dzambii 03.05.11, 21:13 Jest Wspólnota Mieszkaniowa, wybrana administracja, stosunkowo nowy administrator. Miałam wypadek na schodach uszkodzonych 3 miesiące temu i nie naprawionych. Kogo skarżyć? Zarząd Wspólnoty, administrację czy administratora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary-4 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 03.05.11, 23:35 Wspólnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 10:49 A co to da? Wspólonota jest ubezpieczona od następstw nieszczęśliwych wypadków, ale ubezpieczenie dotyczy osób trzecich, nie właścicieli. Jeśli wspólnota weźmie adwokata to sprawę wygra, ponieważ Ty też jesteść częścią wspólnoty. Masz jakieś dokumenty na to, że interweniowałaś jako "część wspólnoty" u administaratora w tej sparwie? Sprawdź najpierw dokładnie czy nie głosowałaś np. przeciw uchwale o remoncie tych schodów. Odpowiedz Link Zgłoś
balanger4 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 11:24 "Eksperci forumowi" udzielają Ci niewłaściwych rad. Skarżyć nie zarząd, nie administratora tylko i wyłącznie wspólnotę. Kwestia, który z członków zarządu jest osobiście odpowiedzialny (lub administartor) za niedopilnowanie do dopiero późniejszy ewentualny następny krok w procesie cywilnym. Tak, masz prawo do odszkodowania od wspólnoty! W przytoczonym niżej wyroku członek zarządu (sic!) wygrał sprawę bo mu sopel na auto spadł. "...Po pierwsze, na wspólnotę mieszkaniową została nałożona odpowiedzialność za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej, przy czym wspólnota odpowiada bez ograniczeń, natomiast dodatkowa odpowiedzialność poszczególnych jej członków ograniczona została do części odpowiadającej ich udziałom w nieruchomości wspólnej (art. 17 u.w.l.). Ponadto wspólnota mieszkaniowa ponosi odpowiedzialność z tytułu wynagrodzenia należnego właścicielowi lokalu pełniącemu obowiązki członka zarządu. Po drugie, ustawa o własności lokali upoważnia do stwierdzenia, że wspólnota mieszkaniowa, mimo że stanowi ją z mocy prawa ogół właścicieli lokali, jest w pewnych sytuacjach osobą trzecią w stosunku do swoich członków. Świadczy o tym treść art. 16 u.w.l., art. 21 ust. 1 u.w.l., a także art. 25 ust. 1 i 2 u.w.l. Ponadto wspólnota mieszkaniowa ponosi odpowiedzialność za szkodę poniesioną przez członka tej wspólnoty w wyniku nienależytego wykonywania zarządu nad nieruchomością wspólną (zob. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 lutego 2006 r., III CZP 5/06, OSNC 2007, nr 1, poz. 6)...." - Uchwała składu 7 sędziów SN z 21 grudnia 2007 r. (sygn. akt III CZP 65/07). Odpowiedz Link Zgłoś
lech2011 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 11:54 Czy to cytowane orzecznictwo można zobaczyć gdzieś w internecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 11:55 "W przytoczonym niżej wyroku członek zarządu (sic!) wygrał sprawę bo mu sopel na auto spadł. " Skoro zgodnie z naszym prawem, jak wynika z cytatu, można się sądzić z samym sobą to nie mam żadnych uwag do tego co napisał przedmówca. Ciekawi mnie tylko, czy ów członek zarządu reprezentował także wspólnotę jako stronę pozwaną, do czego zresztą był zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
balanger4 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 12:17 Nie wiem dlaczego się dziwisz - przecież każda sprawa cywilna (pozew) we wspólnocie jest sądzeniem się również z samym sobą. Postępowanie uproszczone o nakaz zapłaty jest tego najlepszym przykładem gdy wspólnota czyli równiez Ty jako jej członek pozywasz siebie za to że zalegasz z opłatą - przykładowo oczywiście. Dlatego też SN wyjaśnił kwestię bycia właśnie trzecią stroną aby tą kwadraturę koła jakoś uzasadnić. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 12:34 No i właśnie mamy to co mamy. W orzeczeniu SN właściel mieszkania we wspólnocie jest osobą trzecią. Nie jest natomiast osobą trzecią w pojęciu firm ubezpieczeniowych. Czyli módlmy się, aby jakikolwiek wypadek nie zdarzył się właścicielowi mieszkania na terenie wspólnoty bo wtedy reszta właścicieli zrzuci się na odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
balanger4 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 13:19 Dalej nie rozumiem Twojego tragizowania. Wspólnota to też nie kościół, meczet czy inna synagoga aby się w nie modlić. Nie reszta właścicieli się zrzuca tylko wszyscy - ten poszkodowany też. Natomiast w osobnym procesie jest sprawa odzyskania tej własnie części poszkodowanego właściciela. Czyli mając wyrok o odszkodowanie od wspólnoty zakładam sprawę o odszkodowanie - zwrot mojej części szkody (udział) od tego członka zarządu (administartora) który zawinił i przyczynił sie do szkody. Per saldo mam wyjść na swoje a nawet na plus - fakt, że droga długa i wyboista ale to już wina wymiaru sprawiedliwości w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 17:46 No i mamy jeden z licznych przykładów, z powodu których logicznie myślący człowiek nie powinien dać się wybrać na członka zarządu wspólnoty. Odszkodowanie w tym konkretnym przypadku można otrzymać wyłącznie od osoby (wszystko jedno czy wspólnota, czy członkowie zarządu), której nikt nie ubezpieczy od takiego zdarzenia. Oczywiście daleka droga od wniesienia sprawy do sądu do otrzymania odszkodowania, ale czy jako osoba chcąca coś dla wspólnoty zrobić mam się ciągać po sądach jeśli czegoś tam nie dopatrzyłem bo nikt mnie od tego nie ubezpieczy? Szczególnie jeśli nie biorę wynagrodzenia za swoją pracę, co się często zdarza. Inna sprawa, że to co przeoczyłem równie dobrze mógł zrobić każdy inny członek wspólnoty. Ten inny nie będzie w tym przypadku odpowiadał, bo frajerem, który dał się wybrać byłem właśnie ja. To właśnie uroki zarządzania wspólnotą przez wybrany zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
balanger4 Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 04.05.11, 18:29 Dalej tragizujesz - zupełnie niepotrzebnie. Ileż to w końcu obowiązków ma członek zarządu (wiem co piszę bo siedem lat społecznie byłem w zarządzie w poprzedniej wspólnocie), mowa o zasadniczych sprawach do których "można się przyczepić" a więc brak przeglądu okresowego, brak reakcji na zgłaszaną wadę np. bramy która może się zawalić i spaść...... itd. Spraw które mogły mieć wpływ na powstanie szkody i najważniejsze: to Tobie musi żądający odszkodowania udowodnić bezpośrednie przyczynienie się zaniechaniem bądź niewłaściwym działaniem do jej powstania. Każdy członek zarządu może się dzisiaj ubezpieczyć od skutków swojej działalności a poza tym dobry czlonek zarządu, mający chęci nie popełnia kardynalnych i podstawowych błędów związanych z zarządzaniem, więc nie ma co straszyć siebie i innych. Ważniejszy jest taki właśnie rodzaj "bata" na takich którzy wszystko olewają - pytanie tylko po co pełnią tę funkcję, ktoś ich szantażuje czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
dzambii Re: Odpowiedzialność administratora / administrac 05.05.11, 17:25 Czyli, jak ktoś wyżej napisał kwadratura koła nie do pojęcia przez zwykłego człowieka. Na szczęście noga nie złamana, jedynie mocno zwichnięta, a biodro „tylko” nieźle stłuczone. Nie chodziło mi o jakieś odszkodowanie, raczej o odpowiedzialność za niedbalstwo i nie wywiązywanie się z obowiązków. Administracja jako taka ogólnie sprawuje się nieźle: konserwacja windy, systematyczne przeglądy gazownicze i kominiarskie, odśnieżanie. Ale administrator codziennie chodzi po tych połamanych schodach, podobnie jak członkowie zarządu wspólnoty. Rozumiem, że administracja nie naprawiła, bo ani administrator, ani zarząd nie zgłosili takiej konieczności. Zaraz zgłoszę osobiście i sprawdzę, czy to coś da. Swoją drogą przerażające, że w razie poważnego wypadku musiałabym procesować się niejako sama ze sobą. Dziękuję za odpowiedzi. Może wyjaśnicie coś jeszcze. Czy kontakt z członkami zarządu wspólnoty może być utajniony? Kiedy został wybrany nowy zarząd wspólnoty w protokole były podane nazwiska (ten papier dawno wyrzuciłam). Ale numery lokali już nie (można by włożyć do skrzynki pocztowej pismo z uwagami). Teraz zarząd to jakaś efemeryda totalnie niedostępna. Administrator zasłania się ochroną danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Odpowiedzialność właściciela lokalu 05.05.11, 18:20 dzambii napisała: > Jest Wspólnota Mieszkaniowa, wybrana administracja, stosunkowo nowy administrator > Miałam wypadek na schodach uszkodzonych 3 miesiące temu i nie naprawionych. > Kogo skarżyć? Zarząd Wspólnoty, administrację czy administratora? Właścicieli lokali ... bo to oni są odpowiedzialni za stan techniczny nieruchomości wspólnej. Szkoda, że nie znamy stanowiska drugiej strony Zarządu Wspólnoty, administratora, byłoby ciekawiej.... Odpowiedz Link Zgłoś