Gość: magda IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 21:03 Chcialam sie zapytac co to jest w ogole ta cytologia, jak dlugo trwa, jak przebiega i czy boli??? Czy to normalne badanie profilaktyczne? z gory dziekuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verka.w Re: CYTOLOGIA??!! 17.09.03, 09:09 Vitam!!! Postaram sie w skrocie opisac jak takie badanie wyglada. Badanie takie wykonywane jest na fotelu ginekologicznym. Trwa kilka minutek a wykonywane przed doswiadczonego lekarza jest bezbolesne i prawie niewyczuwalne. Kladziesz sie na fotelu tak jak do kazdego badania ginekologicznego. musisz sie rozluznic. Lekarz delikatnie wprowadza do pochwy wziernik a potem go rozwiera. Mozesz poczuc zimno przy wprowadzaniu wziernika z razji tego, ze jest to czesto metalowy przedmiot. Czasem w gabinetach uzywane sa plastikowe wzierniki jednorazowe. (Wziernik jest to taki przedmiot przypominajacy dziob kaczki :-)) dzieki rozwarciu uwidacznia sie szyjka macicy. Lekarz pobierajac wymaz, robi to przy pomocy patyczka z watka lub specjalnym pedzelkiem. Wtedy mozesz poczuc delikatne laskotanie. Kiedy lekarz pobierze wymaz to wziernik zostaje przez niego delikatnie wyciagniety z pochwy i juz po badaniu. Tak wiec nie ma sie czego bac, choc przyznam sie szczerze, ze idac pierwszy raz na badanie tez sie obawialam. Wazne zebys byla rozluzniona w czasie badania wtedy naprawde prawie nic nie poczujesz. Dodam jeszcze, ze to badanie jest bardzo wazne, poniewaz moze ujawnic zmiany w komorkach blony macicy, czyli mozna wczesnie wykryc czy przypadkiem zmiany te nie spowoduja w przyszlosci u Ciebie raka. Pozdrovionka - Verka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katinka Re: CYTOLOGIA??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 10:33 No oois badania masz tu dosyć dokładny. Dodam tylko że najlepiej bedzie przez dwie doby przed badaniem nie używać żadnych leków dopochwowych i nie współżyć. Ten wziernik jest czasem naprawdę nieprzyjemnie lodowaty... Kiedyś poprosiłam lekarkę żeby podgrzała go pod strumieniem ciepłej wody to się na mnie popatrzyła jak na idiotkę, ale... zrobiła to i badanie bylo...hmmm...mniej nieprzyjemne (bo nie mogę powiedzieć że to jest coś miłego:P) Dasz radę! A warto przypilnować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gia69 Re: CYTOLOGIA??!! IP: 217.153.19.* 07.10.03, 02:06 nic nie boli i trwa zaledwie pare sekund, nie ma sie czego bac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: CYTOLOGIA??!! IP: 62.233.243.* 07.10.03, 13:38 ja dodam,ze najlepiej wykonywac je po okresie.ja poszlam na pare dni przed i lekarka troche sie zezloscila na mnie,ze jej o tym nie powiedzialam:P wlasnie po okresie wynik jest najbardziej czytelny. ja raz mialam badanie z wziernikiem, ktory byl cieply blleeeehhh szczerze mowiac wole jak nie jest ogrzewany, bo tak to jakos tak dziwnie sie czuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkanka Re: CYTOLOGIA??!! IP: *.necik.pl 07.10.03, 14:14 Jest to badanie profilaktyczne zazwyczaj, powtarza sie raz w roku w celu kontroli np. jezeli masz nadzerke (bada sie czy wykryto w nadzerce jakies zmiany rakowe). Nie ma sie czego bac, sama mialam 2x robione to badanie. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: CYTOLOGIA??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:37 No wlasnie, a jak to jest z tymi grupami w wynikach? Bo mi wyszła II. To ponoc nic zlego jeszcze. A co ona oznacza? ;) Odpowiedz Link Zgłoś