Dodaj do ulubionych

Czy ze SPEC tylko na drogę sądową

18.04.06, 14:25
Od stycznia 2006 SPEC Warszawa nie wywiązuje się z umowy dostarczając
zaniżone lub zawyżone wartości przepływu czynnika grzewczego do węzła co
budynku. Jeżeli są zaniżone spada temp. podawego czynnika do inst co i trzeba
sie dogrzewać elektrycznie, jeżeli zawyżone płacimy duzo wiecej z tzw
licznika. Została złożona reklamacja do SPEC. Spec zareagował powołaniem
swojej komisji która półgębkiem potwierdziła nieprawidłowości. Brak
dokumentu.Potwirdzając jakoby zarzuty prowadzono ( SPEC ) codzienną regulację
przepływu, wymieniono urządzenia SPEC na tzw makiecie. Bez rezultatu.
Przeciagająca się w czasie niesprawność spowodowała kolejną skargę do
dyrektora SPEC. Na wczesniejsze pima - reklamacje dotyczace min. eksploatacji
węzła jak i to ostatnie wysłane miesiąc temu jest brak jakiejkolwiek
odpowiedzi. Zażądaliśmy tytułem poniesionych strat na podstawie min. prawa
energetycznego zwrotu 15% kosztów każdej faktury. W sytuacji notorycznego
lekceważenia nas ( kodeks postepowania administracyjnego i terminy
odpowiedzi ) czy pozostaje nam jedynie droga sądowa. Może jakaś ze Wspólnot
ma podobne doswiadczenia. Pisał cos na ten temat SERAFIN ale nie mogę znależć
na forum , chyba pod kątem wyroków sądów antymonopolowych. Każda porada
będzie cenna. Węzeł jest własnością Wspólnoty.
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 18.04.06, 15:08
      Jestem też z Warszawy, chetnie nawiążę kontakt w sprawach poruszonych w Twoim
      poście, bo rzecz ma duże znaczenie praktyczne.
      Z mojej wiedzy obecnej, radziłbym spróbowac kontaktu z Urzędem Ochrony
      Konkurencji i Konsumentów oraz Urzędem Regulacji Energetyki - ten miesci sie
      przy Towarowej. Ma swoja strone internetowa i jest tam sporo odpowiedzi na
      zadawane przez uzytkowników pytania - może problemu poruszane przez Ciebie też
      są tam wymienione.
      Jeśli te dwie instytucje nic nie pomogą, to zostaje już tylko sąd.

Ze swej strony mam pytanie - jak stwierdzaliście dostarczanie energii cieplnej
      o parametrach niezgodnych z .....no właśnie, czym? Umową, jakąś normą? Czy
      grzejniki były zimne(zaniżone parametry) a potem zbyt gorące(zawyżone) - a
      macie przy nich termozawory do regulacji? A co z podgrzewaniem wody - tu
      zaniżenie parametrów chyba nie powodowalo konieczności jej podgrzewania.
      • the3 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 19.04.06, 08:29
        Mówimy tyko o co. W wężle znajduje sie " licznik " należący do SPEC z którego
        to odczytywane jest przez SPEC zużycie ciepła dostarczanego do węzła i
        pobieranego przez budynek. Odczytac z niego mozna kilkanascie parametrów
        dostarczanego czynnika. Nas interesują głównie temperatury zasilania i powrotu
        oraz ilośc czynnika przepływającego ( dostarczanego ). Ta ilość z kolei jest
        uzależniona od ilości mocy zamówionej. Jest ona wyliczona dla konkretnej
        wartości mocy zamówionej. Jeżeli ilośc dostarczanego czynnika grzewczego jest
        zbyt mała ( tzw. przepływ ) spada automatycznie temperatura na zasilaniu
        instalacji budynku. Spec posiada tabele normujace te wszystkie wartości.
        Temperaturę zasilania i powrotu ,przepływ, temperaturę podawana na budynek itp.
        Ilośc przepływu jest regulowana w wężle. Zmiana mocy zamówionej w każdą ze
        stron to nic innego jak regulacja ilością przepływu. Reklamacja dotyczyła zbyt
        niskich temperatur dostarczanych do instalacji budynku. Okazało się, że jest
        zbyt mały przepływ czynnika grzewczego w stosunku do mocy zamówionej za którą
        płacimy. O UOKIK myślałem niemniej dziękuje za wskazówki. Pozdrawiam.
        • serafin666 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 26.04.06, 11:01
          nie moc zamówiona - maksymalna moc zamówiona ; w Łodzi parametry pokazane w
          tabelach odpowiadaję ( z błędem w granicach 5-7% ) odczytom z urzadzeń
          pomiarowych ; chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz
          • the3 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 26.04.06, 14:52
            Drogi Serafinie. Ja wiem o czym piszę. Terminologia moc zamówiona czy max. moc
            zamówiona nie ma tutaj znaczenia bo chodzi o tą samą wartosć- niemniej masz
            rację jeżeli chodzi o terminologię. Ja nie piszę o sytuacji parametrów czynnika
            grzewczego w całej Warszawie bo ta może byc ok. Piszę o naszym weżle
            znajdujacym się w naszym budynku i paramertach dostarczanych do konkretnego
            węzła. Czy znajduje sie on na końcu " nitki" zasilania czy w innym odcinku
            sieci to mnie nie interesuje. Ja wiem za co płacę i wymagam dostarczenia takich
            parametrów. Tabele o których Ty piszesz są prawdopodobnie tabelami wydawanymi
            na każdy sezon grzewczy dla użytkownika w zależnosci od rodzaju węzła ( grupowy
            lub indywidualny )zawierającymi podstawowe dane w zaleznośi od temp. otoczenia
            a mianowicie: temp. zasilania i powrotu oraz delta t. Ja piszę o tabelach które
            posiada zakład energetyczny dla swoich pracowników które zawierają o wiele
            wiecej danych. Między innymi wielkość przepływu czynnika grzewczego. Jest ona
            wyliczana w zależności od ilości mocy zamówionej. Jeżeli miałeś kiedykolwiek do
            czynienia z regulacją mocy ( zmianą ) przy zmianie max mocy zamówionej to
            powinieneś wiedzieć, że jest ona regulowana przez ilość przepływu czynnika
            grzewczego. Nawet najprostrze urządzenia odczytujące i rejestrujące ilość
            pobranej mocy czy to na budynek czy osiedle rejestują ten parametr. Parametr
            ten w naszym wężle jest za mały lub dużo za duży ( jest bardzo niestabilny }i
            SPEC nie daje rady go wyregulować. Jest za zimno lub grubo przepłacamy. To tyle
            w kwestii wyjaśnienia. Spec od kilku miesiecy olewa nasze kolejne pisma w tej
            sprawie. Sta sie pojawił ten temat. Pozdrawiam.
            • the3 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 26.04.06, 15:14
              Oczywiście w tekście jest pomyłka. Napisałem zakładu energetycznego - chodzi
              oczywiście o SPEC i ciepło.Przepraszam.
            • ktowie2 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 26.04.06, 16:12
              >Ja piszę o tabelach które
              > posiada zakład energetyczny dla swoich pracowników które zawierają o wiele
              > wiecej danych. Między innymi wielkość przepływu czynnika grzewczego. Jest ona
              > wyliczana w zależności od ilości mocy zamówionej.

I jej wielkość powinniście mieć określoną w umowie, tak więc to nie jest tylko
              tajemna wiedza dla ciepłowników.

> Parametr
              > ten w naszym wężle jest za mały lub dużo za duży ( jest bardzo niestabilny }i
              > SPEC nie daje rady go wyregulować. Jest za zimno lub grubo przepłacamy.

A jak się ma tu przepływ do automatyki pogodowej? Bo jeśli automatyka działa
              sprawnie, to za ciepło nie będzie, nawet jeśli urządzania pecu umozliwiaja
              większy przepływ. Może ich zawory są w ogóle do kitu?

Tak czy siak, pozostaje ugoda (dobra wola specu), urząd ochrony konsumenta lub
              sąd i w tym kontekście nic tu więcej nie wymyślimy.

• the3 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 27.04.06, 13:02
                Do kotwie2. Mówimy o sytuacji gdy zawór zasilajacy ( u nas przed wymiennikami )
                sterowany automatyką jest całkowicie otwarty. Wszelkie regulacje wykonuje się
                przy otwartym zaworze lub wyłączonej automatyce. W naszej automatyce w
                nastawie ''Komfort " a taki stosujemy przy bardzo niskich temperaturach od -10
                stpni jeżeli bedzie wieksze zasilanie to ono wchodzi bez przymykania sie zaworu.
                • ktowie2 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 27.04.06, 17:08
                  the3 napisał:

> Do kotwie2. Mówimy o sytuacji gdy zawór zasilajacy ( u nas przed wymiennikami
                  > sterowany automatyką jest całkowicie otwarty.

U nas przy kilkakrotnym takim sprawdzaniu (kiedyś)przepływ był zawsze wyższy od
                  tego, który wynikał z umowy.

• ktowie2 przepływ - odczyt 26.04.06, 16:03

>Okazało się, że jest
          > zbyt mały przepływ czynnika grzewczego w stosunku do mocy zamówionej za którą
          > płacimy.

Czyli było za zimno w budynku, a przepływ na ciepłomierzu wskazywał wartość
          niższą niż wynikałoby to z mocy zamówionej?
    • the3 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 26.04.06, 10:07
      Może ktoś z eksertów wypowie się w tej kwestii. Odnoszę wrażenie, że wiekszość
      wspólnot nie bardzo wie za co płaci zakładom ciepłowniczym i stąd to
      milczenie.
      • wprost5 Chyba masz rację - warto się spotkać! 26.04.06, 10:15
        Podejrzewam, że masz rację, bo to, o czym pisałeś, dla zwyklego śmiertelnika
        jestmalo znane. Ja niby trochę kumam z ciepła, ale też dokładnie tego nie
        wiem.
        Ponieważ jesteś z Warszawy, proponuję spotkanie ze znanymi mi osobami z różnych
        wspólnot, może coś powiesz na ten temat, żeby inni łyknęli trochę użytecznej
        wiedzy.
        Wtedy może będzie łatwiej walczyć z naszym kochanym SPEC-em.
        Pisz do mnie na wprost5@poczta.pl
        • the3 Re: Chyba masz rację - warto się spotkać! 26.04.06, 15:21
          Do Wprost5. Chyba napisałem juz wszystko, co można w tej kwestii
          napisać.Jesteśmy wspólnotą bez administatora czy zarządcy, stąd konieczność
          wniknięcia w faktury SPEC i resztę dyktuje samo życie, aby nie dać się oszukać.
          Pozdrawiam.
          • ktowie2 wszelka wymiana doświadczeń mile widziana 26.04.06, 15:55
            Z Peca-ami trzeba ostro i stanowczo; nie popuszczać! Czasami oni sami nie panują
            nad tym. Jeżeli jesteście pewni swoich racji, to walczcie do końca. U nas po
            wymianie iluś tam pism, przysyłano korekty tabel temperatury(czy ktoś wie, jak
            je właściwie ustalają?). Trzecia z rzędu osoba z uprawnieniami ciepłowniczymi
            (na zlecenie wspólnoty) nie kumała w czym rzecz i nie była w stanie sprawdzić,
            czy dostarczany przepływ czynnika grzewczego (ciepłomierz nigdy nie pokazywał
            chwilowego na poziomie większym niż połowa max)) jest zgodny z umową. Niemniej
            udało nam się postawić na swoim (tzn. obniżyć opłaty przy poprawie co i cww),
            jednak tak do końca dalej nie wiemy, na ile byliśmy (jesteśmy?) oszukiwani.
            Chciaż rozumiem o czym piszsz (może mogę pomóc?), jednak też nie wiem, jak
            praktycznie udowodnić niespełnienie wymagań prawa energetycznego ze strony
            dostawcy ciepła odnośnie dostarcznia wymaganego przepływu czynnika grzewczego.
            • the3 Re: wszelka wymiana doświadczeń mile widziana 27.04.06, 13:23
              Prawo energetyczne mówi tyko tyle i aż tyle, że dostawca jest zobowiązany do
              dostarczania czynnika grzewczego zgodnie z obowiązującymi go umową parametrami.
              W razie niedotrzymania parametrów musi stosować upusty i bonifikaty. Nie cytuje
              dokłanie prawa bo nie mam czasu na szukanie w dokumentach ale generalnie o to
              chodzi. W dalszej cześci pozostaje umowa, i ona jest podstawą do reklamacji. W
              umowie lub dokumentach o zmniejszeniu mocy zamówionej a nawet w fakturach
              wiekość mocy zamówionej jest podana wiec to żaden kłopot z jej ustaleniem. W
              protokole regulacji węzła musi być podana wielkośc przepływu dla danej mocy
              zamówionej więc jako laik jestem zdziwiony że specjalisci nie moga znalezc tych
              parametrów. Pozostaje sprawdzić z urządzeniem czytajacym parametry czynnika i
              to wszystko. W praktyce jeżeli jest ciepło w lokalach nikt tego nie robi. Unas
              zrobiło sie chłodno jak wyskoczyły mrozy i okazało się że SPEC nie trzyma
              parametrów w sieci. Wymienili swoje urzadzenia w wężle i nie dało to żadnych
              rezultatów. Nie odpowiadają na kolejne pisma. Przyczynę leżąca po stronie SPEC
              my chyba znamy ale czekamy aż sie przyznaja sami.Pozdrawiam.
              • ktowie2 wskazania ciepłomierza głównego 27.04.06, 17:01
                the3 napisał:

> Prawo energetyczne mówi tyko tyle i aż tyle, że dostawca jest zobowiązany do
                > dostarczania czynnika grzewczego zgodnie z obowiązującymi go umową
                >parametrami. W razie niedotrzymania parametrów musi stosować upusty i
                >bonifikaty. Nie cytuje

Tak, znam ten przepis. Problem czasami jest jednak w praktycznym wykazaniu, że
                przepływ jest za mały/za duży. U nas sprawę komplikuje wspólny licznik dostawcy
                dla co i cwu.

> W dalszej cześci pozostaje umowa, i ona jest podstawą do reklamacji. W
                > umowie lub dokumentach o zmniejszeniu mocy zamówionej a nawet w fakturach
                > wiekość mocy zamówionej jest podana wiec to żaden kłopot z jej ustaleniem.

Wielkość mocy zamówionej i przepływ jest w umowie.

>W
                > protokole regulacji węzła musi być podana wielkośc przepływu dla danej mocy
                > zamówionej więc jako laik jestem zdziwiony że specjalisci nie moga znalezc
                tych parametrów. Pozostaje sprawdzić z urządzeniem czytajacym parametry czynnika
                i to wszystko.

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "urządzenie czytające", bo nasz ciepłomierz
                główny ZAWSZE wskazuje przepływ duuuuuużo niższy i też jego wskazania skaczą.

> W praktyce jeżeli jest ciepło w lokalach nikt tego nie robi.

Dokładnie. Odkąd udało nam się uregulować tę kwestię, wymóc kila rzeczy na
                dostawcy oraz obniżyć moc zamówioną przestaliśmy drążyć temat. Jednak z powodu
                różnych zdań fachowców (?) gubię się już w tym, czy przepływ powinien być
                jednak stały, a zmiana mocy grzania powinna wynikać głównie z temperatury
                czynnika grzewczego.

> Unas
                > zrobiło sie chłodno jak wyskoczyły mrozy i okazało się że SPEC nie trzyma
                > parametrów w sieci.

Skoro macie to udowodnione, to niewiele Ci już eksperci mogą pomóc, co najwyżej
                dobry prawnik w dochodzeniu roszczeń.

> Wymienili swoje urzadzenia w wężle i nie dało to żadnych
                > rezultatów. Nie odpowiadają na kolejne pisma. Przyczynę leżąca po stronie SPEC
                > my chyba znamy ale czekamy aż sie przyznaja sami.

U nas w pewnym momencie to powiedzieli, że nastawią krzywą temp., jak nam pasuje
                (byleby dać im święty spokój). W każdym razie - życzę powodzenia! Może sami nie
                potrafią usunąć niesprawności urządzeń i stąd milczenie. Sądzę, że na dłuższą
                metę przy Waszej zdecydowanej postawie nie będą iść w zaparte.

• ktowie2 Re: wszelka wymiana doświadczeń mile widziana 27.04.06, 17:36

> protokole regulacji węzła musi być podana wielkośc przepływu dla danej mocy
                > zamówionej więc jako laik jestem zdziwiony że specjalisci nie moga znalezc tych
                > parametrów.

Gdyby zawory były otwarte na full, w mieszkaniach zimno w danym momencie, a
                przepływ niższy niż ten z umowy to sprawa byłaby oczywista (tak sądzę). Ale
                kiedy problem był postawiony tak, aby sprawdzić czy dostawca nas nie oszukuje i
                czy nie podciąga parametrów na swoją korzyść oraz czy wystarcza mocy na grzanie
                cw to się okazało, że nie potrafią te osoby tego zweryfikować. Potem sprawy się
                wyjaśniły i wyszły jeszcze te cyrki z tabelami, które do niczego nie pasowały.
                Piszę właściwie po to, aby dodać Ci otuchy, że nawet, jeśli pec sie stawia, to
                nie znaczy, że nie odpuści. A przy okazji może kwestia bonifikat i racjonalnego
                gospodarowania ciepłem mi się bardziej rozjaśni, tak na zaś.
                • the3 Re: wszelka wymiana doświadczeń mile widziana 28.04.06, 08:41
                  Do kotwie - Przyznaje że nie bardzo rozumiem pewnych kwestii podawanych przez
                  Ciebie. Zmiana mocy grzania i temperatura? Gwoli wyjasnienia.
                  Wielkość mocy zamówionej - to osobny temat. Temat wielkości mocy zamówionej
                  był wielokrotnie poruszany na tym forum. Bardzo przybliżony wzór na jej
                  obliczenie podawał Serafin - orientacyjnie się sprawdza. Poszukaj. Dla
                  właściwej oceny ilości mocy zamówionej powinno robić się audyt energetyczny a
                  to kosztuje. Mozna robić to metodą prób i błędów. Ale trzeba trafić na warunki
                  pogodowe takie jak w tym roku tzn -20 stpni wtedy jest to wiarygodne. Nie
                  rozumiem co rozumiesz przez termin zmiana mocy grzania i powiazanie z tym
                  temperatur. Krzywa grzania- rozumiem, że wezeł jest Pecu. Ustawienie krzywej
                  grzania na max więże się z komfortem ale i z kosztami, a Pec nie powinien robić
                  zadnej łaski w jej ustawieniu. My jestesmy w bardziej komfortowej sytuacji bo
                  węzeł jest nasz. Wydaje mi się po twoim opisie, że nie bardzo rozumiesz o co w
                  tym wszystkim chodzi, a fachowcy jakich zatrudniacie to druga sprawa. Tylko się
                  nie obrażaj bo to w dobrej wierze. Miło się prowadzi z tobą korespondencję (
                  inni niech się uczą ) wiec moja rada. Przeczytaj dokładnie umowe z PEC. Znajdż
                  wielkosć mocy zamówionej. Sprawdż w przybliżeniu jej wielkosć ( szukaj na
                  forum ) czy za duża czy za mała. Znajdż wielkosć przepływu z protokołu
                  regulacji węzła. Sprawdż - chyba juz w nastepnym sezonie.Jeżeli ta wielkość
                  jest za mała ( wg wskazań cieplomierza) a mimo to macie ciepło w budynku to
                  wszystko wskazuje na to ,że macie za dużą zamówioną moc ( płaci sie za nią cały
                  rok )Zacznij od mocy zamówionej i się odezwij po 3 maja. Pozdrawiam. Acha
                  sprawdz w Waszej umowie jak jest z bonifikatami za niedotrzymanie parametrów.
                  • ktowie2 do the3 - wyjasnienie 28.04.06, 09:15
                    Ja w tej obecnie nie siedzę w temacie, przekazuję Ci - zapewnie nie do końca
                    fachowo - jedynie relacje z naszych doświadczeń. Na dzień obecny nie mamy
                    kłopotów, zarówno w kwestii grzania, jak i mocy zamówionej (ten temat też
                    przerabialismy). Podjęłam temat - jako laik - z braku zainteresowania nim
                    ekspertów, żeby pokazać, że sprawy, które wydają się proste i powinny być
                    załatwiane od ręki - nie są, aczkolwiek wcześniej czy poźniej można je
                    przeskoczyć. I zgadzam się, że większość członków wspólnoty, w ogóle nie wie, o
                    co w tym chodzi i za co płaci.
                    Powodzenia!

• znj2 Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 30.04.06, 18:58
      Proponuję drogę sądową.Należy tylko napisać dobry pozew.Podejrzewam,że SPEC
      będzie dążył do ugody.
      • luxure Re: Czy ze SPEC tylko na drogę sądową 28.07.06, 20:00
        ....albo zawsze można sie odciąć od m.s.c. prawda?? I od października do
        kwietnia ogrzewać sie np. świeczką. Z tego co wiem w SPEC-u bardzo "lubią"
        przedstawicieli WM, bo mówią to co wiedzą a nie wiedzą co mówią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka