Dodaj do ulubionych

Podatek od wynagrodzenia

04.11.05, 15:01
W jaki sposób wyliczyć podatek i należne składki od wynagrodzenia Członka
Zarządu WM jeżeli z racji pełnionej funkcji jest zatrudniony przez WM na
podstawie umowy zlecenia. Wynagrodzenie które otrzymuje składa się z kwot
wpłacanych przez wszystkich właścicieli mieszkań w tym przez niego samego.
Tym samym pewną część wynagrodzenia sam sobie przekazuje. Czy od tej części
powinien być opłacany podatek i inne składki (zdrowotna, społeczne itd). Jak
wy wyliczacie kwotę netto do wypłaty wiedzą jaka jest kwota brutto płacona
przez WM???

Komi
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 04.11.05, 15:10
      Oczywiście , bo to on sam się nie zatrudnił , tylko podmiot którego jest
      członkiem.

Jeżeli jego wynagrodzenie zostało mu przyznane na podstawie uchwały , to nie
      trzeba płacić m-c zaliczek podatku . Wystarczy mu wystawić PIT na koniec roku.
      • asam11 Re: Podatek od wynagrodzenia 05.11.05, 00:25
        xxxll napisał:

>
        > Jeżeli jego wynagrodzenie zostało mu przyznane na podstawie uchwały , to nie
        > trzeba płacić m-c zaliczek podatku . Wystarczy mu wystawić PIT na koniec roku.

To prawda, ale trzeba dodać: bezpośrednio na podstawie uchwały, bo i umowa
        zlecenie może być zawarta na podstawie uchwały. Jak widać ciagle są tacy,
        którzy lubią komplikować sobie życie i wymyślają umowy zlecenia, czasem nawet
        zawierane przez obie strony w tej samej osobie. A potem proszą o rady, o
        podatki, o ZUSy. A do tych rad mało kto się kwapi bo tu nie forum doradców
        podatkowych.
        • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 06:54
          "asam11" bo to jest myślenie typowo „spółdzielcze”, gdzie wszystko musi być
          zrobione jak w obrocie gospodarczym.

I tym się różni wspólnota od SM, że tu nie wszystko tak musi być – wystarczy
          np.: uchwała wspólnoty. Ale jeszcze dużo wody upłynie w ODRZE i WIŚLE zanim to
          zrozumieją urzędasy i im podobni nawiedzeni Zarządcy (właściciele i
          licencjonowani a zwłaszcza eksperci)
    • kalwary Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 00:56
      Są dwa warianty wypłacania takiego wynagrodzenia:
      1. Na podstawie uchwały zebrania, jako forma wynagrodzenia kontraktowego. Nie
      odlicza się żadnego podatku, tylko beneficjent całą kwotę umieszcza w PITcie
      jako przychód.
      2. Zarząd zawiera umowę zlecenie i wtedy są odliczane obligatoryjne podatki od
      tej umowy, ale beneficjent korzysta z 20% kosztów uzysku, a wiec płaci podatek
      dochodowy nie od 100%, a od 80%.
      Ta druga forma jest bardziej opłacalna dla wynagradzanego.
      • malta3 Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 07:37
        czy od kontraktowego wynagrodzenia nie płaci podatku. czy wykazując kwotę jako
        dochód w PIT-cie płaci ten podatek na koniec roku?
        • kikibobo Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 09:12
          Proszę mnie oświecić skąd do wynagrodzenia członków zarządu wspólnoty wzięto
          termin "kontraktowe?.
          Ja uważam, że każde wynagrodzenie członków zarządu jest ustalone uchwałą
          właścicieli i koniec. Więc po co umowa zlecenia ? - kogo z kim?.
          Wynagrodzenia i inne przychody otrzymywane przez członków zarządu wspólnoty
          mieszkaniowej zaliczam do przychodów z innych źródeł o jakich mowa w ustawie o
          podatku dochodowym od osób fiz. W tym przypadku wspólnota mieszkaniowa nie ma
          obowiązku poboru zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych.
          Kwoty wypłaconych w ciągu roku wynagrodzeń wspólnota wykazuje w informacji PIT-
          8C, którą w roku następnym przekazuje do US i członkowi zarządu , a członek
          zarządu uwzględnia je w swoim rocznym zeznaniu podatkowym łącząc z innymi
          przychodami uzyskanymi w roku podatkowym.
          • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 19:31
            Uchwała uchwale nie równa liczy sie jak jest jej treść.

Na jej podstawie ustal sie pod jakie przepisy podpada to wynagrodzenie.
        • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 19:28
          malta3 - Tak . Płaci go pobierajacy wynagrodzenie na kiniec roku. Wspólnota nie
          odprowadza żadnych podatków.
          • malta3 Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 20:16
            dzieki za odpowiedź, tego podatku może byc wcale niemało, można sobie dołozyc
            • dobud Re: Podatek od wynagrodzenia 08.11.05, 21:50
              To z każdego miesięcznego wynagrodzenia odkladać sobie do skarpety :-)
              • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 15:51
                Myśmy nie określili wynagrodzenia w ogóle. Członkowie zarządu na podstawie
                uchwały otrzymają ryczałtowy zwrot kosztów ponoszonych w związku z wykonywaniem
                powierzonej funkcji. Jak rozumiem Wspólnota wystawi potem PIT-R, a kwoty te
                zostaną zwolnione z podatku ?
                • galka11 Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 16:31
                  3primer napisał:

> Myśmy nie określili wynagrodzenia w ogóle. Członkowie zarządu na podstawie
                  > uchwały otrzymają ryczałtowy zwrot kosztów ponoszonych w związku z wykonywaniem
                  > powierzonej funkcji. Jak rozumiem Wspólnota wystawi potem PIT-R, a kwoty te
                  > zostaną zwolnione z podatku ?

Jesli rachunek jest na wspolnotę (jakieś tam koszty zarządu), to nie bedzie
                  podatku i pitu. Jeśli zarząd bierze do ręki pieniadze, bez względu jak je
                  nazwiecie sa przychodem i pit trzeba wystawić.
                  • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 16:49
                    Oczywiście, tylko PIT-R jako przychody będące zwrotem kosztów poniesionych z
                    tytuły pełnienia funkcji społecznej. A to jest zwolnione z podatku, choć
                    oczywiście PIT musi być i należy to w nim wpisać. Podobnie jak z członkami
                    komisji wyborczych (obowiązki obywatelskie).
                    Nie upieram się przy tym, to jest tylko mój punkt widzenia, choć wiem, że
                    praktykowany przez księgowych we wspólnotach (limi przychodów z tego tytułu
                    wyniki 2280 PLN/mies.).
                    • galka11 zwrot kosztów ? 09.11.05, 19:48
                      3primer napisał:

> Oczywiście, tylko PIT-R jako przychody będące zwrotem kosztów poniesionych z
                      > tytuły pełnienia funkcji społecznej.

Poczytaj interpretację US, chociażby na stonie MF, nie dopuszczają takiej opcji.
                      Wszystko co wzięte w gotówce (bez rachunku na wspólnotę) jest traktowane jak
                      przychód z innych źródeł i opodatkowane. Ja się nie upieram, bo rozumiem
                      intencje Wasze. Ale niech przynajmniej zarząd będzie świadomy, że w razie
                      kontroli będzie zamieszanie.
                      Jak ktoś znajdzie uzasadnienie jakiejś Izby Skarbowej na "zwrot kosztów" -
                      dobrze byłoby przytoczyć tutaj.
                  • lifny11 Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 16:53
                    Czy ktoś słyszał o "dietach" dla czlonka zarzadu i czy ta forma wynagrodzenia
                    objęta jest podatkiem dochodowym? Czy zarząd nie moze pobierać zwrotu kosztów w
                    formie diet jak np. radni urzedów gmin lub posłowie? Tamte w końcu nie są
                    opodatkowane.
                    • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 19:21
                      Jak takie uchwały podejmie wspólnota to mozna.

Diety zalatują mi spóldzielnianym zarządzaniem. Zwrot poniesionych kosztów
                      winny byc udokumentowane rachunkami lub fakturami , to dla mnie jest podstawa
                      do zwrotu posiesinych kosztów .

Malkontent zapyta co z telefonami . W dobie telefoni komórkowej to nie jest
                      problem . Jeden - dwa telefony na karte i karat na np:30 zł/m-c załatwia
                      problem , znam to z praktyki.

Zdaje się, że ktoś tu zapomniał do czego powołano ustawą wspólnoty mieszkaniowe.

Więcej rozsądku, a nie "dojenia" właścicieli lokali.
                      • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 19:30
                        3xl, masz generalnie rację. Wszystko zależy od kwoty. Myśmy przyjęli 3 osoby po
                        400 PLN na wspólnotę 141 lokalową, 7 budynkową. Nikt z właścicieli się nie
                        sprzeciwił, tzn. przyjęto to przez aklamację, a teraz trwa głosowanie nad
                        planem finansowym, który to opisuje. Właśnie chcieliśmy uniknąć tych cudów z
                        rachunkami. Chcieliśmy wprowadzić rozliczanie wg rachunków i wynagrodzenie,
                        nikt z właścicieli nie chciał słuchać o tym, co zarząd będzie wydawał.
                        Gremialnie było - ryczałt, a jak uważacie, że za mały to powiedzcie i albo wam
                        go zwiększymy, albo zajmie się tym kto inny na innych zasadach. Właściciele
                        uznali, a potencjalni członkowie przyjęli, że są w stanie za te 400 PLZ pokryć
                        swoje wydatki pieniężne i straty niepieniężne. Zobaczymy ja będzie. Ja byłem za
                        tym, żeby uniknąć papierkowej roboty i sporów co kto kupił, na co wydał i
                        dlaczego tyle wydzwonił.
                        • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 19:39
                          Sorry, ale w ustawie owl nic nie ma o dojeniu właścicieli przez właścicieli.

Co to zmaczy zwrot kosztów, uchwaliśmy, nikt sie nie sprzeciwiał , bo.... mnie
                          tam nie było
                          • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 19:55
                            :))
                            3xl to znaczy, że albo członkowie zarządu dostaną to miał dostać US, albo
                            Wspólnota zaoszczędzi tyle, co miałaby wypłacić US...
                            Jeśli efekt dobry, to po co przepłacać ?
                            Innymi słowy: podatki trzeba płacić tak niskie jak się da. Osobiście nie widzę
                            potrzeby zasilać kasy US dla idei...
                            • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 20:04
                              [']['][']

... ale czy tak do końca masz rację, to mnie nie przekonałeś.

US jak skontroluje działalność WM to się okaże, czy zasada Bogu świeczkę a
                              diabłu ogarek się sprawdzi... ale to już nie mój problem.
                  • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 16:54
                    A rachunku członkowie zarządu nie wystawiają, bo za co ?
                    Za zwrot kosztów ? To tak jak z dietą przy delegacji. Dostajesz i się nie
                    rozliczasz. Na podstawie polecenia wyjazdu służbowego.
                    • lifny11 Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 20:31
                      Nie mam na myśli żadnego dojenia, a raczej odwrotnie, wspólnota ponosi wówczas
                      mniejsze koszty. Wiem ze forma diet funkcjonuje rownież w Ogrodach Działkowych,
                      w Kołach Mysliwskich... Pytam nie dlatego zeby korzystać, ale żeby wykorzystać
                      możliwości zgodne z prawem. Być może ktos zna zasady przyznawania diet jak w
                      ww. organizacjach?
                      • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 20:46
                        Mnie opadają ręce, jak WM porównuje sie z organizacjami "wzajemnej adoracji" ,
                        gdzie, aby mieć jakieś korzyści to się wymyślało diety, ryczałty , itp.

Co to wszystko ma wspónego z zarządaniem wspólnotami?

Dla mnie tylko udokumentowane wydatki członków zarządu WM oraz przyznane
                        wynagrodzenie uchwałą WM są jedynymi kosztami jakie powinna ponieść wspólnota.

Inne rozwiązania to jest "Dojenie" wspólnoty, te metody stosowane są w
                        spółdzielczości mieszkaniowej ,

a czy wspólnota to spółdzielnia mieszkaniowa i to się nazywa wybaczeniem
                        zapisów ustawy.
                        • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 21:41
                          :)) hehe, wiedziałem, że tak napiszesz 3xl.. Ty jesteś takim idealistą, czy
                          tylko tak piszesz ? :))
                          Ja tam wolę pragmatyzm. Nie widzę żadnego dojenia w tym, że Wspólnota płaci
                          członkowi zarządu 100 PLN, to w przypadku wynagrodzenia dostanie on powiedzmy
                          81 PLN (pewnie więcej jak porządnie sobie rozliczy ulgi w PIT), a w przypadku
                          zwrotu kosztów 100 PLN. Kto tu kogo doi ? Jeśli już to chyba dojony jest
                          fiskus, ale skoro to jest zgodne z prawem to nie wiem dlaczego miałoby to być
                          dojenie. Jest mnóstwo takich przykładów inaczej doradcy podatkowi nie mieliby
                          klientów (a mają i to sporo, o ile są dobrzy). Więc zamiast uderzać w ton idei
                          lepiej sprawdzić czy nie ma w tym haczyków.
                          Podobnie jest z pożyczaniem pieniędzy. Większość ludzi ściągnie z internetu
                          umowę pożyczki i biedactwa bulną 2% podatku od czynności cywilnoprawnych. A
                          można wystawić weksel własny zupełny, co jest obciążone opłatą skarbową w wys.
                          0,1% sumy wekslowej. A w przypadku kłopotów ze spłatą koszty w sądzie są o
                          połowę niższe (albo i więcej) i już sam nakaz zapłaty weksla ma moc u komornika
                          (jest tzw. tytułem zabezpieczenia, korzystałem z tego raz).
                          Podobnie jeśli ktoś zalega z czynszem, to lepiej niech zapłaci wspólnocie
                          wekslem niż gdyby zalegał dalej. Kasy nie ma tak, czy tak, ale z weksla
                          zdecydowanie taniej to ściągnąć i nie będzie kłótni o wysokość.
                          • xxxll Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 22:05
                            bez komentarza , dyskusja zabrneła w ślepą uliczke .

Ja stosuje proste , zgodnie z prawem , sposoby zarzadzania nieruchomosciami
                            które sa zrozumiałe dla wszystkich włascicieli lokali.

Nie gmatwam i nie mam zamiaru piętrzyć problemów. Ale jak wy to wolicie i
                            chcecie zarzadzać wg zasad spółdzielnianych (takie uspółdzielniona wspólnota)
                            to wasza broszka.
                          • galka11 Re: Podatek od wynagrodzenia 09.11.05, 22:12
                            3primer napisał:

> :)) hehe, wiedziałem, że tak napiszesz 3xl.. Ty jesteś takim idealistą, czy
                            > tylko tak piszesz ? :))
                            > Ja tam wolę pragmatyzm. Nie widzę żadnego dojenia w tym, że Wspólnota płaci
                            > członkowi zarządu 100 PLN, to w przypadku wynagrodzenia dostanie on powiedzmy
                            > 81 PLN (pewnie więcej jak porządnie sobie rozliczy ulgi w PIT), a w przypadku
                            > zwrotu kosztów 100 PLN. Kto tu kogo doi ? Jeśli już to chyba dojony jest
                            > fiskus, ale skoro to jest zgodne z prawem to nie wiem dlaczego miałoby to być
                            > dojenie.

Wg US nie jest to zgodne z prawem.
    • nk45 Re: Podatek od wynagrodzenia 10.11.05, 08:22
      Najlepiej zadać pytanie do US. Tam na pewno uzyskacie odpowiedź. Urząd Skarbowy
      odpowie tak, jakiej odpowiedzi udzielił kikibobo. Widać, że jest zorientowany
      dobrze w temacie podatków od wynagrodzenia Zarządu wspólnoty. Tak jak pisał -
      jest to dochód z innych źródeł (czy się komuś podoba, czy nie) i należy go
      rozliczyć w rocznym PIT. Nie ma żadnych ryczałtowych kosztów, kosztami
      uzyskania przychodu są rzeczywiscie poniesione wydatki (udokumentowane).
      • 3primer Re: Podatek od wynagrodzenia 10.11.05, 23:48
        Dzięki. Niestety przekonaliście mnie. Nie mam racji.
        Od tych kwot NALEŻY SIĘ PODATEK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka