Dodaj do ulubionych

opodatkowanie pożytków WM od 2007

11.12.06, 10:44
Witam!
Wygląda na to, że od 2007 uzyskiwane przez WM pożytki, będą opodatkowane :(((
Czy macie może jakiś dobry pomysł, jak uczknąć co nieco KACZEJ ZYCIE z przed
dzioba? ... na przykład, poprzez wykazanie k-ów uzyskania przychodów
dot.dzierżawy powierzchni reklamowej (w przyopadku wynajmu pomieszczeń sprawa
wydaje się dużo prostsza)
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 11.12.06, 11:14
      owszem, jeżeli już : koszty zarządu nieruchomością wspólną potraktować jako
      koszty uzyskania przychodu z tej reklamy
      • abcd17 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 11.12.06, 12:30
        serafin666 napisał:

> owszem, jeżeli już : koszty zarządu nieruchomością wspólną potraktować jako
        > koszty uzyskania przychodu z tej reklamy

Popieram, tym bardziej po lekturze wypowiedzi urzędników Departamentu Podatków
        w Ministerstwie Finansów. Gdy w trakcie ogólnej dyskusji projektu nowelizacji
        ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych w trakcie posiedzenia Komisji
        Finansów Publicznych w dniu 4.9.2006 zaproponowano uzupełnienie słowniczka w
        ustawie o definicję "gospodarki mieszkaniowej", zarówno Dyrektor Niestrzębski
        jak i ekspert Komisji Hanna Litwińczuk stwierdzili że definicja jest
        niepotrzebna z uwagi na fakt, że pojęcie to funkcjonuje już w ustawie od dawna.
        Przejrzałem obowiązującą dziś ustawę, wprost nic nie znalazłem, ale jest bardzo
        zbliżone pojęcie budynku mieszkalnego, który podlega amortyzacji 1,5% rocznie
        (tabela w Załączniku nr 1 do ustawy). Budynek mieszkalny zgodnie z PKOB to
        budynek w którym większość powierzchni zajmują lokale mieszkalne, tj. taki w
        którym może być np. 49% powierzchni lokali użytkowych. Czyli "gospodarka
        mieszkaniowa" to również wpływy z lokali użytkowych, czyli wpływy komercyjne.
        Jak gospodarka mieszkaniowa dopuszcza osiąganie wpływów komercyjnych, w
        zasadzie trudno byłoby znaleźć uzasadnienie stanowiska, że pożytki nie są
        częścią składową takiej gospodarki.

Pozdr.
        mt
        • abwehrstelle_breslau Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 12.12.06, 17:28
          Cieszy mnie Wasz odzew :)))
          O ile moje główkowanie szło w podobnym kierunku co sugestia "serafin666", z tym
          że ja jednak nie miałbym śmiałości wrąbać całego k-tu zarządzania w koszt
          własny dot.przychodu z dzierżawy powierzchni reklamowej :) Myślałem o jakiejś
          formie ryczałtu, z tym że nie czuję klucza jakim mógłbym się posłużyć :(
          o tyle pomysł "abcd17" wydaje mi się z lekka brawurowy, ale właśnie z tego
          powodu podoba mi się ogromnie :))) i myślę, że jest wart rozpatrzenia.
          Niestety, sprawa w pojedynczym przypadku mogłaby się wydawać błacha, ale w
          moim przypadku dotyczy wieluset wspólnot i bez poważnej opini prawnej nie ruszę
          palcem w bucie :(
          "abcd17" czy poleciłbyś jakiś autorytet w prawie podatkowym???
          • abcd17 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 12.12.06, 18:36
            abwehrstelle_breslau napisał:

> o tyle pomysł "abcd17" wydaje mi się z lekka brawurowy, ale właśnie z tego
            > powodu podoba mi się ogromnie :))) i myślę, że jest wart rozpatrzenia.

Zobacz w takim razie jak opodatkowuje się VAT usługę zarządzania
            nieruchomością. Zwolnienie z VAT obejmuje wszystkie nieruchomości o charakterze
            mieszkalnym. To nie brawura, to już praktyka. Zadziwia jednak rozdźwięk
            pomiędzy ustawą o VAT a innymi ustawami podatkowymi.

> Niestety, sprawa w pojedynczym przypadku mogłaby się wydawać błacha, ale w
            > moim przypadku dotyczy wieluset wspólnot i bez poważnej opini prawnej nie
            ruszę
            >
            > palcem w bucie :(

To oczywiste.

> "abcd17" czy poleciłbyś jakiś autorytet w prawie podatkowym???

Dobre pytanie :). Nie mam niestety pojęcia. Zajmowałem się kiedyś wspólnotami
            przez kilka lat i nie trafiłem na żadnego :(. Dzisiaj to już tylko hobby.

Pozdr.
            mt
            • serafin666 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 12.12.06, 20:31
              na cholerę Wam jakieś "autorytety" ? przeczytajcie nowy zapis art. 15 ust. 1 -
              w Polsce przepisy wykłada się gramatycznie
              • nowy64 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 13.02.07, 09:29
                no to debilu jeden sobie wylozyles odpowiedz.
        • maciak76 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 12.02.07, 22:30
          "Czyli "gospodarka mieszkaniowa" to również wpływy z lokali użytkowych, czyli
          wpływy komercyjne."
          Co to zanaczy wpływy komercyjne?To są normalne zaliczki na utrzymanie
          nieruchomości wspólnej i nie ma to nic wspólnego z pożytkami.Chyba,że te lokale
          są elementem części wspólnej to wtedy jest to pożytek i 19% należy się państwu.
      • maciak76 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 12.02.07, 22:32
        ...i urząd skarbowy na karku...
        • xxxll Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 13.02.07, 21:29
          maciak76 napisał:

> ...i urząd skarbowy na karku...

...co ty w budżetówce robisz, że się boisz skarbówki...
          • ulot Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 13.02.07, 21:44
            Witam.
            I znowu Ty. Przecież nic nowego do tematu nie wnosisz.
            • xxxll Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 13.02.07, 21:54
              ulot napisał:

> Witam.
              > I znowu Ty. Przecież nic nowego do tematu nie wnosisz.

a co ty powyższym postem wniosłeś, trochę piany...i ...
    • krzysztog Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 13.02.07, 23:27
      Jeżeli mają być przychody to mogą być z róznych powodów /reklama, parking,
      garaz, ..?/ zależnie od tego co dana Wspólnota wymyśli.
      Żeby zmniejszyć podatek trzeba by ewidencjonowac koszty w odniesieniu do tych
      przychodów. Tyle, że te koszty po jakimś czasie mogą stanowić albo nie mogą w
      zależności od interpretacji zapracowanego użędnika. Obowiązek udowodnienia jest
      po stronie Wspólnoty. //Czy koszt pomalowania elewacji na której jest reklama
      stanowi czy nie stanowi koszt uzyskania przychodu za reklamę? A co z
      powierzchnia pod tablica reklamowa - przeciez jej nie wida?, :)), ... itp//

Jak będzie złożona i pracochłonna ewidencja księgowa żeby to pozbierać,
      podzielić, przypisać i wyliczyć a potem korygować dla 1 Wspólnoty. Jak to
      zorganizować dla 500 ??.

Od jakich wartości przychodu będzie miało to sens ekonomiczny?
      Czy w związku z tym Zarządzanie podrożeje ??
      Jaki więc mechanizm wbudować w oprogramowanie żeby ułatwić pracę Zarządcom tak
      by dodatkowe koszty były możliwie małe ??

Wspólnoto - Witamy w Matrixie
      KG
    • matylda125 Re: opodatkowanie pożytków WM od 2007 14.02.07, 07:43
      wysłałam w tej sprawie pismo z prośbą interpretację do US, z miesiąc temu.
      Zero odpowiedzi.... Więc co robić ?
      • natasha261 Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 14.02.07, 11:50
        Witam, w mojej wspólnócie nie mam dodstkowych "pożytków" poza odsetkmi na
        rachunku bankowym obrotowym i lokatach. Jak wygląda to u Was, pomniejszacie
        ten przychód o koszy prowadzenia rachunku bankowego (jeśli tak to czy tylko
        prowizja miesięczna czy od realizacji przelewów również), czy od całej kwoty
        odsetek uzyskanych w danym miesiącu liczycie 19% i wpłacacie do Urzędu? a moze
        w ogóle, nic nie robicie.
        • natasha261 Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 14.02.07, 12:08
          Dodam jeszcze że wg. ustwy o rach. przychody z tyt odsetek bankowych
          to "przychody finansowe" 751-03, a koszty prowadzenia i obsługi rach.
          bankowego to "koszty operacyjne", 403-01. Nie widzę tego jakoś ale na tym forum
          padła jakiś czas temu taka propozycja.
          • to_jest_mysl Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 16.02.07, 11:52
            podciągam; co z odsetkami?

ponadto: prowdzicie osobna ewidencję - pożytki/koszty ich dotyczące?
            • natasha261 Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 18.02.07, 19:57
              Błagam!!! 20ty tuż tuz a ja mam do zapłacania 2 zł podatku z przeogromnych
              przychodów z tyt. odsetek bankowych (przelew kosztuje 3,30:(() Nie wierzę że
              nikt na tym forum nie jest w takiej sytuacji. To jak pomniejszyć przychody z
              odsetek kosztami utrzymania rachunku czy nie. A może by tak podpiąć się
              pod "małego podatnika" i rozliczać się kwartalnie. Za kwartał to już bedzie 6
              zł podatku!
              • nati1011 Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 18.02.07, 22:28
                mi też wyło ze 2 zł podatku. Nie liczyłam jeszcze dokładnie. I nie zamierzam
                tego płacić. Zgodnie z ustawą pożytki w pierwszej kolejności mają iść na
                utrzymanie nieruchomości. Tak więc zarówno odsetki bankowe jak i odsetki karne -
                za opóxnienia we wpłatach zamierzam w pierwszej kolejności przeznaczyć na
                utrzymanie nieruchomości. I póki mi ktoś czarno na biłaym nie napisze, że mam
                od tego płacić podatku nie płacę. co mi moga zrobić za te 2 zł?
              • bsz Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 20.02.07, 17:59
                my sie "podpielismy pod malego podatnika" ... ale termin byl do dzisiaj wiec
                jesli ktos sie zdecydowal to juz za pozno.
                • mika.bajkowe1 Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 21.02.07, 09:28
                  co w przypadku :
                  jedna wspólnota jest właścicielem części miejsc postojowych na drugiej
                  wspólnocie ? Wspólnota na której terenie znajdują się te miejsca pobiera opłatę
                  7 zł od miejsca (koszty zarządu) a wspólnota która jest ich właścicielem
                  wynajmuje je za 100 zł od szt. i koszty płaci w wysokości 7 zł od sztuki ,
                  pytanie czy moge pod to podciągnąć jeszcze jakieś koszty ze swojej wspólnoty?
                  czy tylko te 7 zł?
                  • amelia00 Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 18.03.07, 18:21
                    Czy należy płacić podatek dochodowy od odsetek z lokat bankowych??? Nie
                    osiągamy żadnych pożytków. Odsetki są z lokat funduszu remontowego.
                    • xxxll Re: Naliczacie podatek od odsetek bankowych? 18.03.07, 20:04
                      amelia00 napisała:

> Czy należy płacić podatek dochodowy od odsetek z lokat bankowych??? Nie
                      > osiągamy żadnych pożytków. Odsetki są z lokat funduszu remontowego.

Wedłu mojej wiedzy - NIE. Są one zwolnione. Natomiast od odsetek od pożytków
                      trzeba zapłacić.
                      • xxx.ll Re: Bubel! 18.03.07, 20:18
                        xxxll napisał;
                        Natomiast od odsetek od pożytków trzeba zapłacić.

Czy Pan dobrze się dziś czuje?
                        • xxxll Re: Leszek Bubel ! 18.03.07, 20:27
                          tak pawełku Smagiel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka