justanka82 18.10.12, 13:04 w jakich przypadkach wspólnota prowadzi działalność gospodarczą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haneczka_wm Re: działalność gospodarcza 18.10.12, 13:53 Wydaje się, że w takich, w których tę działalność gospodarczą zarejestruje, dokładnie określając na czym ona polega. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: działalność gospodarcza 19.10.12, 10:24 Żadna WM nie prowadzi żadnej działalności gospodarczej, na ten temat wypowiedział się nawet SN. WM nie ma możliwości zarejestrowania jakiejkolwiek dg, ponieważ nie jest osobą prawną, mogą to zrobić jedynie poszczególni własciciele, tworząc spólkę.Całe zamieszanie ze WM wynika z idiotycznych przepisów prawnych, a szczególnie przepisolw bankowych, które traktują WM jako spólki i żadają REGON i NIP. haneczka_wm - sprawdż sobie jaką działalność gospodarczą prowadzi Twoja WM. Mogę Ci podpowiedzieć. Taką jak wszystkie WM w Polsce - Zarządzanie nieruchomościami na zlecenie??? A co jest najsmutniejsze w tej sprawie, że nie mogą się wykreślić z tego wpisu. Muszą to robić do końca świata i jeden dzień dłużej. Przedsiębiorca, spólka mogą zaprzestać działalności albo ją zawiesić, natomias WM - NIE, dopóki fizycznie istnieje. Mam to czarne na białym. IDIOTYZM. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: działalność gospodarcza 19.10.12, 13:27 Ja uważam, że działalności gospodarczej wspólnota nie prowadzi. Różne definicje (zawarte w różnych przepisach) pojęcia "działalność gospodarcza" znajdują się tutaj: www.pit.pl/dzialalnosc_gospodarcza_definicje_1052.php > Całe zamieszanie ze WM wynika z idiotycznych przepisów prawnych, a sz > czególnie przepisolw bankowych, które traktują WM jako spólki i żadają REGON i > NIP. REGON i NIP muszą posiadać również jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej (tzw. ułomne osoby prawne), do których zalicza się również wspólnota, ale to inna sprawa niż prowadzenie/nieprowadzenie działalności gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: działalność gospodarcza 19.10.12, 14:20 lesher napisał: > Ja uważam, że działalności gospodarczej wspólnota nie prowadzi. Ja też tak uważam, ponieważ wspólnota powstaje z mocy prawa w celu zarządzania nieruchomością wspólną. Jej powstanie i istnienie nie jest związane i ukierunkowane na osiąganie określonych zysków finansowych, ale... jest jednostką organizacyjną posiadającą zdolność do czynności prawnych. W związku z tym może osiągać dodatkowe przychody, a według informacji z linka, który zamieściłeś: "Ordynacja podatkowa (art.3 pkt 9) Działalność gospodarcza to każda działalność zarobkowa w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każda inną działalność zarobkowa wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność - do przedsiębiorców." więc można powiedzieć, że jednak tę działalność, wynikającą ze specyfiki jej funkcjonowania może dodatkowo prowadzić, choć jej formalnie nie rejestruje, ponieważ nie może tego zrobić. Art. 1 uowl 1. Ustawa określa sposób ustanawiania odrębnej własności samodzielnych lokali mieszkalnych, lokali o innym przeznaczeniu, prawa i obowiązki właścicieli tych lokali oraz zarząd nieruchomością wspólną. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: działalność gospodarcza 20.10.12, 13:21 Przyznam ,że jest to stanowisko całkowicie odmienne od tego z wczoraj. To jest oczywista oczywistość, ale nie tak do końca.Głupie przepisy zmuszają nas do rejestrowania prowadzenia dzialalności gospodarczej, której nie prowadzimy. Bo co to jest REGON? Rejestr podmiotów gospodarczych. Urzędniki w ZUS-ie zmusza nas do podawania nieprawdy, i najgorsze ,że nie można tego naprawić. Mam decyzję administracyjną odmawiającą mi wyrejestrowania WM z tego rejestru, póki ona fizycznie istnieje. lesher - żadne przepisy nie nakazują WM wniosków o REGON, a tym bardziej o NIP. Zgłaszając wniosek o NIP stwierdzasz ,że jesteś płatnikiem podatku. To bzdura. WM są ustawowo zwolnione z podatku dochodowego. I tylko ktoś myślący inaczej w todze, może twierdzić takie rzeczy: " Skoro WM są zwolnione z podatku dochodowego, to co do zasady są jego płatnikiem".Nie podam sygnatury, bo to nie nadaje się do komentarza. Zobaczycie jaki będzie cyrk jak ustawa zniesie tę "ułomność prawną", która jest owocem "radosnej twórczości interpretacyjnej". Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Stanowisko 21.10.12, 00:13 mire_k56 napisał(a): > Przyznam ,że jest to stanowisko całkowicie odmienne od tego z wczoraj. Nie. Stanowisko wcale się nie zmieniło - jest ciągle takie samo. Przepraszam bardzo, że tak po świńsku i bezpośrednio swoje wyjaśnienie wygłaszam, ale... to był skrót myślowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: Stanowisko 21.10.12, 17:58 reasumując haneczka - WM nie może prowadzić dg, chyba ,że jasno określi jaką prowadzi dg. Dla mnie to są sprzeczności, ale ja nie jestem autorytetem na tym forum. Juz wolę jak bronisz swoje stanowisko wcześniejsze. Błądzić jest rzeczą ludzką. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: działalność gospodarcza 21.10.12, 11:43 dr Supernat Pojecie przedsiebiorstwa Odpowiedz Link Zgłoś
justanka82 Re: działalność gospodarcza 29.10.12, 16:37 napiszę dokładniej czy wspólnota umieściła zezwoliła na umieszczenie reklamy na elewacji budynku i pobiera za to opłatę, czy jest to również prowadzenie działalności gospodarczej Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: działalność gospodarcza 20.10.12, 13:40 Kiedy jej się zachce. Wspólnotę Mieszkaniową można traktować jak przedsiębiorcę i może ona prowadzić działalność gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś