emolik 12.01.04, 23:22 Czy zarząd na wniosek lokatora/właściciela/etc. może odstąpić od naliczania odsetek za nieterminowe wpłaty? Czy można "anulować" odsetki? Czy te obie sytuacje mieszczą się w zwykłym zarządzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sdkfz1 Re: "Darowano reszty kar..." :) 15.01.04, 14:13 Witam. Myślę, że dla drobnych kwot i dla niewielkiego czasowo spóżnienia tak. sdkfz1 Odpowiedz Link Zgłoś
kornel.m Re: "Darowano reszty kar..." :) 15.01.04, 16:36 W uwl art.22.3 nie ma wykluczenia do podjęcia przez zarząd decyzji o umorzeniu naliczonych odsetek. Moim zdaniem odsetki naliczamy dla osób, których zaległości są duże lub wpłaty mają miejsce zawsze po terminie i to opóźnienie jest znaczące. Jeśli kwota naliczonych odsetek byłaby niewielka, to może się okazać, że przewyższy ona koszt dostarczenia noty odsetkowej listem poleconym. Dla takich "małych wykroczeń" warto regularnie dostarczać właścicielom wezwania do zapłaty. Czasem taki środek dyscyplinuje i działa profilaktycznie. Przy okazji chcę zgłosić swoje wątpliwości. W uwl art.15 jest mowa o postępowaniu upominawczym dotyczącym opłat za pokrycie kosztów zarządu. Praktycznie jednak właściciele otrzymują powiadomienia o łącznej wysokości opłat ze wszystkich tytułów (w tym FR, wynagrodzenie zarządcy i media). Jakie umocowanie prawne powinno istnieć we wspólnocie, aby naliczanie i egzekwowanie odsetek mogło być skuteczne, także gdy sprawa trafi do sądu? Czy skierowanie sprawy o dochodzenie zaległości wraz z odsetkami do sądu wykracza poza czynności zarządu? Odpowiedz Link Zgłoś
emolik Re: "Darowano reszty kar..." :) 21.01.04, 20:37 Odpowiem podobnie. W uwl art.22.3 nie ma wykluczenia do podjęcia przez zarząd decyzji o skierowaniu sprawy o dochodzenie zaległości wraz z odsetkami do sądu. Jest tylko wykluczenie art. 16. U nas zarząd podejmuje decyzje o skierowaniu do sądu ale zawsze można przygotować odpowiednią uchwałę udzielającą pełnomocnictwa zarządowi do tej czynności. A w mojej sprawie. Sądzę, że chodzi o zasadę, albo można umożyc albo nie (w zsadzie niezaleznie od kwoty, choć oczywiście każdy zarząd bierze odpowiedzialność na siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
emolik Re: "Darowano reszty kar..." :) 28.01.04, 21:17 Odpowiem podobnie. W uwl art.22.3 nie ma wykluczenia do podjęcia przez zarząd decyzji o skierowaniu sprawy o dochodzenie zaległości wraz z odsetkami do sądu. Jest tylko wykluczenie art. 16. U nas zarząd podejmuje decyzje o skierowaniu do sądu ale zawsze można przygotować odpowiednią uchwałę udzielającą pełnomocnictwa zarządowi do tej czynności. A w mojej sprawie. Sądzę, że chodzi o zasadę, albo można umożyc albo nie (w zsadzie niezaleznie od kwoty, choć oczywiście każdy zarząd bierze odpowiedzialność na siebie). ?? Odpowiedz Link Zgłoś