Dodaj do ulubionych

Czesi okazali się prawdziwymi Europejczykami

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 16:46
Prezydent Czech Vaclaw Klaus podał w wątpliwość sens użycia siły zbrojnej
przeciwko Irakowi. Twierdzi, że demokracji nie wolno wprowadzać przy użyciu
siły zbrojnej.
Przeciwko wojnie w Iraku jest ponad 70% Czechów.

"Rzeczpospolita", 26.III.2003

A nie mówiłem? Kilka dni wojny wystarczyło i europejska koalicja
proamerykańska zaczyna nam się rozpadać. A że pierwsi w gacie narobili Czesi,
to akurat nic nowego.
Obserwuj wątek
    • Gość: BRvUngern-Sternber Kai Kim do walki!!!Bierzcie czerwone flagi !!! IP: *.bg.am.lodz.pl 26.03.03, 17:14
      I na pacyfe!!!Trzeba pokazac panom z UE ze wy umiecie byc wiekszymi lizusami
      niz Czesi bo was na stolki nie przyjma!!!A WIEC PRECZ Z AGRESJA IMPERIALISTOW
      AMERYKANSKICH NA POKOJOWY IRAK NIECH ZYJE NAM PREZYDENT CZYRAK!!!
    • Gość: robi Re: Czesi okazali się prawdziwymi Europejczykami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 18:00
      Gość portalu: erik napisał(a):

>
      > A nie mówiłem? Kilka dni wojny wystarczyło i europejska koalicja
      > proamerykańska zaczyna nam się rozpadać. A że pierwsi w gacie narobili Czesi,
      > to akurat nic nowego.

Czesi to pragmatycy. Wiedzą, gdzie nie należy sie pchać. A wojna może się dla
      Busha zakończyć w najmniej spodziewny sposób.
      • Gość: Michał Czesi popierają Busha, a tylko udają idiotów IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 19:52
        Cesi CZYNAMI są za USA,a gadką za Chirakiem i Schröderem.
        To jest ich kompleks małego naodu zdanego na łaskę sąsiada i zmuszonego do
        nieustannego oszukiwania sąsiada, żeby przetrwać.
        Miażdzaca większosć Czechów nie cierpi Niemców, ale się ich obawia.
        • Gość: Waga Re: Czesi popierają Busha, a tylko udają idiotów IP: *.pool.mediaWays.net 26.03.03, 20:46
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Cesi CZYNAMI są za USA,a gadką za Chirakiem i Schröderem.
          > To jest ich kompleks małego naodu zdanego na łaskę sąsiada i zmuszonego do
          > nieustannego oszukiwania sąsiada, żeby przetrwać.
          > Miażdzaca większosć Czechów nie cierpi Niemców, ale się ich obawia.

Nie machaja szabelka i nie robia z siebie pacholkow .
          Prezydent ani rzad sie nie skundlili.
          Nie licza na gruszki na wierzbie ,tylko robia niezle samochody . Kwote
          inwestycji zagranicznych maja taka sama jak Polska !!!!!!! ( Czechow jest trzy
          razy mniej).Walcza o inwestycje = miejsca pracy. Wiesz gdze bedziesz pracowac
          za kilka lat ????? - w Czechach na stanowiskach ,na ktorych Czesi nie beda
          chcieli pracowac.
          • Gość: Michał Idź Wago do swojego idola Saddama ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:11
            Na kilometr czuć od ciebie iracką propagandą
            • chicka Re: Idź Wago do swojego idola Saddama ! 27.03.03, 11:55
              Powiedzial ci ktos prawde glupi polaczku i teraz sie denerwujesz. Prawda jest
              bolesna: Polska byla, jest i bedzie WIELKIM GOWNEM. NIgdy nie dorownacie
              Czechom (nie mowiac juz o Niemcach czy Franzuzach). Za glupi jestescie na to.
              He He ;))O :P
    • dominik.r Do erika, Michala, robiego 26.03.03, 18:10

Ciekaw jestem, czy zapoznaliscie sie juz ze zdaniem JKMa.

www.nczas.com/?a=show_article&id=1073

Jak widac nie tylko ja mysle, ze Amerykanie robia z siebie idiotow i sciagaja
      na siebie klopoty.
      • Gość: Michał Bełkot IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 19:50
        W sumie to Korwin-Mikke popiera Busha, ale robi to tak kretyńsko, mieszając do
        ego Hitlera, że robi się słabo.
        Właśnie takie maksymalnie porąbane teksty Korwina powodują, że UPR jest
        postrzegane jako niepowazna partia
      • Gość: robi Re: Do erika, Michala, robiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:00
        dominik.r napisał:

>
        > Ciekaw jestem, czy zapoznaliscie sie juz ze zdaniem JKMa.
        >
        Cokolwiek pokrętne te wywody JKM-a. Już nie wiem, czy on Busha popiera, czy
        nie? Bo jak można kogoś popierać częściowo?

Już przynajmniej dwa razy, Dominiku, odpisałem Ci, że jestem przeciwko wojnie.
        Ale zanim ugruntowałem swoje stanowisko, wolałem trochę poczytać (o różnych
        punktach widzenia). Przecinek przekoanał mnie ostatecznie. Zawsze natomiast
        występowałem przeciwko "pseudo-pacyfistycznemu" sojuszowi francusko-
        niemieckiemu, bo nie wierzę w ich szczere przywiązanie do pokoju. Wystepowałem
        też od początku przeciw polityce Kwśniewskiego i Millera w kwestii
        bezwarunkowego poparcia udzielonego USA, bo za grosz nie ufam komuchom. Poza
        tym uważam taką politykę za przejaw głupoty w świetle planowanego przystąpienia
        do UE. To tyle.

Cześć
        • Gość: Michał Co ty piszesz ? Zupełny brak logiki, czy ...? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:21
          Skoro jesteś przeciwko wojnie, a równocześnie jesteś przeciwko Niemcom, Rosji
          i Francji, to zaczynam poważnie wątpić, czy umiesz logicznie myśleć.
          Na kogo ma liczyć osamotniona Polska, skoro będzie przeciwko wspomnianej
          trójce i ponadto nie będzie popierać USA ?
          Taka tchórzliwa polityka jest najbardziej nieopłacalna w końcowym bilansie.
          Można, jak Czesi cyganić Unię i robić swoje, czyli popierać USA, ale
          neutralność przy naszym położeniu geopolitycznym to samobójstwo na życzenie.
          I nie ma to nic wspólnego z Millerem i Kwaśniewskim.
          To jest polska racja stanu i choćby dlatego PiS i PO poparły rzad.
          A przeciwnicy wojny ustawiają sie w jednym szeregu z Lepperem i Giertychem,
          czyli partią moskiewską.
          A skoro jesteś rzekomo przeciwko UE, to dlaczego taka proaamerykańska i
          antyfrancuska oraz antyniemiecka polityka ci przeszkadza ?
          Cosik mi tu nie pasuje tawariszcz !
          • Gość: robi Re: Co ty piszesz ? Zupełny brak logiki, czy ...? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:44
            Michale,

Czytasz moje posty nie od dziś. Jeżeli nie pamiętasz, możesz sobie odświerzyć
            pamięć. Żaden problem. Nie rozumiem więc twojego zdziwienia. Co tam zdziwenia -
            to wręcz histeryczny atak.

> Skoro jesteś przeciwko wojnie, a równocześnie jesteś przeciwko Niemcom, Rosji
            i Francji, to zaczynam poważnie wątpić, czy umiesz logicznie myśleć.

Ja myślę logicznie. Można popierać politykę USA, ale nie trzeba od razu wysyłać
            tam żołnierzy. Najważniejszy jest interes Polski, a nie USA. Jeżeli Bushowi
            noga się powinie, co zaczyna być prawdopodobne to i my wyjdziemy na tym
            kiepsko. Jestem przeciw wojnie z Irakiem, bo to brudna wojna. Poczytaj sobie
            posty pzrecinka.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4242567&a=5061778
            Wystepuję też przeciwko sojuszowi francusko-niemieckiemu, bo stanowi on
            zagrożenie naszych interesów ekonomicznych w obecnej sytuacji gospodarczej
            naszego kraju, przy założeniu że do UE wchodzimy. A poza tym to wystąpienie
            Chiraca...Z tego też m.in. powodu jestem przeciwnikiem akcesji.

> Na kogo ma liczyć osamotniona Polska, skoro będzie przeciwko wspomnianej
            > trójce i ponadto nie będzie popierać USA ?
            > Taka tchórzliwa polityka jest najbardziej nieopłacalna w końcowym bilansie.
            > Można, jak Czesi cyganić Unię i robić swoje, czyli popierać USA, ale
            > neutralność przy naszym położeniu geopolitycznym to samobójstwo na życzenie.

Myślisz,że Amerykanie bardzo by się obrazili jabyśmy nie posłali do Iraku
            naszych "potężnych" posiłków?

> I nie ma to nic wspólnego z Millerem i Kwaśniewskim.

Ależ ma. Kwachu dał się wyrolować Blairowi (co sam przyznał) i stąd całe
            zamieszanie. Trzeba było wyrażać sympatię dla USA bardziej subtelnie. A teraz
            nasi herosi dają się fotografować, a amerykańska propaganda przy każdej okazji
            podkreśla bohaterstwo Polaków. A cały świat się z tego śmieje. Po co nam to
            było?

> To jest polska racja stanu i choćby dlatego PiS i PO poparły rzad.
            > A przeciwnicy wojny ustawiają sie w jednym szeregu z Lepperem i Giertychem,
            > czyli partią moskiewską.

Gówno mnie to obchodzi, co oni popierają. Ja nie popieram ich.

> A skoro jesteś rzekomo przeciwko UE, to dlaczego taka proaamerykańska i
            > antyfrancuska oraz antyniemiecka polityka ci przeszkadza ?
            > Cosik mi tu nie pasuje tawariszcz !

Mniej cynizmu, więcej zastanowienia.

na razie
            • Gość: Michał Między Nimcami i Rosją IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:57
              Nie odpowiedziałeś na moje pytanie : jak Polska położona między Niemcami i
              Rosją ma zapewnić sobie bezpieczeństwo,
              skoro jest przeciwko tym państwom, a równocześnie nie popiera USA ?
              Pomyśl choć trochę i przestań zawsze trząść portkami.
              Nowak-Jeziorański na pytanie dlaczego Polska wysłała wojsko, a Włochy nie,
              odpowiedział, że Włochy nie leżą między Niemcami i Rosją.
              I nie przeceniaj tych 200 żołnierzy ! Nikt o nich nie pisze na pierwszysch
              stronach. Poświęca się im uwagę proporcjonalnie do ich liczby.
              • Gość: robi Re: Między Nimcami i Rosją IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 22:11
                Gość portalu: Michał napisał(a):

> Nie odpowiedziałeś na moje pytanie : jak Polska położona między Niemcami i
                > Rosją ma zapewnić sobie bezpieczeństwo,
                > skoro jest przeciwko tym państwom, a równocześnie nie popiera USA ?

Po co być przeciw komukolwiek? Kiedyś już pisałem, że Niemcy to nasz największy
                partner handlowy, i jedyne państwo w UE, z którym notujemy nadwyżkę handlową.
                Czy konflikt z Niemcami jest dla nas opłacalny?
                Natomisat wejście teraz do UE, to zdanie się na łakę i niełaskę m.in.
                niemieckiego kapitału, bo Polska obecnie jest bardzo słaba. To nie jest w
                interesie Polski. Po co więc było drażnić Niemców i Franczuów. Ale stało się, a
                odpowiedź tego cynika Chiraca pokazała, gdzie jest nasze miejsce w strukturach
                UE.
                Polska powinna popierać USA, ale istnieje coś takiego, co zwie się dyplomacją.
                Najwyraźniej to słowo jest obce komuchom.

> Pomyśl choć trochę i przestań zawsze trząść portkami.
                > Nowak-Jeziorański na pytanie dlaczego Polska wysłała wojsko, a Włochy nie,
                > odpowiedział, że Włochy nie leżą między Niemcami i Rosją.

To jego zdanie. Jednocześnie jest za wejściem do UE.

> I nie przeceniaj tych 200 żołnierzy ! Nikt o nich nie pisze na pierwszysch
                > stronach. Poświęca się im uwagę proporcjonalnie do ich liczby.

Sam słyszałem dzisiaj Busha, podkreślającego bohaterstwo polskich żołnierzy.
                Słuchał tego cały świat. Również słynne zdjęcie pod amerykańską flagą, na tle
                portretu Husjana pokazywali tu i ówdzie.
                • Gość: Michał Polska razem z CZECHAMI i Węgrami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 22:26
                  Według depeszy AFP
                  sprawa jest jasna :
                  de.fc.yahoo.com/i/irak.html
                  "Polen hatte sich im Irak-Konflikt gemeinsam mit Tschechien und Ungarn sowie
                  fünf der 15 EU-Staaten demonstrativ auf die Seite von US-Präsident George W.
                  Bush gestellt.'
                  I widzisz robi : Czechy są jasno określone po stronie USA.
                  Szukam o Bushu chwalącym Polaków. Jeszcze nie znalazłem.
                  • Gość: Michał No i na temat podziękowań Busha zero ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 22:32
                    Nie zwrócili na to uwagę.
                    Chcąc, czy nie chcąc, jesteśmy robi za słąbi, aby lawirować między USA, Rosją i
                    Francją oraz Niemcami nie przyłączając się do nikogo.
                    Zdepczą nas wtedy.
      • Gość: erik Re: Do erika, Michala, robiego IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 14:50
        dominik.r napisał:

>
        > Ciekaw jestem, czy zapoznaliscie sie juz ze zdaniem JKMa.
        > Jak widac nie tylko ja mysle, ze Amerykanie robia z siebie idiotow i sciagaja
        > na siebie klopoty.

Po pierwsze JKM zaliczył antyimperializm do katalogu pojęć obcych prawicy, a
        chyba pamiętasz że jeszcze niedawno nazwałeś mnie imperialistą, co miało mnie
        zdyskredytować jako liberała

Po drugie, JKM twierdzi że ta wojna jest niesłuszna, ale w naszym interesie
        jest poparcie USA. Ja również w żadnym miejscu nie stwierdziłem że ta wojna
        jest słuszna. Moim zdaniem USA nie przedstawiła wystarczających dowodów na
        poparcie takiej tezy. Uważam jednak że istnieje dużo przesłanek które pozwalają
        na obdarzenie USA sporym kredytem zaufania.

Po trzecie uważam że USA jako mocarstwo nie może iść inną drogą niż droga
        ekspansji. W polityce kto nie idzie do przodu ten się cofa. Dlatego zawsze
        powtarzam że my Europejczycy mamy sporego fuksa że za oceanem powstało to młode
        państwo, które miało na tyle siły aby przejąć od nas misję obrony cywilizacji
        zachodniej.

I wreszcie po czwarte nie zgadzam się z JKM że Kościół katolicki jest
        pacyfistyczny. Tak nie można stawiać sprawy. Wiele wskazuje na to że Wojtyła
        jako osoba prywatna jest przeciwnikiem interwencji w Iraku. Ale ten sam Wojtyła
        jako papież Jan Paweł II ani razu nie nazwał wojny w Iraku wojną
        niesprawidliwą. Ojciec Święty świetnie zna nauczanie Kościoła i nigdy nie
        nagina tego nauczania do swoich subiektywnych odczuć. Papież przypomina więc
        jakie kryteria powinna spełniać wojna sprawiedliwa, a ocenę pozostawia osądowi
        polityków, którzy dzięki posiadaniu odpowiedniej wiedzy i informacji powinni
        podjąć właściwą decyzję we własnym sumieniu.
    • Gość: krzysztofsf wojska czeskie i ukrainskie ? IP: 213.155.166.* 26.03.03, 20:05
      Gość portalu: erik napisał(a):

> Prezydent Czech Vaclaw Klaus podał w wątpliwość sens użycia siły zbrojnej
      > przeciwko Irakowi. Twierdzi, że demokracji nie wolno wprowadzać przy użyciu
      > siły zbrojnej.
      > Przeciwko wojnie w Iraku jest ponad 70% Czechów.
      >
      > "Rzeczpospolita", 26.III.2003
      >
      > ***
      >
      > A nie mówiłem? Kilka dni wojny wystarczyło i europejska koalicja
      > proamerykańska zaczyna nam się rozpadać. A że pierwsi w gacie narobili Czesi,
      > to akurat nic nowego.

Przed chwila w dzienniku tvp1 puszczano fragment przemowienia prezydenta USA, w
      ktorym dziekowal swoim sojusznikom, wojskom polskim, czeskim, slowackim i
      ukrainskim.

Przeklamanie jakies? Moze powtorza w nastepnych serwisach.

• Gość: krzysztofsf Re: i rumunskie i bulgarskei IP: 213.155.166.* 26.03.03, 20:08
        Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):

>>
        >
        > Przed chwila w dzienniku tvp1 puszczano fragment przemowienia prezydenta USA,
        w
        >
        > ktorym dziekowal swoim sojusznikom, wojskom polskim, czeskim, slowackim i
        > ukrainskim.
        >
        > Przeklamanie jakies? Moze powtorza w nastepnych serwisach.
        >
        >
        >
        >
        Mam z onetu

"Czeskie, słowackie, polskie i rumuńskie siły, do których wkrótce dołączą
        wojska ukraińskie i bułgarskie, przerzucane są do regionu, by przygotować się
        do odpowiedzi na wypadek ataku bronią masowego rażenia gdziekolwiek w rejonie
        walk" - poinformował.

"Siły koalicyjne są wykwalifikowane i odważne. Jesteśmy zaszczyceni, że mamy je
        u swojego boku" - dodał.

info.onet.pl/681216,12,item.html

rwpg naciera, jednym slowem. Ciekawe...
        • Gość: robi Układ warszawski się odradza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:04

>
          > rwpg naciera, jednym slowem. Ciekawe...

He, he... też to słyszałem. Coś cienko pieją spokesmeni Busha, jeżeli muszą się
          powoływać na tak "potężne" wsparcie ze strony tych krajów. W tym gronie 200
          naszych bohaterów to cała armia.
          • Gość: krzysztofsf Re: Układ warszawski się odradza IP: 213.155.166.* 26.03.03, 21:14
            Gość portalu: robi napisał(a):

> Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):
            >
            > >
            > > rwpg naciera, jednym slowem. Ciekawe...
            >
            > He, he... też to słyszałem. Coś cienko pieją spokesmeni Busha, jeżeli muszą
            się
            >
            > powoływać na tak "potężne" wsparcie ze strony tych krajów. W tym gronie 200
            > naszych bohaterów to cała armia.

Kazdy zolnierz aliancki na zapleczu to jeden zolnierz USA wiecej na froncie.
            Po postach przecinka patrze jeszcze bardziej cynicznie. Liczac na profity
            robimy grube swinstwo. Gorzej, jesli bedzie to bez zyskow. Na razie F-16 maja
            przecenic. Handel trwa. Zaden z naszych jeszcze nie zginal, choc sa dosyc
            aktywni.

Unia kojarzy mi sie z proza Kafki.
            Obecne uklady z USA to jak przyjecie do gangu...trzeba wspolnie popelnic
            przestepstwo.
            Chyba pojde przekopac biblioteczke, zeby odswiezyc lekture "Ksiecia"

pzdr
            Krzysztof
            • Gość: robi Re: Układ warszawski się odradza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:23

>> Po postach przecinka patrze jeszcze bardziej cynicznie. Liczac na profity
              > robimy grube swinstwo. Gorzej, jesli bedzie to bez zyskow. Na razie F-16 maja
              > przecenic. Handel trwa. Zaden z naszych jeszcze nie zginal, choc sa dosyc
              > aktywni.

Też myślałem, że może za czynnym udziałem w wojnie Polaków stoi jakaś more
              sophisticated myśl. Ale po sobotnim wywiadzie Kwasniewskiego dla Rzepy i
              dzisiejszej rozmowie z pewną osoba, nie mam juz watpliwości, że to li tylko
              zwykła chęć podlizania się "wielkiemu bratu", bez jakichkolwiek głębszych
              kalkulacji.

• Gość: krzysztofsf Re: Układ warszawski się odradza IP: 213.155.166.* 26.03.03, 21:31

>
                > >> Po postach przecinka patrze jeszcze bardziej cynicznie. Liczac na prof
                > ity
                > > robimy grube swinstwo. Gorzej, jesli bedzie to bez zyskow. Na razie F-16 m
                > aja
                > > przecenic. Handel trwa. Zaden z naszych jeszcze nie zginal, choc sa dosyc
                > > aktywni.
                >
                >
                > Też myślałem, że może za czynnym udziałem w wojnie Polaków stoi jakaś more
                > sophisticated myśl. Ale po sobotnim wywiadzie Kwasniewskiego dla Rzepy i
                > dzisiejszej rozmowie z pewną osoba, nie mam juz watpliwości, że to li tylko
                > zwykła chęć podlizania się "wielkiemu bratu", bez jakichkolwiek głębszych
                > kalkulacji.
                >
                glupi, ale wierny.........moze tak nas podsumuja.
                A moze tam jednak jest jakies drugie dno w tych kalkulacjach?

pzdr
                Krzysztof
                • Gość: robi Re: Układ warszawski się odradza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:56

>> glupi, ale wierny.........moze tak nas podsumuja.
                  > A moze tam jednak jest jakies drugie dno w tych kalkulacjach?

Raz przecinek sugerował,że nasze elity zostały przekupione, żeby tak a nie
                  inaczej zachować się wobec konfliktu irackiego. Hmm... czy znowu ktoś do kogoś
                  przyszedł?

Czytałeś, jak mnie Michał zaatakował? Niektórzy próbują postrzegać świat
                  wyłącznie w czarno-białych kolorach. Ale okazuje sie,że wszystko jest szare.
                  • Gość: Michał Wszystko jest szare z wyjątkiem białego i czarnego IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 22:02
                    Mozna robi wszystko sprowadzic do szarości,
                    ale nie zmienia to faktu, że będąc równocześnie na NIE wobec USA, UE, ROSJI,
                    domagasz się samobójstwa dla Polski.
                    A tym co gadają nasi politycy, co opowiadają w wywiadach, jak starają sie
                    bajerować, nie ma co się przejmować.
                    Ważne jest to, co robią.
                    A popierają USA.
                    • Gość: vico Re: Wszystko jest szare z wyjątkiem białego i cza IP: *.adsl.pi.be 26.03.03, 23:38
                      Na poczatku wyjasniam, ze nie moge sie dzisiaj zalogowac, ale to ja.

Robi ma racje co do nadpobudliwosci Polski jesli chodzi o Irak.
                      Moge porownac reakcje Holandii i Belgii.
                      Belgia zdecydowanie postawila sie po stronie Francji i Niemiec, nie popierajac
                      USA w tej wojnie. Maly kraj, ale w asyscie znaczacych w europie sojusznikow.
                      Reakcja Belgii, eksponujaca ja do czolowki smiacych postawic sie planom USA,
                      spotkala sie z krytyka czesci politykow opozycji. Sa obawy, ze odbije sie to na
                      ukladach handlowych z USA. Ogolnie jednak jest poparcie dla decyzji rzadu, brak
                      krytyki w prasie.

Holandia jak wiadomo poparla USA w wojnie z Irakiem (nie podpisala listu
                      lojalnosci), nie zaangazowala sie jednak sama czynnie. W Holandii mowi sie:
                      poparcie polityczne.
                      Jest tam po wyborach, dwie partie ktore maja uformowac nowy rzad nie moga
                      jednak wybrnac z konfliktu. Aktualny premier z partii CDA broni oficjalnej
                      wersji, czyli poparcia politycznego dla USA, pierwszy czlowiek z lewicowej
                      partii PvDA nie moze sie na to zgodzic (chociazby bardzo chcial) ze wzgledu na
                      mocna krytyke w czlonkow swojej partii, nie popierajacych wojny i USA.
                      Do uformowania nowego rzadu wiec nie dochodzi.
                      Jest kryzys polityczny w Holandii, ale USA uznaly Holandie za "swojego", Unia
                      tez nie ma z tym problemu.

Dlaczego Polske nie stac na odrobine dyplomacji. Wystarczylo "poprzec
                      politycznie" USA i w spokoju przygotowywac sie do referendum, nie mowiac o
                      ratowaniu polskiej gospodarki. Nie byloby ponizajacych Polske sytuacji
                      (Chirac), Polska nie bylaby uznawana w Unii za zrodlo problemow. Czy nie byloby
                      lepiej zastartowac w Unii z uznanym wlasnym autorytetem, okazujac rozsadek
                      polityczny?
                      • Gość: Michał Re: Wszystko jest szare z wyjątkiem białego i cza IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 21:16
                        Holandia ma tylko jednego wrednego sąsiada ( tego na N ), a nie dwóch.
                        Holandia nie ma żadnych sporów granicznych z sąsiadami.
                        A co do wojny w Iraku : będzie ciężka, ale nie było innego pragmatycznego
                        wyjścia.
                        Jeszcze kilka lat i Saddam dopiero pokazałby rogi.
                        On jest dla wielu Arabów Bogiem.
                        Z Saddamem jest to samo co z Hitlerem.
                        Jak nie dostanie w mordę, to zawsze będzie mieszał.
                        On nie ma żadnych skrupułów. Wie, że Zachód jest syty i boi się wszystkiego.
                        Tak jak przed 1939.
                        Jedynie Amerykanie zachowali zdrowy rozsądek, bo jako supermocarstwo muszą być
                        podwójnie ostrożni.
                        I wolę Busha szeryfa od błazna Chiraka, który udaje Napoleona.
                  • Gość: krzysztofsf Re: Układ warszawski się odradza IP: 213.155.166.* 26.03.03, 23:00

>
                    > >> glupi, ale wierny.........moze tak nas podsumuja.
                    > > A moze tam jednak jest jakies drugie dno w tych kalkulacjach?
                    >
                    > Raz przecinek sugerował,że nasze elity zostały przekupione, żeby tak a nie
                    > inaczej zachować się wobec konfliktu irackiego. Hmm... czy znowu ktoś do
                    kogoś
                    > przyszedł?
                    >
                    > Czytałeś, jak mnie Michał zaatakował? Niektórzy próbują postrzegać świat
                    > wyłącznie w czarno-białych kolorach. Ale okazuje sie,że wszystko jest szare.

Jedyna szanse gosp-polit dla Polski widzialem juz od tak gdzies 2 lat w
                    zostaniu "Izraelem" Europy. (nie jako narod wybrany tylko jako silny poplecznik
                    i zaplecze USA, swiadomy kosztow takiej postawy i wynagradzany za swe
                    poparcie).Mam wrazenie, ze idzie w tym kierunku, ale jesli to jest tylko
                    jeszcze jeden objaw bezmyslnosci, a nie jakies celowe dzialania........
                    W polityce jest zrozumialy cynizm, klamstwo, okrucienstwo..ale glupota?

Nie pzrejmuj sie Michalem.Ciezko mu zaakceptowac twoja niechec do konfliktu,
                    ale nie jestesmy przeciez partia z jednolitym programem.

Mnie sprowadzilo na ziemie stwierdzenie Przecinka mniej wiecej takiej
                    tresci "zabijmy jak najwiecej tych arabskich skor...ow, to bedziemy mieli
                    korzystne kontrakty gospodarcze, a oni i tak sa daleko" (pseudocytat, w celu
                    oddania ogolnego sensu wypowiedzi). Faktycznie. Do tego to sie sprowadza. Tyle,
                    ze mozemy sie przeliczyc.

pzdr
                    Krzysztof
                    • bebokk Prośba o link 26.03.03, 23:12
                      W jakim kontekście przecinek to napisał ?
                      • Gość: krzysztofsf Re: Prośba o link IP: 213.155.166.* 26.03.03, 23:26
                        bebokk napisał:

> W jakim kontekście przecinek to napisał ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4242567&a=5061778
                        tam sa linki do jego wypowiedzi na forum swiat.

pzdr
                        Krzysztof
                        • bebokk Dzięki 26.03.03, 23:33
                          Przypomina to luźne dywagacje Korwina.
                          Co do wojny nie mam złudzeń. Bedzie ciężka.
                          Ale to Niemcy, Francja i Rosja wrobiły USA w wojnę swoim nie dla
                          zaszantażowania Saddama.
                          Saddam osamotniony poddałby się.
                          USA musiały zaatakowac.
                          USA nie może tolerować Saddama. ten rzekomo rozbrojony ma nienaruszoną armię i
                          liczy na Osamę oraz Putina.
                          Tylko idiota ignorowałby niebezpieczeństwo.
                          Gdyby prezydentem był ktoś inny, zrobiłby to samo. Polecam lekturę
                          ostatniego "Newsweeka"
                          Pozdrawiam
    • bebokk Sny o wielkiej Polsce, niezależnej i bogatej 26.03.03, 23:09
      Szczerze mówiąc jestem przerażony postawą wielu eurosceptyków !!!
      Ja zawsze stawiałem na USA i ostrzegałem przed niemiecko-francuską dominacją w
      Unii.
      Towarzyszyły temu na początku śmichy. Po Chiraku wydawało się, że ludziska
      zmądrzały.
      Ale teraz widzę jak np. robi robi w portki, bo wojna nie skończyła się po 2
      dniach.
      Skoro już jesteśmy u boku USA i wolimy USA od Chiraca i helmutów oraz ruskich,
      to bądźmy do jasnej cholery konsekwentni.
      Zachowujecie się jak panienka, która najpierw chce się kochać, a potem się
      rozmyśla.
      Kupcie sobie książkę o historii Polski, poczytajcie o "odwiecznej" przyjaźni
      polsko-niemeickiej i polsko-rosyjskiej oraz pomocy Francji dla Polski
      ( zwłaszcza w 1939 ) i przestańcie pier.olić głupoty o dyplomacji.
      Dyplomatyczne głupoty nikogo dzisija nie interesują.
      Jak USA przegra, to wygrają Niemcy, Francja i Rosja , i dopiero będzie piekło
      dla nas Polaków.
      • Gość: krzysztofsf Re: Sny o wielkiej Polsce, niezależnej i bogatej IP: 213.155.166.* 26.03.03, 23:35
        bebokk napisał:

> Szczerze mówiąc jestem przerażony postawą wielu eurosceptyków !!!

Nie mozesz zakladac, ze wszyscy robia sie na "nie" jesli chodzi o wojne.

Ja na przyklad jestem cyniczny i zgorzknialy.Jesli trzeba kogos poswiecic dla
        swojego powodzenia, to lepiej, jesli jest to ktos obcy.
        Boje sie jednak
        1.bezmyslnosci rzadzacych i niewyciagniecia profitow
        2.naglej zmiany kursu przez nasze "elyty" i wtedy jestesmy trupem politycznym.
        3.przedluzenia sei konfliktu i wycofania sie USA "rakiem" z imprezy przy
        niewiadomych konsekwencjach dla nas.

pzdr
        Krzysztof

Ps. Dobre rozegranie tego, to dla nas wielka szansa.
        • bebokk A mamy inne wyjście niz popieranie USA ? 27.03.03, 06:44
          Czy Auschwitz, Katyń i wiele innych spraw nigdy nie nauczy nas rozumu ?
          Jak USA przegra, to po nas.
          I słuszność tej wojny nie ma tu nic do rzeczy.
          • Gość: krzysztofsf Re: A mamy inne wyjście niz popieranie USA ? IP: 213.155.166.* 27.03.03, 08:54
            bebokk napisał:

> Czy Auschwitz, Katyń i wiele innych spraw nigdy nie nauczy nas rozumu ?
            > Jak USA przegra, to po nas.
            > I słuszność tej wojny nie ma tu nic do rzeczy.

Dlatego pisze, ze patrze na to cynicznie.
            Nie podoba mi sie, ale to nasze jedyne wyjscie, jesli mamy istniec jako panstwo.
            Boje sie tylko, ze politycy nie wyciagna z tego zadnych korzysci dla kraju, a
            jesli dokonaja jeszcze jakiejs wolty w przeciwnym kierunku, to skompromituja
            nas swoja niestaloscia sympatii politycznych. Na razie wyglada, ze twardo
            trzymaja sie proamerykanskiego kursu.

Musimy sie lojalnie podczepic do kogos silniejszego.
            USA jest jedynym liczacym sie krajem w naszym otoczeniu politycznym, ktory
            zawsze byl naszym partnerem, a nigdy przeciwnikiem.

pzdr
            Krzysztof
      • Gość: vico Re: Sny o wielkiej Polsce, niezależnej i bogatej IP: *.adsl.pi.be 26.03.03, 23:54
        Jesli chcesz dobrze dla Polski to raczej powinienes dazyc do dobrych kontaktow
        z Unia, nawet jesli nie chcesz w niej Polski. Sojusz polityczny Unii z Rosja
        wczsniej czy pozniej bedzie faktem. Dlatego zdrowy rozsadek, czyli "dyplomacja"
        jest wazniejsza niz kierowanie sie emocjami.
        Mozemy miec do czynienia albo z "izraelizacja" albo z "finlandyzacja" jesli
        chodzi o polityczna sytuacje.
        Twojej "wielkiej, niezaleznej i bogatej Polski" nigdy nie doczekasz odwracajac
        sie tylem do Unii.
        • bebokk No i wreszcie odsłonięte karty ! 27.03.03, 06:40
          Dzięki Panie vico za odsłonięcie kart.
          Pan post powinni tysiąc razy czytać wszycy ci, którzy naiwnie występują
          przeciwko wojnie :
          WYSTEPUJAC PRZECIWKO WOJNIE POPIERAJĄ PODPORZĄDKOWANIE POLSKI ROSJI I NIEMCOM.
          Jest to jasne jak słońce.
          • chicka Re: No i wreszcie odsłonięte karty ! 27.03.03, 11:57
            A ty jestes glupi jak glab.
          • vico1 Re: No i wreszcie odsłonięte karty ! 27.03.03, 17:56
            Nie domagam sie, by rzad Polski wprost odmowil poparcia USA dla wojny, tak jak
            piszesz. Nie chodzi tu o moje, czy twoje przekonania.
            Co by sie stalo gdyby Polska "politycznie" poparla USA bez angazowania sie
            bezposrednio w wojne? Same plusy.

Wiem, ze negujesz polityczne aspiracje Unii. Gospodarka unijna "tak", wspolna
            polityka unijna "nie". Stad dla ciebie samo czlonkostwo Polski w Unii jest
            podporzadkowaniem sie Francji i Niemcom. W tym miejscu cala dyskusje mozna
            skonczyc.
            Nie chce cie nawracac, ale zastanow sie jaka bylaby pozycja Polski w europie
            jesli poza USA nie mielibysmy sprzymierzenca. Tak jak to dzisiaj widac, przez
            nastepne lata moze istniej duza roznica zdan miedza USA i Unia. Nie tylko w
            sprawach politycznych. Dlatego napisalem, ze mogloby wtedy byc Polsce bardzo
            trudno zyc z sasiadami. Stad moja krytyka aktywnego poparcia dla wojny i
            analogia z Izraelem.

Gdyby Polska weszla do Unii, nie wyobrazam sobie by twoja geopolityka mogla
            miec zastosowanie. Wtedy interes Unii powinien miec dla Polski priorytet.
            W przeciwnym razie nie bedziemy traktowani jako partner.

• bebokk Same sprzeczności i draństwo - polityka Chiraca 27.03.03, 19:54
              Dzisiaj ten fan Napoleona De Villepin jęczał o udział francuskich firm w
              odbudowie Iraku i mówił o pogodzeniu się z USA.
              A jednocześnie ta gnida za plecami szczuje na Busha.
              I taka jest ta Francja pod rządami Chiraca.
              Jest to najgorszy z możliwych przyjaciół dla Polski.

A najweselsza jest Pana obłuda Panie Vico.
              Stwierdza Pan, ze geopolityka to przeżytek, a nastepnie snuje Pan teorie o
              panowaniu F-D-Be w Europie,
              a potem Pan kręci i zaprzecza.
              Hitler niestety miał rację nazywając przywódców Francji przed 1939 nędznymi
              karłami. Do dzisiaj nic się nie zmieniło.
            • Gość: erik Re: No i wreszcie odsłonięte karty ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 20:13
              vico1 napisał:

> zastanow sie jaka bylaby pozycja Polski w europie
              > jesli poza USA nie mielibysmy sprzymierzenca.

Polska nie potrzebuje w Europie politycznych sprzymierzeńców. Polska potrzebuje
              wyzwolenia od socjalizmu. Cywilizowane państwo uwolnione z socjalistycznego
              gorsetu MUSI sobie poradzić niezależnie od niechęci otoczenia. A już fakt że
              Polska sąsiaduje z samymi państwami socjalistycznymi po prostu skazywałoby ją
              na sukces. Jeden jedyny warunek musiałby być spełniony - rezygnacja z
              socjalizmu. Tylko tyle i aż tyle...
              • vico1 Re: No i wreszcie odsłonięte karty ! 28.03.03, 00:06
                Gość portalu: erik napisał:

> Polska nie potrzebuje w Europie politycznych sprzymierzeńców.

Preferujesz izolacjonizm? To samobojcza strategia.

> Polska potrzebuje wyzwolenia od socjalizmu. Cywilizowane państwo uwolnione z
                > socjalistycznego gorsetu MUSI sobie poradzić niezależnie od niechęci
                > otoczenia. A już fakt że Polska sąsiaduje z samymi państwami socjalistycznymi
                > po prostu skazywałoby ją na sukces. Jeden jedyny warunek musiałby być
                > spełniony - rezygnacja z socjalizmu. Tylko tyle i aż tyle...

Przemawia przez ciebie gorycz za stracone ostatnie lata. I slusznie. Gospodarka
                w katastrofalnym stanie i jalowa scena polityczna.

A w Unii jest tyle socjalizmu na ile stac poszczegolne kraje. Jezeli okazuje
                sie to ponad stan (Niemcy) to z bolem serca trzeba sie pogodzic z
                ograniczeniami. Polski nie stac na socjalizm najbogatszych, ale co jej do tego.
                Sprawy socjalne leza w gestii indywidualnych krajow i Polska moze robic co chce.

Zapomniales, ze poprzez liczne protesty zwiazkow zawodowych w Brukseli w
                poprzednich latach nie chciano dopuscic do powstania rozdzwieku miedzy tempem
                otwierania granic dla kapitalu, podczas gdy prawa szarego czlowieka spychane
                byly na odlegly plan. Pod tym wzgledem mowienie o "socjalistycznej" Unii
                swiadczy o twojej malej znajomosci UE i ... zwyklej zazdrosci.

• Gość: erik Re: No i wreszcie odsłonięte karty ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 20:47
                  vico1 napisał:

> Polski nie stac na socjalizm najbogatszych, ale co jej do tego.
                  > Sprawy socjalne leza w gestii indywidualnych krajow i Polska moze robic co
                  > chce

Gdy piszę socjalizm, nie mam na myśli "spraw socjalnych". Gdyby trzymać się
                  ściśle definicji, trzebaby się zgodzić, że w państwach Unii istnieje jednak
                  jakby nie było pewna forma gospodarki wolnorynkowej. Co więc mam na myśli, gdy
                  piszę o unijnym socjaliźmie? Ano te instytucje które są immanentnym elementem
                  unijnego pejzażu, a zarazem stanowią charakterystyczne elementy ustrojów
                  socjalistycznych. A co najbardziej upodabnia instytucje Unii do ustrojów
                  socjalistycznych? Oczywiście zbyt nachalna ingerencja państwa w życie
                  społeczństwa i jednostki.

I niestety socjalizm w tym rozumieniu istnieje w Unii w formie w pełni
                  zinstytucjonalizowanej, ba, ma stałą tendencje do pogłębiania się. I dlatego w
                  interesie Polski i Polaków jest trzymanie się od tej organizacji z daleka. I z
                  tego samego powodu Polska nie musi obawiać się życia poza Unią. Oczywiście pod
                  warunekiem że wcześniej sama rozerwie swoje własne socjalistyczne kajdany.
              • Gość: , tak, to trzeba poprzec. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 28.03.03, 03:18
                "Polska nie potrzebuje w Europie politycznych sprzymierzeńców. Polska
                potrzebuje wyzwolenia od socjalizmu. Cywilizowane państwo uwolnione z
                socjalistycznego gorsetu MUSI sobie poradzić niezależnie od niechęci otoczenia.
                A już fakt że Polska sąsiaduje z samymi państwami socjalistycznymi po prostu
                skazywałoby ją na sukces. Jeden jedyny warunek musiałby być spełniony -
                rezygnacja z socjalizmu. Tylko tyle i aż tyle..."

Prawie sie z Toba zgadzam. Niemalze 100% zgody.
                Do realizacji tego marzenia potrzebny nam jest parasol amerykanskich wojsk.
                Aby zabezpieczyc nasz rynek przed ewentualnym embargiem od UE strony.
                Ale to tylko formalnosc. W koncu wojna trwa. W Iraku Wojsko Polskie robi zadyme.
                Bazy USA juz prawie u nas. Pozostaje tylko pytanko:
                Referendum na tak czy nie? Bo jak na "tak" to mamy wojska amerykanskie w
                Czechach. UE w Polsce i American dream na plakatach z Pragi.

• Gość: robi bebokk, opanuj się IP: *.dialup.warszawa.pl 27.03.03, 00:51
        bebokk napisał:

>
        > Ale teraz widzę jak np. robi robi w portki, bo wojna nie skończyła się po 2
        > dniach.

Bebokk, znajdź jakiś mój post gdzie napisałem, że popieram wojnę z Irakiem. Co
        najwyżej dyskutowałem z Dominikiem różne postawy USA i Francji i przyczyny tych
        postaw. Ja nie zmieniłem swojego stanowska, tyle że mocniej je teraz
        artykułuję. Bo i powody do tego są. Moje wystąpienia przeciwko francusko-
        niemieckiemu sojuszowi w UE potraktowaliście niesłusznie jako poparcie dla
        wojny z Irakiem. Wyjaśniłem Michałowi swoje stanowisko. To tyle.

Cześć

• bebokk Geopolityka 27.03.03, 06:59