ola19801 30.05.05, 08:26 Witam. Kiedy, ( w jakim momencie?) najemca staje się „pełnoprawnym właścicielem”. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serafin666 Re: Pełnoprawny właściciel 30.05.05, 10:40 w momencie podpisania stosownego aktu notarialnego Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Pełnoprawny właściciel 03.06.05, 00:37 ........pod warunkiem ujawnienia tego prawa w księdze wieczystej, a uznaje się go za wpisane od daty i godziny wpływu wniosku o wpis do księgi. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Pełnoprawny właściciel 03.06.05, 01:03 NIE 1997.10.03 wyrok NSA I SA/Łd 843/96 Moment przeniesienia własności nieruchomości został określony w art. 155 § 1 kc, a art 158 kc określa wyraźnie formę tej czynności prawnej. Art. 155. § 1. Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny lub inna umowa zobowiązująca do przeniesienia własności rzeczy co do tożsamości oznaczonej przenosi własność na nabywcę Art. 158. Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta w formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej własność, która zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do przeniesienia własności nieruchomości; zobowiązanie powinno być w akcie wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Pełnoprawny właściciel 03.06.05, 07:22 Ty to masz cierpliwość do tych paragrafów.....i czas :) Chodziło mi w skrócie, aby nie zapomniano o KW, bo co mi z tego, że mam akt notarilany skoro nie umiem wykazać własności z braku wpisu w KW? Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Pełnoprawny właściciel 03.06.05, 20:47 Ale liczą się fakty a nie widzimisie danego delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś