02.12.02, 19:45
Od jakiego momentu liczy się 3-letni okres rękojmi budowniczego budynku na
ten budynek ? Kodeks cywilny mówi,że od wydania rzeczy kupującemu. Co jest
tym momentem w przypadku budynku, w którym jest np. 100 mieszkań ? Data
utworzenia wspólnoty ? Jeśli ktoś mi odpisze, to proszę podać podstawę
prawną takiego stanowiska.

pozdrawiam@wp.pl
Lech Kowalewski
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: Rękojmia 02.12.02, 20:41
      wygralem napisał(a):

> Od jakiego momentu liczy się 3-letni okres rękojmi budowniczego budynku na
      > ten budynek ? Kodeks cywilny mówi,że od wydania rzeczy kupującemu. Co jest
      > tym momentem w przypadku budynku, w którym jest np. 100 mieszkań ? Data
      > utworzenia wspólnoty ? Jeśli ktoś mi odpisze, to proszę podać podstawę
      > prawną takiego stanowiska.

Od zakonczenia procesu inwestycyjnego, czyli wydania pozwolenia na uzytkowanie
      obiektu. Nie ma znaczenia liczba mieszkan, data utworzenia wspolnoty itp.

Pozdrawiam,
      • wygralem Re: Rękojmia 02.12.02, 20:59
        Gdzie tak jest powiedziane ?
        LK
        • abcd17 Re: Rękojmia 02.12.02, 23:23
          wygralem napisał(a):

> Gdzie tak jest powiedziane ?
          > LK

Nie jest napisane wprost.
          Posrednio wynika z prawa budowlanego i kodeksu cywilnego.
          Kiedy budynek oddany jest do uzytku? Od daty zgloszenia lub wydania pozwolenia
          na budowe. Wczesniej jest w budowie, wiec bez sensu byloby by uznawac etap
          budowy za poczatek okresu rekojmi.
          Mowimy oczywiscie o instalacjach i czesciach budynku stanowiacych nieruchomosc
          wspolna. Jezeli mowa jest o lokalach - tam okres rekojmi liczy sie od momentu
          wydania kluczy, przy czym moment ten nie powinien nastepowac przed oddaniem do
          uzytku calej nieruchomosci zabudowanej.
          Art. 568. KC:
          § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a
          gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy
          rzecz została kupującemu wydana.
          Tu jest podstawa prawna. Nieruchomosc zostaje wydana wlascicielowi w momencie
          oddania do uzytku. Lokal zostaje wydany wlascicielowi w momencie przekazania
          kluczy (spisany protokol odbioru lokalu).

Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
          mt
          • wygralem Re: Rękojmia 03.12.02, 07:14
            Ja też mówię wyłącznie o części wspólnej. KC wyraźnie mówi o wydaniu rzeczy
            kupującemu, a nie o zakończeniu procesu budowlanego. Właśnie o to mam spór z
            budowniczym osiedla.

pozdr./LK
            • abcd17 Re: Rękojmia 03.12.02, 08:37
              wygralem napisał(a):

> Ja też mówię wyłącznie o części wspólnej. KC wyraźnie mówi o wydaniu rzeczy
              > kupującemu, a nie o zakończeniu procesu budowlanego. Właśnie o to mam spór z
              > budowniczym osiedla.

Rzecz wydana byla w momencie oficjalnej decyzji o oddaniu do uzytkowania.
              Inwestor zastepczy wydaje wtedy wlascicielowi obiektu. To czy wlasciciel
              sprzeda lokale czy sam w nich zamieszka to jego sprawa. Moze jednak juz
              uztytkowac obiekt i okres rekojmi ma tu sens.

Pozdr.
              • abcd17 Re: Rękojmia 03.12.02, 13:29
                Panie Lechu - zeby zamknac Pana rozterki. Odsylam do lektury wyroku Sadu
                Najwyzszego wydanego w skladzie 7 sedziow w dniu 12.02.1991 (III CRN 500/90
                OSNC 1992, z. 7-8, poz. 137). Stanowi on wprost, ze od daty odbioru inwestycji
                budowlanej liczy sie termin rekojmi i termin przedawnienia roszczen
                odszkodowawczych. Takze od tej daty nalezy liczyc odpowiedzialnosc wykonawcy z
                tytulu gwarancji oraz z tytulu kar umownych za wykonanie robot budowlanych z
                wadami, o ile taka odpowiedzialnopsc zostala przewidziana w budowie.

Pozdrawiam,
                • wygralem Re: Rękojmia 04.12.02, 20:20
                  Czy może mi Pan podać jakieś internetowe źródło orzecznictwa w sprawach
                  wspólnot mieszkaniowych ?

LK
                  • abcd17 Re: Rękojmia 04.12.02, 21:26
                    wygralem napisał(a):

> Czy może mi Pan podać jakieś internetowe źródło orzecznictwa w sprawach
                    > wspólnot mieszkaniowych ?

Streszczenie orzeczen znajduje sie na stronie SN.
                    Pelne dane dostepne sa w lexie. niestety nie na www.

Pozdrawiam,
                • wygralem Re: Rękojmia 04.12.02, 21:03
                  Czy nasz system prawny zbliża się do brytyjskiego prawa opartego na
                  precedensie skoro prawo zawarte jest raczej w orzecznictwie, a nie wprost w
                  ustawach prawnych ? Dlaczego np. o rękojmi nigdzie nie jest napisane wprost, a
                  musimy posiłkować się orzecznictwem, czyli czyjąś wykładnią prawa ?

Jestem za, a nawet przeciw ?

LK
                  • sdkfz1 Re: Rękojmia 05.12.02, 11:02
                    Specjalizacja.
                    Po to są prawnicy by interpretować, zarządcy zarządzać, lekarze leczyć, piloci
                    latać :)

Pzdr
                    Sdkfz1
                    • abcd17 Re: Rękojmia 05.12.02, 11:07
                      sdkfz1 napisał:

> Po to są prawnicy by interpretować, zarządcy zarządzać, lekarze leczyć,
                      piloci
                      > latać :)

Najgorsze jest to, ze nasi prawnicy przeklinaja ustawodawce. Bo ustawodawca
                      zamiast sluchac prawnikow (nawet chcacych zarobic) "slucha" politykow.

Pozdrawiam prawnikow.
                      mt
                    • wygralem Re: Rękojmia 05.12.02, 21:45
                      sdkfz1 napisał:

> Specjalizacja.
                      > Po to są prawnicy by interpretować, zarządcy zarządzać, lekarze leczyć,
                      piloci
                      > latać :)
                      >
                      > Pzdr
                      > Sdkfz1

Studenci do nauki, robotnicy do fabryk, pasta do zębów, partia do dupy
                      (przepraszam jeśli kogoś uraziłem, tak mi się to skojarzyło z tym powiedzeniem
                      z okresu minionego)

LK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka