Dodaj do ulubionych

Problem Daewoo TV

IP: *.access.telenet.be 11.05.07, 16:36
Witam - moze ktos sie zna i odpowie;)
Ponad miesiac temu po powrocie do domu nie moglem wlaczyc telewizora (byl na
standby) - okazalo sie ze poszedl bezpiecznik, po wymianie dzialal do
wczoraj - znow po powrocie z pracy nie dzialal, wymienilem bezpiecznik i po
wlaczeniu z blyskiem polecial, za drugim razem bylo to samo - co sie moglo
zepsuc? Czy to jest powazna usterka? Dam rade sam zrobic?
Dziekuje za wszystkie rady!!!
Obserwuj wątek
    • azm2 Re: Problem Daewoo TV 11.05.07, 18:03
      Potrafisz znaleźć zwarcie na płycie odbiornika? Lepiej od razu zadzwoń do
      serwisu. Przyczyn może być dużo: owad, który zwarł ścieżki wysokiego napięcia;
      uszkodzony element, np. kondensator; itd.
    • Gość: karaboska Re: Problem Daewoo TV IP: 212.180.162.* 12.05.07, 16:00
      ja rozumiem wszystko ale CO CIĘ PODKUSIŁO KUPIĆ ZAMIAST TELEWIZORA WYRÓB
      TELEWIZOROPODOBNY. Efekt masz jak na dłoni, co nie znaczy, że produktom innych
      firm to się nie zdarza ale.... statystycznie rzecz biorąc duuuużo rzadziej.
    • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 12.05.07, 19:12
      Najprawdopodobnie uszkodzony zasilacz impulsowy w TV.
      np. :
      spalone diody prostownicze w zasilaczu.
      uszkodzony kondensator elektrolityczny (pęknięty) wygładzający tętnienie
      napięcia po wyprostowaniu.
      zwarcie tranzystora sterujący lub cewki transformatora impulsowego.
      ...
      TV do naprawy w serwisie RTV.
      • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 12.05.07, 22:55
        Przypomniałem sobie jeszcze jedno:

Jestem w 95% pewny, że uszkodzony POZYSTOR, któty steruje cewkę
        rozmagnesowujacą na kineskopie (cewka pobiera duży prąd przez łamek sekundy
        przy włączeniu TV, potem prąd gwałtownie spada do 0. Jeśli pozystor ma zwarcie-
        spalony to prąd nie maleje do 0 i powoduje spalenie bezpiecznika).

Znajdż ten pozystor = ma 3 nóżki i zazwyczaj stoi blisko wtyczki cewki
        rozmagnesowującej na płycie z elementami elektronicznymi (również blisko
        wyłącznika sieciowego - tj okrągły (lub kwadratowy, prostokątny) o średnicę ~ 1
        CM (lub ~1 x 1 CM)i wysokość ~ 1,5 CM w obudowie plastikowej.kosztuje 7-8 zł

Kup nowy (podobny-może być Philipsa, bo parametry nie są krytyczne). Wylutuj
        stary, włożyć nowy pozystor i dokładnie lutować.

To możesz samemu naprawić, bo bardzo proste. TV powinien elegacko działać !

W serwisie za taką naprawę sporo biorą.

ps. przed dokonaniem naprawy wyłącz CAŁKOWICIE TV z gniazda sieci !!!
        • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 14.05.07, 06:48
          Dziekuje - sprobuje ;)
          • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 14.05.07, 21:20
            Czy napewno pozystor uszkodzony ? zrób tak:

Wyłącz TV z gniazda sieci, otwórz tylną ściankę TV,następnie odłącz wtyczkę
            cewki rozmagnesowującej od płyty z elektroniką (cewka rozmagn. leży na bańce
            kineskopu - przypięta dokoła kineskopu, tj taka duża pętla, znajdź jej wtyczkę
            i odłącz), wymień bezpiecznik na nowy i włącz TV : Jak normalnie działa
            telewizor - a bezpiecznik nie spali się, to oznacza, że na 100% POZYSTOR jest
            uszkodzony, i wtedy musisz szukać i kupić nowy.

TV może pracować bez włączenia cewki rozmagn., ale po jakimś czasie (parę dni)
            pojawiają się plamy kolorowe na ekranie, bo cewka go nie rozmagnesowuje za
            każdym razem przy włączeniu, dlatego koniecznie trzeba wymienić uszkodzony
            pozystor.
            Tłumaczyłem Ci bardzo dokładnie. Napewno dasz sobie rady.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 15.05.07, 18:33
              Dzieki, sprobuje jak kupie bezpieczniki, dam znac jak poszlo ;)
              • Gość: Lech Wałęsa Re: Problem Daewoo TV IP: *.spfdma.east.verizon.net 15.05.07, 22:42
                Gość portalu: Zaniepokojony napisał(a):
                > Dzieki, sprobuje jak kupie bezpieczniki, dam znac jak poszlo ;)

Po co ci bezpieczniki? Przecież ci poradziłem jak masz zrobić!
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=62247658&a=62428406
            • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 21.05.07, 18:31
              No niestety to nie pozystor, zrobilem jak pisales - odlaczylem cewke,
              wymienilem bezpiecznik i po wlaczeniu polecial razem z korkami :((
              Moze jakies jeszcze rady? Z gory dziekuje!
              • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 21.05.07, 22:47
                Witam.
                Czy zlokalizowałeś który element jest pozystorem ? Jeśli go znalazłeś, to
                zobacz czy nie jest pęknięty lub spalony (zwęglona obudowa).

Oprócz tego, patrz czy jakiś duży kondensator elektrolityczny jest pęknięty (
                kondensaror elektr. wygląda tak jak bateria paluszka, tylko krótsza. Jeśli
                górna część obudowy jest wypukła lub rozerwana to kondesator do wymiany.

Ale z tego co pisałeś w swoim wątku: "okazalo sie ze poszedl bezpiecznik, po
                wymianie dzialal do wczoraj - znow po powrocie z pracy nie dzialal" to obiawy
                uszkodzenia pozystora. Możliwe, że tym razem ma zwarcie zwierając wszystkie 3
                nóżki ze sobą, dlatego po odłączeniu cewki dalej jest zwarcie.

Jeżeli masz lutownicę to zrób ostatnią próbę: odlutuj pozystor (to teraz nie
                ma znaczenia, czy cewka jest włączona czy nie). UWAŻAJ, aby ścieżki niezwierały
                się po wylutowaniu pozystora, włóż nowy bezpiecznik i włącz TV.
                Jeśli działa TV, to kup nowy pozystor i będzie OK. ;-))
                A jeśli dalej leci bezpiecznik, to już musisz go dać do serwisu, tam mają
                przyrządy do naprawy, bo bardzo trudno Ci pomóc zdalnie. :-((

Napisz czy znalaześ ten pozystor, w jakim stanie są kondensatory...

Pozdrawiam.
                • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 22.05.07, 18:17
                  Dzieki! Wylutowalem pozystor i bezpiecznik nie poszedl! Tylko jest jeden
                  problem teraz, bo bylem we wszystkich dwoch sklepach z czesciami u mnie
                  na "wsi" i nie maja takiego pozystora:( W jednym mi dawal cos podobnego, tylko
                  minimalnie roznil sie rozstaw nozek. A w drugim mial cos w podobie, tylko
                  stwierdzil ze bedzie za slaby. Mozesz cos pomoc - podac jakies inne oznaczenia
                  odpowiadajace temu mojemu? Na moim jest: 7ROM 0EC44. Duzo mi juz pomogles, wiec
                  dzieki z gory za odpowiedz!
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 23.05.07, 08:24
                    nieznalazłem jeszcze odpowiednika, szukam dalej.
                    Sprawdź na płycie po wylutowaniu, czy jest dodatkowa dziurka dla środkowej
                    nóżki pozystora ( czasami są wiercone 2 dziurki dla śr. nóżki), kup ten co ma
                    najbardziej odpowiedni roztaw nóżek i zamontuj ( najlepiej jakiś Philipsa),
                    parametry tu nie są krytyczne i TV powinien działać, a cewka powinna
                    rozmagnesować.
                    Daj znać jak poszło!
                    pozdrawiam
                    • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 23.05.07, 08:29
                      żeby dobrze się lutowało, musisz mieć cynę z kalafonią !
                      • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 23.05.07, 17:25
                        Udalo mi sie zamowic w jednym sklepie prawdopodobnie identyczny pozystor, bede
                        mial na jutro. Cyne mam ;)
                        Dam jutro znac jak wyszlo.
                        Pozdrawiam
                      • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 24.05.07, 20:39
                        Wszystko dziala!!!!! Niestety ten zamowiony pozystor tez mial inny rozstaw
                        nozek, ale troszke podgialem, przylutowalem i na razie jest cacy - dzieki Ci
                        wielkie za pomoc!!!
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Oxygene Re: Problem Daewoo TV IP: 193.17.14.* 24.05.07, 21:15
                          To super, że wszystko działa !!!
                          Nie ma za co dziękować.

Pozdrawiam !
                          ps. Włączyłeś cewkę z powrotem ?

• Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 25.05.07, 00:23
                            Oczywiscie ;) Jeszcze raz dzieki!!!
    • blagier11 Re: Problem Daewoo TV 12.05.07, 21:19
      Czy nie masz wilgoci w mieszkaniu? Zdejmij tylną ściankę i delikatnie
      kilkanaście minut podgrzej np. "farelką" okolice trafopowielacza. jeżeli
      wystartuje, to powtórz czynność, ale dłużej.
      • Gość: Zaniepokojony Re: Problem Daewoo TV IP: *.access.telenet.be 14.05.07, 06:49
        Nie mam wilgoci w mieszkaniu - ale dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka