Dodaj do ulubionych

głośnik uszkodzony

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:40
Witam! Mam pewno pytanko...choć najpierw przedstawie fakty:

Mam podłączoną kolumnę Tonsila ZG15 z lat 70tych do midiwieży (wzmacniacz
2x150Watt). Kolumna ma głośnik szerokopasmowy tonsila oczywiście (GDS16/30/8)
W kolumnie brakuje głośnika wysokotonowego, choć miejsce to po nim załatałem.
Niestety jest w niej jedynie głośnik szerokopasmowy (potrafi nawet
przegłuszyć moje kolumienki do wieży (2x100W) choć ma tylko 30 Watt) ale
nawet fajnie bass daje, i jest problem - w około 1/3 całego zawieszenia
piankowego jest niestety oderwane od membrany (wszystko oczywiście oryginal z
tonsila) z powodu przypadkowego rozwalenia nożem. Jak to zrobić domowym
sposobem? Niestety nie mogę kupić gotowego zawieszenie i tak a propo to
chciałbym piankowe zawieszenie a nie gumowe. Jak to zrobić by podkleić tą
gąbkę zawieszającą głośnik? Dodam że zbyt bardzo to nie przeszkadza ale po
podkręceniu volume na połowe głośnik bardzo się wychyla i pęd powietrza
powoduje że pianka ocierająca się o membranę wydaje charakterystyczne
kłapanie.. głośnik ma moc 30W 8 Ohm )(GDS16/30/8) jeśli to potrzebne do pomocy

Pomóżcie

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: azm2 Re: głośnik uszkodzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 09:28
      głośniki są stare i należy im się emerytura. pianki nie naprawisz w taki
      sposób, żeby nie zmienić brzmienia głośnika. moim zdaniem szkoda czasu na
      starania. znajdź sklep z głośnikami Tonsilu i kup nowsze zamienniki z gumowym
      resorem - od razu dwa zestawy dwugłośnikowe (treble + woofer). o ile wiem,
      szerokopasmowe (GDS) nie są już produkowane.
      • Gość: jacek Re: głośnik uszkodzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:13
        to prawda nie są produkowane, ale czy mogę jakoś podkleić membranę ? Przecież
        to jest tylko ćwierć całego głosnika gąbki urwane. Nie przeszkadza mi że
        brzmienie się zmieni - choć niechcialbym zeby głosnik stracił bassy (co jest
        dziwne ze gds takie basy daje). Na nową kolumnę szkoda mi narazie pieniędzy a
        na nowe głośniki też, więc chciałbym naprawić swój nie aż tak stary głośnik
        (rocznik 1992 - pianka się przez przypadek urwała a nie rozwaliła ze starości)
        A bo wiesz szkoda mi kolumny....
      • Gość: jacek Re: głośnik uszkodzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:13
        to prawda nie są produkowane, ale czy mogę jakoś podkleić membranę ? Przecież
        to jest tylko ćwierć całego głosnika gąbki urwane. Nie przeszkadza mi że
        brzmienie się zmieni - choć niechcialbym zeby głosnik stracił bassy (co jest
        dziwne ze gds takie basy daje). Na nową kolumnę szkoda mi narazie pieniędzy a
        na nowe głośniki też, więc chciałbym naprawić swój nie aż tak stary głośnik
        (rocznik 1992 - pianka się przez przypadek urwała a nie rozwaliła ze starości)
        A bo wiesz szkoda mi kolumny....
        • Gość: azm2 Re: głośnik uszkodzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 10:41
          zawieszenie będzie miało różne parametry mechaniczne w różnych częściach obwodu
          i membrana będzie ruszać się nieosiowo (pierwszy powód zmiany brzmienia), przez
          co cewka może ocierać o magnes, a to na pewno jeszcze bardziej zmieni brzmienie.
          Poszukaj firmy, która wymieni całą membranę (jeżeli mieszkasz w Wwie albo
          niedaleko, to znajdziesz je na Wolumenie), ale wtedy od razu przerób obydwa
          głośniki, żeby były w miarę możliwości identyczne.
          Albo inne rozwiązanie: głośniki samochodowe. Za ok. 100 PLN kupisz komplet
          szerokopasmowych średnicy 16 cm z przyzwoitej firmy według swojego uznania. Na
          pewno będą nieźle grać w zamkniętej skrzynce, tylko włóż dużo pianki
          wytłumiającej - orientacyjnie 2 arkusze na skrzynkę, po 10 PLN za arkusz.
          • Gość: jacek a impedancja? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 23:04
            Gość portalu: azm2 napisał(a):

> zawieszenie będzie miało różne parametry mechaniczne w różnych częściach
            obwodu
            >
            > i membrana będzie ruszać się nieosiowo (pierwszy powód zmiany brzmienia),
            przez
            >
            > co cewka może ocierać o magnes, a to na pewno jeszcze bardziej zmieni
            brzmienie
            > .
            > Poszukaj firmy, która wymieni całą membranę (jeżeli mieszkasz w Wwie albo
            > niedaleko, to znajdziesz je na Wolumenie), ale wtedy od razu przerób obydwa
            > głośniki, żeby były w miarę możliwości identyczne.
            > Albo inne rozwiązanie: głośniki samochodowe. Za ok. 100 PLN kupisz komplet
            > szerokopasmowych średnicy 16 cm z przyzwoitej firmy według swojego uznania.
            Na
            > pewno będą nieźle grać w zamkniętej skrzynce, tylko włóż dużo pianki
            > wytłumiającej - orientacyjnie 2 arkusze na skrzynkę, po 10 PLN za arkusz

Niestety posiadam tylko jedną kolumnę więc koszt mniejszy. :)
            Membrana porusza się symetrycznie ponieważ jest dosyć sztywno zawieszona, cewka
            nie obciera o magnes. Tylko to kłapanie przy dużej głośności. :/
            Regeneracja głośnika odpada bo mieszkam w kaliszu - raczej nie znajdę tu
            serwisu do regeneracji speaker'ów. Rozwiązanie z głośnikami samochodowymi jest
            dobre tylko czy nie będzie problemu z impedancją? Najczęściej samochodówki mają
            4ohm a mój wzmacniacz toleruje tylko 8ohm. Z drugiej strony dobre rozwiązanie
            bo przy okazji kupiłbym mocniejsze głośniki. Dzięki za rady! Pozdrawiam!
            • ing.elec Re: a impedancja? :) 17.09.04, 14:26
              Gość portalu: jacek napisał(a):

> 4ohm a mój wzmacniacz toleruje tylko 8ohm. Z drugiej strony dobre rozwiązanie
              > bo przy okazji kupiłbym mocniejsze głośniki. Dzięki za rady! Pozdrawiam!

Nie toleruje, bo tak podal producent na tabliczce znamionowej, czy naprawde nie
              toleruje?

Impedancja konsumenckich wzglednie aktualnych wzmacniaczy nie nalezy sie za
              bardzo zajmowac.

Pozdr.

I.
              • Gość: jacek Re: a impedancja? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:59
                ing.elec napisał:

> Gość portalu: jacek napisał(a):
                >
                > > 4ohm a mój wzmacniacz toleruje tylko 8ohm. Z drugiej strony dobre rozwiąz
                > anie
                > > bo przy okazji kupiłbym mocniejsze głośniki. Dzięki za rady! Pozdrawiam!
                >
                > Nie toleruje, bo tak podal producent na tabliczce znamionowej, czy naprawde
                nie
                >
                > toleruje?
                >
                > Impedancja konsumenckich wzglednie aktualnych wzmacniaczy nie nalezy sie za
                > bardzo zajmowac.
                >
                > Pozdr.
                >
                > I.

to znaczy tak jest na tabliczce znamionowej na wzmacniaczu. Ale jeśli podkręce
                trochę głośniej (tak na pół regulatora) to wzmak się bardzo grzeje i włącza się
                wentylator chłodzący końcówki mocy. Aha, testowałem zachowanie wzmaka na
                głośniku tonsila (12 cm średnicy, 10W mocy, 4ohm impedancji)
    • Gość: podzwoń może Re: głośnik uszkodzony IP: *.acn.pl 08.09.04, 12:18
      coś poradzą

www.tonsil.com.pl/contact_frame.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka