barti_op
20.10.13, 10:36
Witam !
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada i używa kamerę Sony HDR-PJ650VE?
Pytam, bo rozważam zakup tego właśnie konkretnego modelu.
Jaka jest jakość obrazu z tej kamery? Czy przy rozdzielczości Full HD obraz jest naprawdę ostry i wyraźny? Chodzi mi o późniejsze odtwarzanie nagrania na telewizorze LCD 40" oraz 52" (oba o rozdzielczości Full HD).
Z tego, co widziałem w specyfikacji tej kamery, ma ona zoom optyczny tylko do 12x i tzw. rozszerzony do 20x. No właśnie, na czym polega ten zoom rozszerzony? Bo jak wiadomo, kamera ta ma zoom optyczny do 12x. Więc skąd się bierze te dodatkowe 8x? Kosztem czego? Pogorszenia jakości obrazu, zmniejszenia rozdzielczości obrazu? Jeśli tak to o ile? Czy przy tym zoomie rozszerzonym wysuniętym na maksa jakość obrazu jest wyraźnie gorsza?
Z czego też wynika fakt, że tak droga kamera, jaką jest niewątpliwie Sony HDR-PJ650VE, posiada właśnie zoom optyczny tylko do 12x? Podczas gdy wiele innych kamer, często kosztujących nawet 1/3 ceny tej HDR-PJ650VE, ma zoom optyczny w granicach 30-40x....
Czy kamera ta ma w komplecie tzw. muszlę oczną na wizjer? Bo dowiadywałem się o tym w dwóch różnych Sony Centre i w jednym powiedzieli mi, że ma, a w innym, że nie ma. Więc w końcu jak to z tym jest?
No i oprogramowanie. Jakie oprogramowanie jest dołączone w komplecie z tą kamerą? Słyszałem coś, że PlayMemories, czy jakoś tak. Czy za pomocą tego oprogramowania można edytować nagrane tą kamerą filmy i nagrywać je później np. na płycie Blu-Ray, tak aby później taką płytę dało się odtwarzać w stacjonarnym odtwarzaczu Blu-Ray? Myślę też nad zakupem odpowiedniej nagrywarki Blu-Ray, najlepiej zewnętrznej, podłączanej do komputera za pomocą USB.
Czy ogólnie rzecz biorąc, warto kupić tę kamerę Sony HDR-PJ650VE?
Podoba mi się ten model ze względu na wygląd i wyposażenie, no i ma też wizjer, co dla mnie jest bardzo istotne, a praktycznie wszystkie inne, tańsze kamery wizjera nie mają... :-/
Jeśli ktoś z Was ma tę kamerę lub wie coś na jej temat to bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytania!
Pozdrowienia,
Barti.