Dodaj do ulubionych

prezes zarządu

20.10.05, 20:37
Obserwuj wątek
    • kikibobo Re: prezes zarządu 20.10.05, 20:41
      Przepraszam,za szybko kliknęłam.
      Jak właściwie wybiera się tego prezesa zarządu?
      Nasz zarząd jest trzyosobowy wybrany zgodnie z art. 18 ust.1 ( notarialnie),
      bez prezesa i widzę, że na nic ta demokracja, jedna osoba musi mieć głos
      decydujący..
      • serafin666 Re: prezes zarządu 20.10.05, 21:07
        bzdura - i to notarialna ; w trybie art. 18 nie ma wyborów - to tryb umowny ;
        jak już taki pasztet wyczyniliście - to przyjmijcie uchwałą zarządu regulamin
        jego pracy
        • kikibobo Re: prezes zarządu 20.10.05, 21:30
          O przepraszam!
          Niewłaściwie podałam. Notarialnie jest zapisane, że powierza się zarząd
          nieruchomością wspólną wybranemu Zarządowi Wspólnoty.Zarząd Wspólnoty został
          wybrany osobowo uchwałą właścicieli.
          Przyjąć regulamin pracy uchwałą zarządu?- spróbujemy , ale będą trudności bo
          każdy widzi się tym prezesem.
          • wladek.bacz Re: prezes zarządu 20.10.05, 21:46
            Witam. Nie ma stanowiska - Prezes Zarządu. Do podjęcia decyzji wystarczy i musi
            byc podpis dwóch członków zarządu.
            • kikibobo Re: prezes zarządu 20.10.05, 21:59
              Jako Zarząd zapisaliśmy sytuacje przy których wymagany jest podpis trzech,
              dwóch lub jednego, członków zarządu.
              Ale z doświadczenia wynoszę, że ktoś musi mieć jednak głos decydujący.
              Ludzie spoza naszej wspólnoty się dziwią, że nie ma prezesa Zarządu, a
              tytułowanie każdego z nas w różnych sytuacjach budzi niezdrowe emocje u
              pozostałych.
              Ale może spróbujemy przeżyć to tak jak jest bez Prezesa.
              Pozdrawiam serdecznie wladku.bacz
              • okemot Re: prezes zarządu 20.10.05, 23:08
                To nie firma i rozwiązanie jakie proponuje ustawa jest IMHO zdroworozsądkowe.
                Należy ewentualnie ustalać dodatkowe regulacje jeśli liczba członków zarządu
                jest czterech lub więcej, aby nie było dublujących się lub sprzecznych decyzji.
                Jeśli dacie uprzywilejowana decyzję jednej osobie, bez której np. nie można
                podjąć określonych działań, to możecie wpaść w kłopoty. To jest funkcja
                społeczna, więc różnie bywa - ludzie rezygnują, miewają cięższy okres w pracy,
                wyjeżdżają na wakacje lub w delegację, rodzą im się dzieci... Krótko mówiąc
                okresowo przestają mieć wystarczającą ilość czasu na tą "zabawę". Jeśli trafi
                akurat na prezesa, nastąpi paraliż decyzyjny wspólnoty.
                Co do tytułowania, proponuję mówić sobie po imieniu :^)

Miłego dnia
                Tomek

Ps. U mnie kiedyś naród zaproponował tego rodzaju zmianę, bo jeden z członków
                zarządu nie zawsze podpiywał decyzje /był informowany/. Nie zawsze uczestniczył
                formalnie, bo nie zawsze mógł! Natomiast on sam był przeciwny tej zmianie i
                gdyby ta uchwała przeszła, to ja też bym zrezygnował, bo nawet przy
                trzyosobowym zarządzie ciężko jest zgonić wszystkie osoby, zawsze w ty samym
                miejscu i czasie...
                • xxxll Re: prezes zarządu 20.10.05, 23:15
                  Mój Zarząd WM robi sesje na GG czy Skeype mozna pogadać do woli . Z
                  takiego "posiedzenia" tworzy sie protokół a w nim zalecenia dla Zarządcy NW i
                  kręci i to dobrze. Raz na 4-6 tygodni spotykamy sie fizycznie u tego zarządcy
                  NW by rozliczyć zadania które były do wykonania i ustalić plan działania na
                  następny okres.
                  • babczyk Re: prezes zarządu 21.10.05, 18:31
                    xxxll napisał:

> Mój Zarząd WM robi sesje na GG czy Skeype

A może bedziesz tak miły i dasz namiary na tych członków zarządu.
                    Może jednak warto z nimi wymienic poglądy.
                    • xxxll Re: prezes zarządu 21.10.05, 18:41
                      Tobie nie dał bym nawet namiarów na moich najwieksztch wrogów, co dopiero do
                      mioch przyjaciół. Żegnaj babczyk raz na zawsze. CIa.
      • xxxll Re: prezes zarządu 20.10.05, 22:42
        I znowu fala tytułomanii w stylu spółdzielczym.

Członkowie Zarządu są równi. Dwaj jego członkowie mogą podpisywać umowy,
        dysponować kontem wspólnoty i wiele ważnych rzeczy.

Dlatego właściciele patrzcie uważnie na ręce członków Zarządu.
        • kikibobo Re: prezes zarządu 20.10.05, 23:41
          Na naszym pierwszym posiedzeniu przedstawiłam swoje zdanie , że jesteśmy tylko
          członkami zarządu co pozostali przyjęli.
          W okolicznych wspólnotach byli ci nieszczęśni prezesi i tak przez te parę lat
          ja prostowałam, że u nas nie ma prezesa. Ale to tylko ja prostowałam i zrobił
          się bałagan. Chciałam to ująć w jakieś ramy, ale chyba xxxII masz rację, po co
          ta tytułomania.
          Tylko dlaczego każesz patrzeć na ręce członków Zarządu?
          Przez to prawo dysponowania kontem? Stan mojego konta jest większy.
          A`dlaczego zarząd Twojej wspólnoty z takim doświadczonym właścicielem ( myślę o
          Tobie) sam nie zarządza tylko coś tam macie jeszcze z zarządcą?
          U nas jest taka sama sytuacja i uważam, że szkoda kasy na zarządcę.
          • xxxll Re: prezes zarządu 21.10.05, 00:20
            kikibobo napisała:

> Tylko dlaczego każesz patrzeć na ręce członków Zarządu?
            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Bo jeżeli członków zarządu jest więcej niż trzech (u nas jest siedmiu) to dwóch
            może robić zobowiązania i następnych dwóch w tym samym temacie i tak ropozcznie
            się łańcuszek problemów wspólnotowych . U nas jest Regulamin Pracy Zarządu dzie
            zapisano ze każde zobowiązanie musi być poprzedzone głosowaniem i podjętą
            uchwała Zarządu.

> Przez to prawo dysponowania kontem? Stan mojego konta jest większy.
            > A`dlaczego zarząd Twojej wspólnoty z takim doświadczonym właścicielem ( myślę
            >o Tobie) sam nie zarządza tylko coś tam macie jeszcze z zarządcą?

Wiesz, jeżeli wspólnota postała na bazie zakładowych mieszkań, a zakład został
            zliwidowany w 97 i po pierwszym roku niektórzy napisali do prokuratury donos że
            sie wzbogaciłem na ich "jałumużnach", które wpłacaja na konto WM jako zaliczki
            postanowiłem wynająć Zarządce (Firma ) jako lek na populizmi plotkarstwo.
            Przecież ja wśród nich mieszkam.
            Jeszcze ci dodam że przeszło 60% to renciści i emeryci 30 % to w sile wieku a
            reszta to podnajmuje to masz cały obraz.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
            > U nas jest taka sama sytuacja i uważam, że szkoda kasy na zarządcę.
            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
            Jako Zarząd WM mamy dostęp do finansów, a reszte robi Zarządca Nieruchomosci
            Wspólnej . Moje doświadczenie i licencja pozwala kontrolować ich pracę. Sam
            zarządzam innymi 9 wspólnotami.
            • hooverr Re: prezes zarządu 21.10.05, 09:07
              Witam
              Ludzie co wy znowu wymyślacie. We wspólnotach nie ma funkcji prezesa. Czy
              naprawdę nie odróżniacie wspólnoty od spółdzielni. Jeśli we wspólnocie jest
              prezes to mieszkańcy są lokatorami nie właścicielami.
              Pozdrawiam
              • kikibobo Re: prezes zarządu 21.10.05, 12:41
                Drogi huwerze, wiem, że we wspólnotach nie ma funkcji prezesa, w mojej też,
                ale jak słusznie zauważył xxxII jest tytułomania ,na moim osiedlu też i
                chciałam to w jakiś sposób rozwiązać.
                A ponieważ Wasze`głosy utwierdziły mnie w słuszności naszych rozwiązań
                pozostaniemy bez prezesa.
                Pozdrawiam serdecznie!
                • jarastel Re: prezes zarządu 21.10.05, 15:47
                  Nie prezesa a przewodniczącego. Ktoś musi planować i prowadzić spotkania
                  zarządu, przygotowywać tematy itp. Głos przewodniczacego może rozstrzygać w
                  patowych sytacjach. NIe musi być to usankcjonowane jakimś regulaminem (w końcu
                  to tylko 3-5 osób). Tak jak w każdej grupie pojawi sie taki "przywódca" w
                  sposób naturalny. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli zrobi sie to na
                  poczatku w sposób formalny odpada etap zdobywania "władzy". Różne pobudki
                  kierują ludźmi pracującymi w zarządzie.
                  • xxxll Re: prezes zarządu 21.10.05, 17:58
                    U nas za każdym razem na posiedzeniu wybierany jest przewodniczący posiedzenia>
                    Materiały przygotowuje administrator - zarządca NW i każdy otrzymuje je dwa
                    trzy dni przed posiedzeniem.
                    Gdy jest pat i sprawa ważna to roztrzygają pozoastali własciciel podejmujac
                    uchwałem w drodze indywidu. zbierania głosów.
                    W pozostałych sprawach na podstawie głosu doradczego Zarządcy podejmowane sa
                    decyzje.

jarastel napisał: Różne pobudki
                    > kierują ludźmi pracującymi w zarządzie.
                    i to jest największym problemem , chyba wszystkich wspólnot.
            • kikibobo Re: prezes zarządu 21.10.05, 09:32
              U nas jest trzech członków zarządu i podobnie jak Ty nie chciałabym przejąć
              całkowicie prowadzenia zarządu nw. Ale ponieważ mam też doświadczenie nie tylko
              kontrolujemy, ale również prowadzimy wiele spraw za zarządcę. To nie jest
              zdrowe.
              Ale znam rynek zarządców tych dużych - bez komentarza.
              Też dochodzą mnie głosy "spod śmietnika", że komuś coś się nie podoba, ale na
              zebraniu wszystko jest cacy. Tak bardzo, że nawet właściciele nie wiedzą za
              czym głosują-tacy świadomi. A pod śmietnikiem każdy mądry.
              A czy członkowie waszego zarządu otrzymują wynagrodzenie?
    • miro_mx Re: prezes zarządu 21.10.05, 17:02
      Witam
      U mnie w WM ja jestem Przewodniczącym Zarządu a nie prezesem.
      Natomiast, Ustawa WL wyraźnie mówi w Art. 21.2 "Gdy zarząd jest kilkuosobowy,
      oświadczenia woli za wspólnotę mieszkaniową składają przynajmniej dwaj jego
      członkowie". Takie rozwiązanie wydaje mi się rozsądne, bo nie ma dyktatu, jak
      niektórzy chcieliby to uczynić. Wola dwóch a nie Prezesa!!!!!!!!!!1
      pozdrawiam
      Miro
      • wmorkana7 Re: prezes zarządu 21.10.05, 23:53
        U nas we wspólnocie - podobnie jak Miro - jestem Przewodniczącym a nie prezesem Zarządu. Nie koliduje to moim zdaniem absolutnie z przepisami jeśli regulacje wewnątrz wspólnotowe są tworzone w oparciu o przepisy prawa a nie ambicje członków Zarządu. A co do plusów tego ,ze jest u nas ten "przewodniczący"- to czysto organizacyjne korzyści...
        • xxxll Re: prezes zarządu 22.10.05, 08:13
          wmorkana7 napisał:

> A co do plusów tego ,ze jest u nas ten "przewodniczący"- to czysto
          > organizacyjne korzyści...

Jakie czy możesz wymieć , bo ... podejrzewam ze jest iluzja a te "plusy"
          wynikają z tytułomanii i nie do końca zgodne z ustawa owl.
          • kikibobo Re: prezes zarządu 22.10.05, 09:30
            Chciałam, żeby w naszym zarządzie ustanowić tego "prezesa"
            czy "przewodniczącego", jak tam ich zwał, wiadomo, że chodzi o myśl przewodnią.
            Ale po namyśle utwierdzona stanowiskiem 3x nie będę do tego dążyła.
            Jak 3, 5 osób jest na równych prawach członka zarządu to czują też równe
            obowiązki, a jak ten "przewodni" będzie to pozostali mogą olewać.
            I najważniejsze, wszyscy powinni wiedzieć o wszystkim.
            Stąd zebrania członków 1 raz w tygodniu i informowanie wzajemne o zaistniałych
            zdarzeniach, jeżeli na bieżąco nie można tego przekazać.
            I pozostaje mi tylko tępić tę tytułomanię.
            Ale też jestem ciekawa tych "czysto organizacyjnych korzyści".
            • miro_mx Re: prezes zarządu 23.10.05, 10:10
              Witaj
              Napisałeś „Ale też jestem ciekawa tych "czysto organizacyjnych korzyści”.
              Nie sposób wymieni wszystkich – chyba, że ktoś stworzył regulamin pracy
              Zarządu – korzyści, ale mogę powiedzieć, że; Kierowanie korespondenci,
              powiadomień do Kogo?, Zbieranie Zarządu, Otwieranie spotkań, negocjowanie z
              firmą, i.t.p
              Najważniejsze w tym wszystkim to, to co rozumie się przez pojęcie – Prezes czy
              Przewodniczący? Przeważnie występuje we WM postać przewodniczącego, co wiąże
              się z większym nakładem pracy, przywilejów „zero”. ( u mnie w mieście 95% są
              przewodniczący zarządów).
              Pozd.
              Miro
          • miro_mx Re: prezes zarządu 23.10.05, 10:09
            Witaj
            Ma do ciebie pytanie: Czy jako Przewodniczący WM przychodząc do ciebie w celu
            powierzenia ci Administrowanie mojego budynku, byłbyś zainteresowany?
            Pozd.
            Miro
          • miro_mx Re: prezes zarządu 23.10.05, 10:13
            Witaj
            Ma do ciebie pytanie xxll: Czy jako Przewodniczący WM przychodząc do ciebie w
            celu powierzenia ci Administrowanie mojego budynku, byłbyś zainteresowany?
            Pozd.
            Miro
            • xxxll Re: prezes zarządu 23.10.05, 13:00
              Jako przewodniczący to raczej nie, bo na wstępie przeczuwałbym kłopoty że ma
              doczynie z kimś kto nie rozumie zapisów ustawy owl i chce rządzić wspólnota na
              wzór spóldzielni a takie coś to mnie nie interesuje,

ale gdybyś sie przedsatwił jako członek Zarządu WM i że masz pełnomocnictwo
              podpisane przez dwuch członków Zarządu do reprezentowania wspólnoty to tak .

Nie przyjmowałbym Ciebie jako "przewodniczącego" lecz pełnoprawnego wysłannika
              wspólnoty członka zarządu.

To co wymieiłeś jako "szczególne" to tak właśnie widzę konsekwencjie tytułomani
              • miro_mx Re: prezes zarządu 23.10.05, 13:35

Tak też myślałem, że podejdziesz do sprawy. Ja jako Przewodniczący mama za
                zadanie zapoznać się z "rynkiem" Zarządców z tym, iż Ty nie masz ochoty
                przyjmować ludzi, którzy wybrała Wspólnota. Piszesz że: Nie przyjmowałbym
                Ciebie jako "przewodniczącego" lecz pełnoprawnego wysłannika wspólnoty członka
                zarządu”
                Jeśli Ja nie jestem w twojej ocenie – pełnoprawnym wysłannikiem wspólnoty
                mieszkaniowej jako JEJ Przewodniczący - To nie masz pracy. Jako Właściciel i
                Przewodniczący tej WM nie podpisałbym z Panem umowy ponieważ NIE uznaje
                Pan „praw” regulujących w sprawnym działaniu WM.
                UWL nie załatwia wszystkich spraw typu organizacyjnego zarządu, jest to
                dowolnością WM a Kolega wykazał, że nie respektuje wewnętrzne ustalenia w jaki
                sposób chce Pan zarządzać tymi Budynkami. Wolna Amerykanka??? – Nie pisz, że na
                podstawie UWL?
                Nie znam wszystkich Ustaw ale Jeśli, ktoś na podstawie Ustawy zakłada Firmę i
                posiada Zarząd oraz funkcje tych członków – To jak będzie Pan z nimi rozmawiał
                nie uznając ich „tytułów”?
                Nie bierz tego do siebie osobiści, albo że cię atakuję, jestem od tego daleki.
                W taki sposób można sprawdzać czy Administrator jest dla WM czy dla „swoich”
                praw!!!!
                Pozd.
                Miro
                • babczyk Re: prezes zarządu 23.10.05, 14:11
                  Nie ma co roztrząsać tematy czy jest prezes czy go nie ma.

Czy jest prezes czy nie, akceptacje zarządu musi potwierdzic co najmniej 2
                  członków zarządu.

Po co są te ceregiele i utrudnienia. Jak kolwiek by sie go nie nazywało, jest
                  zbędny a za byki zarządu i tak odpowieda cała wspólnota.
                  • miro_mx Re: prezes zarządu 23.10.05, 14:24
                    O tym pisałem wyżej. ALE jeśli WM w tej sprawie zdecydowała - chodź UWL o tych
                    tym nie mówi – to należy to uszanować i NIE jest to złamaniem UWL!
                    To tak – gdybyś miał firmę – Ty masz licencję a ja będę poważał twoją
                    Sekretarkę??????
                    Pozd.
                    Miro
                    • babczyk Re: prezes zarządu 23.10.05, 14:33
                      Zgadzam sie z Tobą.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka