Dodaj do ulubionych

ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA

06.02.04, 09:57
Obserwuj wątek
    • fisharmonia Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 10:01
      Jaka jest róznica pomiędzy administratorem a zarządcą?
      czy Wspólnota może mieć zarząd spośród włascicieli, a obowiązki administratora
      powierzyć komuś z zewnątrz? Czy administrator musi też mieć licencję, czy ma te
      obowiązki co zarzadca tylko wykonuje je bez licencji? Może trochę tu
      zakręciłam, ale taki mam w tej chwili galimatias w głowie...Może ktoś mi tą
      sprawę rozjaśni/ Proszę....
      • asam11 Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 16:19
        fisharmonia napisała:

> Jaka jest róznica pomiędzy administratorem a zarządcą?

W obecnym stanie prawnym różnica nie jest jasna. Można przyjąć, że zarządca
        nieruchomosci (określenie zawodu) to osoba spełniająca wymogi określone w ust.
        o gospodarce nieruchomościami a zatem posiadająca licencję. Jeśli właściciele
        nieruchomości powierzą mu obowiązki sprawowania zwykłego zarządu to może je
        przyjąć bez ograniczeń. Administrator natomiast może wykonywać wiele czynności
        z zakresu zarządzania nieruchomością ale bez możliwości podejmowania decyzji
        zmieniających, zawierania umów (zaciągania zobowiązań i pozyskiwania pożytków),
        do tego licencja nie jest potrzebna.

> czy Wspólnota może mieć zarząd spośród włascicieli, a obowiązki
        administratora
        > powierzyć komuś z zewnątrz?

Oczywiście.
        Czy administrator musi też mieć licencję, czy ma te
        >
        > obowiązki co zarzadca tylko wykonuje je bez licencji?

Obok przedstawionego przeze mnie wyżej poglądu spotyka się i taki, że do
        świadczenia usług w zakresie administrowania nieruchomościami w sposób
        określony jako działalność gospodarcza też jest potrzebna licencja. Zwolennicy
        tego poglądu opierają się na słownikowej tożsamości słów administrowanie -
        zarządzanie (synonimy). Nowa ustawa, jak wejdzie w życie, może coś tu wyjaśni.
    • fisharmonia Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 10:27
      Jeszcze raz ja, uzupełnię wypowiedz...Wspólnota ma swój zarząd spośród siebie i
      potrzebuje pracownika biurowego do rozliczania kosztów, pisania zaliczek,
      księgowania wpłat, jak może taką osobę zatrudnić? Rozumiem, że to nie jest
      administrator. Czy mam rację?
      • asam11 Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 16:23
        fisharmonia napisała:

Wspólnota ma swój zarząd spośród siebie i
        >
        > potrzebuje pracownika biurowego do rozliczania kosztów, pisania zaliczek,
        > księgowania wpłat, jak może taką osobę zatrudnić? Rozumiem, że to nie jest
        > administrator. Czy mam rację?

Tak.
        Zatrudnić można na wiele sposobów. Najuczciwszy jest stosunek pracy (z
        odpowiednim wymiarem czasu pracy) ale wspólnocie i zarządowi pewnie bedzie
        odpowiadała bardziej umowa zlecenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka