Dodaj do ulubionych

Rozliczenie ciepła za 2003 c.d.

01.03.05, 20:46
2005-02-11 godz.16,29 napisałem na forum; Jak rozliczyć ciepło-link został
usunięty,pewnie przez właściciela serwera.Natomiast JA chciałem Państwo
poinformowaćo rezultatach.Od pażdziernika 2004 trwa batalja o prawidłowe i
transparentne rozliczenie.Firma rozliczająca jak i zarządca wycofali się z
pierwszej wersji rozliczenia, gdzie 1 GJ kosztował 87,54PLN.Po wymianie
korespondecji, uznano swą wine pomyłki i zmalało do 1 GJ 73,32PLN.Trudno
przyjąć tą korektę za rozwiązanie docelowe.MPEC podaje koszt (1 GJ+ przesył),
34,5382PLN brutto to różnica jest kolosalna.Faktury za ciepło są dalej
ukrywane przez zarządce, trudno się doprosić o wgląd.Ciśnie się zapytanie ;
Czy u Panstwa jest taka sama samowolka? Czy dobrym rozwiązaniem podać sprawę
do WSA? Czy w naszym kraju, grupy trzymające władzę jak długo bedą zniewalali
ludzi w imie demokracji.Proszę o podpowiedż co dalej czynić! W poprzednim
linku wszyscy współczuli w swych odpowiedziach, ale przecież nie o to
chodzi.Wszystki Nas powinna uwierać nieprawidłowośc poczynań tych grup.Polska
to kraj nie wpełni transparentny, i takie przypadki też są.
Obserwuj wątek
    • a_za Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 02.03.05, 10:31
      Jest twój wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=20494351 źle
      szukałeś. Z porównania przytoczonych przez ciebie cen ciepła jasno wynika, że
      zarządca na was zarabia, co jest niezgodne z prawem energetycznym. Zarządca
      może decydować o sposobie rozliczania kosztów ciepła ale nie może na nim
      zarabiać. Suma kosztów poniesionych przez poszczególnych lokatorów musi być
      równa kosztowi ciepła jakie wynika ze wskazań głównego ciepłomierza. Ale nawet
      w przypadku ewidentnego oszustwa nie jest pewne, czy wygracie w sądzie. Pomimo,
      że wszystkie dowody będą wskazywać, że jesteście oszukiwani. Chyba, że
      lokatorzy mogą sobie pozwolić na dobrego adwokata. Piszę o beznadziejności
      dochodzenia własnych praw nie po to oczywiście, żeby cię zdołować. W całej
      Polsce tysięce pokrzywdzonych rozliczeniami lokatorów próbuje dochodzić swoich
      praw na drodze sądowej, udaje się tylko nielicznym. Wygrana zależy tylko od
      tego, która strona ma większe koneksje w sądzie. Zwykle nie są to lokatorzy.
      Powodzenia
      • serafin666 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 02.03.05, 10:47
        nieprawda !
        wczoraj sąd rejonowy w Łodzi uznał rację powództwa wspólnoty ( co prawda z roku
        2000 ) przeciwko gminie o złe rozliczenie ciepła ; obyło się bez adwokata ,
        wystarczyła cieprpliwa dociekliwośc ; odzyskana kwota nie jest duża ( około 12
        tysięcy razem z odsetkami ) - chodziło jednak bardziej o zasady niż o pieniądze
        • wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 02.03.05, 11:58
          Stale prawie we wszystkich wątkach przewija się ten sam problem - kłopoty z
          zarządami i zarządcami. Mogę zrozumieć trudności w sytuacji, gdy większość we
          wspólnocie ma gmina, bo wtedy może przegłosować łatwo pozostałych, chociaż
          zmiana systemu głosowania - jeden lokal jeden głos a nie udziałami może tu coś
          zmienić.

Jest jednak spora grupa współnot, w których większość mają mieszkańcy a jednak
          dochodzi w nich do opisywanych na forum patologii. I to jest zadziwiające, że
          członkowie takich wspólnot daja sie "ogrywać" jakimś cwaniaczkom bądź z
          zarządów bądź od zarządców. Jeśli członkowie wspónot tego sobie nie uświadomią,
          że to właśnie oni są pracodawcami zarządów i zarządców, powołuja ich i moga
          zmieniać, opisywane w wątku sytuacje będą trwały nadal. Dziwne, że ludzie
          potulnie dają się okradać, utrudnia lub wręcz uniemożliwia się im dostęp do
          dokumentów. Ma rację serafin666, że takich osobników należy błyskawiczie
          WYWALAĆ. Ale do tego potrzebna jest świadomość kto jest kim, jakie się ma prawa
          itp.
          Sądy to ostateczność, kosztują, długo trwają.
          Ja w opisywanej sytuacji zawiadomiłbym prokuraturę o ukrywaniu dokumentów, bo
          jest stosowny artykuł kodeksu karnego. Pójśc w kilka osób do zarządcy, jak
          będzie odmawiał okazania dokumentów, wezwać policję, żeby sporządziła stosowną
          notatkę i z takim czymś złożyć doniesienie. To nic nie kosztuje a może nauczy
          niektórych zarządcców troche pokory i uświadomi im, kto jest dla kogo.
          • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 12:50
            Witam
            Przeczytałem kolegów wątki dt. rozliczania ciepła ogarnia smutek,że takie oszukańcze praktyki są na porządku dziennym.W mojej wspólnocie mamy założone podzielniki ciepła elektroniczne od 2 lat.Administrator prowadzi nasze finanse zarząd ma wgląd do wszystkich faktur,wpłat,rachunków rozliczanie finnasowe jest prowadzone drogą elektroniczną serwer założony jest w banku i opłaca go administrator.Koszty energii cieplnej kształtują się na poziomie 2,50/m2 a od 1.04.2005 koszt 2,30/m2.Całość kosztów rocznie wynosi 50,000zł łącznie z obsługą firmy Vitery za odczyt i prowadzenie rozliczeń.Wpłaty właścicieli wynoszą 63,000zł.Od 2 lat po nalizie kosztów oszczędzamy około 12,000 nie jest to dużo ale planujemy ocieplić blok za 4-5 lat po uzbieraniu funduszy FR-1,00/m2 i tę nadpłątę zwracamy właścicielom.Wg rachunków przychodzących ZEC koszty kształtują się różnie opłata stała to 1740zł,zmienna od 1300-6500zł w zależności od miesiąca ciepły czy zimny.Oczywiście wiele nam się nie podoba w energii cieplnej.Będziemy dążyć do zmiany tego stanu rzeczy na naszą korzyść.Wszelkie nieprawidłowości są korygowane na bierząco rachunki cofane do poprawiki.Główna księgowa przed podjęciem decyzji o wydaniu większej kwoty pyta członków zarządu o wyrażenie zgody na podjęcie decyzji przez złożenie podpisu pod taką decyzją.Jak narazie współpraca układa się dobrze bez większych zgrzytów.Tym administratorem u nas jest ZZN WAM sp.z o.o.Płacimy za administrowanie 0,50gr/m2 i od nich wymgamy dobrej pracy dla naszej wsólnoty.Tak to wygląda u mnie podałem dane mam nadzieję,że nie we wszystkich spólnotach takie złe rzeczy się dzieją.Pozdrawiam

• wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 13:46
              A w jakim mieście jest Twoja wspólnota?
              2,30 zł/m.kw to nie tak mało! A ile kosztuje podgrzanie wody? Ile bierze
              rocznie Viterra za rozliczenie? Przecież Viterra z tego żyje - czy sprawdzacie,
              jak was rozlicza ta firma, bo do niej jest bardzo wiele zastrzeżeń.
              Za mało napisałeś, żeby podyskutować. Jakie przyjęto koszty stałe w
              rozliczeniach, a jakie w zamówieniu do ZEC-u?
              A_za też nie da rady przy takiej informacji. Mnie najbardziej interesuje, jaki
              w całych rocznych kosztach waszego ogrzewania w wysokości około 50 000 złotych
              jest koszt obsługi systemu rozliczeń przez Viterrę.
              • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 15:10
                Witam
                Jest w Wałczu wg rozliczenia jakie nam przysyła Vitera to koszt rozliczenia budynku 1487,79zł koszty stałe 40%-9,333182zł to-19762,64, koszty zużycia 60%-0,263362zł to-29501,20, koszt rozliczenia jednego podzielnika 9,9186zł.moc zamówiona-0,2117MW koszt 1MW-4979,91zł,przesyłowa opłata stała-0,2117MW-1693,43zł,dostarczenie ciepła-11,2GJ-18,03zł, nośnik-1,31m3-20,88zł,przesyłowa opłata zmienna-11,2GJ-6,17zł,abonament-1,00zł te dane to przed podwyżką z roku 2004.Budynek ma p.u. 2117,46m2 z lat 70-ych ściany szczytowe ocieplone budynek jest zimny dlatego chcemy go jak najszybciej ocieplić i obiżyć koszyt ogrzewaia.Nie mamy ciepłej wody w lokalach jest indywidualne podgrzewanie wody junkersami.JA osobiście mam wątpliwości co do kosztów Vitery kiedy podpisywano umowę ja jeszcze nie byłem we wspólnocie i w tym tygodniu będę przeglądał umowę jaka została zawarta między wspólnotą a Viterą, jak również regulamin rozliczeń ciepła, który nikt nie czytał.Nie poddoba mi się także wielkości rozliczeń z ZEC uważam,że są zawyżone.Również dotrę do umowy z ZEC jak i nowych naliczeń,ale to po kolei i jak się dowiem,że coś nie tak to poinformuje właścicieli jak nasz robią w bambuko. Mam nadzieję,że te dane pomogą w wyliczeniu czy słusznie podjerzewam o zawyżonych kosztach za energię cieplną.Byłbym wdzięczny za pomoc w obliczeniach.Pozdrawiam
                • wladek.bacz Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 17:15
                  Witam. Z tego co podał mark-56 wynika, że koszty stałe są bardzo wysokie.
                  Wynikają one ze zbyt dużej mocy zamówionej na budynek. W mojej wspólnocie przy
                  budynku 3826m2 opłata zaliczkowa wynosi 1,50zł. Oszczędności za 2004r to ponad
                  25000zł (budynek ocieplony). Moc zamówiona wynosi 0,19MW i jest za wysoka jak
                  na nasze potrzeby. Cena MW-2928,68zł, cena za przesył 564,57, opłata
                  abonamentowa -24,40. Razem stała miesięcznie-1145,42zł. Cena 1GJ opłaty
                  zmiennej wynosi 24,44zł. Przyjęliśmy następujące zasady wyliczania kosztów CO,
                  czyli kosztów stałych i zmiennych: koszty ogrzewania pomniejszone o opłatę za
                  moc zamówioną, przesył mocy zamówionej i opłatę abonamentową stanowią kwotę,
                  która na podstawie uchwały właścicieli zostaje procentowo podzielona na koszty
                  ogrzewania łazienek (brak podzielników) i części wspólnych (suszarnie, klatki
                  schodowe, straty przesyłowe) oraz koszty zmienne (koszty podlegające
                  rozliczeniu indywidualnemu na podstawie wskazań podzielników.
                  • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 18:18
                    Witam
                    Tak u nas również nie ma podzielników kosztów w łazienkach suszarniach na klatkach schodowych.Koszty na części wspólne przyjęte zostały tak jak podałem wczesniej.Ja też zauważyłem,że koszty ogrzewania są za wysokie mimo braku całkowitego ocieplenia budynku.Mam wzory do wyliczenia kosztów i sobie trochę porachuję jak tylko więcej szczegółów dowiem się na temat c.o.i rozliczeń.Brakuje mi niestety fachowca od tego typu działań a sam nie jestem w tym temacie specjalistą, na miarę swojej wiedzy staram się ten temat rozgryść i zrozumieć zasady działania obliczania kosztów przez ZEC i Viterę.
                    Pozdrawiam
          • terri15 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 06.03.05, 22:13
            wprost5 napisał:
            >Jest jednak spora grupa współnot, w których większość mają mieszkańcy a jednak
            > dochodzi w nich do opisywanych na forum patologii. I to jest zadziwiające, że
            > członkowie takich wspólnot daja sie "ogrywać" jakimś cwaniaczkom bądź z
            > zarządów bądź od zarządców. Jeśli członkowie wspónot tego sobie nie uświadomią,że to właśnie oni są pracodawcami zarządów i zarządców, powołuja ich i moga zmieniać, opisywane w wątku sytuacje będą trwały nadal<.(...)
            >Ale do tego potrzebna jest świadomość kto jest kim, jakie się ma prawa<
            (...)
            > Pójśc w kilka osób do zarządcy, jak będzie odmawiał okazania dokumentów, wezwać policję, żeby sporządziła stosowną notatkę i z takim czymś złożyć doniesienie.<
            Akurat.U nas nikt nie ma ochoty zadzierać z zarządcą.Nikt ze mną nie pójdzie domagać się dokumentów nie mówiąc o zawiadamianiu policji-nawiasem mówiac jakoś sobie nie wyobrazam że będą interweniować,zbyt szerokie ma znajomości.
            Wyczerpałam już wszystkie możliwości dotarcia do dokumentów.Nic wiecej nie moge zrobić.Gorzkie,ale prawdziwe, niestety.
            • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 08.03.05, 15:05
              terri15 napisała:

> wprost5 napisał:
              > >Jest jednak spora grupa współnot, w których większość mają mieszkańcy a je
              > dnak
              > > dochodzi w nich do opisywanych na forum patologii. I to jest zadziwiające
              > , że
              > > członkowie takich wspólnot daja sie "ogrywać" jakimś cwaniaczkom bądź z
              > > zarządów bądź od zarządców. Jeśli członkowie wspónot tego sobie nie uświa
              > domią,że to właśnie oni są pracodawcami zarządów i zarządców, powołuja ich i
              mo
              > ga zmieniać, opisywane w wątku sytuacje będą trwały nadal<.(...)
              > >Ale do tego potrzebna jest świadomość kto jest kim, jakie się ma prawa<
              > ;
              > (...)
              > > Pójśc w kilka osób do zarządcy, jak będzie odmawiał okazania dokumentów,
              > wezwać policję, żeby sporządziła stosowną notatkę i z takim czymś złożyć
              donies
              > ienie.<
              > Akurat.U nas nikt nie ma ochoty zadzierać z zarządcą.Nikt ze mną nie pójdzie
              do
              > magać się dokumentów nie mówiąc o zawiadamianiu policji-nawiasem mówiac jakoś
              s
              > obie nie wyobrazam że będą interweniować,zbyt szerokie ma znajomości.
              > Wyczerpałam już wszystkie możliwości dotarcia do dokumentów.Nic wiecej nie
              moge
              > zrobić.Gorzkie,ale prawdziwe, niestety.
              Witam!
              W takiej samej sytucji MY się zajdujemy, ludzie poprostu mają juz dosyć walki
              i upominania o swoje.Jestem osamotniony w swych poczynaniach,przeprowadzam
              rozmowy z mieszkańcami bez rezultatów.Od pażdziernika 2004 trwa wymiana
              korespondencji z zarzadcą , poczynione zostały korekty i to wszystko.Ale widac
              wyrażnie przekręt i skok na pieniadze mieszkańcow.Sa Ustawy jak i zapis w KPA
              a zarządcy drwią z ustanowionego prawa.Bede pisał wiecej ,przygotowuje wniosek-
              skarge do WSA.
              • terri15 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 08.03.05, 15:26
                witam.To i tak Ty masz lepiej.Wymieniasz korespondencję z zarządcą-ja piszę owszem, ale on nie raczy odpowiadać na pisma.Nic sobie nie robi z moich uwag, pytań bo widzi że reszta ma to w nosie.Czuje się całkowicie bezkarny.
                pozdrawiam i życze powodzenia
                terri15
                • wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 08.03.05, 16:23
                  Ludzie,
                  jak czytam Wasze posty, to mi ręce opadają!
                  Nie dziwię się, że zarzadca was olewa, bo tak było przez wiele lat do tej pory
                  i nadal mu się wydaje, że ma być tak nadal. Ale jak nie zaczniecie z tym
                  walczyć, do czego wymagany jest dostęp do dokumentów, nic nie wywojujecie.
                  Zdaje sobie sprawe, że w pojedynkę będzie wam bardzo ciężko, szczególnie w
                  małych miejscowościach.
                  Piszę o zawiadomieniu prokuratury, bo macie prawo do wglądu w dokumenty -
                  zajrzyjcie do odpowiedniego wątku w tym forum. Jeśli zarząd blokuje dostep do
                  dokumentów, to ukrywa dokumenty, do których nie ma wyłacznego prawa.
                  Kodeks postepowania administracyjnego nie ma zastosowania do odpowiedzi
                  udzielanych przez zarządy wspólnot.
                • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 13:46
                  Witam !
                  Jest taka instytucja jak W.S.A.tam napisz skarge na bezczynnosc i
                  nieodpowiadanie w trech egzemlazach .Tylko ze to kosztuje chyba oklo 100 PLN.Ale
                  sie to oplaca bo moze zyskasz na zwrocie nadplaty. Powodzenia.
    • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 08.03.05, 18:15
      Witam
      Troszeczkę z racji swojej pracy zajmuję się rozliczeniami c.o. więc może będę
      mógł pomóc. Jako mieszkańcy zwróćcie się równocześnie do zarzadcy i do PEC o
      podanie takich danych jak :
      - zużycie ciepła
      - koszty ogrzewania w rozbiciu na poszczególne składniki (przeważnie jest ich 6),
      - moc zamówioną,
      - taryfę ciepła - przedstawią Wam ceny ciepła albo wskażą gdzie jest opublikowana,
      - koszt rozliczenia pobierany przez firmę rozliczeniową (zwykle firmy biorą
      stawkę od podzielnika - u mnie jest to coś koło 5zł brutto rocznie).
      Jeśli chodzi o moc zamówioną - jeśli uważacie że jest za wysokie zamowienie to
      jeśli macie licznik ciepła na budynku to większość z tych liczników rejestruje
      najwyższych chwilowy pobór mocy i trzyma w pamięci dane z ostatniego miesiąca.
      Moc jaka jest zamawiana z grubsza jest to moc która pozwoli utrzymać temperaturę
      +20 stopni w mieszkaniu przy temp. zewnętrznej -20 stopni.
      Jest jedna święta zasada :
      Mieszkaniec/lokator ponosi koszty ogrzewania i zarządca/spółdzielnia czy kto tam
      inny nie może doliczać żadnych dodatkowych kosztów, nie wolno mu zarabiać na
      cieple. Koszty c.o. muszą być rozliczone do zera a nadpłata zwrócona . Nie wolno
      z tych pieniędzy zabrać ani grosza. Kwestia udziału tzw. kosztów stałych do
      zmiennych na kartach rozlczeniowych jest inną sprawą. Szkoda tylko że akurat
      systemu rozliczeń Waszej firmy nie znam .Pozdrawiam
      • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 11:25
        witam
        dzięki za informacje net33 w tym tygodniu umówiłem się w księgowości o spisanie kosztów poniesionych za ogarzewanie z faktur za 2003.Jak i umowę z ZEC tam o ile wiem jest podana moc zamówiona i inne składniki kosztów. Cennik nowy ja mam u siebie ale nie wszystkie dane jeszcze posiadam.Jak uda mi się zebrać wszystko do kupy poprosiłbym cię o pomoc w wyliczeniu kosztów c.o. Pozdrawiam
        • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 12:13
          ok jeśli tylko będę w stanie to pomogę
          • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 13:36
            Bardzo ważny może się okazać regulamin rozliczeń c.o. Generalnie w rozliczeniu
            c.o. są dwie sprawy :
            1. koszty ogrzewania budynku - tutaj mamy do czynienia z fakturami za c.o. z
            PEC-u ale wpływ na wysokość kosztów ogrzewania mogą mieć zapisy w regulaminie.
            Chociaż w przypadku wspólnoty mieszkaniowej obejmującej 1 budynek nie powinno to
            mieć raczej miejsca - inaczej jest w spółdzielniach gdzie poprzez zapisy
            regulaminu można różnie księgować koszty (PEC - zarządca),
            Koszty ogrzewania budynku zwykle dzielą się na :
            - stałe obejmujące opłate za moc zamówioną (zł/MW), opłatę stałą przesyłową
            (zł/MW) i abonament (za punkt pomiarowy - licznik),
            - zmienne obejmujące opłatę za ciepło (GJ), opłatę przesyłową zmienną (GJ) i
            nośnik ciepła (metr sześć.)
            Suma tych opłat stanowi o wysokości ksoztów ogrzewania budynku
            2. Rozliczenie kosztów ogrzewania budynku (Zarządca - mieszkańcy) - tutaj
            zasadniczą rolę odgrywa Regulamin rozliczeń i umowa z firmą rozliczeniową. Mamy
            tutaj do czynienia m.in. z podziałem na koszty tzw. stałe czyli rozliczane od
            powierzchni i koszty zmienne rozliczane według podzielników, postępowaniem z
            mieszkaniami bez podzielników, uszkodzonymi plombami, nieodczytanymi,
            wynagrodzeniem za rozliczenie itd. .. I teraz : podzielnik kosztów jak sama
            nazwa wskazuje służy do podziału kosztów c.o. pomiędzy mieszkańców i powinno się
            rozliczać w złotówkach. czyli ogrzewanie bloku kosztowało np. 100zł. Od metra
            rozliczamy np. 50% czyli 50% ze 100zł daje nam 50zł które dzielimy na
            powierzchnię budynku i otrzymujemy koszt stały 1m p.u. . Mnożymy to przez
            powierzchnię mieszkania i mamy pierwszy skłądnik dla mieszkańca . Pozostało nam
            dugie 50% kosztów czyli jescze 50zł. Rozliczamy je, w uproszczeniu, w ten sposób
            że bierzemy odczyty z podzielników kosztów z całego budynku (z uwzględnieniem
            współczynników korekcyjnych, współczynników grzejników). Teraz te nasze drugie
            50zł dzielimy na sumę wskazań wszystkich podzielników w budynku i wychodzi nam
            koszt 1 jednostki zarejestrowanej przez podzielnik. Następnie mnożymy cenę
            jednostki przez ich liczbę w danym mieszkaniu no i wychodzi nam koszt tzw.
            zmienny (wg podzielnika) w mieszkaniu. Sumujemy teraz koszt liczony od metra z
            kosztem jednostek no i mamy koszt ogrzewamia przypadający na dane mieszkanie.
            Teraz porównujemy koszt ogrzewania mieszkania z wysokoscią wpłąconych zaliczek
            i mamy nadpłatę lub niedopłatę kosztów ogrzewania dla danego mieszkania. W
            tym wszystkim ewentualnie uwzględniane jest jescze wynagrodzenie dla firmy
            rozliczeniowej. Jeśli jest wykazywane to powinno być wyszczególnione w osobnej
            pozycji. No i mamy po rozliczeniu....
            • wladek.bacz Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 15:40
              Witam. Net33 można jeszcze inaczej. Koszty ogrzewania wyniosły 100zł, faktyczne
              poniesione koszty stałe wynikające z faktury -30zł. Pozostaje kwota 70zł
              (koszty zmienne)którą należy dalej rozliczyć biorąc pod uwagę ogrzewanie
              nieopomiarowanych części wspólnych (suszarnie, klatki schodowe, straty
              przesyłowe w budynku) oraz łazienki, przeznaczając na to np 10zł. Pozostałą
              wówczas kwotę 60zł należy rozliczyć według podzielników.
              • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 16:17
                ok wszystko gra tylko jest jeden malutki problem:
                dlaczego 10 zł a nie 9 zł czy 15 zł... Jeśli ktoś będzie chciał to podważyć lub
                zażąda uzasadnienia to leżymy bo jak się wytłumaczyć? ilością żeberek,
                kryzowaniem, udziałem powieerzchni czy inaczej? - tłumaczeń może być 1000 i
                argumentów przeciw tyle samo.Generalnie klatki schodowe nie powinny być
                ogrzewane - norma mówi że temp. na klatkach schodowych ma wynosić 8 albo 12
                stopni. Bez problemu taka temperatura na klatkach jest bez grzejników. Najlepiej
                było by założyć podzielniki na klatkach schodowych w piwnicach itd ale tutaj
                pojawia się problem dewastacji kradzieży itp. Poza tym ja osobiście jestem
                zdecydowanym przeciwnikiem stosowania udziału wskazań podzielników kosztów
                (jeśli wogóle je stosujemy) większym niż 50% w ogólnych kosztach ogrzewania.
                Chociażby ze względu na budynek i na to że my Polacy bardzo lubimy przechodzić z
                jednej skrajności w drugą (wściekłe oszczędzanie prowadzące do zagrzybienia,
                brak wentylacji itd).Trzeba wziąć pod uwagę to że blok jest jeśli chodzi o
                rozliczenia c.o., podobnie jak np rozliczenia wody, specyficznym budynkiem -
                wszystkie mieszkania są zależnie od siebie - jeśli grzeje mocno sąsiad podemną
                (bo np. to starsza osoba, albo jest niemowle w domu) to automatycznie korzystają
                z tego wszyscy dookoła. Mniej grzeją (albo wcale) i dochodzi do sytuacji (przy
                rozliczeniu np. 70% wg podzielnika 30% wg metra) że jedno mieszkanie ma koszt
                3razy (albo więcej) wyższy od mieszkania które nie grzało bezpośrednio bo było
                ogrzewane przez sąsiada/sąsiadów ... Generalnie temat rozliczeń c.o. jest
                bardzo obszerny i można by bardzo dużo na ten temat pisać. Każdy sposób który
                nie krzywdzi lokatorów jest dobry. Sprawiedliwie nie da się chyba rozliczyć
                bloku nigdy albo przynajmniej jest bardzo trudno. I nieważne czy mamy
                podzielniki kosztów czy liczniki ciepła. W Bloku, ze względu na jego
                konstrukcję, wg mnie nie jest to chyba możliwe. Paradoksalnie może się okazać że
                jednak podzielnik kosztów jest bardziej sprawiedliwy od licznika ciepła właśnie
                przez możliwość sterowania udziałem kosztów stałych do zmiennych. Ale może ktoś
                ma inne zdanie?
                Od razu zaznaczam że nie pracuje w żadnej firmie zajmującej się rozliczaniem
                c.o. przy użyciu podzielników kosztów.
              • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 16:26
                przy takim ukłądzie regulamin mówiłby:
                - koszty stałe ponoszone na rzecz dostawcy ciepła rozliczane sa wegług
                powierzchni użytkowej,
                - koszty zmnienne ponoszone na rzecz dostawcy ciepła rozliczane są w ten sposób że:
                a)np. 15% kosztów rozliczane jest wg powierzchni użytkowej,
                b) 75% kosztów rozliczane jest wg wskazań podzielników kosztów.
                Oczywiście takie zapisy są jak najbardziej. Jedynie nie proponuje zapisywania w
                regulaminie że te 15% (przykładowe) przeznaczane jest pokrycie strat
                przesyłowych, ogrzanie powierzchni wspólnych bo wtedy trudno się wytłumaczyć
                dlaczego tyle a nie więcej lub mniej.
    • net33 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 08.03.05, 18:23
      Jeszcze jedna sprawa - znacie regulamin rozliczeń kosztów c.o.? Bo takowy
      powinniście mieć - lektura tego regulaminu powinna sporo wyjaśnić.
      • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 11:33
        REgulamin nie jest znany żadnemu właścicielowi ja go miałem w ręku ale za krótko i nie wszystkie podane tam sposoby rozliczenia zapamiętałem obecnie w tym tygodniu jak pisałem w poprzednim poście będę go miał jak i umowy z Viterą.Jestem ciekaw co tam zostało powipisywane.Pozdrawiam
        • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 18:14
          Witam
          Do net33 jak wcześniej napisałem mam dane które powinny pomóc w wyliczeniu czy nie przepłacamy w opłatach za c.o.
          moc zamówiona- 0,2117MW
          cena 1MW - 4999,83 netto
          przesyłowa opł.zmienna - 6,19 netto
          przesyłowa opł. stała - 1700,20 netto przy 0,2117MW
          nośnik/uzdatnianie/ - 20,96 netto
          abonament - 8,30 netto
          p.u. ogrzewana - 2117.46m2
          najwyższe zużycie ciepła było w styczniu 193,70 GJ z 2004r
          wg wzorów z książki rozliczenia finansowe wspólnoty mieszkaniowej M.Tertelisa
          obliczyłem,że za dużą mamy moc zamówioną ale nie jestem pewny czy te wyliczenia są prawidłowe i czy te wzory są powszechnie stosowane przy obliczaniu kosztów ogrzewnia budynku.Jeśli te dane są pęłne do wyliczeń to z góry dziękuję za udzielienie mi pomocy nett33.Pozdrawiam.

• basia56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 18:30
            mark-56 napisał:
            > wg wzorów z książki rozliczenia finansowe wspólnoty mieszkaniowej M.Tertelisa
            > obliczyłem,że za dużą mamy moc zamówioną ale nie jestem pewny czy te wyliczenia
            > są prawidłowe i czy te wzory są powszechnie stosowane przy obliczaniu kosztów
            > ogrzewnia budynku.

A jakie tam są wzory, możesz przytoczyć?
            • mark-56 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 09.03.05, 20:13
              Witam tak mogę ci przekazać
              ODC=OS+OZ

MZ * P1MW +_CA + KP
              OS = ---------------------*1,22
              Σsu
              WL * C
              OZ = -------* 1,22
              Σsu

ODC - poł. dwuczłonowa za ciepło zł/m2
              OS - część stała poł. za ciepło zł/m2
              OZ - część zmienna opł. zaciepło zł/m3
              MZ -moc cieplna zamówiona MW
              P1MW - cena 1MW energii
              CA - cena abonamentu
              KP - koszt przesyłu energii cieplnej
              WL - ilość ciepła dostarczonego do budynku
              C - cena 1 GJ
              Σsu - sumaryczna p.u. wszystkich lokali ogrzewanych
              1,22 -mnożnik wyrażający wartość brutto opłaty (wliczając vatt)

X(GJ)= 2592* Y(MW) = GJ/m-c zamiana megawaty na gigadżule

Przykład obliczenia stawek

OS = 0.11*7700+30+440 * 1,22 = 1,10 * 1,22 = 1,34
              1200

110*18
              OZ = 1200 * 1,22 = 1,65*1,22 = 2,01

ODC = 1,34+2,01 = 3,35

X = 2395 * 0,11 = 285,12GJ

Wybierz z całęgo roku jeden miesiąc w którym najwięcej zużyto ciepła i podstaw go do wzoru. Wyjdzie ci w tedy koszt za miesiąc o najwyższym zużyciu ciepła w stosunku do mocy zamówionej przekształconej w GJ wg wzoru.Posługiwałem się tymi wzorami do obliczeń.Mam nadzieję,że przydadzą się chociaż w przybliżeniu o możliwościach korekt mocy zamówionej.Sądzę,że czytelnie je przedstawiłem.Pozdrawiam
              • basia56 Re: wzory 11.03.05, 11:24
                mark-56 napisał:

> Witam tak mogę ci przekazać

Dzięki, jeszcze nie miałam czasu sprawdzać , czy po podstawieniu danych to
                bedzie miało sens.

• net33 cennik 09.03.05, 19:19
            Rozumiem tak:
            powierzchnia użytkowa budynku: 2117,46 m2
            moc zamówiona : 0,2117 MW
            ceny :
            - opłata za moc zamówioną 4999,83 zł/MW/miesiąc netto
            - opłata przesyłowa stała 1700,20 zł/MW/miesiąc netto
            - abonament : 8,30 zł/miesiąc netto
            - ciepło : ? zł/GJ (pzeoczyłem czy tej stawki nie było?)
            - opłata przesyłowa zmienna : 6,19 zł/GJ netto
            - nośnik ciepła : 20,96 zł/m3 netto.
            Najwyższe zużycie ciepła w styczniu 2003r 193,7 GJ
            I Mówiny o 2003r? jeśli chodzi o ścisłość?
            Moc rzeczywiście na pierwsy rzut oka wydaje się zawyżona . O ile pamiętam my
            mamy przy takiej powierzchni 0,143 MW chyba - sprawdzę sobie jeszcze. Na
            pierwszy rzut oka strasznie drogi macie nosnik ciepła chyba że to cena za
            ciepło, mimo że nośnika niewiele idzie szczególnie jak są zbiorniki
            kompensacyjne w bloku.
            • mark-56 Re: cennik 09.03.05, 20:23
              Net33
              tak to są stawki już po podwyżce z tego roku ale zużycie ciepła za styczeń to zgadza się za 2003r.Porzyjąłem tę wielkośc do obliczeń.Mam przed sobą tabelę cen jaką u nas zastosował ZEC. Nośnik wyrażony jest w m3 i zużycie jego jest w granicach od 0,30 - 1,13m3 na rachunku podają w nawiasie uzdatnianie.Dane jakie ci podałem to spisane z rachunku od ZEC. Blok nie jest ocieplony tylko ściany szczytowe. Na rachunku nie ma ceny za ciepło wymienione przez ciebie wszystko dobrze zrozumiałeś net33.

• net33 Re: cennik 10.03.05, 09:17
                Na pierwszy rzut oka jak pisałem wcześniej cena nośnika jest bardzo wysoka -
                bardziej mi pasuje na cenę ciepła ale z taryfami kłócić się nie będziemy. Dla
                przykłądu u mnie cena 1m3 nośnika wynosi 6,70 zł/m3 netto a zużycia nośnika
                podobne. Nie miałem za wiele czasu ale przyglądnąłem się na razie zamówieniu
                mocy i porównałem je ze "swoimi" blokami. My mamy zamówienie robione na
                podstawie przede wszystkim liczników ciepła. I takw 2003r :
                pow 2122,28m2 - 150 kW (0,071 KW/m2) przy zużyciu w 2003r1064GJ czyli 0,5GJ/m2
                pow 2122,28m2 - 139,11 KW (0,066KW/m2) 1010GJ czyli0,476GJ/m2
                pow.2395,822m2 - 170 KW (0,071 KW/m2) 1306GJ czyli 0,545GJ/m2
                pow 2106,96 - 173,9 KW (0,0825 KW/m2) 1437GJ czyli 0,68 GJ/m2
                przy czym ten ostatni to wybitny blok. dwa pierwsze mają podzielniki dwa
                ostatnie nie mają. Wszystkie budowane w latach 74-77 rok. Nieocieplone.
                Licząc "po mojemu" zakładając 0,7 KW/m2 to u was powinno być według mnie około
                150-160 KW czyli 0,15 - 0,16 MW. A tak przy okazji nie wiem jak u Was ale u nas
                zmiana zamówienia mocy następuje do 30 września i obowiązuje od 1 stycznia
                następnego roku.
                A jak Wychodzi z wzorów z tej książki?
                Aha no i jeszcze znaczenie ma tutaj fakt polożenia budynków -
                zachód,północny-zachód Polski ma zupełnie inne średnie temperatury niż południe
                czy wschód Polski. Więc jeśli chodzi o zużycie ciepła - róznice moga być dość
                znaczące. Nie wiem czy dysponujecie średnimi temperaturami w poszczególnych
                miesiącach bo zwykle jest ciężko toto uzyskać - ja mam dane z naszej
                Elektrociepłowni z ostatnich paru lat - dzięki temu można sobie porównać rok do
                roku...
                • mark-56 Re: cennik 10.03.05, 16:04
                  wg wzoru jaki podałem w poprzednim poście to mi wyszło tak:
                  Os - 1,59zł
                  Oz - 2,01zł
                  Odc -3,60zł
                  3,60*2117,46=7622,56 ta suma zgadza się z fakturą wystawioną przez ZEC
                  ZAmieniłem wg wzoru z MW na GJ wyszło mi 548,73GJ/m-c
                  A najwyższe zużycie ciepła było 193,70GJ dałem 10% bezpieczeństwa na 210GJ to po przekształceniu wg wzoru moc zamówiona wyszła mi 0,0840MW.Całkowity koszt energi za 1m-c wyniósł 3,24zł różnica 0,36gr/m2 co daje miesięcznie 762,28zł a rocznie 9147,43zł to nie mało.Zuważyłem,że te wzory w poście przestawiły się wyrównało do lewej i stały się trochę nieczytelne.Próbowałem wstawić kreski ale nic nie wyszło, wpisać je w trakcie pisania postu nie wyszło jak widać.Jak sam zuważyłeś jednak trochę przepłącamy na energii i będę się starał tę sytuację zmienić.Mam pytanie do ciebie czy przy zmianie mocy zamówionej następuje zmiana temp.nośnika ciepła,przesyłu energii,ciśnienia i innych parametrów wchodządce w skład ogrzewania bo zapewne są jakieś normy dotyczące przesyłu czynnika grzewczego o określonej temperaturze do budynku na węzeł cieplny.Bo napewno przy rozmowach będzie dyrektor zapewne wciskał jakieś normy parametry itp. aby oskubać nas.A chciałbym się przygotować do takiej gadki mając podstawową wiedzę w tym temacie.Budynek jest położony północno-zachodniej Polski dawne woj. pilskie. Nie mam danych w sprawie temp. średniorocznych musiałbym udać się do ZEC i z tamtąd uzyskać je.Termiu zagłaszania zamian nie znam ale się dowiem u administratora.
                  • net33 Re: cennik 10.03.05, 17:07
                    Jesli zmniejszona zostanie moc zamówiona to automatycznie zmniejszona zostaje
                    opłata przysłowa stała - po prostu zamawiamy moc za którą docelowo pieniądze
                    dostaje elektrociepłownia i automatycznie od tej samej wysokości zamówienia
                    płacimy opłatę przesyłową stałą która trafia do przedsiębiorstwa które zajmuje
                    się dostarczaniem ciepła. Ceny jednostkowe i parametry dostarczanego ciepła nie
                    zmienią się. Umowa z dostawcą ciepła zawiera między innymi wysokość kar za pobór
                    mocy większy niż zamówiony bywa że kara stanowi 3-5 krotnośc opłaty podstawowej.
                    Umowa zawiera też tabelę parametrów (temperatury) jakie są dostarczane do
                    budynku i jakie powinny być zwracane . Np przy temp. zewnęrznej -20st. zasilanie
                    90stopni powrót 70stopni. I teraz myk polega na tym czy licznik ciepła
                    rejestruje moc pobieraną i czy pracownikom PEC-u chce się to sprawdzać. Jeśli
                    tego nie robią to można obniżać oczywiście w granicach rozsądku.Tutaj PEC-e
                    czasem żądają opracowania sporządzonego przez osobę uprawnioną która wyliczy
                    moc. Druga sprawa to taka że na podstawie m.in. mocy zamówionej można obliczyć
                    przepływ wody w instalacji. Jeśli będzie to instalacja stara albo
                    niewyregulowana to wszelkie obiczenia biorą w łeb bo żeby końcówki zagrzały musi
                    być puszczony większy przepływ niż to wynika z obliczeń no i pobierana moc
                    rośnie a budynek jest lokalnie przegrzewany. Moc którą zamawiamy jak gdzieś
                    wcześniej pisałem ma pozwolić na utrzymanie temp. +20 st w mieszkaniach przy
                    temp. zewnętrznej -20st. Jeśli mamy łagodną zimę no to płacimy frycowe za
                    komfort zasilania z elektrociepłowni jak sobie zjedziemy z mocą w dół to
                    zarabiamy. Gorzej jeśli zamówimy za mało a EC zacznie robić remonty i dobierze
                    do za małej zamówionej mocy za małe wymienniki i wtedy przy mrozach braknie. A
                    zauważyłem już kilkakrotnie że gdy zaczynają robić modernizację wymiennikowni to
                    ze względów oszczędnościowych przy projektowaniu wymiennikowni brana jest pod
                    uwagę moc zamówiona bez żadnej rezerwy. Obawiam się że w moich warunkach - dawne
                    nowosądeckie tymi 80-cioma kilowatami to mógłbym sobie taki budynek zagrzać :):)
                    tak do -10. Nie wiem czy dobrze rozumiesz moc zamówioną - nie jest ważne czy ją
                    pobierasz czy nie - płacisz przez 12m-cy zaa to ze ją zamówileś a wszyscy
                    dookoła utrzymują sieci itd w gotowości . Opłata stała w jednym miesiącu
                    1,59zł/m2? to dużo . Jak by to podzielił tak przez 3 to by było rozsądnie. Nie
                    macie licznika ciepła ?
                    • mark-56 Re: cennik 11.03.05, 11:08
                      Wiem o co chodzi z mocą zamówioną licznik ciepła zamontowany jest na wejściu tuż przed węzłem cieplnym.Z moich oględzin wygląda na stary ale po założeniu podzielników był unowoczesniany węzeł założono elektroniczny licznik,zegar temp. licznik chyba nośnika. Jeszcze nie dowiedziałem sie wszystkiego o tym węźle co tam zamontowano i czy wymieniono na nowy licznik ciepła o ile pamiętam z jednych z artykułów prasowych ,,Wspólnota Mieszkaniowana,, pisano,że stare liczniki muszą być wymienione na nowe zgodnie z roz. min. infr. do 2006r nie mam namiarów na to rozporządzenie i nie mogę je znaleść aby sprawdzić.Instalacja jest stara od samego początku jak budynek wybudowano a czy była regulowana tego nie wiem sprawdzę w książce obiektu bud. czy tam coś na ten temat odnotowano.Sądzę,że będzie to ciekawa lektura.Przepytam technicznych z administracji co wiedzą na ten temat.Zgadzam się z tobą,że wyliczenia mogą nie byc adekwatne do realnych możliwości instalacji grzewczej.Sądzę,że można w granicach bezpieczeństwa obiżyć moc zamówioną do 280GJ/m-c do czasu gdy nie wykona sie izolacji rur, wymiany okien na klatkach,piwnicach na nowe.Pracownik ZEC odczytuje co miesiąc licznik, jak się dowiem w jaki sposób na tym elektronicznym czytniku się sprawdza co on tam wyświetla to co miesiąc będę sam odczytywał zużycie ciepła.Będę starał dotrzeć do wszystkich materiałów dotyczących ogrzewania naszego budynku, trochę to potrwa ale dojdziemy do tego,że urealnimy opłaty za ogrzewanie budynku.
                    • kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 15.03.05, 12:18
                      net33 napisał:
                      > Umowa z dostawcą ciepła zawiera między innymi wysokość kar za pobó
                      > r
                      > mocy większy niż zamówiony bywa że kara stanowi 3-5 krotnośc opłaty podstawowej

Ciekawa jestem, jak w praktyce poszczególni dostawcy określają, że nastąpiło
                      przekroczenie mocy zamówionej (wyliczenia na podstawie zużycia?, obserwacje
                      wskazań ciepłomierza? automatyczne urządzenie rejestrujące?) i jaki okres biorą
                      pod uwagę (chwila-sekunda?, godzina?, miesiąc?).

• krzysztof484 Rozliczenie ciepła za 2003 r c d. 13.03.05, 13:39
              Witam!Czytajac posty , net33,mark56,zastanawiam sie czy podawane obliczenia
              również odnoszą sie gdzie zainstalowane sa liczniki ciepła w każdym mieszka
              niu.Techem firma rozliczająca nasz budynek, stosuje podstawowe parametry;cytat
              jednoski łacznie CO (cz.stała)1948.62 m2/CO, jednostki łacznie wg zużycia CO-
              608,05 GJ. Koszty podstawowe 50% ,koszty zużycia 50% i sa dwie takie same liczby
              (22291,31PLN) zsumowane.Wałsnie te zsumowanie budzi wiele watpliwosci,jedna
              liczba jest dzielona przez cała powierzchnie 1948,62 m2 a druga przez 608,05GJ.
              Te 608,05 GJ to odczyt licznika w wezle.Ogrzewanie czesci wspolnej procentowo
              podaje klatka ( bo tylko to jest czescia wspolna)1,9% a ciepla woda to17%(ale
              zanią placimy osobno)w wysokosci zużycia7579,31PLN.Wracajac do tego podziału
              procentowego, dlaczego 50/50% a nie 50 /30% i tu powstaje spór.Wiele czynników
              wpływa na koszt końcowy GJ, ale przy tych parmetrach zużycia jest zawyżony.
              Może sie myle, dlatego chce dotarcia do danych prawdziwych liczb ktore sa
              podstawa naliczeń.Bo tak na "chlopski rozum" dzielac calkowity koszt,przez
              calkowita liczbe zuzycia GJ,to wynik jest inponujacy 73,3206PLN/GJ.A wedlug
              prawa energetycznego nie mozna zarabiac firma posrednim.
              • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 r c d. 21.03.05, 17:04
                Witam! Czekam dość długo i nikt niechce odpowiedzieć na moj post z 13 03 2005
                nr3462.Podobieństwo danych jest duże w postach miedzy net33 a mark56. Wniosek
                nasuwa się jeden że "rżnięci" jesteśmy na kasie.
    • edigor Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 13.03.05, 19:26
      W listopadzie na forum pytałem o wielkość mocy zamówionej dla naszej
      wspólnoty:blok o pow. 1992m2 i zużywający 991 GJ za rok. Najlepszy wzór podał
      mi Serafin 666 i co później okazało się prawdą sprawdził się w 100% takie same
      wyliczenia zawarte były w audycie.Podaję wzór na moim przykładzie: Ilość GJ za
      rok : 10000 X 1,25 = się moc zamówiona. U mnie to 991GJ:10000 X 1,25 =0,1238MW.
      W dostarczonym audycie moc zamówiona to 0,125 MW, łatwe, proste i
      banalne.Chciałem tu zaznaczyć że ta wielkość może odbiegać o wartości co wiąże
      się z w jakich latach był budowany blok, oknach i itd. Proszę rozważyć jeszcze
      jeden wniosek że moc zamówiona obliczana jest na tem -20 stopni, a w rejonach
      zachodniej, środkowej Polski takie temperatury nie występują przez kilka
      ostatnich lat, po co przepłacać, wiadomo że w interesie MPEC leży abyśmy
      zamówili jak największą moc za którą sowicie i niepotrzebnie zapłacimy, to My
      jako właściciele zamawiamy daną moc a nie MPEC.Jeszcze jedna refleksja w
      Europie Zachodniej moc zamówiona liczona jest przy temperaturze - 15 stopni i
      to jest oszczędność,
    • seew Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 15.03.05, 21:57
      jestem z tego samego miasta. proszę o info seew@gazeta.pl
      • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 27.03.05, 23:44
        Odezwałem sie i zostało puste echo!!!!!!!
        • wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 28.03.05, 10:26
          Krzysztpfie484,
          po Twoim ostatnim poscie z wyrzutem pod adresem watkowiczów przeleciałem cały
          wątek i zrodziły się u mnie następujace pytania:
          1. Dlaczego wracasz do rozliczeń 2003 roku, teraz jest rok 2005 i niedługo będą
          rozliczenia za rok 2004!
          2. Piszesz o licznikach ciepła w mieszkaniach, ale czy sie nie pomyliłeś, bo
          jesli rozlicza to Techem, to raczej chodzi chyba o podzielniki. Jesli to
          rzeczywiście są liczniki ciepla czyli ciepłomierze, to po cholerę wam potrzebny
          Techem, przecież może rozliczenie zrobić zarządca, to bardzo proste rozliczenie.
          3. Moim zdaniem przyjęcie kosztów stałych ogrzewania w wysokości 50 procent
          całkowitych to jakieś kosmiczne nieporozumienie, bo do tej pory nawet ustawa
          prawo energetyczne ustalała je na poziomie 30 procent w rozliczeniach pomiędzy
          dostawcą ciepła a właścicielem budynku.
          4. Jak nie wywalczycie dostępu do dokumentów, zwłaszcza faktur za ciepło, to
          będzie wam niezmiernie trudno prawidłowo rozliczyć zużycie ciepła. I stąd te
          moje uwagi natury ogólnej o członkach wspólnot a dokładniej o ich potulności.
          5. Pogrzeb w różnych watkach o rozliczeniach ciepła, szukaj autorek a_za i ula,
          one sporo piszą o rozliczeniach ciepła, w końcu są to bardzo proste rzeczy
          natomiast najistotniejszą sprawą jest, czy ludzie będą godzili się nadal na
          okradanie ich przez firmy rozliczajace bo w gruncie rzeczy do tego sprowadza
          się to obecnie.
          • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 29.03.05, 17:35
            Witaj wprost5!
            >Odpowiadając na twoj post napisze tak; rozliczenie za 2003r jest przełomem
            > w uczciwości rozliczających.Zużycie ciepła nie wzrosło ale opłaty o 30% i to
            >wzmocniło moją penetrację przyczyny wzrostu.Chćiałem dodać; zużycie ciepła
            >jest niskie bo na kubature 1948,620m2 jest 608,045GJ.Dobrze zostało ujęte
            > ze ludzie wsposób swiadomy dają się oszukiwać.Każde mieszkanie ma licznik
            >ciepła zainstalowany w instalacji CO, skoleji podzilniki instaluje sie na
            >grzejnikach.Musi być coś do ukrycia, skoro niechcą podać faktury do wglądu.
            >Pełna ignorncja ze strony zarządcy,czuje się pewny swego określe to jako ska
            >ndal.Ale będe walczyło o swoje do wyjaśnienia oszustwa.... Pozdrowienia.
            • wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 29.03.05, 19:19
              Coraz bardziej nie rozumiem - to w waszej wspólnocie w lokalach są i
              ciepłomierze i podzielniki kosztów na grzejnikach? Czy tak? Jeśli tak, to muszę
              przyznać, że jeszcze takich cwaniaków nie spotkałem!
              • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 30.03.05, 09:32
                Witajcie!!
                >Wyjaśnienie dla wprost5
                >Nasze mieszkania są wyposażone tylko w jeden miernik jakim jest licznik ciepła
                >Ja napisałem że podzielniki montowane są na grzejnikach, a unas takich niema.
                >Wykazałem różnice między mirnikami żeby być dobrze zrozumianym.
    • krzysztof484 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 23.05.05, 23:23
      >Witam!
      >Mija prawie dwa miesiace i zadnych wiesci.Wszystkie sluzby nabraly wody w usta
      i cisza.Proby informacji spelzly na niczym.Domniemam iz to co sie dzieje w
      Polsce ma odzwierciedlenie u poszczegolnych urzednikow.Wiec nikt niczego i nic
      sie nie boi.Polska kolesi, tylko my obywatele ponosimy trudy codziennego zycia.
      Pogonic ta swolocz polityczna w kazamaty. Roztrwonia jeszcze co zostalo i
      zostanie bagno.Znow narodzi sie jakis wieszcz i bedzie cytowal"miales chamie
      zloty rog a ostal ci sie ".
      • wprost5 Re: Rozliczenie ciepła za 2003 c.d. 24.05.05, 14:54
        Krzysztof484, obawiam się, że masz 100 procentową rację!
        Ja mam podobne problemy w swojej wspólnocie - rzecz sprowadza się do tego, że
        zarząd składający się z dwóch członków wspólnoty oraz administrator jakby nie
        rozumieli problemu. Że zarządca tak postępuje, to mogę jeszcze zrozumieć - może
        nie ma wiedzy jak rozliczyć, może kręci jakieś kiepskie lody. Ale krew mnie
        zalewa, jak moi sąsiedzi - członkowie zarządu nie przywiązują do tego wagi. Do
        tej pory nie ma ustalonego sposobu rozliczeń, między innymi ciepła. Ciekaw
        jestem, czy zostana mi udostępnione stosowne dokumenty.
        Ty jesteś, jak widzę, w gorszej sytuacji, jeśli nie daje Ci się dokumentów.
        Chyba bedziesz musiał złożyć doniesienie do prokuratury, że bez dokumentów nie
        możesz sprawować indywidualnej kontroli. Ciekaw jestem, co zrobi prokuratura. A
        zarząd, który to toleruje, należałoby pogonić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka