2 anteny TV Sat. 15.11.12, 19:04
            Masz jakis problem?
            Chcesz o nim porozmawiac?
      • zzimnyy Re: 2 anteny TV Sat. 15.11.12, 12:13
        Możesz nawet umieścić dwa konwertery na jednej antenie o odpowiedniej wielkości. Przy założeniu prawidłowej instalacji zakłóceń nie będzie.
        • crannmer Opowiesci z mchu i paproci 15.11.12, 18:58
          zzimnyy napisał(a):
          > Możesz nawet umieścić dwa konwertery na jednej antenie o odpowiedniej wielkości

Interesujace. Typowe katy otwarcia anten satelitarnych leza w okolicach od 4 (male anteny kampingowe) do mocno ponizej 2 stopni (duze anteny domowe). Dla porownania srednica szyjki LNB to typowo 40 mm. Przy czym to nie jest najmniejszy rozmiar LNB.

(kat 2 stopnie odpowiada rozwarciu ok. 3,5 cm z odleglosci jednego metra)

Odsep miedzy srodkami dwoch przylozonych do siebie rozkow konwerterow jest wiekszy, niz kat otwarcia typowej anteny. Ergo przynajmniej jeden konwerter bedzie dostawac marne szczatki sygnalu. Dopiero sporo ponadmetrowa antena ma sweet spot o rozmiarze pozwalajacym na umieszczenie w nim dwoch LNB.

> Przy założeniu prawidłowej instalacji zakłóceń nie będzie.
          Nie bedzie zaklocen, bo w normalnych instalacjach (< 1 m) przynajmniej jeden konwerter praktycznie nie bedzie mial odbioru.
          • zzimnyy Re: Opowiesci z mchu i paproci 28.11.12, 13:26
            crannmer napisał:
            > Interesujace.

Miło, że o tym wspominasz:) Będzie, będzie działał. Może nie precyzyjnie wyraziłem się - miałem na myśli zastosowanie podwójnego konwertera "Twin", który nie wymaga zastosowania dwóch anten, doskonale spełnia swoją rolę. Można spokojnie ciągnąć sygnał na dwa dekodery, bądź na jeden PVR.

-----------------
            Moderator Forum Sony
            • crannmer Re: Opowiesci z mchu i paproci 28.11.12, 13:53
              zzimnyy napisał(a):
              > Miło, że o tym wspominasz:) Będzie, będzie działał.

Rozwiazanie cytuje
              > Możesz nawet umieścić dwa
              konwertery na jednej antenie

o odpowiedniej wielkości

definitywnie dzialac nie bedzie.

> Może nie precyzyjnie wyraziłem się
              > - miałem na myśli zastosowanie
              > podwójnego konwertera "Twin",

Wyraziles sie jak najbardziej precyzyjnie. Tylko blednie. Coz, zdarza sie.

> który nie wymaga zastosowania dwóch anten, doskonale spełnia swoją rolę. Można spo
              > kojnie ciągnąć sygnał na dwa dekodery, bądź na jeden PVR.

Ze LNB twin dziala, nie musisz nikogo przekonywac. Sam mam taki w uzyciu.
        • Gość: Kornik Re: 2 anteny TV Sat. IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.12, 09:26
          Gwoli ścisłości:
          1. dwa konwertery na jednej czaszy umieszcza się, żeby odbierać sygnał z 2 satelitów tzw. układ z zezem:
          www.twojepioro.pl/pl/p/Naboje-Parker-krotkie-niebieskie-zmywalne/758
          2. Żeby podłączyć 2 dekodery do jednej czaszy (ale odbierające sygnał z tego samego satelity) nie potrzeba drugiego LNB, wystarczy konwerter typu TWIN:
          www.4max.pl/pl-PL/produkt/1014157/706/Anteny/TechniSat-DIGI-Twin-konwerter-Twin-LNB#
          • Gość: Kornik Korekta IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.12, 09:28
            Sorki, coś mi się linki pomieszały :-)
            Układ z zezem to oczywiście ten link:
            jackysat.prv.pl/obrazy/max/zezek.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka