Dodaj do ulubionych

Remoncik czy zabór mienia WM

05.04.07, 22:10
Jedno z miast w Polszcze powiedzmy O.
Lokal o statusie lokalu użyklowego. 18 m2, typ magazynowy (miała byc
wózkownia) , sąsiadujący z korytarzem łaczącym dwie klatki schodowe.
Poprzedni własciciel bez zgody WM zainstalował w nim okno na korzytarz oraz
węzeł samitarny.
Został wezwany przez zarządcę NW do przedstawienia stosownej dokumentacji na
ten remoncik.
Nie uczynił tego lecz ...sprzedał lokal.

Nowy właściciel zbużył scianę i zaaneksował sobie 0,3 mb korytarza na dł 5,0
mb twierdzac, że ma powierzchnie lokalu niegodną z aktem notarialnym-
pomniejszona o jakieś 1,5 m2.

Jaki waszym zdaniem będzie dalszy ciag ?
Obserwuj wątek
    • jaktos Re: Remoncik czy zabór mienia WM 06.04.07, 14:12
      to już chyba do sądu trza
    • jaktos Re: Remoncik czy zabór mienia WM 06.04.07, 14:14
      bo to był normalny zabór. Słuchaj, a może to nie był żaden wspólny korytarzyk,
      co? Sprawdź te metry i jakiś szkic sytuacyjny, znaczy się dokumentacja
      powykonawcza, bo może chłop ma rację
      • wprost5 Re: Remoncik czy zabór mienia WM 06.04.07, 14:55
        dalszy ciag moze byc bardzo rózny - zalezy to przede wszystkim ok kroków, jakie
        podejmie wspólnota w stosunku do "niby-właściciela" opisywanego pomieszczenia.
        bo jak znam zycie, takie przypadki często ze względu na bezczynność w danym
        przypadku wspóolnoty kończą się usankcjonowaniem bezprawia!
        Ciekawe, co zrobi wspólnota jak znajdzie się ktoś następny, który komuś innemu
        sprzeda inny fragment części wspólnej.
        • wilga52 Re: Remoncik czy zabór mienia WM 06.04.07, 15:17
          W Polsce wszystkow możliwe, sprzedają zające jak lecą, a nie sprzedadzą częsci
          wspólnej budynku. Ciekawe co zrobili i co zrobią właściciele lokali
          mieszkalnych, znając życie to siedzą cicho i jest im wszystko jedno.
          • jaktos Re: Remoncik czy zabór mienia WM 06.04.07, 15:21
            ale o co chodzi z tymi metrami temu człowiekowi?
        • xxxll Re: Czy umiecie czytać ze zrozumieniem? 06.04.07, 20:10
          Czy umiecie czytać ze zrozumieniem?

- Nikt nie sprzedał częćci wspólnych panie _Wprost5_
          - Jak się nie wie jak odpowiedzieć to moze by puścić plotkę panie _Jaktos_a
          > może to nie był żaden wspólny korytarzyk,
          > co? Sprawdź te metry i jakiś szkic sytuacyjny, znaczy się dokumentacja
          > powykonawcza, bo może chłop ma rację

no imamy dalszy ciąg tej "plotki"
          Wilga52
          > ...a nie sprzedadzą częsci wspólnej budynku. Ciekawe co zrobili i co zrobią
          > właściciele lokali mieszkalnych, znając życie to siedzą cicho i jest im
          > wszystko jedno.

Wróćmy jednak do sedna:

Jedno z miast w Polszcze powiedzmy O.
          Lokal o statusie lokalu użyklowego. 18 m2, typ magazynowy (miała byc
          wózkownia) , sąsiadujący z korytarzem łaczącym dwie klatki schodowe.
          Poprzedni własciciel bez zgody WM zainstalował w nim okno na korzytarz oraz
          węzeł samitarny.
          Został wezwany przez zarządcę NW do przedstawienia stosownej dokumentacji na
          ten remoncik.
          Nie uczynił tego lecz ...sprzedał lokal.

Nowy właściciel zbużył scianę i zaaneksował sobie 0,3 mb korytarza na dł 5,0
          mb twierdzac, że ma powierzchnie lokalu niegodną z aktem notarialnym-
          pomniejszona o jakieś 1,5 m2.

Ja znam dalszy ciąg tej historii, ale o tym...

Czekam na dalsze scenariusze ...
          • jaktos Re: Czy umiecie czytać ze zrozumieniem? 06.04.07, 21:22
            to mój scenariusz Ci się nie podobał?
            • xxxll Re: Czy umiecie czytać ze zrozumieniem? 07.04.07, 07:10
              jaktos napisała:

> to mój scenariusz Ci się nie podobał?

Za duzo bujasz w obłokach , jest mało realistyczny i oderwany od prawa
              wspólnotowego. Zmień klimat i rozmówców a bedzie z ciebie jeszcze normalna
              właścicielka.
              Wesołych Świąt jaktos
              • jaktos Re: Czy umiecie czytać ze zrozumieniem? 07.04.07, 07:42
                Tobie też XXXL-u, a co mi tam!
                • annexja ??? 12.04.07, 20:18
                  Ja przepraszam, że zapytam, o co właściwie chodzi? jaki jest problem Pana XXXL,
                  tak przeglądam interesujące mnie wątgki i ciągle wpada mi w oko jakaś
                  awanturka. Ktoś żle czyta, ma pustą głowę itd. przecież to forum jest forum
                  eksperckim gdzie ludzie zadają pytania a ktoś udziela odpowiedzi (miejmy
                  nadzieję, że fachowych) Takie droczenie się, pisanie scenariuszy i ośmiesznie
                  niewiedzy innych prowadzi do bełkotu i trollstwa z czym spotkałam się
                  wielokrotnie na innych forach. Jeżeli spotyka się Pan ze złą w Pana opinii
                  poradą niech Pan udzieli spokojnej riposty, udzieli rzeczowej opinii a nie
                  wdaje się w nic nie wnoszące dyskusje jak z Panem Miro_mix.
                  Mam nadzieję, że mnie Pan teraz nie zaatakuje,pozdrawiam
                  • xxxll Re: ???annexja napisała 12.04.07, 22:47
                    annexja napisała:
                    > Mam nadzieję, że mnie Pan teraz nie zaatakuje

Własnie, że zaatakuje, bo sobie Pani jaj wielkanocne robi. ;)

Czyta Pani i czyta, ale nie to co powinna , ja staram sie "w martwym sezonie"
                    poddawać pod analizę zdarzenia jakie powstaja we wspólnotach i pragnę
                    przeczytać co właściciele - amatorzy zarządzania nieruchomościami o tym sądzą.

Po co? dla celów szkoleniowych. Bo jak wam sie coś takiego przydarzy byści
                    umieli stosownie zareagować.

Pisze Pani:

> Jeżeli spotyka się Pan ze złą w Pana opinii
                    > poradą niech Pan udzieli spokojnej riposty, udzieli rzeczowej opinii a nie
                    > wdaje się w nic nie wnoszące dyskusje jak z Panem Miro_mix.

Na róznych forach są Trolle. Tu taka palme trzymają np: Mireczek - miro_mx vel
                    Cytru_sik ,czy jego przyjaciel Babczyk - Pawełek Smolej z Tarnowskich Gór.
                    Na to nic nie poradzimy , tak jak oni piszą , mamy demokracje i wszędobylską
                    tolerancje - czyli "wolnoć Tomku w swoim ...cudzym domku" oraz czy sa po
                    browarze czy przed itd.
                    • babczyk Re: ???annexja napisała 13.04.07, 13:06
                      xxxll napisał:

Pisze pan:

> Na róznych forach są Trolle. Tu taka palme trzymają np: Mireczek - miro_mx
                      vel Cytru_sik ,czy jego przyjaciel Babczyk - Pawełek Smolej z Tarnowskich Gór.
                      > Na to nic nie poradzimy , tak jak oni piszą , mamy demokracje i wszędobylską
                      > tolerancje - czyli "wolnoć Tomku w swoim ...cudzym domku" oraz czy sa po
                      > browarze czy przed itd.

No i sam/a widzisz kto może być po browarze w trakcie pisania powyższego postu.

Ja Babczyk czy Miro nie silimy się na siłę aby sie promować. Bo i po co.

Ktoś pyta więc zgodnie z posiadaną wiedzą, odpowiadamy. A że trafi sie gość z
                      Wrocławia o ogólnym nicku xxxll i wielu jeszcze innych pisze że, Pawełek
                      Smolej, a któż to jest, ma problemy po browarku.

Zapoznaj sie z postami Jędrusia vel xxxll, teyi itp. Ile jest wypowiedzi jego
                      autorstwa.
                      Jest to raczej znikoma część bo tenże orzeł, posługuje się wypowiedziami innych
                      które przedstawia w większości, jako swoje.

Dla niego słowa "wolnoć Tomku w swoim ...cudzym domku" i zarządzanie kołchozami
                      jest, normą. A czy mieszkańcy wspólnot mieszkają w swoim czy też ...cudzym
                      domku.

Więc.

Jeśli ktos jest świadom swojej wartości, wiedzy i swego majatku, niech omija
                      szerokim łukiem wypowiedzi tegoż ......resztę sobie dopisz.
                      • bbabczyk Re: ???Babczyk napisał do ....bBabczyka 13.04.07, 16:49
                        Babczyk to twój produkt gdy jesteś na haju i gdy ci nie dała

10922564 (10-04-2007 19:50)
                        i co ty kneblu ze swoja stara dupa konieta
                        10922564 (10-04-2007 19:51)
                        a ta ania ci dupe liże czy tez obciaga kabla
                        10922564 (10-04-2007 19:52)
                        to ta facetka musi byc facetem
                        10922564 (10-04-2007 19:52)
                        cwoku
                      • bbabczyk Re: ???annexja napisała 13.04.07, 16:57
                        Re: do babczyka
                        klawi1 napisał: > szanowny panie ,staram się panu wytłumaczyć że nie jestem
                        osobą za którą mnie > pan bierze Szanowna Pani/Panie Klawi, Istnieje dosyć
                        prosty sposób przekonania Babczyka (Pawła Smagiela) i wszystkich innych.
                        Wystarc...
                        autor: mieszkanie.i.wspolnota 2007-02-02 18:47:54

Riposta

Dziękuje Panie Witoldzie Kalinowski za...
                        Autor: babczyk
                        ----------
                        ujawnienie mego nazwiska .

• cento11 Re: Remoncik czy zabór mienia WM 12.04.07, 21:13
      Albo to sobie wymyśliłeś z braku tematu a jeżeli nie to jaki kretyński
      notariusz mógł dokonac takiej sprzedaży i jaki kretyński sąd mółgł ewentualnie
      wpisać to coś do księgi .A jeżeli to w twojej wspólnocie się dzieje to wszyscy
      jesteście trochę dziwni......
      • xxxll Re: Remoncik czy zabór mienia WM 12.04.07, 22:57
        cento11 napisał:

> Albo to sobie wymyśliłeś z braku tematu a jeżeli nie to jaki kretyński
        > notariusz mógł dokonac takiej sprzedaży i jaki kretyński sąd mółgł
        > ewentualnie wpisać to coś do księgi .A jeżeli to w twojej wspólnocie się
        > dzieje to wszyscy jesteście trochę dziwni......

Nic sobie nie wymysliłem, notriusz wykonał to co miła wykonać bez naruszania
        prawa, takie sytuacje dzieja sie w wielu wspólnotach tylko ... nie zwaraca się
        na to uwagi, bo po co sie narażać!!!!.
        - Niech sąsiad aneksuje klatkę schodową , będzie miał przynajmniej łazienke, a
        nie wychodek... a co droga p-poż?

Niech sobie robi, ale...
        ...zgodnie z prawem. Odkupi od pozostałych właścicieli te m2 bo to ich
        właśność, itd.
    • cento11 Re: Remoncik czy zabór mienia WM 13.04.07, 12:40
      Ztym notariuszem to nie chce mi się wierzyć , pewnie jakiś do bani żaden
      szanujący się notariusz nie wprowadzi się na minę. My jako wspólnota
      sprzedawaliśmy części wspólne wszystko było legal a notariusz zanim zaczoł
      działać przetrzepał wszystko jak należy i dwadzieścia razy się upewnił czy
      wszystko jest ok. Nie rozumiem jednej rzeczy kiedy mówisz że ten klient który
      zagarnoł to pomieszczenie (nielegalnie)dołączył do swego lokalu a następnie
      sprzedał , już w tym momencie była niezgodność z udziałami i metrażem jaki miał
      wcześniej i ty mówisz że notariusz sporządził umowę ? To gość ma już ciepło.
      Wyobraż sobie że podobną sytuację przechodziłem na własnej skurze, to znaczy w
      naszej wspólnocie klient mający lokal urzytkowy przebił sobie ściankę do
      pomieszczenia ala wuzkarnia , nie masz pojęcia jak bardzo szybko właściciele
      upomnieli się o swoje i wszystko zostało załatwione jak należy ,czyli po prostu
      prawnie. Przecież przypadek który opisujesz jest po prostu zwykłą kradzieżą
      części wspólnych już na samym początku powinna być policja i sprawa mocno
      nagłośniona a wtedy nie musiałbyś pisać tego co piszesz. pozdrawiam acha miałeś
      napisać zakończenie tej sprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka