Dodaj do ulubionych

32 cale: do jak dużego pomieszczenia?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 10:55
proszę o poradę bo waham się między zakupem
mniejszego lub większego tv?
Obserwuj wątek
    • Gość: charlie_x Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.tvgawex.pl 23.02.05, 13:38
      ..Proszę bardzo,jest taki wzór uniwersalny dla odbiorników tv
      przekątna obrazu x 5 = prawidłowa odległośc widza od telewizora.pozdr.
      • Gość: emma Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 14:57
        dzięki za info:)
        ciekawe jak to w praktyce wygląda??
        • Gość: Kornik Re: 32 cale: do jak dużego pomieszczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:29
          W praktyce to zależy od tego co ogladasz (DVD, cyfrowy sat, sygnał TV z anteny)
          i od parametrów telewizora. Ja np. miałem kiedyś mój 34" Sony KV-ES34M61
          ustawiony w odległości ok 2m i obraz był idealny. Ale ten model ma funkcje DRC
          tzn. podwajania ilosci linii i ilości punktów w linii. A najprościej jest pójść
          do sklepu, poprosić sprzedawcę, żeby włączył jakiś film na DVD i stanąć w
          takiej odległości, żeby nie było już widać linii obrazu, zniekształceń itp.
          Pomijam oczywiście kwestie zdrowotne: im dalej tym lepiej, a najlepiej wyłączyć
          TV :-)
        • ing.elec W praktyce 23.02.05, 19:47
          Gość portalu: emma napisał(a):

> dzięki za info:)
          > ciekawe jak to w praktyce wygląda??

W praktyce nie nalezy sobie tym wzorem zawracac glowy. Pochodzi on z z czasow
          polowy ubieglego wieku, kiedy nie bylo jeszcze doswiadczen z wplywem telewizji
          na widza. No i dzielni okulisci i psycholodzy wpadli na piec przekatnych.
          Akurat z tej odleglosci nie bylo rowniez widac najwiekszych bledow obrazu
          owczesnych telewizorow.

Praktyka wykazuje natomiast, ze dobry telewizor mozna spokojnie ogladac z
          odleglosci dwoch przekatnych (albo jeszcze mniej).
          Majac wiec 27 cali mozna siedziec np. poltora metra od ekranu.

Pozdr.

I.
          • charlie_x Re: W praktyce 23.02.05, 20:19
            ..zanim emisja szkodliwego promieniowania ekranu tv nie będzie równa
            zeru, tak skłaniałbym się ku zdrowo rozsądkowemu podejściu do tego
            wzoru.Chyba,że dzielni inzynierowie z XXI wieku nie udowodnią coś odwrotnego w
            tej kwestii.pozdrawiam..8)
            • Gość: emma i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 20:32
              dziękuje wszystkim za podpowiedzi,ale niestety mam nadal dylemat...
              pokój ma 16m2. część kanapy narożnej prostopadlej do tv
              "rozpoczyna się" ok.1,5 od tv, częśc równoległa jest w odległości 3m
              w przygotowanym regale pasuje idealnie Philips 32PW9509 Pixel 2+
              a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość
              obrazu nie będzie przytłaczająca????????????
              może jednak lepiej będzie ten 28"????
              • ing.elec Re: i nadal nie wiem:(( 23.02.05, 20:38

> a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość
                > obrazu nie będzie przytłaczająca????????????
                > może jednak lepiej będzie ten 28"????

Sama wielkosc obrazu nigdy nie jest przytlaczajaca. Sam ogladam filmy na
                ekranie projektora o przekatnej blisko dwa metry z odleglosci ok. trzech i pol
                metra i jest tak, jak ma byc.

Przytlaczajace moze byc co najwyzej samo wielgasne i glebokie pudlo telewizora,
                ale ten dylemat musisz rozstrzygnac sama ze soba.

Pozdr.

I.
                • Gość: emma Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 21:13
                  dzięki, dzięki:)
                  samo pudło... faktycznie ogromne i do tego waży 60 kg!!
              • charlie_x Re: i nadal nie wiem:(( 23.02.05, 23:18

> dziękuje wszystkim za podpowiedzi,ale niestety mam nadal dylemat...
                > pokój ma 16m2. część kanapy narożnej prostopadlej do tv
                > "rozpoczyna się" ok.1,5 od tv, częśc równoległa jest w odległości 3m
                > w przygotowanym regale pasuje idealnie Philips 32PW9509 Pixel 2+
                > a ja jednak mam nadal wątpliwości czy w tym pomieszczeniu wielkość
                > obrazu nie będzie przytłaczająca????????????
                > może jednak lepiej będzie ten 28"????
                ________
                ..krótko i na temat.Nawet gdyby wszystkie telewizory
                działały niczym cudowne łożka z solarium, to i tak ustawisz tv tak,żeby nie
                dostać oczopląsu od ciągłego omiatania wzrokiem całego 32-calowego ekranu.Jak
                daleko?Tak jak tobie będzie najlepiej pasowało,a ten wzór na wstępie podany
                potraktuj jako dodatkową wskazówkę.pozdr...8)
              • Gość: Kornik Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 08:53
                Pomijając kwestie estetyki ( chyba nikt ci tu nie pomoże z wyborem-to kwestia
                gustu) to przed zakupem zastanów sie nad kilkoma problemami natury technicznej.
                Rozumiem, że chcesz wstawić telewizor w regał, więc po pierwsze sprawdź, czy
                ten regał wytrzyma takie obciążenie. Może okazać się, że trzeba wzmocnić półkę.
                32" jest cięższy o prawie 20kg od 28"! Po drugie sprawdź, czy telewizor zmieści
                sie na głębokość. 32" jest na 53cm głęboki plus potrzebujesz z tyłu troche
                miejsca dla chłodzenia. Minimalna szerokość półki to wg mnie 60 cm. I pamiętaj,
                że potrzebujesz też sporo miejsca wokół telewizora dla jego dobrego chłodzenia.
                Jeśli w regale masz nad telewizorem półkę, to może być problem.
                • Gość: emma Re: i nadal nie wiem:(( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 09:12
                  wielkie dzięki za trafne sugestie:))
            • ing.elec Re: W praktyce 23.02.05, 20:33
              charlie_x napisał:

> ..zanim emisja szkodliwego promieniowania ekranu tv nie będzie równa
              > zeru, tak skłaniałbym się ku zdrowo rozsądkowemu podejściu do tego
              > wzoru.Chyba,że dzielni inzynierowie z XXI wieku nie udowodnią coś odwrotnego w
              > tej kwestii.pozdrawiam..8)

A jakiez to szkodliwe promieniowanie wydaje ekran tv (glupoty samych programow
              nie licze, bo ta dziala z kazdej odleglosci)?

Prosze o wyjasnienie z podzialem na kineskop, lcd, plazme i projektory, a takze
              o podanie, o ile zwiekszenie odstepu z dwoch do pieciu przekatnych redukuje
              wzmiankowane oddzialywania. A takze o podanie, czemu nie zwiekszyc onego
              odstepu np. do dziesieciu przekatnych.

Pozdr.

I.
              • Gość: charlie_x Re: W praktyce IP: *.tvgawex.pl 23.02.05, 22:40
                .nie wnikając w szczegóły, jakie promieniwanie?..8)chyba
                elektromagnetyczne o ile pamiętam.Natomiast który z w/w telewizorów ma mocno
                zbliżoną emisję do zera,a który wypada najgorzej to w tej chwili nie podam.No i
                odbiorniki projekcyjne są tu wyjątkiem,ale nie o taki chodziło autorce postu.Dla
                wścibskich - można w 'goglarce' poszukać.Natomiast odległość to jest też
                kwestia gustu i sprawności oka widza.Wolny wybór w wolnym kraju..8)
                • mort_subite Re: W praktyce 24.02.05, 15:29
                  A czyż nie jest tak, że kineskop i owszem, sieje zakłóceniami, ale robi
                  to "tyłem", tzn. emituje je nie przez ekran w stronę pokoju, ale od strony
                  działa elektronowego, w ścianę za odbiornikiem?

BTW Mam 32" Thomsona w pokoju 16m2 i nie odczuwam żadnego dyskomfortu
                  związanego ze "zbyt dużym" ekranem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka