Dodaj do ulubionych

Od kiedy rękojmia

21.03.03, 07:21
Okres rękojmi liczy się - zgodnie z kc - od "wydania rzeczy kupującemu". W
przypadku budynku o np. 100 mieszkaniach nie bardzo wiadomo co jest tym
momentem: wydanie pierwszych kluczy, trzecich, ostatnich ? Data utworzenia
wspólnoty ? Gdzie w naszym prawie jest napisane expresis verbis co jest tym
momentem w odniesieniu do takiego budynku ? Chodzi mi o konkretną podstawę
prawną.
Obserwuj wątek
    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 21.03.03, 18:43
      zdaje się, że nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie...
    • jarek.mrozik Re: Od kiedy rękojmia 21.03.03, 21:38
      dozorca1 napisała:

> Okres rękojmi liczy się - zgodnie z kc - od "wydania rzeczy kupującemu". W
      > przypadku budynku o np. 100 mieszkaniach nie bardzo wiadomo co jest tym
      > momentem: wydanie pierwszych kluczy, trzecich, ostatnich ? Data utworzenia
      > wspólnoty ? Gdzie w naszym prawie jest napisane expresis verbis co jest tym
      > momentem w odniesieniu do takiego budynku ? Chodzi mi o konkretną podstawę
      > prawną.

Witam

Uprawnienie z tytułu rękojmi za wady nieruchomości wspólnej, moim zdaniem,
      obowiązuje od podpisania protokołu zdawczo-odbiorczego przez pierwotnego
      właściciela (developera) i pierwszego nabywcy lokalu, lub od otrzymania kluczy
      przez pierwszego właściciela lokalu, jeżeli strony nie sporządziły takiego
      protokołu i nie określiły terminu wydania rzeczy w umowie. Uprawnienia z tytułu
      rękojmi za wady fizyczne budynku wygasają po upływie trzech lat, licząc od
      dnia, w którym rzecz została wydana kupującemu (art. 568 kc).

Pozdrawiam

Jarek M

• dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 22.03.03, 00:50

> Uprawnienie z tytułu rękojmi za wady nieruchomości wspólnej, moim zdaniem,

Pytanie jest inne. Nie: "moim zdaniem", tylko co i gdzie mówią przepisy prawne
        na ten temat.
        • jarek.mrozik Re: Od kiedy rękojmia 22.03.03, 07:27
          dozorca1 napisała:

>
          > > Uprawnienie z tytułu rękojmi za wady nieruchomości wspólnej, moim zdaniem,
          >
          >
          >
          > Pytanie jest inne. Nie: "moim zdaniem", tylko co i gdzie mówią przepisy
          prawne
          >
          > na ten temat.

Nie mogę spełnić wysokich Pana wymagań, bo nie jestem
          prawnikiem i nie mam dużej wiedzy w tym zakresie. Przepraszam Pana za zbyt
          ogólną wypowiedź.

Pozdrawiam

Jarek M

• dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 22.03.03, 09:06

> Nie mogę spełnić wysokich Pana wymagań, bo nie jestem
            > prawnikiem i nie mam dużej wiedzy w tym zakresie. Przepraszam Pana za zbyt
            > ogólną wypowiedź.

Spoko, nawet obecni tu experci zdaje się, że nie potrafią na to pytanie
            odpowiedzieć.
    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 24.03.03, 11:16
      Czy ktoś wie, gdzie na to pytanie można uzyskać odpowiedź ?
    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 25.03.03, 22:02
      Czy ktoś zna inne miejsce w Internecie (inne forum, inni experci) gdzie można
      uzyskać odpowiedź na to pytanie lub inne pytania dotyczące wspólnot ?
      • sdkfz1 Re: Od kiedy rękojmia 27.03.03, 08:35
        Witam
        Odsyłam na sam początek tego forum, chyba pierwasza strona. W którymś z wątków
        właśnie o rękojmi jest przekierowanie na stronę z tym tematem.

sdkfz1
        • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 07:32
          Przekierowanie jest zdaje się że moje, bo dyskutowałem o tym na innym forum.
          Ale nie ma tam tej kropki nad "i". Nie znalazłem nigdzie zapisu (tzn. w aktach
          prawnych)"czarno na białym" co jest tym momementem zero.
          • j666 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 09:55
            IMHO rękojmie mogą być dwie.
            Jedna to wykonawcy wobec inwestora/dewelopera liczona od daty przekazania
            obiektu do eksploatacji (chyba że umowa stanowiłaby inaczej).
            Druga to inwestora/dewelopera woben nabywcy lokalu, liczona od daty odbioru
            lokalu.
            Oczywiście te dwie daty mogą być różne i to znacząco, nawet o kilka lat, jeśli
            inwestor/deweloper zostanie z jakimiś pustymi lokalami po budowie.
            JaC

> Przekierowanie jest zdaje się że moje, bo dyskutowałem o tym na innym forum.
            > Ale nie ma tam tej kropki nad "i".
            > Nie znalazłem nigdzie zapisu (tzn. w aktach prawnych)"czarno na białym" co
            jest tym momementem zero.
            • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 12:16
              j666 napisał:

> IMHO rękojmie mogą być dwie.
              > Jedna to wykonawcy wobec inwestora/dewelopera liczona od daty przekazania
              > obiektu do eksploatacji

Gdzie jest to napisane, że to ta data ?

> Druga to inwestora/dewelopera woben nabywcy lokalu, liczona od daty odbioru
              > lokalu.

Którego ? Pierwszego ? Siódmego, ostatniego ? Nie chodzi o rękojmię na
              konkretny pojedyńczy lokal, tylko na część wspólną budynku (dach itp.)

A niech to IMHO...
              • sdkfz1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 14:08
                dozorca1 napisała:

> j666 napisał:
                > > Druga to inwestora/dewelopera woben nabywcy lokalu, liczona od daty odbior
                > u
                > > lokalu.
                >
                > Którego ? Pierwszego ? Siódmego, ostatniego ? Nie chodzi o rękojmię na
                > konkretny pojedyńczy lokal, tylko na część wspólną budynku (dach itp.)
                >
                > A niech to IMHO...

No właśnie, ciekawy problem. Skoro sprzedaje się mieszkanie to sprzedaje się
                też udział w nier. wspólnej. Czyli (?) - głosno myślę :) - teoretycznie
                rękojmia dla poszczególnego właściciela (nie ważne kiedy i od kogo kupi) będzie
                przez rok i bedzie też dotyczyła wad budynku.

sdkfz1
                • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 14:25

> No właśnie, ciekawy problem. Skoro sprzedaje się mieszkanie to sprzedaje się
                  > też udział w nier. wspólnej. Czyli (?) - głosno myślę :) - teoretycznie
                  > rękojmia dla poszczególnego właściciela (nie ważne kiedy i od kogo kupi)
                  będzie
                  >
                  > przez rok i bedzie też dotyczyła wad budynku.

Rękojmia na pojedyńczy lokal i rękojmia na część wspólną budynku to
                  niekoniecznie to samo. Rękojmia wynosi generalnie 3 lata, o ile strony nie
                  umówią się inaczej. Tutaj JW Construction podstępem zdobył u niektórych
                  właścicieli lokali podpis, że zgadzają się na roczną rękojmię. I klamka
                  zapadła.
                  Ale ja pytam co z częścią wspólną, co do której właściciel jednego z wielu
                  lokali w tym budynku nie ma prawa składać żadnych oświadczeń woli. (Tzn
                  samoistnych, a nie jako członek wspólnoty pod wspólną uchwałą.)
                • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 14:37
                  Czyli (?) - głosno myślę :) - teoretycznie
                  > rękojmia dla poszczególnego właściciela (nie ważne kiedy i od kogo kupi)....

Ważne. Pierwszy właściciel mieszkania kupił je z np. roczną rękojmią (tak
                  wynika z umowy), ten rok już minął i następny właściciel nie ma już rękojmi
                  budowniczego budynku. Rękojmia nie jest odnawialna.
                  • sdkfz1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 14:47
                    Rękojmia nie jest odnawialna, ale... pojawia sie przy KAŻDEJ sprzedaży. Jak
                    kupię dzisiaj i po 2 latach sprzedam, to nowy nabywca będzie miał przez rok w
                    stosunku do mnie roszczenia wynikające ze sprzedaży, w tym z rekojmii.

Przepisy o rekojmii maja charakter bezwzględnie obowiązujacy (sprzedawca nie
                    może ich wyłączyć). Ma ona charakter obeiktywny (bezwzgledny) - nie jest
                    zalezna od winy. Nie ma znaczenia czy rzecz jest nowa czy używana.

pzdr

sdkfz1
                    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 28.03.03, 16:37

> Przepisy o rekojmii maja charakter bezwzględnie obowiązujacy (sprzedawca nie
                      > może ich wyłączyć). Ma ona charakter obeiktywny (bezwzgledny) - nie jest
                      > zalezna od winy. Nie ma znaczenia czy rzecz jest nowa czy używana.

Mówimy o mieszkaniu w budynku wielorodzinnym, który ma np, 5 lat ? Rękojmia
                      budowniczego skończyła się powiedzmy 2 lata temu i teraz właściciel
                      pojedyńczego mieszkania sprzedając je udziela rękojmi na kolejne 3 lata
                      następnemu nabywcy ?
                    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 29.03.03, 06:08
                      Wróćmy może jednak do meritum naszej dyskusji: co (i gdzie)nasze prawko określa
                      jako ten punkt zero, od którego licznik rękojmi zaczyna się kręcić ? Mówimy
                      oczywiście o rękojmi budowniczego na oddany do użytku budynek wielorodzinny..
    • dozorca1 Re: Od kiedy rękojmia 02.04.03, 18:58
      Krótko mówiąc nikt na tym forum nie zna odpowiedzi na to pytanie. W tym również
      eksperci ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka