fisharmonia Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 10:01 Jaka jest róznica pomiędzy administratorem a zarządcą? czy Wspólnota może mieć zarząd spośród włascicieli, a obowiązki administratora powierzyć komuś z zewnątrz? Czy administrator musi też mieć licencję, czy ma te obowiązki co zarzadca tylko wykonuje je bez licencji? Może trochę tu zakręciłam, ale taki mam w tej chwili galimatias w głowie...Może ktoś mi tą sprawę rozjaśni/ Proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 16:19 fisharmonia napisała: > Jaka jest róznica pomiędzy administratorem a zarządcą? W obecnym stanie prawnym różnica nie jest jasna. Można przyjąć, że zarządca nieruchomosci (określenie zawodu) to osoba spełniająca wymogi określone w ust. o gospodarce nieruchomościami a zatem posiadająca licencję. Jeśli właściciele nieruchomości powierzą mu obowiązki sprawowania zwykłego zarządu to może je przyjąć bez ograniczeń. Administrator natomiast może wykonywać wiele czynności z zakresu zarządzania nieruchomością ale bez możliwości podejmowania decyzji zmieniających, zawierania umów (zaciągania zobowiązań i pozyskiwania pożytków), do tego licencja nie jest potrzebna. > czy Wspólnota może mieć zarząd spośród włascicieli, a obowiązki administratora > powierzyć komuś z zewnątrz? Oczywiście. Czy administrator musi też mieć licencję, czy ma te > > obowiązki co zarzadca tylko wykonuje je bez licencji? Obok przedstawionego przeze mnie wyżej poglądu spotyka się i taki, że do świadczenia usług w zakresie administrowania nieruchomościami w sposób określony jako działalność gospodarcza też jest potrzebna licencja. Zwolennicy tego poglądu opierają się na słownikowej tożsamości słów administrowanie - zarządzanie (synonimy). Nowa ustawa, jak wejdzie w życie, może coś tu wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
fisharmonia Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 10:27 Jeszcze raz ja, uzupełnię wypowiedz...Wspólnota ma swój zarząd spośród siebie i potrzebuje pracownika biurowego do rozliczania kosztów, pisania zaliczek, księgowania wpłat, jak może taką osobę zatrudnić? Rozumiem, że to nie jest administrator. Czy mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: ADMINISTRATOR A ZARZĄDCA 06.02.04, 16:23 fisharmonia napisała: Wspólnota ma swój zarząd spośród siebie i > > potrzebuje pracownika biurowego do rozliczania kosztów, pisania zaliczek, > księgowania wpłat, jak może taką osobę zatrudnić? Rozumiem, że to nie jest > administrator. Czy mam rację? Tak. Zatrudnić można na wiele sposobów. Najuczciwszy jest stosunek pracy (z odpowiednim wymiarem czasu pracy) ale wspólnocie i zarządowi pewnie bedzie odpowiadała bardziej umowa zlecenia. Odpowiedz Link Zgłoś