Dodaj do ulubionych

czynsz od wspolnoty

26.05.11, 18:29
Witam, byc moze ktos mial podobny przypadek, po dokonaniu adaptacji strychu i uzyskaniu wszelkich pozwolen na zamieszkanie, wspolnota podwyzszyla mi czynsz prawie 300%, stosujac stawki rynkowe, za 1m2, szczegol w tym ze wszystkie koszty zwiazane z podwyzszeniem standardu strychu ( na mieszkanie ) ponioslem sam, czy jest jakas prawna podstawa ze Wspolnota moze tak postapic, jestem jedymym we wspolnocie z tak wysokim czynszem
Obserwuj wątek
    • balanger4 Re: czynsz od wspolnoty 26.05.11, 21:25
      Ale kim Ty jesteś w tej wspólnocie - właścicielem?
      Jeżeli tak to nie ma czegoś takiego że wspólnota Ci coś podwyższa.
      We wspólnocie opłaty na koszty zarządu ustalają sami właściciele i muszą to być opłaty jednakowej wysokości.
      Napisz ile lokali (wyodrębnionych i nie) jest w tej wspólnocie i ilu jest właścicieli.

No i najważniejsza sprawa - we wspólnotach nie ma (nie płaci się) żadnego czynszu.
      Jak pisałem wyżej właściciele ustalają sobie opłaty na koszt utrzymania nieruchomości wspólnej, z której korzystają wszyscy. Wysokość tych opłat musi być jednakowa - oczywiście cena jednostkowa - a płacą właściciele według swoich udziałów.
      Jeżeli mieszkasz w dużej wspólnocie to musisz zapoznać się z Ustawą o własności lokali i Kodeksem Cywilnym a jeżeli w małej wspólnocie to tylko z Kodeksem Cywilnym w zasadzie.
      • owner_wm Re: czynsz od wspolnoty 26.05.11, 22:03
        balanger4 napisał:
        > Ale kim Ty jesteś w tej wspólnocie - właścicielem?

Najwyraźniej jeszcze nim nie jest.
        Adaptował strych na mieszkanie, ale jeszcze go nie wykupił, więc wynajmuje od wspólnoty.
        Za najem płaci czynsz.

zackrob napisał:
        > po dokonaniu adaptacji strychu i uzyskaniu wszelkich pozwolen na zamieszkanie, wspolnota
        > podwyzszyla mi czynsz prawie 300%, stosujac stawki rynkowe

To chyba nic dziwnego, że zastosowano stawki rynkowe.
        Jakiego czynszu oczekujesz? Jak w mieszkaniu socjalnym?
        Wspólnota to nie gmina, żeby dopłacała do lokatora.

Zawsze możesz mieszkanie wykupić - wtedy nie będziesz musiał płacić żadnego czynszu. Zostaniesz "członkiem" tej wspólnoty i razem z sąsiadami będziesz utrzymywał budynek. Będziesz też szukał możliwości zarobienia pieniędzy dla wspólnoty w celu obniżenia swoich wydatków, na przykład przez wynajmowanie części wspólnych.
        • zackrob Re: czynsz od wspolnoty 27.05.11, 07:08
          jeszcze nie wykupilem, tocza sie sprawy spadkowe kilku wlascicieli, wiec z tego powodu sie to odciaga, ja rozumiem ze mozna zastosowac stawki rynkowe, ale to jest tak ze ja podnosze stadard lokalu, a kotos za to mi podwyzsza czynsz, w porzadku byloby zastosowanie stawki rynkowej ale od nieuzytku jakim byl strych a nie jak od lokalu mieszkalnego
          • owner_wm Re: czynsz od wspolnoty 27.05.11, 08:52
            zackrob napisał:
            > ja rozumiem ze mozna zastosowac stawki rynkowe, ale to jest tak ze ja podnosze stadard
            > lokalu, a kotos za to mi podwyzsza czynsz, w porzadku byloby zastosowanie stawki
            > rynkowej ale od nieuzytku jakim byl strych a nie jak od lokalu mieszkalnego

Za najem strychu stawka rynkowa, a za najem mieszkania - ulgowa? Z jakiej racji?
            Nakłady, poniesione przez Ciebie na adaptację, będą odliczone od ceny rynkowej mieszkania przy wykupie. Nie zapłacisz za lokal podwójnie.
    • j666 Re: czynsz do wspolnoty 27.05.11, 09:34
      Czyli ile za m2 ?

-----
      > wspolnota podwyzszyla mi czynsz prawie 300%
      • zackrob Re: czynsz do wspolnoty 27.05.11, 10:56
        15pln za 1m2, mieszkanie ma nieco ponad 100m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka