Dodaj do ulubionych

głosowanie

17.01.03, 10:06
Czy przy współwłasności (mąż i żona) przy głosowaniu 1głos=1właściciel
zarządca może żądać pełnomocnoctwa dla żony (męża) jeśli tylko mąż (żona)
uczestniczą w zebraniu?
Czy pełnomocnictwo musi być potwierdzone notarialnie, jeśli nie, czy musi być
opłata skarbowa (jeśli tak to w jakiej kwocie)?
Czy w jednym dokumencie może być ustanowione pełnomocnictwo dla kilku osób?
Co w tym przypadku z opłatą skarbową?
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: głosowanie 19.01.03, 00:07
      wspolnota51 napisała:

> Czy przy współwłasności (mąż i żona) przy głosowaniu 1głos=1właściciel
      > zarządca może żądać pełnomocnoctwa dla żony (męża) jeśli tylko mąż (żona)
      > uczestniczą w zebraniu?

W tym przypadku pełnomocnictwo nie jest potrzebne. Żona, która ma w jakiejś
      kwestii inne zdanie niż mąż, a nie przyszła na zebranie - sama jest sobie
      winna. Choć, z drugiej strony (Tewje Mleczarz, Skrzypek na dachu), kłótnia
      małżonków na zebraniu też by nic dobrego nie przyniosła. Głosu podzielić nie
      można, więc przewodniczący miałby prawo uznać, że współwłaściciele tego lokalu
      w ogóle nie wzięli udziału w głosowaniu.

> Czy pełnomocnictwo musi być potwierdzone notarialnie, jeśli nie, czy musi być
      > opłata skarbowa (jeśli tak to w jakiej kwocie)?

Pełnomocnictwo poświadczone notarialnie jest potrzebne tylko przy podejmowaniu
      uchwał wymagających obecności notariusza (art.99 Kodeksu cywilnego). Czynności
      notariusza są płatne, przy czym pobiera on również opłatę skarbową.
      We wszystkich innych sprawach wspólnoty wystarcza zwykłe pełnomocnictwo pisemne
      (ten sam artykuł K.c.)

> Czy w jednym dokumencie może być ustanowione pełnomocnictwo dla kilku osób?

Tak.

> Co w tym przypadku z opłatą skarbową?

Proszę spytać notariusza
      • j666 Re: głosowanie 20.01.03, 09:52
        I znowu promuje Pan swój własny, osobisty pogląd, który jest nieprawdziwy.
        Proszę wykonać tę ciężką pracę i wykonać telefony do pięciu losowo wybranych z
        listy kancelarii notarialnych.
        Ja naprawdę bardzo cenie w Panu chęc niesienia misji (całkiem na powaznie ;-)
        ale akurat w tym punkcie jest Pana pogląd nie tylko odosobniony od poglądów
        notariuszy (no naprawdę proszę Ekspercie wziąć za ten telefon i już po dwóch
        godzinach - niestety aż po tylu, ale to osobna historia - będzie mógł Pan z
        czystym sumieniem zmienić swój pogląd), ale i bardzo szkodliwy dla wielu, wielu
        wspólnot, które w takim wypadku przez całe lata nie mogłyby zebrać kworum 50%
        głosów za niektórymi uchwałami.
        JaC

> Pełnomocnictwo poświadczone notarialnie jest potrzebne tylko przy
        podejmowaniu uchwał wymagających obecności notariusza (art.99 Kodeksu
        cywilnego).
        • wspolnota51 Re: głosowanie 20.01.03, 11:27
          Prosze j666 napisac co dokladnie pan Kalinowski niepoprawnie odpowiedzial.
          Zebranie wspólnoty juz niedlugo.
          Pozdrawiam
        • zarzadca Re: głosowanie 20.01.03, 12:14
          j666 napisał:

> I znowu promuje Pan swój własny, osobisty pogląd, który jest nieprawdziwy.
          > Proszę wykonać tę ciężką pracę i wykonać telefony do pięciu losowo wybranych
          z
          > listy kancelarii notarialnych.
          > Ja naprawdę bardzo cenie w Panu chęc niesienia misji (całkiem na powaznie ;-)
          > ale akurat w tym punkcie jest Pana pogląd nie tylko odosobniony od poglądów
          > notariuszy (no naprawdę proszę Ekspercie wziąć za ten telefon i już po dwóch
          > godzinach - niestety aż po tylu, ale to osobna historia - będzie mógł Pan z
          > czystym sumieniem zmienić swój pogląd), ale i bardzo szkodliwy dla wielu,
          wielu
          >
          > wspólnot, które w takim wypadku przez całe lata nie mogłyby zebrać kworum 50%
          > głosów za niektórymi uchwałami.
          > JaC
          >
          >
          > > Pełnomocnictwo poświadczone notarialnie jest potrzebne tylko przy
          > podejmowaniu uchwał wymagających obecności notariusza (art.99 Kodeksu
          > cywilnego).

Pogląd Pana JaC jest słuszny.
          Nie uzasadniam, bo wiedza jest kapitałem
          i nie zamierzam umacniać konkurencji.

Pozdrawiam
          • j666 Re: głosowanie 20.01.03, 23:52
            Pan W.K. wydaje się mylić pojęcie czynności do której jest wymagana forma
            notarialna.
            Otóż taką czynnością jest określone działanie organu wspólnoty (zarządu) w
            pewnych sprawach, nie jest nią natomiast pierwotnie ani upoważnienie danego
            organu do jakiejś czynności, ani zebranie wspólnoty, ani protokołowanie
            głosowania, ani wystawianie pełnomocnictwa.
            Skoro określone działanie zarządu ma mieś formę aktu notarialnego, to samo
            upoważnienie tegoż zarządu ma mieć formę podobną, tu zgoda.
            Zaspokojeniem tej formy jest uczestnictwo i protokół sędziego-notariusza z
            uchwały właścicieli w danej sprawie (sama uchwała właścicieli nie jest jeszcze
            ani już umową, lecz właśnie notarialną formą upoważnienia wspólnoty przez
            właścicieli do jej zawarcia) i drugiej związanej uchwały o udzieleniu
            [zarządowi] pełnomocnictwa do jej zawarcia.
            Koniec i kropka.
            Żadne dalsze szukanie do trzech pokoleń wstecz miejsca już mieć nie musi.
            JaC

> Pogląd Pana JaC jest słuszny.
            > Nie uzasadniam, bo wiedza jest kapitałem i nie zamierzam umacniać konkurencji.
          • abcd17 Re: głosowanie 21.01.03, 09:25
            zarzadca napisał:

> Nie uzasadniam, bo wiedza jest kapitałem
            > i nie zamierzam umacniać konkurencji.

Coz za szczere wyznanie!
            Zadajemy pytania na forum, wyciagamy wiedze od innych, a jak trzeba sie czyms
            podzielic - "nie zamierzam..." itp.
            Brzydko tak, brzydko!

BTW - Znacznie wiekszym kapitalem jest umiejetnosc zastosowania wiedzy w
            praktyce.

Pozdrawiam,
            • xyz36 Re: głosowanie 21.01.03, 09:51
              A ja w dalszym ciagu nie wiem, czy przy wspolwlasnosi na zebraniu liczy sie
              glos jednego wspolwlasciciela(zony, meza), czy musza byc oboje?
        • mieszkanie.i.wspolnota Czyj to problem ? 22.01.03, 09:41
          j666 napisał:

> Proszę wykonać tę ciężką pracę i wykonać telefony do pięciu losowo wybranych
          z
          > listy kancelarii notarialnych.
          (no naprawdę proszę Ekspercie wziąć za ten telefon i już po dwóch
          > godzinach - niestety aż po tylu, ale to osobna historia - będzie mógł Pan z
          > czystym sumieniem zmienić swój pogląd

Dlaczego to JA mam dzwonić ?
          To PAN ma problem.
          Jeśli potrzebuje Pan kompetentnego notariusza, proszę zadzwonić.
          Do mnie. Podam adres.
          • j666 Re: Czyj to problem ? 22.01.03, 10:08
            Pan ma adres jedynego właściwego słusznego rozsądnego mądrego wykształconego
            myślącego tak jak Pan notariusza.
            Wszyscy pozostali są niekompetentni?
            Gdyby nie promował Pan swojego poglądu (nie dość, że odmiennego od zdania
            notariuszy, to docelowo IMHO szkodliwego dla właścieli lokali, już o tych
            drobnych 5 tys. zł za 100 upoważnień dla Pana_Znajomego_Notariusza nie
            wspominając) jako ekspert, to byłaby Pana wyłączna sprawa.
            JaC

> Dlaczego to JA mam dzwonić ?
            > To PAN ma problem.
            > Jeśli potrzebuje Pan kompetentnego notariusza, proszę zadzwonić.
            > Do mnie.
            > Podam adres.
            • mieszkanie.i.wspolnota Re: Czyj to problem ? 22.01.03, 11:19
              j666 napisał:

już o tych
              > drobnych 5 tys. zł za 100 upoważnień dla Pana_Znajomego_Notariusza nie
              > wspominając

Pański_Znajomy_Notariusz też potrzebuje zarobić ?
              Proszę o adres i telefon, chętnie pomogę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka