ju-2 25.03.03, 11:55 Czy m ogł bym prosic Pana eksperta oustosunkowanie się do wątku Nr 640 . Pytanie brzmiało czy możemy odliczyć nieprawnie wpłacane nadplaty? Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedż , sprawa dla nas jest jak najbardziej poważna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sdkfz1 Re: prośba do eksperta 25.03.03, 13:06 Witam. Proponuję potrącenie (art. 498 KC i n.) - obie strony sa jednocześnie dłużnikami i wierzycielami. Należy pamiętać, że potrącenia moża dokonać z wymagalnej wierzytelności, więć można to zrobic najwcześniej co miesiąc, z terminem płatności zaliczki, max. do wysokości zaliczki, aż do "wyczerpania" wierzytelności w stosunku do wspólnoty. Trzeba do tego złożyć oświadczenie drugiej stronie. Poza tym potrącenie ma moc wsteczną od momentu z którym mogło już być dokonane. pzdr. sdkfz1 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: prośba do eksperta 25.03.03, 22:10 sdkfz1 napisał: > Witam. > Proponuję potrącenie (art. 498 KC i n.) - obie strony sa jednocześnie > dłużnikami i wierzycielami. Należy pamiętać, że potrącenia moża dokonać z > wymagalnej wierzytelności, więć można to zrobic najwcześniej co miesiąc, z > terminem płatności zaliczki, max. do wysokości zaliczki, aż do "wyczerpania" > wierzytelności w stosunku do wspólnoty. > Trzeba do tego złożyć oświadczenie drugiej stronie. > Poza tym potrącenie ma moc wsteczną od momentu z którym mogło już być dokonane. > > pzdr. > > sdkfz1 owóż i dar jasnowidzenia; sdkfz1 nie tylko zrozumiał pytanie, ale i natychmiast znalazł wieszczą odpowiedź; ja takiego daru nie mam; pytania nie rozumiem (kto, komu, co nadpłacił ?), więc i odpowiedzi sformułować nie mogę; dlatego proszę o kontakt telefoniczny: wstępnie 501 514 786, potem podam numer stacjonarny Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.mrozik Re: prośba do eksperta 26.03.03, 22:44 mieszkanie.i.wspolnota napisał: > sdkfz1 napisał: > > > Witam. > > Proponuję potrącenie (art. 498 KC i n.) - obie strony sa jednocześnie > > dłużnikami i wierzycielami. Należy pamiętać, że potrącenia moża dokonać z > > wymagalnej wierzytelności, więć można to zrobic najwcześniej co miesiąc, z > > > terminem płatności zaliczki, max. do wysokości zaliczki, aż do "wyczerpani > a" > > wierzytelności w stosunku do wspólnoty. > > Trzeba do tego złożyć oświadczenie drugiej stronie. > > Poza tym potrącenie ma moc wsteczną od momentu z którym mogło już być > dokonane. > > > > pzdr. > > > > sdkfz1 > > owóż i dar jasnowidzenia; > sdkfz1 nie tylko zrozumiał pytanie, ale i natychmiast znalazł wieszczą > odpowiedź; > ja takiego daru nie mam; pytania nie rozumiem (kto, komu, co nadpłacił ?), więc > > i odpowiedzi sformułować nie mogę; > dlatego proszę o kontakt telefoniczny: > wstępnie 501 514 786, potem podam numer stacjonarny > Pan SDKFZ1 ma DAR, WIEDZĘ i dużo CIERPLIWOŚCI dla osób chwalących sie że maja komore i nr stacjonarny. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: prośba do eksperta 26.03.03, 23:16 jarek.mrozik napisał: > Pan SDKFZ1 ma DAR, WIEDZĘ i dużo CIERPLIWOŚCI > dla osób chwalących sie że maja komore i nr > stacjonarny. Ja juz cierpliwosci nie mam i jak widze notorycznie kasliwe uwagi podpisywane "jarek.mrozik" to mnie to zniesmacza. Odpusc sobie Pan, albo przejdz na inne fora, gdzie tego typu szermierki sa na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.mrozik Re: prośba do eksperta 26.03.03, 23:36 abcd17 napisał: > Ja juz cierpliwosci nie mam i jak widze notorycznie kasliwe uwagi > podpisywane "jarek.mrozik" to mnie to zniesmacza. Odpusc sobie Pan, albo > przejdz na inne fora, gdzie tego typu szermierki sa na porzadku dziennym. Nie moge przyjąc Pana propozycji, bo widze tutaj swoje miejsce. To nie jest Pana prywatne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: prośba do eksperta 27.03.03, 00:37 jarek.mrozik napisał: > Nie moge przyjąc Pana propozycji, bo widze tutaj swoje miejsce. > To nie jest Pana prywatne forum. Propozycje to ja skladam komu innemu. W stosunku do Panskich napastliwych tekstow wyrazilem swoja opinie. Niestety po uzyskanej od Pana odpowiedzi nie sadze, zeby ja Pan wzial pod uwage. A szkoda, bo swoim dzialaniem upodabnia Pan te forum do innych, przepelnionych jadem i nienawiscia. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: prośba do eksperta 26.03.03, 23:38 abcd17 napisał: > jarek.mrozik napisał: > > > Pan SDKFZ1 ma DAR, WIEDZĘ i dużo CIERPLIWOŚCI > > dla osób chwalących sie że maja komore i nr > > stacjonarny. > > Ja juz cierpliwosci nie mam i jak widze notorycznie kasliwe uwagi > podpisywane "jarek.mrozik" to mnie to zniesmacza. Odpusc sobie Pan, albo > przejdz na inne fora, gdzie tego typu szermierki sa na porzadku dziennym. > Spoko, Maćku, przeżyliśmy potop szwedzki, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sdkfz1 Re: prośba do eksperta 27.03.03, 09:44 mieszkanie.i.wspolnota napisał: > owóż i dar jasnowidzenia; > sdkfz1 nie tylko zrozumiał pytanie, ale i natychmiast znalazł wieszczą > odpowiedź; > ja takiego daru nie mam; pytania nie rozumiem (kto, komu, co nadpłacił ?), więc > > i odpowiedzi sformułować nie mogę; Daru jasnowidzenia nie mam, ale mam za to dar... UWAŻNEGO CZYTANIA. Przytaczam poniżej o co chodziło w dwóch odnośnych wątkach: Ju-2 jestem właścicielką lokalu we wspólnocie mieszkaniowej Na zebraniu w marcu 2002roku zarząd wspólnoty wystąpił z uchwałą o opłatach na część wspólną , konserwację , utrzymywaanie porządku i czystości oraz administrowanie budynku od lokalu a nie od udziału . W.K. ). Nie musi Pani skarżyć jej do sądu. Wystarczy nie podporządkować się, tzn. wnosić opłaty zgodnie ze starym, ustawowym sposobem rozliczania kosztów. Warto jedynie zawiadomić zarząd na piśmie o takiej decyzji. I oczywiście przekazać te informacje wszystkim zainteresowanym, przede wszystkim właścicielom małych mieszkań, których ta uchwała krzywdzi. Ju-2 Chciałbym bardzo Panu podziękować za szybką odpowiedż na wątek Nr.635 dotyczacy złamania ustawy UWL Lecz w związku z tą odpowiedzią nasówa się jeszcze jedno pytanie. Skoro ta uchwała była wprowadzona rok temu w życie i my płaciliśmy od lokalu. Czy możemy odliczyc to co nadpłaciliśmy przez ten rok. Jak widac sytuacja jest jasna - właściciel płacił więcej niż był obowiązany i chce żeby to co zapłacił zostało mu zaliczone na poczet bieżacych opłat. Ja podałem przykładowy sposób uregulowania sprawy(chyba najprostszy sposób; można też oczywiście np. pozew o zwrot nienależnego świaczenia lub uchwałe w kwestii rozliczenia) . Kąśliwości Pan W.K. są chyba nie na miejscu. Trzeba czytać co ludzie piszą :) sdkfz1 Odpowiedz Link Zgłoś
ju-2 Re: prośba do eksperta 27.03.03, 06:58 ju-2 napisał: Przestńmy się przejmować panem mrozikiem bo nic on do sprawy nie wnosi. Poprostu tam gdzie jet podpisany nie czytajmy tego. A EKSPERTOM BARDZO DZĘKUJĘ ZA DOBĄ PRACĘ KTÓ RA DUŻO DOBREGO WSPÓLNOTOM DAJE KOŻYŚCI. Zpoważaniem!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś