Dodaj do ulubionych

Cyfrowy Polsat a mieszkanie na wschodnia strone

26.09.05, 12:23
Ratunku! Chcialam zamontowac sobie Cyfrowy Polsat lub Cyfre Plus, w zasadzie
wszystko mi jedno, zebym tylko mogla ogladac niemiecka i wloska TV (jestem
germanistka). Niestety okna mojego mieszkania wychodza tylko i wylacznie na
wschodnia strone, na infolinii powiedziano mi, ze niestety nie uda sie
najprawdopodobniej ustawic talerza na moim balkonie. Nie wiem, co teraz,
spoldzielnia jest niechetna instalowaniu czegos na dachu, ja tez sie boje, bo
jak ukradna to co? Poza tym powoluja sie na przepisy wg ktorych nie wolno
niczego instalowac na dachach. Nie wiem, co teraz, bo nie wyobrazam sobie,
zebym musiala sie przeprowadzac gdzies indziej tylko z powodu "glupiej"
telewizji. Niestety kablowka nie oferuje programow niemieckich i wloskich.
Czy moze ktos juz zmagal sie z tym problemem i jakos go rozwiazal? Bede
wdzieczna za kazda dobra rade.

Annuka
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: Cyfrowy Polsat a mieszkanie na wschodnia stro IP: 195.136.112.* 26.09.05, 16:52
      po pierwsze wytłumacz spółdzielni, że to oni są dla Ciebie, a nie Ty dla nich.
      I bądź stanowcza. (niby dlaczego nie mozna instalować anteny ????!!)

A co do kradziaży, to zestaw satelitarny nie kosztuje już połowy "Malucha" ;-)
      i nikt nie kradnie anten - talerz można kupić za 50-60zł.

powodzenia
    • ing.elec Re: Cyfrowy Polsat a mieszkanie na wschodnia stro 26.09.05, 20:57
      annuka napisała:

> Ratunku! Chcialam zamontowac sobie Cyfrowy Polsat lub Cyfre Plus, w zasadzie
      > wszystko mi jedno, zebym tylko mogla ogladac niemiecka i wloska TV (jestem
      > germanistka).

Instalacja dowolnego zestawu cyfrowego FTA (bez abonamentu) na satelite Astra
      daje wszystkie niemieckie (mocno ponad 30, w tym wszystkie publiczne) i sporo
      wloskich programow.

W przypadku sciany lezacej rownolegle do kierunku polnoc-polodnie (czyli
      patrzacj doladnie na wschod) koniecznym moze byc montaz dluzszgo wysiegnika na
      antene.

Astra lezy na 19 st. wschod. To dlugosc mniej wiecej lini Krakow-Gdansk. Jesli
      mieszkasz na zachod od tej lini, bedziesz miala sytuacje lepsza, jesli mieszkasz
      bardziej na wschod, bedziesz miala sytuacje gorsza (koniecznosc dluzszego
      wysiegnika)

Najlepiej sprawdz kompasem lub stanem slonca, jak dokladnie jest skierowana sciana.

Pozdr.

I.
    • konrad.boryczko FTA 28.09.05, 13:18
      Jezeli zalezy Ci tylko na programach wloskich i niemieckich, to po co Ci polsat
      czy cyfra? Jak wyzej napisano kup najprostszy zestaw FTA. Placisz jednorazowo
      300-400 zl. i potem juz sie tylko cieszysz kilkudziesiecioma programami w kazdym
      z tych jezykow.
      Co do anteny. Okno na wschod wcale nie oznacza braku mozliwosci. Nie napisalas
      czy jest to idealnie na wschod czy moze nieco na poludnie. Czy jest to skrajne
      mieszkanie (rog budynku), drzewa itp. I najwazniejsze: jaki rejon Polski. Np. w
      Warszawie przy oknie idealnie na wschod mozna zamontowac antene na Astre (i to
      najmniejsza, 60).
      Jezeli sp-nia nie chce Ci pozwolic montowac talerza na dachu, to popros laskawie
      o podstawe prawna. Jesli budynek nie jest zabytkowy, albo w budynku nie ma
      zbiorczej instalacji SATELITARNEJ, to takiej podstawy nie znajda. Moze byc
      jakistam regulamin, wtedy zapytaj czy dotyczy on wylacznie Twojego dachu, czy
      jest "ogolny". Jesli ogolny to jest bezwartosciowy, ale to temat na inna gadke.
      Poza tym pozostaje Ci opcja najstarsza i najlepsza, czyli zyczliwy sasiad z
      oknem na pd lub zachod. Na pewno ktorys sie zgodzi.
      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka