wredny_typ 01.06.05, 12:09 czy istnieje możliwosc zmiany decyzji zarządu wspólnoty dotyczacej wybudowania w odleglosci mniejszej niz 10 metrow od okien śmietnika? jezeli tak to jak wyegzekwować od zarzadu wspolnoty dostosowanie sie do przepisow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondominium Re: śmietnik pod oknem 01.06.05, 14:15 Dla nowych obiektów budowanych z zastosowaniem aktualnie obowiązujących warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zmianami) odległość ta wynosi 10 m, ale dla przebudowy istniejącej zabudowy może być zmniejszona o połowę. Cyt: § 23. 1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. 2. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy, odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. Uwagi można zgłaszać doPowiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_typ Re: śmietnik pod oknem 01.06.05, 15:04 zatem jak dobrze rozumiem przesisy sobie a wspólnota robić może tak jak jej jest wygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kondominium Re: śmietnik pod oknem 01.06.05, 15:09 Nie, w nowoprojektowanych i budowanych od początku, na pustej działce nieruchomościach obowiązuje odległość 10 m. W już istniejących już lub przebudowywanych - odległość ta może być za zgodą insp. sanit. zmniejszona o połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: śmietnik pod oknem 01.06.05, 19:18 NIE !! Prawo własności jest ograniczone ustawami, tak więc niezgodną z prawem uchwałę: 1. można zaskarżyć do sądu, 2. budowa smietnika jako obiektu małej architektury wymaga zgłoszenia do organu administracji architektoniczno- budowlanej (w starostwie) wraz z załącznikami, m.in graficznymi - przedstawieniem lokalizacji na mapie sytuacyjno-wysokościowej (może być nie aktualizowana). Gdy lokalizacja narusza przepisy organ wniesie sprzeciw. Jeśli mimo to Wspólnota zacznie budować, to wtedy jest tzw. samowola budowlana, którą należy zgłosic do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego, który zapewne nakaze wstrzymanie robót i rozbiórkę obiektu wykonanego niezgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_typ Re: śmietnik pod oknem 01.06.05, 20:00 hmmm zatem sprawa zaczyna się komplikować :( a mianowicie podobno w planach zagospodarowania istnieje zatwierdzony w projekcie plan umieszczenia pod moimi oknami wspomnianego już śmietnika dziwnym trafem jakoś przed kupnem mieszkania oglądając plany rzeczonego nie widziałem. Cóż zatem mi pozostaje skarga do inspektora budowlanego? powołanie biegłego? czy może pismo do inspektora sanepidu? Bo na polubowne załatwienie sprawy prawdopodobnie liczyc nie mogę. serdecznie pozdrawiam i za udzielone mi odpowiedzi dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś