Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie zarzadcy umowy

20.07.13, 10:49
Mamy wybranego zarzadce z art.18 uowl,a wiec nie mamy zarzadu wspolnoty, ale sprytny zarzadca powolal sobie do krecenia lodow rade wspolnoty skladajaca sie z mieszkancow dobrze mu znanych/ksiegowa,policjant i trzeci ktory sie wycofuje z tej rady.
Chcemy zebrac grupke ludzi na zebranie wiemy ze to przy 50 wlascicielach bedzie b.trudno zainteresowanych jest okolo 10 osob przyjscia na zebranie,wiec pytam sie:
-ile udzialow, osob,musi byc na zebraniu aby przeszla ustawa?
-czy reszte do uchwaly glosow mozna zebrac w indywidualnym glosowaniu chodzac po mieszkaniach
-kto ma na tresci wypowiedzenia podpisac sie?
-czy wystarczy tylko dolaczyc uchwale do wypowiedzenia i liste z podpisami?
-facet robi na schody,nie udostepnia dokumenow,nie mamy listy mieszkancow z ich udzialami, nie wiemy jak obliczyc glosy itp...
Obserwuj wątek
    • wspolnota.net.twa Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 20.07.13, 11:30
      Zanim zaczniesz wojnę i łamanie obecnego stanu rzeczy poczytaj ty lepiej sobie ustawę o właściwości lokali w której znajdziesz wszystkie odpowiedzi na twoje pytania.

> -ile udzialow, osob,musi byc na zebraniu aby przeszla ustawa?

Nie ustawa , bo te uchwala Sejm , tylko uchwała właścicielei lokali (art. 23 UoWL)

> -czy reszte do uchwaly glosow mozna zebrac w indywidualnym glosowaniu
      > chodzac po mieszkaniach

Tu też się kłania zapis art. 23 UoWL

> -kto ma na tresci wypowiedzenia podpisac sie?

Wybierzcie uchwalą właścicielei lokali pełnomocników i dajcie im pełnomocnictwo rodzajowe do wykonania czynności - podpisania w imieniu właścicielei lokali wypowiedzenia ,
      inną możliwością może być uchwała właścicieli - treść wypowiedzenia - gdzie będą zawarte zapisy skutecznie wypowiadające umowę

> -facet robi na schody,nie udostepnia dokumenow,nie mamy listy mieszkancow

Mieszkańcy nie mają nic do gadania we wspólnocie , To właściciele lokali o wszystkim decydują , decyzja większości jest obowiązująca

> nie udostepnia ich udziałów,

Udziały możesz wziąć z KW, która dostępna jest w Internecie , lub z katastru miejskiego ....
      nr KW mas w akcie notarialnym ...
      więcej edukacji , bo widzę czarno ten wasz przewrót .....

> nie wiemy jak obliczyc glosy itp...

po prostu... dodać głosy "ZA" przyjęciem uchwały liczone udziałami , jak będzie ich więcej niż 50% to uchwała jest obowiązująca i dotyczy wszystkich właścicieli lokali...

• sara06 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 22.07.13, 08:49
        Wiesz dość ciężko jest laikowi zczytać udziały z KW, za to pieprz.... obowiązkiem Zarządcy jest je podać na żądanie właściciela.
        • wspolnota.net.twa Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 23.07.13, 17:14
          sara06 napisała:

> Wiesz dość ciężko jest laikowi zczytać udziały z KW,

Eeee nie przesadzaj , jak tobie ciężko to możesz jeszcze skorzystać z katastru miejskiego , widzę, że lenistwo goni lenistwo, ale to przywara z poprzedniej epoki ...

To ONI mają za mnie zrobić , To ONI maja mi dać, Mnie się należy ....

czy aby na pewno tak powinno wyglądać wykonywanie obowiązków właściciela lokalu...

do tego trzeba dorosnąć ...:)

> za to pieprz.... obowiązkiem Zarządcy jest je podać
          > na żądanie właściciela.

Za niby z czego ten pieprz... obowiązek wynika ?

• 3krokodyl Do wspólnotanet 20.08.13, 12:00
            A z tego, że na uchwałach powinny być udziały przypisane do właścicieli, a uchwały są do wglądu w każdej chwili.
    • mnzz3 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 20.07.13, 19:31
      witam jesli jestes z Warszawy moge pomoc osobiscie, napisz czy korzystasz z maila gazetowego?
      • 5klient Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 21.07.13, 22:08
        mnzz3 napisał(a):

> witam jesli jestes z Warszawy moge pomoc osobiscie, napisz czy korzystasz z mai
        > la gazetowego?
        sorry, ale nie jestem ze stolicy ale dziekuje za post.
    • sara06 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 22.07.13, 08:49
      Jaki masz wpis w akcie? Przepisz go, macie umowę o zarządzanie jakąkolwiek podpisaną?
      Jaki chcecie osiągnąć cel? Chcecie powołania Zarządu Wspólnoty spośród właścicieli, czy wystarczy zmiana na innego Zarządcę?

Wypowiedzenia złożyć nie możecie, musi być uchwała Wspólnoty, tylko w zależności od tego jaki chcecie osiągnąć cel musi mieć ona inna formę.
      Miałam podobną sytuacje, w Ząbkach, koło Warszawy i zmieniamy Zarządcę na kolejnego.
      isz na @ jeśli masz pytania: sara06@poczta.gazeta.pl.
      • 5klient Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 22.07.13, 09:21
        Sara,dzieki za zainteresowanie sie moim postem.
      • xxxll Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 23.07.13, 17:23
        sara06 napisała:

> Miałam podobną sytuacje, w Ząbkach, koło Warszawy
        > i zmieniamy Zarządcę na kolejnego.

i na następnego , i na następnego , i na następnego ....

kto po trzech latach dojdzie, ile kto komu jest krewny , ile i kto ma dopłacić ....

potem na następnego ... i jakoś kręci , oczywiście wszytko w interesie wspólnym ...:);)
        • sara06 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 24.07.13, 08:09
          mierzysz innych swoją miarą???

Zmieniamy po 10 latach zarządce, którego wpisał nam w akty deweloper, Zarządca "trochę" podpadł i doprowadził wkońcu mieszkańców do tego punktu, że zażyczyli sobie zmiany.

Są Wspólnoty, które tak robią, ale wszystko to zasługa ludzi, którzy sa mało wyrozumiali, egoistyczni, samic chcą zarabiać krocie, ale mało płacić.
          • xxxll Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 25.07.13, 17:12
            sara06 napisała:

> mierzysz innych swoją miarą???

A czyją mam ich mierzyć swoja , swoja własną ...

> Zmieniamy po 10 latach zarządce, którego wpisał nam w akty deweloper, Zarządca
            > "trochę" podpadł i doprowadził w końcu mieszkańców do tego punktu, że zażyczyli
            > sobie zmiany.

dopiero po 10 latach, a dlaczego nie 1,5 roku, tak jak to miało miejsce u nas ...
            też gostek był wpisany w aktach notarialnych , dwadzieścia osób uzbrojone we własnego notariusza oraz pełnomocnictwa rodzajowe do głosowania ws zmiany sposobu zarządu wysłało gostka developerskiego na banicje...

Teraz mamy Zarząd WM złożony z osób mieszkających na terenie wspólnoty ( nie koniecznie są to właściciel lokali) i administratora z całym zapleczem do obsługi , a jest co obsługiwać 300 lokali w tym 170 mieszanych 15 użytkowych reszta to garaże i miejsca postojowe ...
            • t-pa Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 28.07.13, 23:07
              Drogi xxxll
              Przestan pisac. Twoje wypowiedzi nic nie wnosza i zabieraja tylko miejsce i czas. Widze ten sam ton juz w drugim temacie. Jak nie masz konstruktywnych uwag to zajmij sie czyms innym. Sa tu ludzie, ktorzy naprawde pomagaja.
              • xxxll Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 29.07.13, 06:37
                "Partnerze" T-pa ... ;)

Ja rozumiem, że pięknie się czyta populistyczne wypowiedzi, które nic nie wnoszą, (choćby twoja), do poprawy życia we wspólnotach.

Ja pokazuję jak jest naprawdę we wspólnocie.

Nie odpowiadają ci moje wpisy, to ich nie czytaj , a tym bardziej nie komentuj, nie ma takiego obowiązku na forach by na każdy wpis zabierać głos, nawet jak najbardziej populistyczny.

Świat nie tylko skalda się z ludzi uciskanych przez los , nieudaczników , pechowców ,
                których ty chcesz wpierać
                ale taklach co wzięli sprawy wspólnoty we własne ręce i zbudowali w nich normalność

i takich będę wspierał i im pomagał , bo nie wykonują jałowej roboty i nie wsłuchują się tubę populistycznych porad takich jak twoja.

Demagogom i populistom mówię STOP .... nie ma miejsca dla nich we wspólnocie mieszkaniowej ...
    • misi_ek_1 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 30.07.13, 16:08
      a ten trzeci to chyba z banku...
    • sfrust-rowany Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 06.08.13, 21:20
      Na wstępie nadmienię, że jestem jednym z mieszkańców wspomnianej wspólnoty (poza zarządem). Droga "Saro", generalnie dziwi mnie Wasze podejście. Zważywszy na fakt, iż większość - z jak piszesz - dziesięciu mieszkańców, którzy planują odwołać zarządcę, urzęduję we wspólnotowej piaskownicy z piwem popalając papieroski (trudno wśród Was zobaczyć dzieci) to ciężko uwierzyć w Waszą rzetelność i dobre intencje. Z tego co wiem wspólnota odmówiła Wam zrobienia zadaszenia nad piaskownicą, z której chcieliście zrobić swój drink bar i to jest głównym powodem Waszych dyskusyjnych propozycji. Uprzedzam - w imieniu większości mieszkańców - iż mamy już dość oglądania podpitych dorosłych wraz ze swoimi dziećmi wrzeszczącymi po 22.00 w piaskownicy wewnątrz małego obiektu. Niebawem ludzie zaczną dzwonić na Straż Miejska i Policję, gdyż wbrew temu co się Wam wydaję większość mieszkańców ma dość prywatnego folwarku jaki sobie ze wspólnoty zrobiliście. Ponadto z moich informacji wynika, iż dwie Panie w tym Ty "Saro" jesteście bezrobotne i chciałybyście poprowadzić wspólnotę i obsadzić się w zarządzie - pytam: jakie macie w tej materii doświadczenie i kompetencje? Pan, który wyłamuje się z zarządu, to właściciel firmy sprzątającej (Wasz kolega), który po odwołaniu obecnego zarządcy, ma świadczyć usługi dla wspólnoty. Wszyscy macie wymierne finansowe interesy we wprowadzeniu postulowanej przez Was zmiany, więc jak możecie twierdzić, iż działacie bezinteresownie dla dobra mieszkańców wspólnoty. Ponadto podobno planujecie oszustwo tzn. chcecie zebrać upoważnienia od mieszkańców do głosowania pod pozorem wprowadzenia "innych" zmian, a tak naprawdę chcecie odwołać zarządcę i ustanowić wspólnotę właścicielską. Oświadczam, że jeżeli Wasza grupa dokona tego czynu - złożę doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa (oszustwa). "Saro", proponuję abyś zamiast żerować na mieszkańcach naszej wspólnoty po prostu znalazła sobie normalną pracę - o ile ktoś zatrudni tak leniwą osobę, która dziecko do przedszkola prowadzi około dwunastej, gdyż śpi do południa. Jedyne na co większość mieszkańców może się zgodzić to wymiana obecnego zarządcy na nowego, który ma kilka wspólnot i doświadczenie w tej dziedzinie. Wasze knowania są naprawdę bezczelne i mają poważną szansę skończyć się w prokuraturze. Większość mieszkańców chce spokoju i ciszy, przejść normalnie chodnikiem kolo piaskownicy, otworzyć okno w mieszkaniu i nie słyszeć dzikich wrzasków do północy, nie oglądać ludzi pijących alkohol w towarzystwie dzieci w piaskownicy, która jest dla dzieci przecież przeznaczona. Przyjrzyjcie się sami sobie moi drodzy i zrozumcie, że to nie ten ani inny zarządca tylko Wy jesteście największym problemem wspólnoty przy Cegielskiego 21 w Szczecinie.
      • sara06 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 11.08.13, 08:53
        Super odp :) Jestem z W-wy :) To raz, a dwa widzę, że T jesteś skołonny rządzić więc bierz spraw w swoje ręce we swojej Wspólnocie i rządz.
        I tak właśnie jest z Polakami mierzą innych swoją miarą - tj. każdy myśli że ktos ma w czymś jakiś interes, żenujące bleeeeeeee
        • sfrust-rowany Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 16.08.13, 13:40
          ..jeżeli Ty jestes z Warszawy to ja jestem z Honk-Kongu. Za zarzadzanie trzeba się bedzie zabrac, gdyz wspomniana grupa doprowadzila do tego, ze dotychczasowy zarzadca wypowiedzial umowe i od pazdziernika nie bedzie komu placic podatkow, za prad, smieci, usuwac awarii, ksiegowosc etc. - slowem kila mogila. Tak to wyglada jak polska dluga i szeroka, prywata musi byc. Kargul i Pawlak. Na marginesie pisano ty o odwolaniu zarzadcy (problem sam się rozwiazal), proszę bardzo osoby, ktore podniosly ten pomysl o przedstawienie merytorycznych przyczyn i zarzutow do zarzadcy. Skoro narobiliscie takiego balaganu to miejcie chociaż cywilna odwage powiedziec reszcie mieszkancow dlaczego? Proszę o racjonalne argumenty, bo jeżeli chcecie zalozyc sobie wspolnote wlascicielska to zawsze mozecie wybudowac sobie jakis szeregowiec/blizniak z piaskownica w srodku i wydzierajcie się tam z piwkiem do bialego rana.
          • sfrust-rowany Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 16.08.13, 20:12
            Saro, przepraszam ale jestem już tak przygnębiony i wściekły postępowaniem wspomnianej grupy oszołomów, że w pośpiechu rzeczywiście napisałem do niewłaściwej osoby. Także sorry, to nie było do Ciebie.
          • sara06 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 19.08.13, 11:42
            :) Żenada, mam Ci podać adres? Może numer licencji?
            Weź się człowieku ogarnij.
    • pispisia Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 14.08.13, 10:56
      Kto ma kontrolować pracę Zarządcy , jak nie ma Zarządu Wspólnoty? Przecież bez jakiegoś gremium nie da rady dobrze zarządzać, a pytać każdorazowo 50 udziałowców, to absurd. Wejdź sam/sama do rady, jak uważasz , że chcą kręcić wspólnie lody.
      • xxxll Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 15.08.13, 09:28
        pispisia napisała:

> Kto ma kontrolować pracę Zarządcy , jak nie ma Zarządu Wspólnoty?

To po co było powierzać zarządzanie w myśl art. 18.1 UoWL?
        jak chce sie mieć władzę ( organ nadzoru) to trzeba umieć brać też obowiązek odpowiedzialności za to co się robi...

> Przecież bez jakiegoś gremium nie da rady dobrze zarządzać,
        > a pytać każdorazowo 50 udziałowców, to absurd.
        > Wejdź sam/sama do rady, jak uważasz , że chcą kręcić wspólnie lody.

Jak się powierza zaradzanie ( właściciel lokalu w ten sposób pozbywa się odpowiedzialności) to się powierza i nadzór i taki Zarządca nie musi pytać nikogo co chce zrobić ...
        • balanger4 Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 19.08.13, 19:04
          >Jak się powierza zaradzanie ( właściciel lokalu w ten sposób pozbywa się odpowiedzialności) to się powierza i nadzór i taki Zarządca nie musi pytać nikogo co chce zrobić ... <
          KubaP vel: xxxll - nie ośmieszaj się niewiedzą i nie wprowadzaj w błąd czytających te bzdury.
          Właściciel lokalu nie pozbywa się jakiejkolwiek odpowiedzialności, co ty bzdurzysz?
          Zarządca powierzony (w trybie art. 18) sprawuje zarząd (pełni rolę zarządu) i tylko czynności zwykłe może wykonywać samodzielnie, do wszystkich innych potrzebuje uchwały właścicieli, bo to właściciele decydują o swojej własności.
          • wspolnota.net.twa Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 20.08.13, 10:20
            balanger4 napisał:

> Właściciel lokalu nie pozbywa się jakiejkolwiek odpowiedzialności,
            > co ty bzdurzysz?
            > Zarządca powierzony (w trybie art. 18) sprawuje zarząd (pełni rolę zarządu)
            > i tylko czynności zwykłe może wykonywać samodzielnie, do wszystkich innych
            > potrzebuje uchwały właścicieli, bo to właściciele decydują o swojej własności.

Bredzisz , kto ci takich głupot nawkładał do głowy ... z ustawy śmieciowej to wnioskujesz :)

.
            • balanger4 Re: brednie wspólnoty.net 20.08.13, 13:27
              Nie kłam i nie oszukuj czytających twoje brednie!
              Podaj podstawę prawną twojej śmieciowej interpretacji, uzasadnij fakt pozbawienia właścicieli praw poprzez powierzenie zarządu jakieś firmie zarządzającej!
              Nie podasz bo nie ma takiej podstawy.
              W takiej wspólnocie właściciele dalej decydują uchwałami o czynnościach przekraczających zarząd zwykły.
              Nawet zarządca przymusowy nie powoduje pozbawienia ich tego prawa.
              Więc dobrze by było odszczekać tę horrendalną głupotę co napisałeś:
              >....Bredzisz , kto ci takich głupot nawkładał do głowy...< bo przynosisz wstyd portalowi wspólnota.net i całemu towarzystwu wzajemnej adoracji.
              • wspolnota.net.twa Re: brednie wspólnoty.net 20.08.13, 13:40
                Uderz w stół a motłoch opętany nieomylnością się oburza ... kto ci do łba nakład takich herezji ?
              • wspolnota.net.twa Re: brednie balanger4 vel.... 20.08.13, 13:41
                Uderz w stół a motłoch opętany nieomylnością się oburza ...
                kto ci do łba nakład takich herezji ?
                • balanger4 Re: patafian wspólnota.net 20.08.13, 20:10
                  >motłoch opętany nieomylnością się oburza ...<
                  > kto ci do łba nakład takich herezji<
                  Nie jesteś na swojej ulicy ani w swoim mieszkaniu więc używaj języka polskiego a nie rynsztokowego - głupolu.
                  Gdzieś ty się wychowywał, że rodzice nie nauczyli cię elementarnych zasad kultury?
                  W kryminale się urodziłeś? No niezła patologia.
                  • wspolnota.net.twa Re: patafian wspólnota.net 21.08.13, 11:51
                    balanger4 napisał:

> Nie jesteś na swojej ulicy ani w swoim mieszkaniu więc używaj
                    > języka polskiego a nie rynsztokowego - głupolu.
                    > Gdzieś ty się wychowywał, że rodzice nie nauczyli cię
                    > elementarnych zasad kultury?
                    > W kryminale się urodziłeś? No niezła patologia.

JĘZYK I POZIOM WYPOWIEDZI DOSTOSOWUJĘ DO POZIOMU I KULTURY ADWERSARZA ,
                    paniał balanger4?

.
                    • balanger4 Re: patafian wspólnota.net 21.08.13, 13:37
                      >JĘZYK I POZIOM WYPOWIEDZI DOSTOSOWUJĘ DO POZIOMU I KULTURY ADWERSARZA<
                      - to ci życia nie wystarczy aby przynajmniej elementarne minimum osiągnąć, a chcieć to ty sobie możesz - niestety za wysokie progi..., to nie dla ciebie.
                      入场是免费的
                      • wspolnota.net.twa Re: patafian wspólnota.net 22.08.13, 12:58
                        balanger4 napisał:

> - to ci życia nie wystarczy, aby przynajmniej elementarne minimum osiągnąć,
                        > a chcieć to ty sobie możesz - niestety za wysokie progi...,
                        > to nie dla ciebie.

niet paniał ....;p ... te typu tak mają ....
    • sfrust-rowany Re: wypowiedzenie zarzadcy umowy 16.08.13, 20:09
      Na wstępie nadmienię, że jestem jednym z mieszkańców wspomnianej wspólnoty (poza zarządem). Moja droga, generalnie dziwi mnie Wasze podejście. Zważywszy na fakt, iż większość - z jak piszesz - dziesięciu mieszkańców, którzy planują odwołać zarządcę, urzęduję we wspólnotowej piaskownicy z piwem popalając papieroski (trudno wśród Was zobaczyć dzieci) to ciężko uwierzyć w Waszą rzetelność i dobre intencje. Z tego co wiem wspólnota odmówiła Wam zrobienia zadaszenia nad piaskownicą, z której chcieliście zrobić swój drink bar i to jest głównym powodem Waszych dyskusyjnych propozycji. Uprzedzam - w imieniu większości mieszkańców - iż mamy już dość oglądania podpitych dorosłych wraz ze swoimi dziećmi wrzeszczącymi po 22.00 w piaskownicy wewnątrz małego obiektu. Niebawem ludzie zaczną dzwonić na Straż Miejska i Policję, gdyż wbrew temu co się Wam wydaję większość mieszkańców ma dość prywatnego folwarku jaki sobie ze wspólnoty zrobiliście. Ponadto z moich informacji wynika, iż dwie Panie w tym Ty moja droga jesteście bezrobotne i chciałybyście poprowadzić wspólnotę i obsadzić się w zarządzie - pytam: jakie macie w tej materii doświadczenie i kompetencje? Pan, który wyłamuje się z zarządu, to właściciel firmy sprzątającej (Wasz kolega), który po odwołaniu obecnego zarządcy, ma świadczyć usługi dla wspólnoty. Wszyscy macie wymierne finansowe interesy we wprowadzeniu postulowanej przez Was zmiany, więc jak możecie twierdzić, iż działacie bezinteresownie dla dobra mieszkańców wspólnoty. Ponadto podobno planujecie oszustwo tzn. chcecie zebrać upoważnienia od mieszkańców do głosowania pod pozorem wprowadzenia "innych" zmian, a tak naprawdę chcecie odwołać zarządcę i ustanowić wspólnotę właścicielską. Oświadczam, że jeżeli Wasza grupa dokona tego czynu - złożę doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa (oszustwa). Proponuję abyś zamiast żerować na mieszkańcach naszej wspólnoty po prostu znalazła sobie normalną pracę - o ile ktoś zatrudni tak leniwą osobę, która dziecko do przedszkola prowadzi około dwunastej, gdyż śpi do południa. Jedyne na co większość mieszkańców może się zgodzić to wymiana obecnego zarządcy na nowego, który ma kilka wspólnot i doświadczenie w tej dziedzinie. Wasze knowania są naprawdę bezczelne i mają poważną szansę skończyć się w prokuraturze. Większość mieszkańców chce spokoju i ciszy, przejść normalnie chodnikiem kolo piaskownicy, otworzyć okno w mieszkaniu i nie słyszeć dzikich wrzasków do północy, nie oglądać ludzi pijących alkohol w towarzystwie dzieci w piaskownicy, która jest dla dzieci przecież przeznaczona. Przyjrzyjcie się sami sobie moi drodzy i zrozumcie, że to nie ten ani inny zarządca tylko Wy jesteście największym problemem wspólnoty przy Cegielskiego 21 w Szczecinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka