Dodaj do ulubionych

Akt notarialny i zapis developera

20.06.05, 12:53
Rozpoczął sie u nas proces podpisywania aktów notarialnych. Zaniepokoił mnie
zapis o tym że przez rok zarząd ma sprawować developer. Na moje pytanie
notariusz powiedział że nie mogę już nic na to poradzić ponieważ został
podpisany już pierwszy akt notarialny i zarząd przeszedł automatycznie w rece
developera Czy mogę nie zgodzić się na taki zapis bo nie chcę płacić juz
wysokich czynszów.
Obserwuj wątek
    • kapat76 Re: Akt notarialny i zapis developera 20.06.05, 15:00
      Trochę dziwne.
      1. Dotychczas myślałem, że zarządcę wybiera sobie wspólnota, a nie pojedyncza
      osoba (tym wypadku nabywca pierwszego mieszkania). Chyba pierwszy nabywca nie
      może decydować za następnych?
      2. Określenie zarządcy wcale NIE MUSI BYĆ ZAWARTE W AKCIE NOTARIALNYM - można
      zawrzeć osobną umowę między wspólnotą a zarządcą. Problem chyba w tym, ze jeśli
      umowę zawarto w formie aktu, to rozwiązać ja można też tylko w formie aktu (w
      ten sposób developer zabezpiecza sobie dodatkowe dochody).
      3. Jeżeli byłoby też w akcie określenie makxymalnej stawki za zarządzanie np.
      50 gr za m kwadr. to bym się zgodził, ale jest tu też niebezpieczeństwo opisane
      w punkcie 4.
      4. Wyobraźmy sobie składanie reklamacji na budynek i chęci wykonania napraw: Ty
      składasz wniosek do zarządcy, a zarządca najpierw zbierze komisję, zeby dokonać
      oględzin, i stwierdzi, że usterek nie ma, ty się odwołasz, znowu komisja,
      zebrania, protokoły, potem ewentualnie pismo do developera, wszystko na
      papierze, korespondencja, odwołanie, przeciąganie, i bęc! mija 3 lata i
      gwarancja na budynek się skończyła, a jak chcesz remontu to płać!

5. Za inne wypowiedzi będę wdzięczny, bo to ciekawy wątek i problem na czasie.
      Pozdrawiam.
    • lrecki Re: Akt notarialny i zapis developera 20.06.05, 15:11
      Wg mojej wiedzy notariusz ma rację :
      developer wykorzystuje zapis UWL Art 18 pkt od 1 do 3.
      W naszym przypadku wydaje mi się, że pierwszy akt notarialny podpisano z osobą,
      która nie doczytała go do końca. Podpisała i jest on obowiązujący dla następnie
      wyodrębnianych lokali. Cwane :-) prawda ???

Czyli nie możesz sie nie zgodzić na taki akt notarialny. Możesz natomiast,
      najlepiej w porozumieniu z innymi włascicielami, którzy podzielają Twoją opinię,
      przygotowac się do pierwszego zebrania i zapraszając notariusza , zmienić sposób
      zarzadu nieruchomością wspólną (na zgodny z art 18 ustawy)
      Z drugiej strony znając nasza Polską rzeczywistość, będzie problem z szybkim
      wyborem Zarządu i przekazaniem w administrowanie nieruchomości innej firmie ,
      bądź (jak poleca Serafin666) samodzielnemu zarządzaniu nieruchomością przez
      Właścicieli.
      Zastrzegam że to są moje osobiste wnioski (a przecież moge się mylić) :-)
      Pozdrawiam

Łukasz
    • serafin666 Re: Akt notarialny i zapis developera 20.06.05, 16:04
      przeczytaj ten wyrok i zastanów się :
      1. czy wcześniej podpisałas już z developerem umowę , w której zobowiazał się
      on do przeniesienia na Ciebie własności lokalu ?
      2. jeżeli tak - to o takiej właśnie umowie traktuje ten wyrok
      3. jeżeli w tej wcześniejszej umowie nie było zapisu , który chce Ci teraz
      narzucić developer - notariusz niedouczony i możesz się upierać

IV CKN 305/01 – wyrok z dnia 9 lipca 2003 r.
      Tak zwana umowa deweloperska, na podstawie której zamawiający jest zobowiązany
      do zapłaty całej należności za wybudowanie lokalu, ustanowienie jego odrębnej
      własności i przeniesienie jej na zamawiającego, nie jest umową przedwstępną
      (art. 389 k.c.).
      cytuję art. 389 k.c. :
      § 1. Umowa, przez którą jedna ze stron lub obie zobowiązują się do zawarcia
      oznaczonej umowy (umowa przedwstępna), powinna określać istotne postanowienia
      umowy przyrzeczonej.
      § 2. Jeżeli termin, w ciągu którego ma być zawarta umowa przyrzeczona, nie
      został oznaczony, powinna ona być zawarta w odpowiednim terminie wyznaczonym
      przez stronę uprawnioną do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej. Jeżeli obie
      strony są uprawnione do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej i każda z nich
      wyznaczyła inny termin, strony wiąże termin wyznaczony przez stronę, która
      wcześniej złożyła stosowne oświadczenie. Jeżeli w ciągu roku od dnia zawarcia
      umowy przedwstępnej nie został wyznaczony termin do zawarcia umowy
      przyrzeczonej, nie można żądać jej zawarcia.
      • extra_trener Re: Akt notarialny i zapis developera 21.08.05, 09:48
        u nas ma byc jeszcze gorzej bo w akcie notarialnym, ktorego jeszcze nikt nie
        odebral ma byc zapis o 3-letnim zarzadzaniu osiedlem przez aktualnego dewelopera
        :( a kto to wie co sie moze wydarzyc przez tyle lat? nikt nie zna umiejetnosci,
        wiedzy itd developera a ma zarzadza naszym milionowyum majatkiem przez 3 lata?!
        co mozna z tym fantem zrobic przed podpisaniem pierwszego aktu notarialnego?
        pozdrawiam, wlodi
        • serafin666 Re: Akt notarialny i zapis developera 21.08.05, 13:01
          aktu notarialnego się nie odbiera a PODPISUJE ; rada praktyczna : do pierwszego
          aktu nabywca z prawnikiem - pełnomocnikiem , oczywiście pod warunkiem , że w
          tzw. umowach przedwstępnych ( o których wyrok w poprzednim poście ) nie
          zgodziliście się na jakieś samobójcze zapisy
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: Akt notarialny i zapis developera 21.08.05, 13:04
      lidka90 napisała:
      > Rozpoczął sie u nas proces podpisywania aktów notarialnych. Zaniepokoił mnie
      > zapis o tym że przez rok zarząd ma sprawować developer. Na moje pytanie
      > notariusz powiedział że nie mogę już nic na to poradzić ponieważ został
      > podpisany już pierwszy akt notarialny i zarząd przeszedł automatycznie w rece
      > developera Czy mogę nie zgodzić się na taki zapis bo nie chcę płacić juz
      > wysokich czynszów.

Najprościej chyba podpisać umowę i czekać na rozwój wydarzeń. Jeżeli
      developer nie sprawdzi się jako zarząd wspólnoty - będzie marnie gospodarował
      albo za dużo liczył - można w każdej chwili zrezygnować z jego usług. Potrzebna
      jest do tego uchwała właścicieli "o zmianie sposobu zarządu", protokołowana
      przez notariusza (ustawa o własności lokali, art.18 ust.2a). Natychmiast po
      podjęciu tej uchwały możecie sobie wybrać - już bez notariusza - nowy zarząd.
      Pewnym problemem może być natomiast odsunięcie developera od funkcji
      zarządcy/administratora. Jeżeli w umowie zlecono mu tę funkcję na czas
      oznaczony, np. jeden rok, to praktycznie nie da się tej umowy przed upływem
      oznaczonego terminu rozwiązać (poza tzw. porozumieniem stron, ale z góry
      zakładam, że takiego porozumienia nie będzie).
      Jednak po zmianie sposobu zarządu i wyborze nowego zarządu to Wy -
      wspólnota - będziecie określać zasady gospodarowania i rozliczeń; bez zmian
      pozostanie jedynie wynagrodzenie administratora, jeśli zostało w umowie
      wyraźnie określone. (Jeśli nie, to i w tej sprawie wspólnota będzie mogła
      stawiać swoje warunki).
      • mieszkanie.i.wspolnota auto-poprawka 21.08.05, 17:08
        napisałem:
        > Pewnym problemem może być natomiast odsunięcie developera od funkcji
        > zarządcy/administratora. Jeżeli w umowie zlecono mu tę funkcję na czas
        > oznaczony, np. jeden rok, to praktycznie nie da się tej umowy przed upływem
        > oznaczonego terminu rozwiązać (poza tzw. porozumieniem stron, ale z góry
        > zakładam, że takiego porozumienia nie będzie).

Napisałem, wysłałem, i dopiero wtedy zajrzałem do Kodeksu cywilnego. A tam:
        "Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien
        jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu
        należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest
        uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego
        dotychczasowym czynnościom, a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego
        powodu, powinien także naprawić szkodę.
        § 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy
        zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu,
        przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
        § 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych
        powodów."
        Można więc w każdej chwili wypowiedzieć umowę z administratorem, także umowę
        zawartą na czas oznaczony (potwierdził to niedawno Sąd Najwyższy - wyrok z dnia
        28 września 2004 r, sygn. akt IV CK 640/03). Nawet jeśli w treści umowy
        wykluczono wypowiedzenie przed oznaczonym terminem, można wypowiedzieć umowę
        powołując się na "ważne powody" (§ 3).

• dobud Re: Akt notarialny i zapis developera 13.09.05, 22:59
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_050912/nieruchomosci_a_19.html
      To znów stoi w sprzeczności z wpisami forumowiczów, w tym Eksperta.
      A może tak my zaczniemy pisać do "Rzeczpospolitej", bo te ich eksperty to
      jakieś do d... :-)
      • xxxll Re: Akt notarialny i zapis developera 13.09.05, 23:22
        Nie lepiej cytuję za "Rz" :

Pod rządami dewelopera

Jesteśmy wspólnotą mieszkaniową w kamienicy wybudowanej przez dewelopera i
        przez niego zarządzanej. Umowy wiążą nas z nim jeszcze przez dwa lata. W jaki
        sposób można wcześniej zmienić administratora?

Przede wszystkim warto porozmawiać z przedstawicielem dewelopera i spróbować
        rozwiązać umowę za porozumieniem stron.

Zmiana dewelopera przed upływem terminu przewidzianego w umowie jest możliwa,
        ale tylko wtedy, gdy jako zarządca narusza postanowienia umowne dotyczące
        sposobu zarządzania. Często takiej umowy nie ma. Wtedy można powołać się na
        zasady dobrego zarządu lub działanie niezgodne z prawem. Ma to miejsce np., gdy
        deweloper nie płaci rachunków za media w imieniu wspólnoty, mimo że ta ze
        swoich zobowiązań finansowych się wywiązuje, nie zapewnia bezpieczeństwa, np.
        nie zabezpiecza gniazdek na korytarzach.

O unieważnienie umowy można zwrócić się do sądu. Równocześnie wspólnota może
        wystąpić o przyznanie jej odszkodowania. Musi jednak liczyć się z koniecznością
        uiszczenia wpisu sądowego, którego wysokość waha się od 3 do 8 proc.
        dochodzonej sumy. Sąd może na czas procesu powołać innego zarządcę.

• dobud Re: Akt notarialny i zapis developera 13.09.05, 23:34
          xxxll napisał:
          > Nie lepiej cytuję za "Rz" :
          > Pod rządami dewelopera

To jest Kolego to samo, do czego podałem tylko link.........
          bom bardziej leniwy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka