anezob3 02.01.05, 18:14 Witam!! Proszę mnie oświecić jaka jest różnica między zarządcą a administratorem? Pozdrawiam życząc zdrowia i pomyślności w Nowym 2005 Roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkanie.i.wspolnota Re: różnica? 02.01.05, 23:49 anezob3 napisała: > Witam!! Proszę mnie oświecić jaka jest różnica między zarządcą a > administratorem? Pozdrawiam życząc zdrowia i pomyślności w Nowym 2005 Roku NIE MA ŻADNEJ. ale: Czasami administratorem/administratorką nazywa się osobę, która, pracując w firmie zarządzającej, zajmuje się bezpośrednio danym budynkiem. Wtedy - I TYLKO WTEDY - potrzebne jest rozróżnienie: ZARZĄDCA (osoba lub firma zarządzająca na zlecenie, a jeśli wspólnota zarządcy nie zatrudniła, to sama wspólnota), ADMINISTRATOR(KA) - osoba zatrudniona w firmie zarządzającej, zajmująca się konkretnym budynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: różnica? 03.01.05, 00:00 anezob3 napisała: > Witam!! Proszę mnie oświecić jaka jest różnica między zarządcą a > administratorem? Pozdrawiam życząc zdrowia i pomyślności w Nowym 2005 Roku Uzupełnię Witolda bo istnieje kilka płaszczyzn definiowania zarządcy i administratora. W przypadku wspólnot częstym podziałem jest wynikający ze sposobu zarządu nieruchomością wspólną przyjętego przez wspólnotę. Mianowicie, jeżeli właściciele lokali wybrali zarząd właścicielski (w myśl art. 20 ustawy o własności lokali, zwykłą uchwałą) i zarząd korzysta ze wsparcia zarządcy nieruchomości któremu zleca wykonywanie czynności pomocniczych, wciąż ponosząc odpowiedzialność za wykonywanie dla wspólnoty czynności zwykłego zarządu, to zarządcę określa się potocznie "administratorem" a umowę łączącą go ze wspólnotą - umową o administrowanie. Gdy wspólnota nie zdecyduje się na wybór zarządu właścicielskiego - bo nie ma właścicieli dysponujących czasem, posiadających wystarczającą wiedzę, doświadczenie i cierpliwość a wreszcie chęci do sprawowania funkcji członka zarządu, właściciele lokali mogą powierzyć zarządzanie nieruchomością wspólną profesjonaliście w trybie art. 18 ust. 1 lub 2a ustawy o włąsności lokali. Wtedy takiego profesjonalistę nazywa się zarządcą a łączącą go ze wspólnotą umowę - umową o zarządzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: różnica? 03.01.05, 00:32 Witam! Zarządca na podstawie art 20 uowl równiez może być członkiem zarządu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: różnica? 03.01.05, 10:12 mrozik.jarek napisał: > Zarządca na podstawie art 20 uowl równiez może > być członkiem zarządu. Oczywiście tak, możliwe są różne rozwiązania pośrednie! Zdarza się że towarzyszy temu rozwiązaniu brak umowy pomiędzy wspólnotą a tą osobą co bywa wykorzystywane przez część "zarządców". Z tego sposobu korzystają również jednostki organizacyjne gmin, które po pozornej restrukturyzacji chcą utrzymać monopol na obsługę wspólnot - szef administracji "daje się" wybrać na członka zarządu obok innych członków już spośród właścicieli lokali. Rozwiązanie niby OK, ale... Odpowiedz Link Zgłoś