19.02.11, 23:06
Jaki jest sens podejmowania uchwały o pozostawieniu nadwyżki wpłat z lat ubiegłych na poczet przyszłych wydatków na remonty. Przecież raz utworzony fundusz istnieje i nie na nim żadnych "nadwyżek" tylko są zgromadzone na nim środki na planowane remonty i moim zdaniem taka uchwała jest niepotrzebna. Taką uchwałę zaproponował nam administrator.
Obserwuj wątek
    • madox44 zarząd proponuje, a nie administrator 20.02.11, 10:16
      chyba , że administrotor dysponuje całkowicie rachunkiem wspólnoty i jest jakimś gminnym podmiotem.
      • 44ww Re: zarząd proponuje, a nie administrator 20.02.11, 11:49
        Pytam czy taki zapis ma sens, a nie kto jest pomysłodawcą. Administrator nie dysponuje rachunkiem wspólnoty.
        • madox44 Re: zarząd proponuje, a nie administrator 20.02.11, 13:25
          To jeszcze raz , inaczej :
          Właściciele mogą sobie uchwalać wszystko, co im się rzewnie podoba i jakie mają potrzeby,interesy, nawet projekt posadzenia przed budynkiem wierzby rodzącej dorodne, słodkie gruchy. (ironia)
          Realizacja projektów zależy od decyzji właścicielli głosujących nad takim projektem, kasy i umejętności projektodawców, którzy będą realizować projekt.

Właściciele mojej nieruchomosci zlikwidowali f.rem. Wydzielenie go jest teraz już bez sensu.
          • 44ww Re: zarząd proponuje, a nie administrator 20.02.11, 17:43
            To jeszcze raz pytam czy taka uchwała ma sens. W poprzednich latach nie była podejmowana uchwała o takim brzmieniu i było OK. Proszę o merytoryczne odpowiedzi.
    • ns1284 Re: FR 20.02.11, 15:32
      Zapewne Twojemu administratorowi chodziło o przeniesienie pewnej kwoty z zaliczek na zarządzanie częścią wspólną zebranych w zeszłym roku gdy nie znalazły one pokrycia w rzeczywistych kosztach (woda i energia części wspólnych, utrzymanie zieleni, sprzątanie itd.). To jest częsta praktyka i ma sens gdyż te pieniądze nigdzie nie giną i stanowią rezerwę na remonty.
      • 44ww Re: FR 20.02.11, 17:53
        Nie zrozumiałeś, tu chodzi o przeniesienie'' nadwyżki'' na istniejącym FR, a nie nadwyżki na kosztach zarządzania nieruchomością wspólną.Dla jasności zacytuję uchwałę w całości;

Właściciele lokali postanawiają pozostawić nadwyżkę wpłat z lat ubiegłych na funduszu remontowym w kwocie XXXX zł na poczet przyszłych wydatków na remonty.
        • highrise Re: FR 20.02.11, 19:13
          44ww napisał:

> Nie zrozumiałeś, tu chodzi o przeniesienie'' nadwyżki'' na istniejącym FR, a ni
          > e nadwyżki na kosztach zarządzania nieruchomością wspólną.Dla jasności zacytuję
          > uchwałę w całości;
          >
          > Właściciele lokali postanawiają pozostawić nadwyżkę wpłat z lat ubiegłych na fu
          > nduszu remontowym w kwocie XXXX zł na poczet przyszłych wydatków na remonty.

Z treści uchwały wynika, że właściciele lokali wpłacają środki pieniężne na "fundusz remontowy", a powinni wpłacać zaliczki na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
          Nie można pobierać zaliczek na fundusz remontowy, przenosić środków z wyniku finansowego z lat poprzednich na nieokreślony cel remontowy w nieruchomości wspólnej.
          SJ

• 44ww Re: FR 20.02.11, 20:00
            Kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc; "Z treści uchwały wynika, że właściciele lokali wpłacają środki pieniężne na "fundusz remontowy", a powinni wpłacać zaliczki na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
            Nie można pobierać zaliczek na fundusz remontowy, przenosić środków z wyniku finansowego z lat poprzednich na nieokreślony cel remontowy w nieruchomości wspólnej."
            W uzasadnieniu wyroku z dnia 22 kwietnia 2010 r., sygn. akt: V CSK 367/09 (niepubl.) Sąd Najwyższy za dopuszczalne uznał unormowanie w drodze uchwały statusu prawnego funduszu remontowego, skoro „nie został w ogóle uregulowany w ustawie o własności lokali z 1994 r.,Jak widzisz można tworzyć fundusz remontowy i pobierać zaliczki i nie myl pojęć.
            • highrise Re: FR 20.02.11, 20:19

Witam ponownie,

nie jestem jasnowidzem. Nie wiedziałem, że w Pana wspólnocie mieszkaniowej została podjęta uchwała o utworzeniu funduszu remontowego.

Pozdrawiam
              SJ
        • ns1284 Re: FR 20.02.11, 20:33
          Drogi 44ww, pozstaraj się wpierw zrozumieć treść uchwały i sens funduszu remintowego. Właśnie wpłaty na fundusz remontowy polegają na tym że możliwe jest wpłacanie przez kilka lat aby po zebraniu odpowiedniej kwoty sfinansować remont. Dlatego taka uchwał nie ma sensu jak nie zostanie przegłosowana to i tak wpłaty z danego roku zostaną przeniesione na przyszy. Dlatego nie sądzę, że ktoś tak nielogicząuchwąłę wnosi pod głosowanie. Nadal są dzę ch autorowi uchwąły chodziło o wpisanie na fundusz remontowy nadwyżki i innych zaliczek na nieruchomość wspólną.
          • 44ww Re: FR 20.02.11, 20:48
            Wreszcie jedna merytoryczna odpowiedź. Utwierdziłeś mnie w stanowisku, że ta uchwała jest bez sensu, co zaznaczyłem w zamieszczonym wątku.

Pozdrawiam
            • highrise Re: FR 20.02.11, 21:10
              44ww napisał:

> Wreszcie jedna merytoryczna odpowiedź. Utwierdziłeś mnie w stanowisku, że ta uc
              > hwała jest bez sensu, co zaznaczyłem w zamieszczonym wątku.
              >
              > Pozdrawiam

Ta uchwała jest wadliwa z innego powodu. Przeczytanie jednego wyroku w konkretnej sprawie, to jeszcze za mało aby zrozumieć całość spraw związanych z finansami wspólnoty mieszkaniowej.

Pozdrawiam
              SJ
              • 44ww Re: FR 20.02.11, 22:59
                Kolego ten wyrok przytoczyłem Tobie bo wcześniej napiałeś; Nie można pobierać zaliczek na fundusz remontowy, przenosić środków z wyniku finansowego z lat poprzednich na nieokreślony cel remontowy w nieruchomości wspólnej ."- co jest niezgodne z prawdą. Ja zadałem ściśle sprecyzowane pytanie - czy ta uchwała ma sens?
                A wszyscy odpowiadając poruszają tematy poboczne, a nie meritum sprawy.

Pozdrawiam
    • j666 Re: FR 20.02.11, 23:31
      Czasem uchwała może mieć sens z powodu wymysłów miejscowego US (CIT).

-----
      > Jaki jest sens podejmowania uchwały o pozostawieniu nadwyżki wpłat z lat ubiegłych na poczet przyszłych wydatków na remonty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka