gata2 30.12.02, 11:52 Czy Wspólnota, która nie prowadzi działalności gospodarczej musi mieć NIP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkanie.i.wspolnota Re: HONNY SOIT QUI MAL Y PENSE ... 30.12.02, 13:03 abcd17 napisał: > mieszkanie.i.wspolnota napisał: > > > A do uczonych Polemistów: Panowie, wyluzujcie trochę, odpocznijcie. Nie > > zmęczyło Was to ciągłe dzielenie włosa na czworo ? > > Refleksje Aborygena sa tendencyjne i w efekcie krzywdzace wielu aktywnych > wlascicieli lokali. Nie ma powodu do twierdzenia, że refleksje Aborygena kogokolwiek krzywdzą. Napisał on: "Wielu ludzi, a właściwie właścicieli opacznie rozumie swą rolę w tym wspólnym dziele". Nie napisał: "wszyscy"; napisał: "wielu". A to nie wyklucza, że są również tacy (może niewielu, a może także wielu), którzy swoje prawa i obowiązki we wspólnocie rozumieją w sposób właściwy. ciąg dalszy nastąpi Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: NIP a wspólnota 30.12.02, 13:45 gata2 napisała: > Czy Wspólnota, która nie prowadzi działalności gospodarczej musi mieć NIP? TAK. Każda wspólnota musi od czasu do czasu składać różne pisma w urzędzie skarbowym. A nie znam urzędu, który akceptowałby takie pisma bez NIP-u. Wyrobienie NIP-u jest łatwe: wystarczy wypełnić formularz NIP-3. A NIP przydaje się także w kontaktach z innymi instytucjami i firmami, np. z bankiem, w którym chcemy prowadzić rachunek (ustawa zobowiązuje zarząd wspólnoty do prowadzenia wszelkich rozliczeń przez rachunek bankowy). Wszystkie te instytucje i firmy traktują wspólnotę poważniej - czytaj: łatwiej się z nimi rozmawia - jeżeli wspólnota posiada NIP, a jeszcze poważniej i jeszcze łatwiej, jeżeli sobie ten NIP wstawimy do pieczątki. Przepraszam za omyłkowe wstawienie do tego wątku odpowiedzi na całkiem inne pytanie (HONNY SOIT ...) Odpowiedz Link Zgłoś
agataaa Re: NIP a wspólnota 30.12.02, 16:19 Mam jeszcze jedno pytanie - czy zmieniając Zarządcę trzeba zmieniać NIP ? Czy trezba składać jakiekolwiek deklaracje do US po zmianie zarządcy ? ( tak na marginesie zarząd w mojej wspólnocie przejęli sami właściciele - dlatego tekie banalne pytania ) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: NIP a wspólnota 30.12.02, 17:03 agataaa napisała: > Mam jeszcze jedno pytanie - czy zmieniając Zarządcę trzeba zmieniać NIP ? Czy > trezba składać jakiekolwiek deklaracje do US po zmianie zarządcy ? Nie. NIP przyznawany jest dla wspolnoty a nie dla zarzadcy. ( tak na > marginesie zarząd w mojej wspólnocie przejęli sami właściciele - dlatego tekie > banalne pytania ) Gratulacje i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: NIP a wspólnota 30.12.02, 20:09 abcd17 napisał: > agataaa napisała: > > > Mam jeszcze jedno pytanie - czy zmieniając Zarządcę trzeba zmieniać NIP ? > Czy > > trezba składać jakiekolwiek deklaracje do US po zmianie zarządcy ? > > Nie. NIP przyznawany jest dla wspolnoty a nie dla zarzadcy. > > ( tak na > > marginesie zarząd w mojej wspólnocie przejęli sami właściciele - dlatego > tekie > > banalne pytania ) > > Gratulacje i powodzenia! abcd17 jak zwykle mnie wyprzedził (ech, ta młodość); nie pozostaje mi nic innego, jak dołączyć się do gratulacji i dobrych życzeń. Odpowiedz Link Zgłoś