Dodaj do ulubionych

ABK jako administrator

12.01.05, 11:31
Na pewno zdziwią sie Państwo dlaczego wciąz pozostalismy przy administrowaniu
przez ABK. Mieszkam w naszej Wspolnocie od roku , wiec nie miałam na to
wpływu. Nie mniej, w chwili obecnej choc nie jestem członkiem Zarzadu staram
się aktywnie uczestniczyć w pracach nad zarzadzaniem naszym wspólnym
majatkiem. Mam bardzo powazne zastrzeżenia do obsługi administracyjnej
ABK.Nie wiem do końca jaki jest zakres tego administrowania ( czy jest on
ogólny dla wszystkich koncesjonowanych admonistratorów), bo moim zdaniem
działania naszego ABK doprowadzily do poważnych zaniedbań które spowodowały
ewidentne straty finansowe ( 20 tyś.) naszej Wspólnoty( wtym 36 %udział
gminy)...Krótko, w ubiegłym roku na zebraniu w ABK wybraliśmy wspólnie
uchwałą wykonawcę remontu i spisaliśmy z nim stosowną umowę.Po tygodniu
wypłacono wykonawcy w kasie ABK 10 tyś, a po ustawieniu rusztowań kasa
wypłaciła kolejne 10 tyś. Od tego czasu wykonawca już sie nie pojawił Panie z
Zarządu naszej Wspólnoty wyraziły zgodę na te wypłate sądząc chyba, że
administrator nadzorujący nasz remont postępuje zgodnie .
Kiedy minął termin zakończenia robót (zgodnie z umową) za moja namową
wezwaliśmy przedstawiciela ABK nadzorującego nasz remont jak równiez
wykonawcę i zażądaliśmy zaprzestaniu robót, ostateczne rozwiązanie umowy i
wyegzekwowanie wyplaconej zaliczki poniewaz wykonawca nie wywiazał się z
umowy.Sporządziłam na tę okoliczność notatkę , gdzie w obecności ABK.
wykonawca zobowiązal się zwrOcić naleznosci w ciągu 14 dni. Mija 5 m-cy i
pieniądzy nie zwrócił
Pytanie :
Czy mozemy jako Wspólnota cokolwiek zrobić by odzyskac utracone pieniądze,
wypłacone z kasy ABK. Czy jako Wspólnota występując do sądu o
zrekompensowanie strat wynikającuch wskutek niewytłumaczalnych zaniedbań
administratora mamy szanse na odzyskanie pieniedzy. Czy warto ?
Nadmienię jeszcze że wysłalam pismo do kierownika ABK.o moich zasrzeżeniach w
pracy administratora, o braku zainteresowania i nadzoru nad remontem, no i
wreszcie o karygodnym wypłaceniu niesolidnemu wykonawcy takiej sumy
pieniedzy 50 % kosztów całkowitego remontu. Na koniec ,,postraszyłam''
sądem. Co z tego . Pani kierownik ABK. na to zupelnie nie poczuwa sie do winy
i Zarzad naszej Wspólnoty wskazała jako winowajcę, bo wyraził
zgodę na wypłatę zaliczek.
Z góry dziekuje za rady.
Obserwuj wątek
    • kaja99 Re: ABK jako administrator 12.01.05, 12:48
      monia4 napisała:

> ...Krótko, w ubiegłym roku na zebraniu w ABK wybraliśmy wspólnie
      > uchwałą wykonawcę remontu i spisaliśmy z nim stosowną umowę.

Jakie warunki płatności określono wumowie?
      Jaka była treść uchwały?
      • monia4 Re: ABK jako administrator 12.01.05, 17:13
        kaja99 napisała:

> monia4 napisała:
        >
        > > ...Krótko, w ubiegłym roku na zebraniu w ABK wybraliśmy wspólnie
        > > uchwałą wykonawcę remontu i spisaliśmy z nim stosowną umowę.
        >
        > Jakie warunki płatności określono wumowie?
        > Jaka była treść uchwały?

Sontaktuję się jek tylko uzyskam takie informacje od Zarzadu.
      • monia4 Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 13.01.05, 10:44
        Ciag dalszy;
        W umowie zawartej miedzy ABK zwanym ,,Zamawiającym'' a ,,Wykonawcą'' ( nazwa
        firmy)ustalono cytuję;
        1.Strony ustalą, że za wykonanie przedmiotu umowy Zamawiający zapłaci
        wynagrodzenie ustalone według zasad określonych w kosztorysie ofertowym na
        kwotę ryczłtową 40.500 PLN 2. Zamawiający zobowiązany jest dokonać zapłaty za
        wykonane roboty po dokonaniu odbioru prac etapami wg. uzgodnionego harmonogramu
        w ciągu 21 dni od daty wystawienia przez Wykonawcę faktury częsciowej.W miarę
        posiadania środków na funduszu remontowym....tyle w umowie
        Ustaliliśmy na zebraniu , że po zakończeniu robót zapłacimy kwotę jaką będziemy
        dysponować na funduszu remontowym a resztę spłacimy w ratach , na co wykonawca
        wyrazilzgodę.
        Natomiast treść uchwały . ,,Wybór firmy ......... na wykonawce prac
        ociepleniowych.
        Przypomnę że na dzień terminu (wg. umowy) zakończenia robót remontowych
        zaniepokojonabezczynnością ABK i wykonawcy Wspólnota wezwała Wykonawcę i
        Zamawiającego i inspektora nadzoru z ABK na miejsce remontu i sporzadzilismy
        notatke w której spisaliśmy stan robót na tzn. przyklejono ok 10 m
        kwadratowych styropianu, zerwano 4 parapaty, to wszystko.
        Przypomnę żekasa ABK pomimo takiego faktu wypłaciła Wykonawcy 2 zaliczki po
        10.000 PLN
        Nie jestem członkiem Zarządu w naszej Wspólnocie, i widzę że panie z Zarządu
        dopiero teraz zdaja sobie sprawę że mają kłopot. Tak w zasadzie , jak poradzili
        mi panowie Babczyk i Wprost powinnam wyegzekwować te pieniadze od Zarządu, nie
        darować za brak nadzoru nad funduszami Wspólnoty.....pomyslałam jednak, że może
        pomóc im w odzyskaniu tych pieniedzy. Bo co też przyjdzie mi ze sporu, kłótni z
        sąsiadami , w tej walce bedzie nas może dwóch czlonków Wspolnoty............
        DLATEGO PROSZĘ WSZYSTKICH Z PODOBNYMI DOSWIADCZENIAMI Z ADMINISTRATOREM
        DORADZCIE JAK MAMY POSTAPIĆ.
        Z góry dziekuję .
        • jerzyroman Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 13.01.05, 11:38
          Czy wyznaczony został inwestor zastępczy do prowadzenia tej dość poważnej
          inwestycji?

Jeżeli nie został, to czy ABK w umowie o administrowanie jest zobowiązana do
          prowadzenia nadzoru nad wykonawcami ?

Jeżeli nie jest, to kto miał nadzorować i odbierać roboty od wykonawcy (etapami)?

Kto wysunął propozycję wypłaty dwóch zaliczek i kto podpisał polecenie przelewu
          (wypłaty)? Konieczne są podpisy 2 członków Zarządu.

Czy Zarząd jest ubezpieczony OC?

Czy administrator jest ubezpieczony OC?
          • monia4 Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 13.01.05, 12:18
            ABK w umowie wytypował dwóch inspektorów nadzoru (pracowników ABK.)by
            sprawowali cytuję ,,nadzór z ramienia Zamawiającego realizację robót''
            Nadmieniam że te dwie osoby na terenie budowy nie pojawiły sie nigdy do czsu
            naszego wezwania.
            Faktury na zaliczki przyniósł osobiście Wykonawca do członków Zarządu, i
            poprosił o podpisy na odwrocie tych dokumentów dwie panie z Zarządu.. Pewnie te
            panie uważały że ABK wszystko nadzoruje i wypłata tych zaliczek jest
            konieczna.... Dlaczego to zrobiły ? Nie wiem . Brak słow.
            Ale dziwi mnie postawa ABK. że wypłacił z kasy gotówkę 2 razy w dwutygodniowym
            odstępie, bez zastrzezen ( przecież prace budowlane stały w miejscu) , bez
            konsultacji z Zarządem Równie dobrze ów pan Wykonawca mógł sobie te podpisy
            podrobić.
            Co do ubezpieczeń Zarządu to jestem prawie pewna że o czymś takim panie te nie
            maja pojęcia ( działają społecznie). Nie mam wiedzy też na temat OC
            administratora .
        • kaja99 Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 13.01.05, 11:43
          Monia, nie chcę abyś mnie źle zrozumiała, ale naprawdę zbyt dużo jest w tym
          wszystkim niedopowiedzeń, aby kusić się o wyroki.

monia4 napisała:

> Ciag dalszy;
          > W umowie zawartej miedzy ABK zwanym ,,Zamawiającym'' a ,,Wykonawcą'' ( nazwa
          > firmy)ustalono cytuję;

ABK występuje jako "Zamawiający" czy "Wspólnota"?
          Kto miał pełnomocnictwo do podpisania umowy na remont w imieniu wspólnoty?
          Jak podział obowiązków i odpowiedzialności w zakresie remontów reguluje umowa
          zawarta pomiędzy wspólnotą a ABK? Jak wygląda kwestia rozliczeń pomiędzy ABK a
          wspólnotą?

> 1.Strony ustalą, że za wykonanie przedmiotu umowy Zamawiający zapłaci
          > wynagrodzenie ustalone według zasad określonych w kosztorysie ofertowym na
          > kwotę ryczłtową 40.500 PLN 2. Zamawiający zobowiązany jest dokonać zapłaty
          za
          > wykonane roboty po dokonaniu odbioru prac etapami wg. uzgodnionego
          harmonogramu
          >
          > w ciągu 21 dni od daty wystawienia przez Wykonawcę faktury częsciowej.

Zostały wystawione jakieś faktury? Czy ktoś je podpisał z Waszej strony?

W miarę
          > posiadania środków na funduszu remontowym....tyle w umowie
          > Ustaliliśmy na zebraniu , że po zakończeniu robót zapłacimy kwotę jaką
          będziemy
          >
          > dysponować na funduszu remontowym a resztę spłacimy w ratach , na co
          wykonawca
          > wyrazilzgodę.

Ciekawe.

> Natomiast treść uchwały . ,,Wybór firmy ......... na wykonawce prac
          > ociepleniowych.

> Przypomnę że na dzień terminu (wg. umowy) zakończenia robót remontowych
          > zaniepokojonabezczynnością ABK i wykonawcy Wspólnota wezwała Wykonawcę i
          > Zamawiającego i inspektora nadzoru z ABK na miejsce remontu i sporzadzilismy
          > notatke w której spisaliśmy stan robót na tzn. przyklejono ok 10 m
          > kwadratowych styropianu, zerwano 4 parapaty, to wszystko.

> Przypomnę żekasa ABK pomimo takiego faktu wypłaciła Wykonawcy 2 zaliczki po
          > 10.000 PLN

To rzeczywiście wygląda na nadużycie. Ale co znaczy "kasa ABK". To kto w końcu
          dokonywał przelewu (wypłaty gotówki?), ABK czy zarząd?

> Nie jestem członkiem Zarządu w naszej Wspólnocie, i widzę że panie z Zarządu
          > dopiero teraz zdaja sobie sprawę że mają kłopot.

No tak, niejeden członek zarządu nie mając czasu wchodzić w szczegóły narobił
          sobie (i innym wspólwłaścicielom) bigosu, bez złej woli.

Kto był upoważniony do dysponowania kontem i dokonywania płatności za remonty?

>Tak w zasadzie , jak poradzili
          >
          > mi panowie Babczyk i Wprost powinnam wyegzekwować te pieniadze od Zarządu,
          nie
          > darować za brak nadzoru nad funduszami Wspólnoty

Wcześniej zaprezentowana sytuacja wyglądała trochę inaczej, teraz nie jest to
          takie jednoznaczne.

.....pomyslałam jednak, że może
          >
          > pomóc im w odzyskaniu tych pieniedzy. Bo co też przyjdzie mi ze sporu, kłótni
          z
          >
          > sąsiadami , w tej walce bedzie nas może dwóch czlonków Wspolnoty............

A dlaczego właściwie nie chcecie ZACZĄĆ dochodzenia roszczeń od firmy
          budowlanej, która Was po prostu naciagnęła?

> DLATEGO PROSZĘ WSZYSTKICH Z PODOBNYMI DOSWIADCZENIAMI Z ADMINISTRATOREM
          > DORADZCIE JAK MAMY POSTAPIĆ.
          > Z góry dziekuję .

Chcesz się sądzić jako osoba fizyczna czy jako wspólnota? Obawiam się, chociaż
          bardzo nie lubię takich rad, że bez osobistego wglądu w dokumentację przez
          prawnika nie poradzisz sobie.
          • monia4 Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 13.01.05, 12:53
            Dzęki...i wyjśniam Wg. umowy :ABK administrator nieruchomości .. adres
            wspolnoty, reprezentowany przez kierownika ABK ( nazwisko) i gł. ksiegową(
            nazwisko) zwany dalej ,,Zamawiający''

Umowę podpisali na zebraniu Wspólnoty kierownik ABK, gł.ksiegowa, Wykonawca,
            czlonkowie Zarzadu.

Po tygodniu pojawil się Wykonawca osoboscie z fakturą na 10 tyś ( tłumaczył że
            na materiał podobno) i po ustawieniu rusztowan po upływie 2 tygodni przyniosł
            kolejna fakturę Panie z Zarządu parafowały te faktury swoimi podpisami na
            odwrocie faktur..........I na takiej podstawie kasa ABK. wypłaciła pieniadze.
            Nie wiem dlaczego.

Mnie teżna zebraniu zaciekawiło dlaczego Wykonawca tak chetnie zgadza sie na
            spłate w ratach ( bo przypominam na koncie funduszu nie mielismy całej kwoty na
            pokrycie remontu)
            Pytasz mnie Kaju dlaczego nie żądamy zwrotu od Wykonawcy. Wysłalismy mu juz
            kilka wezwań ( Zarząd 3 a ABK jedno) ale pan sie ulotnił, firmę zamknął .....
            Dziwi mnie fakt że ABK nie sprawdzil tej firmy zanim spisalismy umowę........

Z drugiej strony , jestem w tej Wspolnocie od roku. Na razie stoje z boku, ale
            zamierzam w najbliższym czasie włączyc sie w zarzadzanie nasza Wspólnotą...i na
            początek już taki trudny orzech do zgryzienia mi przypadl.
            • kaja99 Re: ABK jako administrator. Do Kaja99 14.01.05, 10:07
              > Umowę podpisali na zebraniu Wspólnoty kierownik ABK, gł.ksiegowa, Wykonawca,
              > czlonkowie Zarzadu.

> kolejna fakturę Panie z Zarządu parafowały te faktury swoimi podpisami na
              > odwrocie faktur..........I na takiej podstawie kasa ABK. wypłaciła pieniadze

Znowu mogłabym zadać kilka pytań i kusić się o wyjaśnienia, ale konkluzja i
              tak będzie podobna. Ktoś osobiście musi pewne sprawy uporządkować, przejrzeć
              dokumenty, doradzić i ewentualnie poprowadzić - takie jest moje zdanie.

> Dziwi mnie fakt że ABK nie sprawdzil tej firmy zanim spisalismy umowę........

Skoro wspólnota stosowną uchwałą zaakceptowała wybór, w tym wypadku może mieć
              pretensje do ... siebie. Nie podejmuję sie wyrokować, czy ze strony
              administracji na tej płaszczyźnie to jedynie niedociągnięcie, przypadek czy
              współudział w oszustwie.

Życzę powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka