Dodaj do ulubionych

Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym

01.07.06, 10:17
Jeżeli jest 5 członków Zarządu, 2 jest permanentnie przegłosowywanych, a
decyzje Zarządu są zdaniem tej 2 niekorzystne dla Wspólnoty, to czy w
przypadku roszczeń np. odszkodowawczych (w przyszłości) Wspólnoty do Zarządu,
ci 2 członkowie przeciw będą ponosić odpowiedzialność za te niekorzystne decyzje?
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 11:23
      To ustala sąd na podstawie ...dowodów.
      W tym przypadku winny byc protokoły z głosowań Zarządu i wogóle z jego
      posiedzeń. Jak znam zycie takiej dokumentacji chyba nie ma , i tu tkwi problem
      tych dwóch człoków.
      • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:02
        Jka taki protokół ma powstać, skoro większość nie chce ?
        • xxxll Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:16
          Oj javo9 taka "blondynka" się pyta.
          Probelm goni problem.
          Zaraz napiszesz/zapytasz "kto ma wziąc długopis do ręki" i ty jesteś członkiem
          Zarządu WM?

To w twoim interesie jako członka zarządu jest by takie dokumenty powstały, ale
          skoro Własiciele (amatorzy) biorą się za zarządzanie nieruchomościami to się
          temu nie dziwię.
          • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:19
            Co z tego, że będę pisała protokół z posiedzenia zarządu,
            jeśli pozostałe 3 osoby z 5 z zarządu, nie będa chciały go podpisać,
            argumentując, że nie chcą aby protokoły byly spisywane
            i mogę go sobie wszadzić w tyłek ?
            • xxxll Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:36
              Przypomnę problemowo kobieto. Wolę wyraża dwóch członków Zarządu.
              Art. 21.
              1. .........
              2. Gdy zarząd jest kilkuosobowy, oświadczenia woli za wspólnotę mieszkaniową
              składają przynajmniej dwaj jego członkowie.
              3. ........
              • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:01
                a ja ci powiem, że zarząd może podjąć uchwałę o tym,
                że zarząd podejmuje decyzje większością głosów a dopiero potem dwóch
                reprezentuje ( to co większość zadecydowała).
    • majkowa Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 11:32
      Zarząd ma prawo podejmowania decyzji wyłącznie w sprawach dotyczących zwykłego
      zarządu oraz czynności do których uzyskał upoważnienie od wspólnoty w formie
      uchwały.

Jeżeli stwierdzasz, że zarząd przekracza swoje kompetencje, to jesteś
      zobowiązana powiadomić o tym wspólnotę, a jeżeli naruszone jest prawo, to i
      prokuratora.

Aby uchronić się od odpowiedzialności za łamanie prawa przez 3 członków
      5-osobowego zarządu, należy natychmiast rozpocząć protokołowanie posiedzeń
      zarządu oraz jak najszybciej opracować regulamin pracy zarządu, w którym
      istniała by możliwość wpisywania do protokołu zdania odrębnego.

Każdy protokół z zebrania powinni podpisać wszyscy obecni. Powinnaś kserować i
      przechowywać jego kopie.

W przypadku naruszania przez 3 członków zarządu interesów właścicieli, jesteś
      obowiązana do powiadomienia ich o tym. Listownie lub poprzez zwołanie zebrania.
      • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:01
        Kto opracowuje regulamin pracy zarządu - zarząd czy wspólnota ?
        Bo ja usłyszałam wielokrotnie, w dość lekceważący sposób i za pomocą mało
        przyjemnych słów, że nie ma obowiązku protokołowania posiedzeń zarządu
        a w ogóle to mam nie zawracać tym głowy, bo nie ma na to czasu.

Jedyną metodą w tej sytuacji jest kierowanie pism za potwierdzeniem odbioru.
        Ostatnio usłyszałam, że zostanę większością głosów wyznaczona do odpowiedzi
        na takie pisma .....

Nawet gdyby taki protokół powstał, to nie ma go jak skserować, bo " jest
        ochrona danych osobowych".

• amigo9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:45
          Protokoły mają być, powstał pierwszy tylko, że nie zgadzam się z jego treścią
          (bo w pewnych kwestiach wnioski i ustalenia na zebraniu Zarządu brzmiały inaczej
          niż zapisano w protokole), a moje i 2 członka Zarządu poprawki zostały
          odrzucone. Wobec powyższego nie podpisałam protokołu i zamierzam moje poprawki
          przekazać każdemu właścicielowi oraz uzasadnienie niepodpisania protokołu.
          Zamierzam też wystosowac oficjalne pismo do zarządu (treść protokołu była niby
          uzgadniana mailowo), że żądam wniesienia moich poprawek oraz zgłosić wniosek o
          nagrywanie zebrań Zarządu. Coś jeszcze mogę zrobić? Aha w protokole jest, że 2
          osoby były innego zdania - czyli głosowały przeciw pewnym ustaleniom, ale 3
          osoby zadecydowały, że nie bedzie wymieniane, kto, jak głosował.
          • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:06
            chyba rzeczywiście oglądałyśmy ten sam kabaret ;)

Sytuacja jest na tyle poważna, ze chodzi o odpowiedzialność solidarną
            i o atmosferę pracy. Nie wszyscy niestety rozumieją, że takie sprawy jak
            protokoły powinny być oczywiste i spędzanie czasu nad dyskusjami na te tematy,
            oraz inne dotyczące prywatnych spraw poszczególnych członków zarządu nie
            powinny przesłaniać celu, jakim jest prawidłowe i odpowiedzialne zarządzanie.

a ja cały czas widzę, że tracę czas ...
        • xxxll Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 12:55
          Javo9 ty jeszcze wielu rzeczy nie słyszałas , bo trzymaszzytam nie z tymi co
          powinnaś jak czytam te twoje posty to twoja wiedza pochodzi tylko od populistów
          i plot zorgłaszanych w twoim srodowisku.

Probemy to twoja soecjalność, bo ty chcesz, by w zarządzaniu nieruchomosciami
          było duuuuuuuużo sprawiedliwości i tolerancji, a prawo ....
          niech idzie swoja drogą.
          • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:10
            a jak czytam twoje wypowiedzi to mam wrażenie że atmosfera ze spotkan
            przeniosła się tutaj. zero merytorycznych dyskusji, wycieczki w prywatne
            życie, arogancja i uszczypliwość. skup się na problemie a jak go nie
            widzisz to spadaj i nie zawracaj mi głowy.
            • xxxll Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:12
              Javo9 - Witaj w klubie Troglodytów.
    • cartouche Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:03
      Jest sprawą bezdyskusyjną, że zarząd wspólnoty MUSI prowadzić dokumentację
      swojej pracy i z każdego posiedzenia posiadać protokół podpisany przez
      wszystkich członków zarządu, nawet tych którzy w nim nie uczestniczyli (bo jak
      inaczej można udokumentować proces decycyjny?). Od początku przewodniczenia
      zarządowi wymusiłem prowadzenie tzw. "Książki pracy zarządu" w której zapisywane
      są protokoły posiedzeń i inne czynności zarządu, np. prowadzone rozmowy z
      właścicielami zalegającymi z opłatami (przed przystąpieniem do postępowania
      upominawczego - przeważnie skutkują :)), również - przykładowo- wpisujemy tam co
      miesiąc stany liczników mediów, krótkie wpisy nt. awarii instalacji, wpisy z
      rozpatrzenia ofert świadczenia usług czy remontów, zażalenia właściceli itp.
      Ułatwia to późniejszą analizę działalności Zarządu i współpracę z
      administratorem. Z początku musiałem pisać protokoły posiedzeń sam, ale w
      regulaminie pracy zarządu przezornie umieściłem wpis, że może to być zlecone do
      wykonania każdemu z członków zarządu i teraz na każdym posiedzeniu Zarządu (w
      zasadzie raz na 1-2 miesiące) protokół pisze kolejno każdy i jednocześnie przez
      ten okres jest obowiązany wpisywać inne dane dotyczące pracu zarządu. Zarząd
      liczy 5 osób, a regulamin jego pracy uchwaliliśmy sami (a nie uchwałą Wspólnoty
      - tak to określiła uchwała wspólnoty o powołaniu zarządu), kopię regulaminu
      otrzymał każdy z właścicieli. Jeśli uważasz, że część członków zarządu działa
      niewłaściwie, to po prostu opisz sprawę powiadom o tym bałaganie właścicieli na
      piśmie, pismo możesz również wywiesić na klatkach schodowych. Na pewno nie
      wszystkich to obejdzie, ale część sąsiadów na pewno zareaguje, powodzenia :)
      • java9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:12
        To właśnie zamierzam uczynić :) dziękuję :)
      • cartouche Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 01.07.06, 13:25
        P.S. do mego poprzedniego postu.
        Każdy z członków zarządu może mieć inne zdanie na temat rozpatrywanej uchwały
        zarządu - i jego zdanie musi również zaprotokołowane, a głosowania
        zaprotokołowane z podaniem imiennnym wyników głosowania. Dodam jeszcze, że
        książka pracy zarządu jest dostepna do wglądu - na życzenie - dla każdego
        właściciela. Ponadto przydaje się przy sporządzaniu rocznego sprawozdania zarządu :)
      • amigo9 Re: Odpowiedzialność przy zarządzie wieloosobowym 02.07.06, 00:48
        Ja osobiście uważam, że protokół z posiedzenia Zarządu jest sfałszowany. Owszem
        wyniki głosowań te same (bez podania kto za, kto przeciw), ale treść wniosków
        nad którymi głosowaliśmy w części zmieniona. Ba, zmieniono treść mojego wniosku
        na kompletnie inny, którego nie zgłaszałam. Nie podpisałam protokołu i już
        przygotowałam pismo do właścicieli dlaczego go nie podpisałam ( i drugi członek
        Zarządu też), czyli co się w protokole nie zgadza. Jednocześnie zamierzam złozyć
        do zarządu pismo o sprostowanie i nagrywanie kolejnych zebrań. Protokolant jest
        oczywiście z drugiej opcji.
    • java9 Regulamin pracy zarządu 01.07.06, 13:29
      Czy ktoś ma może jakiś wzór ?
      • xxxll Re: Regulamin pracy zarządu 01.07.06, 13:30
        Tak
      • serafin666 Re: Regulamin pracy zarządu 01.07.06, 15:38
        np:
        REGULAMIN PRACY ZARZĄDU WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ
        1. Decyzje Zarządu dla swej prawomocności wymagają podpisów 2 członków
        Zarządu ; decyzje powodujące powstanie jakichkolwiek konsekwencji finansowych
        wymagają podpisu osoby odpowiedzialnej za prowadzenie rachunkowości Wspólnoty
        (administratora, członka Zarządu prowadzącego rachunkowość lub pełnomocnika
        Zarządu).
        2. Zarząd zbiera się w pełnym składzie minimum 1 raz na kwartał dla oceny
        aktualnej sytuacji ( w szczególności finansowej ) Wspólnoty i podjęcia
        stosownych decyzji . Decyzje Zarządu podejmowane na zebraniu w pełnym składzie
        zapadają większością głosów ; w wypadku równego podziału głosów decyduje
        stanowisko zajęte przez :
        - administratora lub pełnomocnika Zarządu ( w wypadku jego powołania )
        - członka Zarządu odpowiedzialnego za prowadzenie rachunkowości Wspólnoty
        w wypadku , gdy administrator lub pełnomocnik Zarządu nie jest ustanowiony .
        3. Upoważnia się członka Zarządu odpowiedzialnego za prowadzenie rachunkowości
        Wspólnoty ( lub prowadzącego rachunkowość Wspólnoty administratora albo
        ustanowionego pełnomocnika Zarządu ) do :
        a/ wyboru firmy wywożącej odpady stałe i jednoosobowego podpisywania
        poleceń przelewu za stałe usługi przez tą firmę świadczone ;
        b/ jednoosobowego podpisywania poleceń przelewu za usługi świadczone
        przez firmę ( osobę ) wykonującą stałe usługi konserwacyjne ;
        c/ jednoosobowego podpisywania poleceń przelewu z tytułu faktur za :
        dostawy energii cieplnej,dostawy wody i odbioru ścieków, dostawy prądu
        d/ jednoosobowego podpisywania czeków gotówkowych do wysokości ....... zł .
        4. Ustala się , że kwoty określone w planie gospodarczym na rok 2004 jako
        zryczłtowany zwrot kosztów dla członków Zarządu będą dzielone następująco :
        5. W bankowej karcie wzorów podpisów podpis odpowiedzialnego za gospodarkę
        finansową członka Zarządu lub pełnomocnika Zarządu w wypadku jego ustanowienia
        umieszczony zostanie w kolumnie II .
        6. Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia .
        przyjęte na zebraniu Zarządu w
        dniu .................................. 2004 roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka