powsinoga2 10.06.06, 16:44 Dziewczyny chciałam sie zapytać, czy jak uzywacie plastrów antykoncepcyjnych chodzicie do solarium?? Czy ktoś słyszał o jakiś przeciwskazaniach...?? serdeczne dziecki za odpowiedzi, pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evel86 Re: plastry Evra i solarium 10.06.06, 17:28 ja przyklejalam te plastry i nie przypominam sobie zeby byly tam jakies przeciwskazania na temat solarium... Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: plastry Evra i solarium 10.06.06, 22:03 ja uzywam evry. na solarium nie chodze i nie zamierzam ale na ulotce nie ma nic na temat zakazu opalania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbusia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:40 Mozesz korzystac z solarium - nie ma zadnych przeciwskazan na ulotce (wiem, bo sama sie wczytywalam ). Jedyne co ci grozi to... białe miejsce po plesterku. :) Musisz jedynie nie przesadzac z czestoscia opalania i intensywnoscia - przyjmujac hormony (czy to w pigulce czy w plasterku) stajemy sie bardzij "fotoczułe".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwinka1234 Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:51 No dobrze ale naprzyklad na plazy takie silne naslonecznie przez kilka godzin - czy to nie bedzie zle wplywalo na hormony zawaret w plasterku i czyone beda tak samo skuteczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:40 Wiecie że plasterki już we wszystkich cywilizowanych krajach wycofano? Tylko u nas to nadal robi furorę. Głupia naród. Piszę zupełnie poważnie! Wracajacie do tabletek, jak nie chcecie miec problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:47 > Wiecie że plasterki już we wszystkich cywilizowanych krajach wycofano? > Tylko u nas to nadal robi furorę. > Głupia naród. > Piszę zupełnie poważnie! > Wracajacie do tabletek, jak nie chcecie miec problemów. ale chrzanisz dziewczyno! sorry, mieszkasz w takim "cywilizowanym" kraju? wiesz to z wlasnego doswiadczenia? czy gdzies uslyszalas glupie gadki i bez sensu powtarzasz dalej :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:57 Wiem to od mojej ginekolog, która dzwoniła do pacjentek z taką informacją. Chcesz to się oklejaj plasterkami i na mnie nie naskakuj! Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: plastry Evra i solarium 13.06.06, 17:02 hehehe.... bo pewnie dostala lapowe zeby zapisywac yasmin albo inne tabletki... albo byla na tym pijanym rejsie, ktory pokazywali w telewizji... ups, to znaczy "na SZKOLENIU".. buahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:07 Dobra! Nic nie mówiłam/pisałam. Oklejajcie się i życzę zdrówka! Szczególnie wszechwiedzącej Agatce! PS. Poszukajcie w necie może się coś dowiecie więcej. www.zdrowemiasto.pl POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: plastry Evra i solarium 13.06.06, 17:18 m, nie denerwuj sie.. o tym, ze plastry zawieraja wiecej hormonów od tabletek wiadomo od dawna... dziwie sie, ze twoja ginekolog dopiero teraz obdzwania pacjentki, skoro najpierw im je zapisywala, a poza tym dawno juz sa znane raporty o evrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:08 Zresztą moja ginekolog to moja przyjaciółka od wczesnych lat dziecięcych i mi nie ściemnia, bo które firmy jej płacą a które nie to doskonale wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:09 Tyle, ze widzisz dla mnie antykoncepcja hormonalna to jedno wielkie g...obojetnie czy tabletki czy plastry, g....i tyle. Kazdy lekarz zapisuje to swinstwo bez mrugniecie okiem...a skutki uboczne...nawet jesli kobieta łyka kilka lat tabletki i dobrze sie czuje, to nikt mi nie wmowi, ze po kilku nawet latach nie bedzie musiala za to placic wysokiej ceny...dla mnie to jest zbyt duzo ingerencja w nasz organizm...ale co zrobic? Nie ma innej, pewniejszej metody, wiec musimy sie truc... ...tyle ze jesli zamierzasz pisac takie rzeczy, bo Ci kolezanka ginekolog powiedziala, to sorry...pytam sie mieszkasz w innym kraju czy co, ze taka pewna jestes? Ja wiem zupelnie co innego, od ludzi ktorzy mieszkaja za granica...ale nawet teraz za dwa dni bede w Niemczech, to sie przekonam na wlasnej skorze...tyle, ze smieszna jestes piszac "dziewczyny plastry sa be, a pigułki sa okej" smieszna i tyle...jedno i to samo...a kazdy co troche sie zainteresuje tematem wie, ze plastry zawieraja wiecej hormonow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:19 nie piszę, że tabletki są ok, choć też jakiś czas brałam. natomiast biorąc tabletkę wiesz ile hormonów przyjmujesz, a naklejając plasterek nie wiesz ile Ci się wchłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m z gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:31 W przypadku pigułki droga estrogenów do krwiobiegu jest dłuższa - hormony, wędrując przez przewód pokarmowy, są "trawione" (częściowo unieczynniane) i stopniowo wchłaniane. Stężenie hormonu we krwi jest najwyższe godzinę, dwie po zażyciu tabletki, potem spada. W przypadku plastra znakomicie przenikający przez skórę hormon trafia do krwiobiegu bez "pośredników", dlatego mimo tej samej dawki hormonu co w tabletce do krwi dostaje się go więcej niż z pigułki. Plaster uwalnia hormony przez tydzień w tym samym stężeniu, więc organizm jest narażony na ich działanie 24 godziny na dobę. Evra to jedyne plastry antykoncepcyjne dopuszczone do użytku przez FDA. Na rynek trafiły w 2002 roku, i szybko stały się przebojem. Według danych Ortho Mc Neil do dziś plastrów użyło około 5 mln kobiet. Prawie od dwóch lat dostępne są na receptę także w Polsce. Od kilku miesięcy Evra ma za oceanem złą prasę. W lipcu tego roku agencja Associated Press opublikowała raport, w którym twierdzi, że kobiety używające plastry są w porównaniu z łykającymi pigułki aż trzykrotnie bardziej narażone na powstawanie zakrzepów krwi, zawał serca i udar mózgu. Agencja podaje też, iż udało się jej dotrzeć do dokumentów z baz federalnych, zawierających akty zgonu i karty leczenia, donoszących o co najmniej kilkunastu młodych kobietach (między 20. a 30. rokiem życia), które zmarły w 2004 roku z powodu komplikacji po zakrzepach krwi. Miały one być skutkiem stosowania Evry. Czy jest związek między tymi faktami? Rozstrzygną to sądy. Sytuację Ortho Mc Neil pogorszyło ujawnienie przez AP wewnętrznego dokumentu, z którego wynika, że firma odmówiła w 2003 roku sfinansowania badań mających porównać działanie plastrów Evra z klasyczną pigułką antykoncepcyjną. Dopiero teraz koncern zapowiada takie badania we współpracy z FDA. Na razie FDA nakazała producentowi plastrów umieszczenie na opakowaniach informacji o większych ilościach estrogenów dostających się do organizmu kobiet. Producent zgodził się na to, zaznaczając jednak w opisie leku, że nie ma na razie żadnych dowodów naukowych, iż stosowanie plastrów powoduje więcej działań ubocznych niż klasyczna pigułka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=33099619&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiapysia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:12 A moja ginekolog tlumaczyl mi, ze nie jest prawda iz plasterki powoduja wiekszy poziom hormonow we krwi! Chodzi o to, ze w przypadku pigulek poziom hormonow jest zmieny (najpierw rosnie, potem spada) a w przypadku plastrow - staly. dlatego przyjmujac pigulki czasem mamy nizszy poziom hormonow we krwi a czasem wyzszy niz przy plastrach. Po co mialoby byc wiecej hormonow w plastrach? Skoro taka ilosc jak w tabletkach wystarcza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 12:47 Siemanko..a ja dopiero zacznę je stosować i to co czytam wzbudza we mnie strach...biore już pigułki ponad dwa lata i ze względu na problemy z żołądkiem zdecydowałam sie na plastry...a teraz poprostu sie boje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 12:50 zapomniałam że problemy z żołądkiem zaczęły się dużo wcześniej niż stosowanie pigułek i to nie ma większego związku=-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plastry Evra i solarium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:19 Ja też miałam problemy z żoładkiem (reflux) i z powodzeniem przez 3 lata brała tabletki. Przestałam bo zaczęłam miec problemy z gospodarką wodną, puchłam itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanzibarr Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:06 Ja mysle ze nie ma sie czego obawiac, jesli chodzi o plastry. A takie wiadomosci "sensacyjne" o ich szkodliwosci, to zawsze przeciez beda krazyly, tak jak o szkodliwosci wszystkiego prawie na swiecie. Ja tam sie nie przejmuje. Stosuje i jestem zadowolona, nic mi nie dolaga i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga_88 Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 12:00 niby przy antykoncepcji po solarium (i chyba wogole po opalaniu) moga sie zrobic biale plamy (nieopalone). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bereniczka Re: plastry Evra i solarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:44 Czasem zdarza sie ze przy barniu hormonow skora jest bardziej wrazliwa na promienie sloneczne, dlatego nie nalezy przesadzac z opalniem. ale przeciez normalnie takze nie powino sie nadurzywac solarium, bo wiadomo ze to niezdrowe dla skory. Odpowiedz Link Zgłoś