Dodaj do ulubionych

hala garażowa

26.09.12, 13:16
wspólnota mieszkaniowa, jeden licznik prądu, ponad 50 miejsc parkingowych w hali garażowej.
Nie posiadam wykupionego miejsca w ww. hali garażowej a jestem obciążana kosztami prądu. Wkurzam się bo nie mam dostępu do hali a muszę dorzucać się do prądu. Co mogę zrobić? Zarządca i developer twierdzą że nic bo hala nie ma podlicznika i że nie można go założyć bo trzeba by zmienić całą instalację elektryczną. Czy możemy złożyć reklamację do developera który ma jeszcze 30 % udziałów?
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: hala garażowa 26.09.12, 19:21
      wkurzona2012 napisała:

> Wkurzam się bo nie mam dostępu do hali a muszę dorzucać się do prądu.
      > Co mogę zrobić?
      > Zarządca i developer twierdzą że nic bo hala nie ma podlicznika
      > i że nie można go założyć bo trzeba by zmienić całą instalację elektryczną.

Mądry deweloper po szkodzie niż przed , a co mają powiedzieć właściciele tylko miejsca do parkowania ? dorzucają się do oświetlenia na klatkach schodowych , ich sprzątania ...

> Czy możemy złożyć reklamację do developera który ma jeszcze 30 % udziałów?

Jak budynek jest na gwarancji to można to pociągną pod wadę ukrytą , wyodrębniony lokal jakim jest garaż podziemny powinien mieć własne przyłącza ... zwłaszcza EE; tak jak ma własny udział w NW.
      • serwelino Re: hala garażowa 27.09.12, 13:22
        Jakw wada ukryta?!!!!
        Z czego wynika obowiązek posiadania osobnego przyłacza?!!!!!

Pożal sie Boże ekspert...
        • xxxll Re: hala garażowa 30.09.12, 13:01
          serwelino napisał:

> Pożal sie Boże ekspert...
          > Jakw wada ukryta?!!!!
          > Z czego wynika obowiązek posiadania osobnego przyłacza?!!!!!

Zanim zaczniesz wyśmiewać, szydzic z innych .... pomyśl dlaczego ktoś napisał , postawił tezę, która w twojej głowie, na dzień dzisiejszy, się nie mieści .

Garaż podziemny z miejscami do parkowania (MP) to samodzielny i wyodrębniony lokal ( jeżeli z nim jest związany udział w NW).
          czyli po prostu taki sam loka,l jak lokal użytkowy, tylko o innym przeznaczeniu.
          Powinien mieć odrębne przyłącza w tym przypadku przyłącze EE, tak jak mają inne lokale użytkowe czy mieszkalne.

Wada ukryta - bo takiego przyłącza nie ma, więc garaż z miejscami do parkowania na etapie budowy miał być częścią wspólną , jednak developer zwietrzył, że może zarobi na sprzedaży MP i tak zrobił, zaniechał budowy przyłącza EE.
          • serwelino Re: hala garażowa 01.10.12, 10:39
            Mieści mi sie więcej w głowie niż myślisz.Nie musisz mi tłumaczyć co to jest lokal garażowy!!!
            Ponawiam pytanie: Z czego wynika obowiązek posiadania przez lokal(w tym przypadku lokal garażowy) osobnego przyłącza?
            Poproszę o dokładny przepis regulujący tą kwestię!!!
            • xxxll Re: hala garażowa 01.10.12, 18:57
              serwelino napisał:

> Ponawiam pytanie: Z czego wynika obowiązek posiadania przez lokal
              > (w tym przypadku lokal garażowy) osobnego przyłącza?

... z tych samych powodów, co inny samodzielny i wyodrębniony lokal.

Rozdział 8 **** Instalacja elektryczna
              ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.
              w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
              • serwelino Re: hala garażowa 01.10.12, 20:43
                Administruje 12 osiedlami.Wszystki mają garaże i żaden z tych garaży nie ma osobnego przyłącza...
                • xxxll Re: hala garażowa 02.10.12, 11:53
                  serwelino napisał:

> Administruje 12 osiedlami. Wszystkie mają garaże i żaden z tych garaży
                  > nie ma osobnego przyłącza...

...a szkoda , żyjesz już tyle lat i kiedyś przyjdzie ci umrzeć ....

O kolego niedopilnowanie , zaniechanie czy inna okoliczność przy przejmowaniu nieruchomości od dewelopera .... nie ładnie.

art. 185 i 188 mówiący o odrębnych obwodach dla każdego lokalu , garaż jest odrębnym lokalem, daje możliwość wykonania przyłącza EE

§ 185. 1. Instalacja odbiorcza w budynku i w samodzielnym lokalu powinna być wyposażona w urządzenia do pomiaru zużycia energii elektrycznej, usytuowane w miejscu łatwo dostępnym i zabezpieczone przed uszkodzeniami i ingerencją osób niepowołanych.

§ 188. 1. Obwody odbiorcze instalacji elektrycznej w budynku wielorodzinnym należy prowadzić w obrębie każdego mieszkania lub lokalu użytkowego.
                  • serwelino Re: hala garażowa 02.10.12, 14:46
                    Wyjaśnij mi jedno.Jakim cudem deweloper dostał zgodę na budowę skoro projekt tego nie przewidywał?

P.S.
                    W którym momencie powiedziałem,że to ja przejmowałem budynek od dewelopera?
                    • xxxll Re: hala garażowa 02.10.12, 20:01
                      serwelino napisał:

> Wyjaśnij mi jedno.Jakim cudem deweloper dostał zgodę na budowę skoro projekt te
                      > go nie przewidywał?

Cudem mamony, układów , siły perswazji, ten sektor gospodarki to dżungla ...
                      Nie takie pomysły deweloperom przechodziły ... np. sprzedać lokale, zatrzymując sobie kotłownie ...

> P.S.
                      > W którym momencie powiedziałem,że to ja przejmowałem budynek od dewelopera?

A jakie to ma znaczenie ... zarządzasz i nie wiesz, że instalacja dla garażu powinna się dać opomiarować jak każdy inny samodzielny lokal... jak nie , to znaczy, ze na etapie projektowania garaż miał być częścią wspólną nieruchomości
                      • serwelino Re: hala garażowa 03.10.12, 09:01
                        Nie mam pojęcia jak sie to odbywała na etapie projektowania.Odnoszę jednak wrażenie,że nie do końca wiesz o czym mówisz.Nie jestem budowlańcem ale wiem,że budynek nie będzie dupuszczony do użytkowania jeżeli faktyczne wykonanie nie będzie zgodne z projektem i nie wierzę w jakieś teorie spiskowe.Poprostu,nie ma jasnej regulacji dotyczącej tego tematu(żeby była jasność,uważam,że brak opomiarowania grażu jest kiepskim rozwiązaniem)
                        • xxxll Re: hala garażowa 08.10.12, 15:23
                          serwelino napisał:

> Nie mam pojęcia jak sie to odbywała na etapie projektowania.
                          > Odnoszę jednak wrażenie,że nie do końca wiesz o czym mówisz.
                          > Nie jestem budowlańcem

jak nie znasz na sprawach budowlanych, a wiedzę czerpiesz tylko z forów , to nie oceniaj innych ...:P
                          nie chcesz skutecznych porad to ...papa
                          • serwelino Re: hala garażowa 09.10.12, 11:42
                            XXXLL nie obrażaj się ale nie jeszcze nie dałeś dobrej rady więc cały czas na nią czekam.Nie znikaj!!!!Będzie bez Ciebie nudno!!!!!!!!!!

P.S.
                            Dzięki Bogi niczego nie czerpie z forów...a już wiedzy z całą pewnością
                          • serwelino Re: hala garażowa 09.10.12, 11:42
                            XXXLL nie obrażaj się ale jeszcze nie dałeś dobrej rady więc cały czas na nią czekam.Nie znikaj!!!!Będzie bez Ciebie nudno!!!!!!!!!!

P.S.
                            Dzięki Bogi niczego nie czerpie z forów...a już wiedzy z całą pewnością
      • wkurzona2012 Re: hala garażowa 27.09.12, 18:12
        do xxxll:
        o czym ty mówisz! ja o hali garażowej a ty o jakiś miejscach?
        za klatki i sprzątanie płacą wszyscy proporcjonalnie do udziału. A ja nadal nie rozumiem czemu mam płacić za prąd w hali podziemnej skoro nie mogę z niej korzystać. Może ktoś poradzi coś jeszcze?
        • xxxll Re: hala garażowa 30.09.12, 13:12
          wkurzona2012 napisała:

> o czym ty mówisz! ja o hali garażowej a ty o jakiś miejscach?

No bobra , może opiszesz co w twoim mniemaniu jest ta hala garażowa?

> za klatki i sprzątanie płacą wszyscy proporcjonalnie do udziału.
          > A ja nadal nie rozumiem czemu mam płacić za prąd w hali podziemnej
          > skoro nie mogę z niej korzystać.

We Wspólnocie nie ponosisz opłat za to z czego korzystasz, lecz od stanu posiadania .
          Jednym z elementów, który posiadasz to udział w częściach wspólnych.

To wg niego jest naliczany wymiar zaliczki na utrzymania części wspólnych , którą płacisz co miesiąc. Właściciele lokali użytkowych płaca za sprzątanie klatek schodowych choć z nich nie "korzystają ":) ponoszą koszty wymiany spalonych żarówek , naprawy instalacji domofonowej , że o windach nie wspomnę... bo takie jest prawo , spisane w ustawie o własności lokali.

----------------------------------------------------------------
          Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
          www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka