Gość: emma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 10:55 proszę o poradę bo waham się między zakupem mniejszego lub większego tv? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: charlie_x Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.tvgawex.pl 23.02.05, 13:38 ..Proszę bardzo,jest taki wzór uniwersalny dla odbiorników tv przekątna obrazu x 5 = prawidłowa odległośc widza od telewizora.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 14:57 dzięki za info:) ciekawe jak to w praktyce wygląda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:29 W praktyce to zależy od tego co ogladasz (DVD, cyfrowy sat, sygnał TV z anteny) i od parametrów telewizora. Ja np. miałem kiedyś mój 34" Sony KV-ES34M61 ustawiony w odległości ok 2m i obraz był idealny. Ale ten model ma funkcje DRC tzn. podwajania ilosci linii i ilości punktów w linii. A najprościej jest pójść do sklepu, poprosić sprzedawcę, żeby włączył jakiś film na DVD i stanąć w takiej odległości, żeby nie było już widać linii obrazu, zniekształceń itp. Pomijam oczywiście kwestie zdrowotne: im dalej tym lepiej, a najlepiej wyłączyć TV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec W praktyce 23.02.05, 19:47 Gość portalu: emma napisał(a): > dzięki za info:) > ciekawe jak to w praktyce wygląda?? W praktyce nie nalezy sobie tym wzorem zawracac glowy. Pochodzi on z z czasow polowy ubieglego wieku, kiedy nie bylo jeszcze doswiadczen z wplywem telewizji na widza. No i dzielni okulisci i psycholodzy wpadli na piec przekatnych. Akurat z tej odleglosci nie bylo rowniez widac najwiekszych bledow obrazu owczesnych telewizorow. Praktyka wykazuje natomiast, ze dobry telewizor mozna spokojnie ogladac z odleglosci dwoch przekatnych (albo jeszcze mniej). Majac wiec 27 cali mozna siedziec np. poltora metra od ekranu. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: W praktyce 23.02.05, 20:19 ..zanim emisja szkodliwego promieniowania ekranu tv nie będzie równa zeru, tak skłaniałbym się ku zdrowo rozsądkowemu podejściu do tego wzoru.Chyba,że dzielni inzynierowie z XXI wieku nie udowodnią coś odwrotnego w tej kwestii.pozdrawiam..8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 20:32 dziękuje wszystkim za podpowiedzi,ale niestety mam nadal dylemat... pokój ma 16m2. część kanapy narożnej prostopadlej do tv "rozpoczyna się" ok.1,5 od tv, częśc równoległa jest w odległości 3m w przygotowanym regale pasuje idealnie Philips 32PW9509 Pixel 2+ a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość obrazu nie będzie przytłaczająca???????????? może jednak lepiej będzie ten 28"???? Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: i nadal nie wiem:(( 23.02.05, 20:38 Gość portalu: emma napisał(a): > a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość > obrazu nie będzie przytłaczająca???????????? > może jednak lepiej będzie ten 28"???? Sama wielkosc obrazu nigdy nie jest przytlaczajaca. Sam ogladam filmy na ekranie projektora o przekatnej blisko dwa metry z odleglosci ok. trzech i pol metra i jest tak, jak ma byc. Przytlaczajace moze byc co najwyzej samo wielgasne i glebokie pudlo telewizora, ale ten dylemat musisz rozstrzygnac sama ze soba. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 21:13 dzięki, dzięki:) samo pudło... faktycznie ogromne i do tego waży 60 kg!! Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: i nadal nie wiem:(( 23.02.05, 23:18 Gość portalu: emma napisał(a): > dziękuje wszystkim za podpowiedzi,ale niestety mam nadal dylemat... > pokój ma 16m2. część kanapy narożnej prostopadlej do tv > "rozpoczyna się" ok.1,5 od tv, częśc równoległa jest w odległości 3m > w przygotowanym regale pasuje idealnie Philips 32PW9509 Pixel 2+ > a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość > obrazu nie będzie przytłaczająca???????????? > może jednak lepiej będzie ten 28"???? ________ ..krótko i na temat.Nawet gdyby wszystkie telewizory działały niczym cudowne łożka z solarium, to i tak ustawisz tv tak,żeby nie dostać oczopląsu od ciągłego omiatania wzrokiem całego 32-calowego ekranu.Jak daleko?Tak jak tobie będzie najlepiej pasowało,a ten wzór na wstępie podany potraktuj jako dodatkową wskazówkę.pozdr...8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 08:53 Pomijając kwestie estetyki ( chyba nikt ci tu nie pomoże z wyborem-to kwestia gustu) to przed zakupem zastanów sie nad kilkoma problemami natury technicznej. Rozumiem, że chcesz wstawić telewizor w regał, więc po pierwsze sprawdź, czy ten regał wytrzyma takie obciążenie. Może okazać się, że trzeba wzmocnić półkę. 32" jest cięższy o prawie 20kg od 28"! Po drugie sprawdź, czy telewizor zmieści sie na głębokość. 32" jest na 53cm głęboki plus potrzebujesz z tyłu troche miejsca dla chłodzenia. Minimalna szerokość półki to wg mnie 60 cm. I pamiętaj, że potrzebujesz też sporo miejsca wokół telewizora dla jego dobrego chłodzenia. Jeśli w regale masz nad telewizorem półkę, to może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 09:12 wielkie dzięki za trafne sugestie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: W praktyce 23.02.05, 20:33 charlie_x napisał: > ..zanim emisja szkodliwego promieniowania ekranu tv nie będzie równa > zeru, tak skłaniałbym się ku zdrowo rozsądkowemu podejściu do tego > wzoru.Chyba,że dzielni inzynierowie z XXI wieku nie udowodnią coś odwrotnego w > tej kwestii.pozdrawiam..8) A jakiez to szkodliwe promieniowanie wydaje ekran tv (glupoty samych programow nie licze, bo ta dziala z kazdej odleglosci)? Prosze o wyjasnienie z podzialem na kineskop, lcd, plazme i projektory, a takze o podanie, o ile zwiekszenie odstepu z dwoch do pieciu przekatnych redukuje wzmiankowane oddzialywania. A takze o podanie, czemu nie zwiekszyc onego odstepu np. do dziesieciu przekatnych. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie_x Re: W praktyce IP: *.tvgawex.pl 23.02.05, 22:40 .nie wnikając w szczegóły, jakie promieniwanie?..8)chyba elektromagnetyczne o ile pamiętam.Natomiast który z w/w telewizorów ma mocno zbliżoną emisję do zera,a który wypada najgorzej to w tej chwili nie podam.No i odbiorniki projekcyjne są tu wyjątkiem,ale nie o taki chodziło autorce postu.Dla wścibskich - można w 'goglarce' poszukać.Natomiast odległość to jest też kwestia gustu i sprawności oka widza.Wolny wybór w wolnym kraju..8) Odpowiedz Link Zgłoś
mort_subite Re: W praktyce 24.02.05, 15:29 A czyż nie jest tak, że kineskop i owszem, sieje zakłóceniami, ale robi to "tyłem", tzn. emituje je nie przez ekran w stronę pokoju, ale od strony działa elektronowego, w ścianę za odbiornikiem? BTW Mam 32" Thomsona w pokoju 16m2 i nie odczuwam żadnego dyskomfortu związanego ze "zbyt dużym" ekranem. Odpowiedz Link Zgłoś