Dodaj do ulubionych

Pytanie do soso

IP: 216.94.98.* 05.05.03, 17:26
Kieruje pytanie do soso jako ze czytam forum od jakiegos czasu i musze
przyznac ze jestem pod wrazeniem. Uklony w strone soso. Jesli ktos inny
bedzie mi udzielic jakiejs rady jestem rowniez b. wdzieczny. Chodzi mi o
zakup sprzetu audio/ kino domowe ze wskazaniem na audio (mam na mysli
podloczenie tego do TV ale nie przykladam do tego wielkiej wagi). Pisze z
Kanady, a wiec chodzi mi o to co moge kupic tutaj. Co do ceny to nie jestem
audiofilem ktory gotow sie jest splukac zeby miec cos lepszego. W gre wchodzi
2000 do 3000 $ za wszystko. Co sadzicie o paradigm. Wiem ze soso chwali NAD (
jaki jest NAD 761 lub porownanie do onkyo czy denon). Poza tym DVD-CD (onkyo
DV-C601). Wiem ze w tej wypowiedzi jest chaos i prawdopodobnie pomieszanie
klas sprzetu, ale postaram sie wyciagnac wnioski z waszych wypowiedzi.
Wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • soso_soso Re: Pytanie do soso 06.05.03, 07:19

W kinie domowym sie nie orientuje choc oczywiscie cos mi tam sie obija jak
      czytam hifi magazyny. Mam taki obraz, generalnie: Kino dzieli sie na
      supermarketowe czyli tanie i marne, na budzetowe czyli dobre i na hi-endowe
      czyli okrotnie drogie. Sam bym sie sklanial do budzetowego bo nie jestem
      szalonym fanem 5+1.
      Supermarketowe to pseudo firmy i pseudo sprzet. Poniewaz w kinie domowym liczy
      sie wiele rzeczy, takze mechanika i jakosc materialow, osobscie nie kupowalbym
      czegos takiego bo sie rozkraczy szybko a jakosc dzwieku i obrazu moze byc tylko
      symboliczna.
      No wiec jest budzet czyli to o czym piszesz. 2000-3000 $ nawet kanadyjskich to
      wlasnie budzet i sumka wystraczajaca. Z tanich modeli dobrze sie sprzedaje
      yamaha, kenwood, pioneer, HK ale i inne pewnie sa do rzeczy. Dla mnie w tym
      sprzecie liczy sie przede wszystkim funkcjonalnosc a wiec wszystkie te
      dekodery, ilosc wyjsc, obsluga itd. Tu trzeba na cos sie zdecydowac i z tym
      zyc. Moc to sprawa drugorzedna. 5x50W czy 5x 95W to dla ucha bedzie niemal to
      samo a kupujac kolumny tylko o 3 dB bardziej efektywne cala ta roznice
      zniweluje sie do zera (!).
      DVD to podobna sytuacja - omijac bardzo tanie rozwiazania.

Zostaje sprawa glosnikow. I tu chyba jest sedno sprawy bo o ile sprzet surround
      raczej nie jest top hifi i nie ma aspiracji do bycia takim to jednak daje jakis
      tam dobry poziom sygnalu. Najgorsze co moze sie zdarzyc to dodac do tego
      sprzetu mikro kolumienki ze srebrnego plastiku i takiz subwoofer. Koszmar.
      Zepsuje sie cala inwestycje. Dlatego mocno doradzam o ile jest miejsce na
      wstawienie normalnego zestawu kolumn o 'normalnych' rozmiarach z firmy
      specjalizujacej sie w kolumnach. Np. paradigm :-) No i nalezy naprawde unikac
      mikro glosniczkow wielkosci piesci bo one zabija caly smak naturalnych
      dialogow, odglosow natury, cywilizacji itd. W kinie liczy sie poczucie
      przestrzeni, musimy slyszec, czy dialogi sa prowadzone w malym pokoju, duzym
      salonie, na powietrzu. Burza nadchodzi z daleka. Jezeli kamera pokazuje deszcz
      na szybie z odleglosci 50 cm to odglos deszczu musi byc jak z 50 cm, jezeli
      leje za oknem ale jestesmy w wielkim pokoju i do okien 5 m to deszcz slychac
      jak w wielkim pokoju gdzie do szyb jest 5m. To jest bardzo wazne by utopic sie
      w atmosferze filmu. Byle jakie glosniczki przekazuja deszcz jak szum, porzadne
      tak, ze slyszy sie kazda krople padajaca na okna. Wszystko to musi byc latwo
      slyszalne i oczywiste, bez natezania sie na doszukiwanie sie takich wlasnie
      smaczkow. 80% przyjemnosci ucieknie jezeli tego zabraknie. Realizacja dzwieku
      to zawod i naprawde mozna zakladac, ze poziom nagrania jest zawsze znakomity.
      Pracuja nad tym godzinami super specjalisci. Ograniczeniem jest sprzet.

Wspomnialbym jeszcze kwestie kabelkow. Niestety, laczenie wszystkiego jak
      popadnie i 'oszczedzanie' moze oznaczac wlasnie pozbycie sie wielu wrazen.
      Kabelki zalaczane do sprzetu lub te wpychane ludziom w supermarketach zabijaja
      sporo z jakosci. Najlepiej znowu polaczyc wszystko kablami z firm produkujacych
      tylko kable. Wtedy sprzet zagra. I nie trzeba zaraz wyrzucac na to tysiace ale
      jakies 10%-15% ceny sprzetu to powinny byc kable.
      Mam sprzet hifi skladajcy sie z oddzielnych blokow i sila rzeczy wszystko jest
      spiete kablami sygnalowymi. Zgodnie z regulka tych 10-15% zreszta. Kiedys dla
      porownania polaczylem wszystko kabelkami zalaczonymi do sprzetu w oryginale i
      wygladajacymi jak kabelki od lampki nocnej. Dzwiek stracil cala przejrzystosc,
      szczegolowosc a przestrzen znikla na amen. Ot, jakies tam granie prosto z
      glosnikow. Kabelki do kolumn takze powinny byc przynajmniej w klasie audioquest
      4 (najtansze ale z renomowanej firmy). Tak bym sam widzial kino domowe :-) No
      ale kazdy ma swe wlasne preferencje.

pzdrw

soso
      • Gość: al Re: Pytanie do soso IP: 216.94.98.* 06.05.03, 19:11
        Dzieki wielkie za odpowiedz wyjasnilo mi sie kilka spraw. Chcialbym zasiegnac
        Twojej opinii co do

NAD T761 - jako wzmacniacz do audio
        Onkyo DV-C601 jako DVD i CD
        Paradigm - jesli tak to ktore (masz moze na mysli jakis model albo serie
        Co myslisz o kolumnach infinity
        Czy slyszales kiedys o kolumnach FLuance
        Z gory dzikuje za odpowiedz
        Pozdrawiam z Toronto
        • Gość: polonus Re: Pytanie do soso IP: 198.138.227.* 06.05.03, 21:39
          Gość portalu: al napisał(a):

piszesz z Kanady wiec mozna zalozyc ze znasz angielski w stopniu pozwalajacym
          na sprawne czytanie zatem polecam www.audiogon.com
          znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytanie, rewelacja setki tysiecy postow
          poswieconych tylko sprawa audio, I mean Audio nie low-audio!!!!
          samo HT ma 1400 watkow forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?bhome&1&ctg&0&50&
          plus kanada jest producentem ogromnej ilosci przyzwoitego sprzetu audio i to w
          cenach bardzo konkurencyjnych

> Dzieki wielkie za odpowiedz wyjasnilo mi sie kilka spraw. Chcialbym zasiegnac
          > Twojej opinii co do
          >
          > NAD T761 - jako wzmacniacz do audio
          > Onkyo DV-C601 jako DVD i CD
          moze cos nieco wyzej Byston (nie mocno drogo, a 2 poziomy powyzej NAD) ???
          > Paradigm, mirage
          bardzo dobre firmy w swojej klasie
          > Co myslisz o kolumnach infinity, JBL
          duzo chalasu procz najwyzszych modeli goraco nie polecam

• Gość: al Re: Pytanie do soso IP: 216.94.98.* 06.05.03, 22:36
            Wielkie dzieki za odpowiedz i za link

Pozdrawiam
            • Gość: soso Re: Pytanie do soso IP: 195.41.66.* 07.05.03, 07:22
              Infinity i jbl nie maja takze dobrej opinii w Europie, szczegolnie infinity
              jest ostro krytykowane w np. Anglii czy Polsce. Jedynie Niemcy i Szwedzi
              powazaja kappa 600.
              Paradigm ma sie dobrze a mirage nie jest mi znane.

pzdrw

soso

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka