Dodaj do ulubionych

tabletki STEDIRIL 30

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.03, 22:33
dziewczyny prosze o porade..a raczej mam pytanko do tych z was które uzywały
tych tabletek.co o nich myslicie?bo jeden lekarz sie wyraził ze są
to "tabletki o bardzo średniej jakosci..środek stary i tani.."no cóż..nie ma
to jak kompetentna porada ginekologa :o| .a wiec prosze-wypowiedzcie sie.i
jestem tez ciekawa czy miałyscie lekkie krwawienia-plamienia raczej..jestem
tydzien po okresie i juz pare dni mam te plamienia.zaznaczam ze zazyłam
dopiero coś około 14 tabletek.miałyscie zwiekszony apetyt i pociąg sexualny?
albo lekkie mdłosci i bóle głowy?czekam na szybką odpowiedz!z góry
dzieki..pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gy Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: 80.48.243.* 20.08.03, 07:50
      objawy te sa raczej normalne przy przyjmowaniu jakichkolwiek pigułek, chociaż
      rzadko występują wszystkie razem. jednak tym bym się nie martwiła. powinny
      minąć za jakiś miesiąc. o tabletkach tych nigdy nie slyszalam. interesuje mnie
      jedna rzecz: jeżeli lekarz skrytykował Stediril, to dlaczego właśnie na nie się
      zdecydowałas?
      • Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 09:09
        dzieki za odpis..co do twojego pytania..pytanie dotyczące tych tabletek
        zadałam ginekologowi na znanej stronce internetowej..to nie ten lekarz który
        mi je zapisał ;o) pozdrawiam
        • Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 09:11
          acha!no i tabletki kupiłam wczesniej a dopiero potem otrzymałam odpowiedz
          od "internetowego lekarza".i dlatego niewiem co mam myslec o jego
          stwierdzeniu..
          • Gość: gy Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: 80.48.243.* 20.08.03, 09:41
            w pierwszym momencie pomyślałam sobie, że widocznie pigułki te zawierają dużą
            dawkę hormonów. przeczytałam jednak że jest odwrotnie. odwiedzilam także Wykaz
            nazw najczęściej stosowanych pigułek antykoncepcyjnych dostepnych w aptekach na
            terenie Polski :
            Anteovin, Cilest,femoden, Gravistat*, Logest, Loveston*,Marvelon, Mercilon,
            Microgynon*, Minisiston*, Minulet, Novynette, Regulon, Rigevidon*, Stediril
            30*, Trinodriol, Trinovum, Triquillar, Tri - Regol, Tri - siston.

Podczas następnej wizyty powiedz swojemu ginekologowi, ze spotkalas się z taką
            wlaśnie opinią. Ale wydaje mi się, że nie masz się czym przejmować :) pozdr.

• Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 15:08
              skąd mysl ze zawierają duzzą ilosć hormonów?o te dziwne "akcje"
              chodzi? ;o) .wiesz gdzie mozna troche wiecej o nich poczytac niz na ulotce?
              serdecznie pozdrawiam i dzieki za juz i tak duzo informacji..
              • Gość: gy Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: 80.48.243.* 20.08.03, 16:10
                << bo jeden lekarz sie wyraził ze są
                to "tabletki o bardzo średniej jakosci..środek stary i tani.." >>

te starsze anty zawierają często dużą dawkę hormonów. dlatego tak pomyślałam :)
                fakt, że jest to środek 2. a nie 3. generacji, ale srodki te nadal stosowane są
                z powodzeniem.

www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=2022
                www.antykoncepcja.com.pl/ceny_oc.htm
                free.ngo.pl/stowarzyszenie_wolnomyslicieli/strony/anroz.htm
                z tych stron raczej nic ponad to co jest na ulotce się nie dowiesz, ale mozesz
                poczytac :)
                • Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 17:06
                  przy przepisywaniu tych tabletek mój ginekolog powiedział ze nie potrzebuje
                  dodatkowego zabezpieczenia i jestem juz "free" ;o) od momentu zazycia
                  pierwszej pigułki..natomiast znajoma połozna ostrzegła ze powinno sie poczekac
                  tak mniej wiecej do drugiego opakowania..wiec jak to jest?czy musze dodatkowo
                  stosowac gumki?

• Gość: gy Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: 80.48.243.* 20.08.03, 17:56
                    na tabletkach pisze, że zabezpieczona jesteś od 1 dnia ich przyjmowania. mój
                    pierwszy ginekolog tez tak twierdzi. mój obecny radzi poczekać miesiąc.
                    koleżanka mowila mi, że pewien lekarz pare razy przypominal jej, ze ma poczekać
                    miesiąc. a na tabletkach znalazła notke, ze dzialają od razu. także nie mam
                    pojęcia. ja już nie pamiętam, ale chyba nie uzywałam gumki w 1. miesiącu i
                    wszystko ok. jednak dla pewności, co Ci szkodzi :) w każdym razie, każdy powie
                    Ci to, co slyszał. a zdania są podzielone. pozdr.
                    • Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 18:19
                      no własnie wole chyba pobawic sie na początku ze zwiększonym zabezpieczeniem
                      niż potem..ach..strach poomyslec.. ;o)narazie bardzo drażni mnie te moje
                      plamienie..pocieszam sie tym ze to normalne na początku..no i ten apetyt!
                      zaczne zaniedługo przybierac konkretne kształty i wzbudzac podejrzenia
                      hehe..bo od kiedy pamietam zawsze byłam bardzo szczupłą osóbka.tez miałaś
                      takie akcje na początku?
                      • Gość: gy Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: 80.48.243.* 01.09.03, 23:01
                        zawsze lubilam jeść, więc nie zauważyłam różnicy. a że pozwolić sobie mogę, to
                        nie narzekam :D
    • Gość: allal Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 20:15
      ja po stediril przytylam troszke, a bylo to dokladnie spowodowane zwiekszeniem
      sie apetytu :) niestety sie nie kontrolowalam i brzuszysko mi uroslo sporo :(
      no i biust tez :)
      • Gość: naomka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 21:25
        dzieki za ten list bo ogólnie mam to samo i juz myslałam ze cos ze mną nie
        tak..faktycznie jem co popadnie ;o) trzeba zacząć to kontrolowac!pozdrawiam
        papa..napisz czy jeszcze je jesz
        • Gość: Ewulka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.radiores.pl 04.09.03, 15:32
          zażywam od kilku miesięcy i wszystko u mnie OK. Fakt, są to pigułki 2
          generacji, ale za to refundowane, więc za opakowanie płacę około 3,50 zł.
          Jeżeli w dalszym ciągu masz te wszystkie objawy to radziłabym skonsultowac się
          z ginekologiem i zmienić piguły na inne
          Pozdrówki
    • Gość: allal Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 21:30
      juz nie zazywam stediril, zmienilam teraz na diane-35
      no, radze naprawde sie kontrolowac z jedzeniem :) nie bedzie pozniej takich
      problemow, chociaz powiem Ci, ze ja dosyc szybko zrzucilam czesc nagromadzonego
      tluszczyku :)
    • Gość: smartienka Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.icpnet.pl 29.08.03, 21:38
      Biorę stediril ponad pół roku i jestem bardzo zadowolona, zaznaczam że
      przedtem brała mercilon, cilest, marvelon ... koniec końców te mi najbardziej
      odpowiadają. A objawy które opisałaś są raczej normalne, gdy zaczyna się brać
      tabletki lub zmienia się ich rodzaj
      • Gość: lila Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 22:38
        no i otóż to ;o)
        • Gość: roxi Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 19:52
          hmmm chciałabym wiedzieć tylko czy jesteście z nich zadowolone, czy sprostały
          waszym wymaganiom? ja biorę cilest, jest ok, ale zastanawiam sie nad stediril
          30.
          no i jak z ceną? ile kosztują?
          dzięki i pozdr.
          • Gość: Imanca Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.chello.pl 01.09.03, 20:39
            Mi lekarka przepisała Stediril 30 gdy chciałam zmienić "moje" dotychczasowe
            tabletki na coś tańszego. Do tej pory za opakowanie płaciłam 30zł i był to lek
            o najniższej dawce hormonów, ale gdy dowiedziałam się, że Stediril kosztuje
            2,87zł zgłupiałam. To był za duży przeskok cenowy i zaczęłam się zastanawiać,
            czy aby po tych tabletkach "nie urosną mi wąsy" :) Do dziś biorę Harmonet i
            płacę za niego sporo. Lekarka powiedziała mi, że Stediril to tańsza wersja
            Rigevidonu, dlatego, że jest refundowany. Kilka moich koleżanek bierze
            Rigevidon i bardzo sobie chwalą, więc zaczynam się zastanawiać... Chyba nie
            doczekam się, aż jakiś środek antykoncepcyjny III generacji wejdzie w końcu na
            listę leków refundowanych - a szkoda. Nie pozostaje nic jak czekać, wygrać w
            Totolotka, albo zaryzykować...
            • Gość: lila Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 22:47
              no jak juz wczesniej pisałam za 2 opakowania stedirilu dałam 5zł z groszami..z
              tego co wiem nie powinnam sie sugerowac co do skutecznosci ceną.są po prostu
              refundowane-ale jakby nie było skuteczne!jeszcze sie ucze,nie pracuje i nie
              stac mnie na tabletki za 30 zł.powiedziałam mojej lekarce ze niewiem jakie
              chce i zeby pomogła mi wybrac.powiedziała tak:po pierwsze i chyba dosyc wazne-
              kwestia finansowa.."ja jej na to"wiadomo ucze sie.." ona"no to przepisze ci na
              początek stediril refundowane,jak ci nie podejdą spróbujemy czegos
              innego" .nie usłyszałam-zabezpiecz sie dodatkowo bo są tanie i mniej
              skuteczne!!!!!!!!!
              • Gość: Imanca Re: tabletki STEDIRIL 30 IP: *.chello.pl 02.09.03, 00:39

> z tego co wiem nie powinnam sie sugerowac co do skutecznosci ceną.są po
                prostu
                > refundowane-ale jakby nie było skuteczne!jeszcze sie ucze,nie pracuje i nie
                > stac mnie na tabletki za 30 zł.powiedziałam mojej lekarce ze niewiem jakie
                > chce i zeby pomogła mi wybrac.powiedziała tak:po pierwsze i chyba dosyc wazne-
                > kwestia finansowa.."ja jej na to"wiadomo ucze sie.." ona"no to przepisze ci
                na
                > początek stediril refundowane,jak ci nie podejdą spróbujemy czegos
                > innego" .nie usłyszałam-zabezpiecz sie dodatkowo bo są tanie i mniej
                > skuteczne!!!!!!!!!

Też jeszcze się uczę. Nie stać mnie na wydawanie 30 zł miesięcznie na bzdury,
                ale nie stać mnie też, żeby się leczyć po źle dobranym leku, który może wtedy
                przynieść więcej szkody niż pożytku!
                Kryterium finansowe może jest ważne, ale nie najważniejsze. Nie ma co
                oszczędzać.
                Tabletki antykoncepcyjne nie mogą być mniej skuteczne tylko dlatego, że są
                tańsze, czy refundowane. Gdyby były szkodliwe dla zdrowia nie byłyby
                dopuszczone do sprzedaży. Ale zawierają inną dawkę hormonów niż tabletki III
                generacji. Zdecydowanie większą.
                Lekarze są od tego, żeby wybrać, a nie pomóc wybrać, bo niby skąd masz wiedzieć
                jakie chcesz?
                Nie mówię, że Stediril 30 jest gorszy, zły, szkodliwy, czy cokolwiek takiego.
                To, że jest refundowany daje mu tak niską cenę. Ale cena to nie jedyne kryteium
                wyboru. I antykoncepcja to nie jedyne działanie tych tabletek.

Poza tym jestem ciekawa - zrobiła ci ta lekarka jakieś badania, czy
                tylko "wywiad" w kwestii finansowej?
                Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka